Kristinuskon kaksiteräinen miekka: Kun osatotuudet lyövät takaisin

Sanotaan, että tie helvettiin on kivetty hyvillä aikeilla. Eikä mikään osoita tätä paremmin kuin kristinuskon osatotuudet, jotka voivat toimia joko valona pimeydessä tai sokaisevana valokeilana, joka estää näkemästä todellisuutta.

Ota vaikka tuo kultainen sääntö: ”Niin kuin te tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää heille.” Hyvässä maailmassa tämä olisi resepti onneen. Mutta totuus on, että se voi olla täydellinen ohje epäonnistumiseen. Mikä on hyvää minulle, saattaa olla helvettiä sinulle. Joten, pitäisikö minun todella tehdä sinulle niin kuin haluaisin sinun tekevän minulle?

Ja anteeksianto, ai että. Se on kuin tupla- tai kuitti-peli: voit joko löytää rauhan tai joutua takaisin siihen syöksykierteeseen, josta yritit paeta. Anteeksiantoa tyrkytetään usein ennen kuin olemme valmiita siihen, mikä voi saada uhrin tuntemaan itsensä syylliseksi tai vääräksi.

Entä yhteisö? Se voi olla kuin kodikas takkatuli tai kuristava silmukka. Yhteisön paine voi estää meitä olemasta oma itsemme ja saada meidät tuntemaan, että olemme ulkopuolisia omassa elämässämme.

Ja sitten on tämä jatkuva pohdinta kärsimyksestä. Joskus tuntuu siltä, että kristinusko suorastaan vaalii sitä. Mutta arvatkaa mitä? Joskus elämän pitäisi olla helpompaa. Ei meidän tarvitse aina etsiä syvempää merkitystä jokaisesta kolhusta ja haavasta.

Ymmärrän, että kristinuskolla on syvät juuret ja sen opetuksilla on voima ohjata monia. Mutta joskus on hyvä ottaa askel taaksepäin ja kysyä itseltämme: Onko tämä todella parasta minulle? Onko se auttavaa vai haitallista?

Lopulta jokaisen on päätettävä itse, miten soveltaa näitä opetuksia elämässään. Muistetaanpa seuraavan kerran, kun luemme Raamattua tai kuuntelemme sunnuntain saarnaa: ei ole yhtä ainoaa totuutta siitä, miten on elettävä vaan on jokaisen tehtävä henkilökohtainen päätös siitä antaako elämänsä yhteisölle vai kuunteleeko ennemmin omia tarpeitaan.

teuvomoisa
Liberaalipuolue Jyväskylä

Kauppatieteiden maisteri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu