Perustulo saattaisi toimia Suomessakin

Perustulosta on puhuttu paljon niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Viimeaikainen tutkimus Yhdysvalloista tuo uusia näkökulmia tähän keskusteluun. Kaksi osavaltiota testasi perustuloa: 1000 matalatuloista henkilöä sai 1000 dollaria kuukaudessa kolmen vuoden ajan, kun taas kontrolliryhmä sai vain 50 dollaria kuukaudessa. Tulokset herättävät kysymyksiä myös Suomen tilanteesta.

Tutkimuksen mukaan perustulo vähensi osallistujien työvoimaan osallistumista 2 prosenttiyksikköä ja työaikaa noin 1,3 tuntia viikossa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ihmiset olisivat laiskistuneet. Sen sijaan he käyttivät vapautuneen ajan vapaa-aikaan, kuljetuksiin ja taloudenhallintaan. Tämä viittaa siihen, että perustulo antaa ihmisille mahdollisuuden tehdä valintoja, jotka parantavat heidän elämänlaatuaan.

Suomessa olemme nähneet, miten byrokraattinen sosiaaliturvajärjestelmämme voi olla. Perustulo voisi yksinkertaistaa järjestelmää ja vähentää köyhyysloukkuja, jotka estävät ihmisiä ottamasta vastaan osa-aikatöitä tai tekemästä freelancetyötä. Lisäksi nuoremmat osallistujat Yhdysvaltain tutkimuksessa hakeutuivat enemmän koulutukseen, mikä voi pitkällä aikavälillä parantaa heidän työllistymismahdollisuuksiaan ja yhteiskunnallista osallistumistaan.

Perustulon vastustajat väittävät, että se tekee ihmisistä riippuvaisia ja vähentää motivaatiota tehdä työtä. Kannattajat taas uskovat, että se antaa ihmisille valinnanvapauden ja mahdollisuuden keskittyä muuhun kuin selviytymiseen. Totuus lienee jossain näiden ääripäiden välissä. On tärkeää muistaa, että jokainen yhteiskunta on erilainen, ja meidän on tutkittava, miten perustulo toimisi juuri Suomessa.

Perustulo ei ole taikakeino, joka ratkaisee kaikki ongelmat, mutta se voi tarjota ihmisille enemmän valinnanvapautta ja joustavuutta. Näyttää vahvasti siltä, että keskustelua ja kokeiluja kannattaa jatkaa, jotta voimme ymmärtää paremmin, miten perustulo voisi toimia osana suomalaista sosiaaliturvajärjestelmää. Ehkäpä jonain päivänä löydämme mallin, joka tukee sekä yksilöiden että yhteiskunnan hyvinvointia parhaalla mahdollisella tavalla.

Lähde:
Vivalt, E., Rhodes, E., Bartik, A. W., Broockman, D. E., & Miller, S. (2024). The Employment Effects of a Guaranteed Income: Experimental Evidence from Two U.S. States. NBER Working Paper Series, No. 32719. National Bureau of Economic Research. http://www.nber.org/papers/w32719

teuvomoisa
Liberaalipuolue Jyväskylä

Kauppatieteiden maisteri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu