Oikeiston mellakat tuomitaan, mutta entä vasemmiston?

Aivan aluksi teen selväksi, että tuomitsen äärioikeiston mellakat Britanniassa, enkä hyväksy mellakointia mistään syystä. Väkivalta ja sekasorto eivät koskaan ole oikea tapa ilmaista tyytymättömyyttä tai hakea oikeutta.

Viime aikojen tapahtumat Britanniassa, joissa kolme lasta murhattiin ja useita muita haavoitettiin vakavasti, ovat nostattaneet protesteja ja mielenilmauksia. George Floydin kuoleman jälkeen poliisin käsittelyssä, mediassa ja poliittisessa vasemmistossa ei juuri tuomittu mellakoitsijoiden tekemiä rikoksia. Sen sijaan mielenilmauksia ja jopa väkivaltaa pidettiin oikeutettuna vastauksena poliisiväkivaltaan ja rakenteelliseen rasismiin.

Nyt, kun mieltään osoittaa oikeisto, samaa ymmärrystä mellakoitsijoita kohtaan ei näytä löytyvän. Media väittää, että mellakat johtuvat väärästä käsityksestä, jonka mukaan murhaaja olisi muslimi ja että tämä tieto olisi peräisin Venäjän trolleilta. Todellisuudessa tekijän kotitausta on kristillinen, mikä tekee väitteistä entistä kyseenalaisempia. Useat ihmiset kuitenkin ovat kiistäneet tämän motiivin mellakointiin ja korostaneet sitä, että kolme pientä tyttöä on puukotettu kuoliaaksi ja vielä useampia haavoitettu vakavasti.

Jos Britanniassa käynnissä olevat mellakat ovat seurausta vääristä tiedoista, samoin näyttää olleen myös George Floydin tapauksessa. Professori Jukka Savolainen totesi Kriminologia-lehdessä, että ”olisi virheellistä yksioikoisesti väittää, että mustilla olisi suurempi riski kuolla poliisin luodista”. Lisäksi mustaihoinen Harvardin professori Roland Fryer on myös todennut, että ”there were no racial bias in police shootings.”

On myös huomionarvoista, että totuuden esille tuominen voi olla vaarallista. Tieteellisiä tutkimustuloksia esille tuonut Harvardin professori tarvitsi aseistetut turvamiehet suojakseen, taustastaan huolimatta. Tämä osoittaa, kuinka vaarallista väärien ja yksipuolisten narratiivien ylläpitäminen voi olla. Tosiasiat pitäisi hyväksyä, vaikka se olisikin epämukavaa tai haastavaa.

Keskustelu väkivallasta ja yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta vaatii tasapainoista ja rehellistä lähestymistapaa. Kaksoisstandardit ja valikoiva moraalinen suuttumus eivät palvele oikeudenmukaisuutta, vaan pikemminkin syventävät yhteiskunnallisia jakolinjoja. Vain kohtaamalla totuuden, riippumatta siitä, kuinka epämiellyttävä tai monimutkainen se on, voimme edistää oikeudenmukaisempaa ja yhtenäisempää yhteiskuntaa.

teuvomoisa
Liberaalipuolue Jyväskylä

Kauppatieteiden maisteri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu