Marinin hallitus epäonnistui työllisyyspolitiikassa

EVA:n blogissa taloustutkija Sami Metelinen kirjoittaa Suomen hallituksen talouskokeilusta, joka käynnistyi vuonna 2019. Tavoitteena oli lisätä julkisia menoja ja siten kasvattaa työllisyyttä ja tasapainottaa julkista taloutta. Hallituksen kokeilu on osoittautunut virheelliseksi, sillä työllisyyden kasvu on tapahtunut pääasiassa julkisella sektorilla ja on vain lisännyt julkisia menoja.

Metelinen varoittaa, että Suomi on risteyksessä ylivelkaantumisen tai jakelupolitiikan päättymisen välillä. Hallituksen perintö tulee olemaan 10 miljardin euron sopeutustarve, ja valtion, kuntien ja aluehallinnon alijäämien ennustetaan jäävän yli 10 miljardiin euroon vuosikymmenen loppuun asti.

Mutta ei siinä vielä kaikki. Metelinen korostaa myös peruskulujen, kuten julkisen sektorin palkankorotusten, merkittävää kasvua sekä valtion lisämenoja, joihin sisältyy peruspalvelurahoitus, yhteensä 2,9 miljardia euroa vuodessa. Ei ihme, että hallitus on kerryttänyt toimikautensa aikana yhteensä 38 miljardin euron rahoitusvajeen, koska menot kasvavat paljon tuloja nopeammin.

Valveutuneena kansalaisena uskon vastuulliseen finanssipolitiikkaan. On tärkeää tasapainottaa budjetti ja olla käyttämättä enemmän kuin meillä on varaa. Hallituksen lähestymistapa talouskasvuun on ollut holtiton ja kestämätön. On aika lopettaa tämä tuhlailu ja alkaa keskittyä toimiin, jotka luovat todellista kasvua ja työllistymismahdollisuuksia.

Tarvitsemme politiikkaa, joka kannustaa yrittäjyyttä ja yksityisiä investointeja. Meidän on luotava ympäristö, joka mahdollistaa yritysten menestymisen, mikä johtaa työpaikkojen luomiseen ja talouskasvuun. Meidän on myös uudistettava hyvinvointijärjestelmäämme tehokkaammaksi ja kestävämmäksi.

Hallituksen kokeilu on epäonnistunut, ja on aika myöntää se. Tarvitsemme uudenlaista talouspolitiikkaa, joka perustuu realistiseen talouden tilannekuvaan ja luo todellista kasvua ja työmahdollisuuksia kaikille suomalaisille.

Lähde:
Metelinen, S. ( viitattu 2023, 6. toukokuuta). Jakopolitiikan tienristeyksessä – Rinteen-Marinin hallitusten kokeilu on törmäämässä ylivelkaantumiseen [Blogikirjoitus]. EVA. Saatavilla osoitteessa: https://www.eva.fi/blog/2023/04/01/jakopolitiikan-tienristeyksessa-rinteen-marinin-hallitusten-kokeilu-on-tormaamassa-ylivelkaantumiseen/

teuvomoisa
Liberaalipuolue Jyväskylä

Kauppatieteiden maisteri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu