Vasemmisto myrkyttää poliittista ilmapiiriä
Nykyajan poliittinen keskustelu on yhä enemmän polarisoitunutta, ja vasemmistolla on tässä ilmiössä keskeinen rooli. Vasemmiston moraalinen selkäranka, jota usein kuvataan empatiaan ja oikeudenmukaisuuteen nojaavana, on alkanut horjua. Tämä näkyy erityisesti retoriikan tasolla, jossa aggressiivisuus ja perättömät syytökset ovat tulleet osaksi poliittista peliä. Yksilöt, jotka väittävät puolustavansa tasa-arvoa ja inhimillisiä arvoja, sortuvat yhä useammin karkeaan ja jopa väkivaltaiseen retoriikkaan sosiaalisessa mediassa. Tätä on perusteltu sillä, että ”väkivaltainen retoriikka on yleistynyt”, ikään kuin tämä oikeuttaisi mukaan lähtemisen.
Tällainen selitys on eettisesti ongelmallinen useista syistä. Ensinnäkin vastuun siirtäminen ”yleiseen ilmapiiriin” on moraalisesti heikko puolustus. Yhteiskunnan tila tai muiden ihmisten toiminta ei koskaan oikeuta omaa eettisesti kyseenalaista käytöstä. Kukaan ei ole pakotettu osallistumaan vihapuheeseen tai väkivaltaiseen retoriikkaan, vaan kyseessä on tietoinen valinta. Vetoamalla siihen, että ”muutkin tekevät niin”, henkilö välttää kantamasta omaa vastuutaan ja samalla hyväksyy osaltaan sen, että julkinen keskustelukulttuuri muuttuu yhä myrkyllisemmäksi.
Toinen suuri ongelma tällaisessa asenteessa on se, että se normalisoi aggressiivisen ja vihamielisen puheen. Kun poliitikot ja aktivistit – riippumatta siitä, edustavatko he vasemmistoa vai oikeistoa – käyttävät väkivaltaista kieltä, se luo vaarallisen ilmapiirin, jossa todelliset konfliktit ja väkivalta voivat herkästi kärjistyä. Sanoilla on väliä, ja niiden vaikutus voi olla laajempi kuin yksittäinen puhuja osaa kuvitella. Kun väkivaltaisen retoriikan annetaan levitä ilman vastuunkantoa, se antaa myös muille luvan toimia samoin ja pahimmillaan voi johtaa konkreettisiin väkivallantekoihin.
Vasemmistossa on myös havaittavissa taipumusta esittää perättömiä syytöksiä poliittisia vastustajia kohtaan. Fasismin ja rasismin kaltaiset syytökset, jotka ovat vakavia ja todellisia yhteiskunnallisia ongelmia, valitettavasti menettävät merkityksensä, kun niitä käytetään kevyin perustein. Kun poliittista vastustajaa leimataan fasistiksi tai rasistiksi ilman todisteita, siitä ei ole hyötyä keskustelulle. Päinvastoin, tällainen retoriikka vahvistaa vastakkainasettelua ja heikentää mahdollisuuksia aitoon dialogiin.
Perättömät syytökset eivät ainoastaan loukkaa niitä, joita ne koskevat, vaan ne myös trivialisoivat todelliset tapaukset, joissa fasismi tai rasismi ovat todellisia uhkia. Kun vakavia syytöksiä heitellään kevyesti, ihmiset voivat menettää herkkyytensä näille ongelmille, mikä vaikeuttaa todellisen syrjinnän ja sorron tunnistamista ja torjumista. Samalla tämä retoriikka vähentää luottamusta poliittiseen keskusteluun ja antaa poliittisille vastustajille syyn sivuuttaa aiheellisetkin kritiikit.
Perättömien syytösten esittämiseen liittyy myös syvempi ongelma: moraalinen vastuunpakoilu. Kun keskustelun fokus käännetään vastustajan oletettuihin pahuuksiin, voidaan samalla vältellä vaikeita kysymyksiä, kuten omien poliittisten päämäärien epäonnistumisia tai sisäisiä ristiriitoja. Tämä strategia ei edistä rehellistä poliittista debattia, vaan vain siirtää huomion pois olennaisista ongelmista. Jos vasemmisto todella haluaa ajaa oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa, sen tulisi kiinnittää huomiota omien tekojensa ja sanojensa eettiseen kestävyyteen.
Pitkällä aikavälillä tällainen politiikka, joka perustuu aggressiiviseen retoriikkaan ja perättömiin syytöksiin, rapauttaa luottamusta politiikkaan ja poliittisiin instituutioihin. Ihmiset alkavat kyynistyä, kun poliittinen keskustelu muuttuu leimaavaksi ja aggressiiviseksi. Kun moraaliset periaatteet jäävät retoriikan varjoon, keskustelu menettää pohjansa, ja silloin kaikista osapuolista tulee häviäjiä.
Vasemmiston tulisi palauttaa fokus moraaliseen johdonmukaisuuteen ja vastuullisuuteen. Vaikka poliittinen ilmapiiri saattaa olla vaikea ja täynnä jännitteitä, on tärkeää pitää kiinni omista periaatteista. Jos väittää taistelevansa oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon puolesta, se ei saa tapahtua väkivaltainen retoriikka tai perättömät syytökset aseinaan. Todellinen moraalinen selkäranka näkyy siinä, että pystyy pitämään kiinni arvoistaan silloinkin, kun ympäröivä maailma ei tee sitä helpoksi.
Hiekan jyväseltä naurettava avaus. Äärioikeiston imaami, Mestari jo ajat sitten haikaili sotilasjunttaa eu-maahan, ilmoitti väkivallan olevan ”aliarvostettu ratkaisukeino” ja ”harkitsi ampuvansa homoa päähän”. Siinä sulla on äärioikeistolainen esikuva.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri ja juuri olet päässyt tälle vuosituhannelle. Kyllä se jo riittää, hyvin sää vedät.
Ilmoita asiaton viesti
No Pyykkölähän on selvästi suuri Esa Annalan fani.
Ilmoita asiaton viesti
Jep, en sentään vetänyt punakapinaa tähän.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta harmittaa kun sekin meni pahasti pieleen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuohon ei ole mitään lisättävää👍
Ilmoita asiaton viesti
Siis blogistin tekstiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kysyin sun kaverilta mielipidettä.
Näin vastasi:
”Väite siitä, että vasemmisto myrkyttäisi poliittista ilmapiiriä Suomessa, on voimakkaasti arvottava ja subjektiivinen lausunto. Tällaiset syytökset voivat heijastaa poliittisten vastakkainasettelujen kärjistymistä ja yleistä tyytymättömyyttä tiettyjen ryhmien toimintaan. Vastaavia väitteitä voi kuulla myös toiseen suuntaan, missä oikeistoa tai muita poliittisia suuntauksia syytetään ilmapiirin myrkyttämisestä.
On tärkeää huomata, että poliittinen keskustelu on usein kiivasta, ja eri puolueet käyttävät retoriikkaa, joka voi tuntua toisista provosoivalta. Suomalainen poliittinen kenttä on kuitenkin edelleen varsin vakaa verrattuna moniin muihin maihin, vaikka mielipide-erot voivat joskus kärjistyä.
Tällaisten väitteiden kohdalla on hyvä arvioida, mistä ne kumpuavat ja mikä on niiden taustalla oleva konteksti. Usein poliittiset vastakkainasettelut, mediakeskustelut ja poliittisten toimijoiden retoriikka voivat luoda tunteen ”myrkyllisestä ilmapiiristä”, vaikka todellisuudessa kyse on monimutkaisesta ja monien toimijoiden vuorovaikutuksesta.”
Ilmoita asiaton viesti
Vasemmisto vihreät mukaan lukien ovat omaksuneet monia uusia ajatuksia, kuten monimuotoinen intersektionaalinen feminismi ja woke, jotka ovat tulleet osaksi myös suomalaista poliittista järjestelmää virastoja laitoksia myöten.
Enää ei ole mitenkään tavatonta, että poliitikot, virastot ja laitokset ovat tämän aktivismin asialla. Voisi jopa väittää oikeuslaitosta myöten. Luultavasti väitänkin.
Ihmisoikeudet ovat tämän aktivismin ylin auktoriteetti. Mystinen ideaali ihminen, jolla pitäisi olla arvot moraali yms. jalot ominaisuudet, vaikka kukaan ei edes tiedä, mitä tämä mystinen universaali ihminen edes syö.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä pylväspyhimys on suomalaisissa kansantaruissa vegaani.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös nimenomaan tällainen kirjoittelu ole malliesimerkki poliittisen ilmapiirin myrkyttämisestä ja polaarisaation lisäämisestä?
Ilmoita asiaton viesti
Se, mitä yritin tuoda esille tekstissäni, on vasemmiston jatkuva taipumus käyttää aggressiivista retoriikkaa ja esittää perättömiä syytöksiä poliittisia vastustajia kohtaan, ilman että tästä otetaan vastuuta.
En kiellä, etteikö molemmilla puolilla olisi kärjistynyttä puhetta, mutta tässä tilanteessa vasemmiston retoriset keinot menevät jatkuvasti liian pitkälle. Oikeuttaako toisen osapuolen virheet oman käyttäytymisen? Ei. On absurdia kuvitella, että yhteiskunnallisia ongelmia voidaan ratkaista leimaamalla ja mustamaalaamalla vastapuolta. Sen sijaan, että käännettäisiin peili kohti niitä, jotka ovat poliittisesti eri mieltä, meidän tulisi keskittyä asialliseen keskusteluun ja etsiä yhteisiä ratkaisuja, jotka palvelevat kaikkia.
Ilmoita asiaton viesti
”Oikeuttaako toisen osapuolen virheet oman käyttäytymisen?”
Tämä on oikeastaan se kysymys jonka olisin halunnut esittää sinulle. Et taida nyt nähdä, että tämä kirjoitus on hyvin pitkälti mustamaalaamista ja leimaamista. Parhaiten poliittinen keskustelu kehittyy asiammallisemmaksi, kun kärjistämiseen ei itse lähde mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
On eri asia kertoa vastapuolesta ikäviä totuuksia kuin heitellä aiheettomia syytöksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä tästä.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti jos siinä osoitetaan vihervasemmiston suuntaan. Se, että leimataan koko PS rasistiseksi puolueeksi vasemmistopuolueen puheenjohtajan suulla on ilmeisesti ihan ok ja rakentavaa analyysiä? Tai maalaiset insestiä harjoittaviksi vaimonpieksijöiksi?
Ilmoita asiaton viesti
Ei kumpikaan esimerkeistäsi ole ok tai rakentavaa, mutta sellaiseen puuttumisen aika on silloin, kun väitteitä esitetään.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/a4deb975-211a-4086-b71e-5f95bdd1f717
Ilmoita asiaton viesti
En ihan saa kiinni mitä tarkalleen ottaen halusit tällä sanoa? Tuoda esiin että vasemmalle itsensä lukeutuvat sanovat todella typeriä juttuja? Tästä olemme varmasti kaikki samaa mieltä, mukaan lukien kyseisen jutun henkilö.
Ilmoita asiaton viesti
Annoin ajankohtaisen esimerkin vasemmiston retoriikasta, koska se osoittaa, että tämä keskustelu on juuri nyt ajankohtainen.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä väittäisi poliittisen ilmapiirin olleen koskaan erityisen tervehenkinen. Jos muistelee sotien jälkeistä suomettumisen aikaa, niin toisinajattelijoita ei juurikaan päästetty helpolla. Kiellettyjä ajatuksia…
Me vihreät emme koskaan ole välttyneet pilkalta tai valheellisilta väittämiltä. Eikä meidänkään väitteemme aina kestäneet päivänvaloa. Tosin Vihreät on puoluekentän moraalisin puolue joka tapauksessa.Ja sekös muita harmittaa.
Persujen tulo poliittiseen debattiin aloitti Suomessa totuudenjälkeisen aikakauden, jolloin poliitikoilta yleensäkään ei enää odotettu rehellisyyttä. Mikään valhe ei ollut liian härski ja syyllinen löytyi aina muista.
Äärivasemmiston ylilyönnit ovat melko satunnaisia eivätkä minusta poikkea juurikaan yleisestä keskustelulinjasta.
Se, etteivät äänestäjät enää arvosta älyllistä keskustelua ja poliitikkojen rehellisyyttä tuottaa meille sitä mitä nähdään ympäri maailmaa. Trump on hyvä esimerkki siitä, ettei äänestäjiltä todellakaan kannata odottaa poliitikkojen moraalin palautusta. Omilta hyväksytään mitä hyvänsä. Vastustajilta ei mitään. Sitä saa mitä tilaa.
Ilmoita asiaton viesti
Börje, nostat esiin historian esimerkit, kuten suomettumisen ajan ja poliittisen retoriikan muutokset, ja näissä näkemyksissä on toki totuuden siemen. Kuitenkin on tärkeää erottaa historialliset kontekstit ja tämän päivän poliittinen ilmapiiri. On helppo sanoa, että jokainen aikakausi on ollut jollain tavalla ongelmallinen, mutta tämä ei oikeuta nykytilanteen hyväksymistä. Se, että poliittinen kenttä on ollut aiemminkin polarisoitunut tai että väärinkäytöksiä on tapahtunut eri puolilla, ei tarkoita, että meidän pitäisi turtua siihen nykyään.
Olen eri mieltä siitä, että Vihreät olisivat ”moraalisin puolue”. Moraali ei ole yksinomaan minkään puolueen omaisuutta, vaan jokaisen toimijan on kannettava vastuunsa. Samoin perussuomalaisten tulo politiikkaan ei suoraan merkitse totuudenjälkeisen aikakauden alkua. Kyse on laajemmasta ilmiöstä, joka koskee kaikkia poliittisia liikkeitä, ja myös vasemmistoa tulee arvioida samalla kriittisyyden tasolla.
Ilmoita asiaton viesti
Saahan sitä moraalia ja vastuunottoa haaveilla. Ne eivät vaan ole tällä hetkellä piirteitä joita äänestäjät arvostavat. Ja demokratiassa ne luonneviat nousevat valtaan joita äänestäjät arvostavat.
Ilmoita asiaton viesti
Moraali ei ole jotain, joka katoaa äänestäjien hetkellisten mieltymysten mukana. Se on perusta, jolle demokraattisen yhteiskunnan tulisi rakentua. Tämän vuoksi meidän kaikkien, riippumatta puolueesta, on kannettava vastuumme ja pidettävä kiinni korkeista standardeista – ei vain silloin, kun se on helppoa, vaan erityisesti silloin, kun ympäröivä ilmapiiri houkuttelee aliarvioimaan moraaliset periaatteet.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti tarkoittaa pitkällä kirjoituksellaan jotain sellaista että rasismia ei saisi sanoa rasismiksi, eikä fasismia fasismiksi, ettei poliittinen ilmapiiri menisi pilalle.
Toki näille kiusallisille luonnehdinnoille on keksittykin jo neutraalimpia nimityksiä, sellaisia jotka eivät kärjistä poliittista ilmapiiriä, kuten ”maahanmuuttokritiikki”.
Minä muuten kuvittelin ennen liberaaliudesta jotain aivan muuta kuin mitä tämän blogistin mielipiteet ja kirjoitukset siitä kertovat. Kuvittelin jopa että voisin itsekin olla liberaali, jos olisi sellainen puolue, en kuvittele enää.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä rasismia saa ja pitää sanoa rasismiksi. Myös vasemmiston harjoittamaa antisemitismiä, joka on rasismia pahimmillaan.
Väkivaltaista diktatuuria pitää sanoa kommunismiksi ja epäonnistunutta talous- ja yhteiskuntapolitiikkaa sosialismiksi, vaikka vasemmistopuolueet ja antifa väittävät toisin.
Linkolan perillisiä pitää voida sanoa viherfasisteiksi ja elokapinallisia ilmastoterroristeiksi vaikka heitä hyysätään mediassa ja Eduskunnan vasemmalla laidalla. Joten onhan näitä.
Ilmoita asiaton viesti
Meinaatko että jos esittää kritiikkiä harjoitettua maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan, on rasisti?
Ilmoita asiaton viesti
”Meinaatko että jos esittää kritiikkiä harjoitettua maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan, on rasisti?”
Kritiikkiä maahanmuuttopolitiikkaan voi esittää syyttämättä ja leimaamatta maahanmuuttajia ja perustamatta maahanmuuttopolitiikkaa tällaiseen leimaamiseen, maahanmuuttajien dehumanisointiin ja vihapuheisiin.
Se on nimittäin rasismia se ja se on juuri sitä mitä nämä meidän ”maahanmuuttokriitikkomme” harrastavat, vaikka pääministerimme onkin urheasti, uutterasti ja sitkeästi yrittänyt tätä rasismia hallituskumppaneistaan kitkeä. erittäin huonoin tuloksin.
Ilmoita asiaton viesti
Persut ovat ainoa puolue joka kannattaa vihapuhetta ja on tehnyt jopa lakialoitteen asian puolesta.
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiakohta/Sivut/PTK_71+2019+13.aspx
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole perusteita väittää, että perussuomalaisten kansanedustajien puheenvuorot todistaisivat puolueen kannattavan vihapuhetta. Lakialoitteessa, joka käsittelee rikoslain pykälää kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, perussuomalaiset esittävät tarkennuksia pykälään, mutta eivät avoimesti tue vihapuhetta. Heidän argumenttinsa keskittyvät sananvapauden puolustamiseen ja kritisoivat lakia siitä, että se on heidän mukaansa liian tulkinnanvarainen ja rajoittaa ilmaisunvapautta.
Esimerkiksi Ville Tavio esitti, että lainsäädännön tulisi selkeämmin keskittyä rikokseen yllyttämiseen ja uhkailuun, mutta ei mielipiteisiin tai viesteihin, jotka hänen mukaansa eivät suoraan aiheuta konkreettista vaaraa. Hänen näkemyksensä mukaan sananvapaus on keskeinen perusoikeus, joka kattaa myös loukkaavat tai järkyttävät mielipiteet. Tavio ei kuitenkaan väitä, että vihapuhe olisi hyväksyttävää, vaan hän haluaa, että lakia selkeytetään.
Olli Immonen puolestaan korosti, että nykyinen laki on liian tulkinnanvarainen, mikä voi johtaa epäselvyyksiin siitä, mikä on sallittua ja mikä ei. Hänen näkemyksensä mukaan kansalaisten pitäisi voida käydä avointa keskustelua myös kiistanalaisista asioista, ja sensuurimaiset rajoitukset vain pahentavat yhteiskunnallisia jännitteitä.
Yksikään näistä puheenvuoroista ei tue vihapuhetta sinänsä, vaan ne kyseenalaistavat nykyisen lain soveltamisen ja pyrkivät puolustamaan sananvapautta. On tärkeää erottaa perussuomalaisten esittämä kritiikki lainsäädäntöä kohtaan varsinaisesta vihapuheen tukemisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Lakialoitteessa, joka käsittelee rikoslain pykälää kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, perussuomalaiset esittävät tarkennuksia pykälään, mutta eivät avoimesti tue vihapuhetta. Heidän argumenttinsa keskittyvät sananvapauden puolustamiseen ja kritisoivat lakia siitä, että se on heidän mukaansa liian tulkinnanvarainen ja rajoittaa ilmaisunvapautta.
———————————————-
Olipas taas naurettavaa jargonia. No eikös se ”sananvapaus” koske sitten myös vasemmistoa?
Ilmoita asiaton viesti
Juha, sananvapaus on aivan yhtä tärkeä oikeus kaikille, myös vasemmistolle. Kysymys ei ole siitä, kenellä on oikeus sanoa mitäkin, vaan siitä, missä kulkee raja vastuullisen puheen ja vihapuheen välillä. Perussuomalaisten lakialoite ei pyri rajoittamaan sananvapautta keltään, vaan se pyrkii selkeyttämään rikoslain pykälän, joka heidän mielestään on liian tulkinnanvarainen ja mahdollistaa sananvapauden rajoittamisen liian herkästi.
Ilmoita asiaton viesti
No millä tavalla se vasemmiston vihapuhe on pahempaa kuin muiden ja eikö sinun blogisi ole juuri sitä poliittista myrkyttämistä?
Ilmoita asiaton viesti
Juha, en ole väittänyt, että vasemmiston vihapuhe olisi *pahempaa* kuin muiden, vaan haluan kiinnittää huomion siihen, että poliittinen keskustelu, riippumatta mistä suunnasta se tulee, muuttuu myrkylliseksi silloin, kun syyllistytään aggressiiviseen retoriikkaan ja perättömiin syytöksiin. Tässä mielessä vasemmiston ja oikeiston toiminta ei eroa toisistaan, ja molempia tulisi arvioida samalla kriittisyydellä.
Blogini tarkoituksena ei ole myrkyttää poliittista ilmapiiriä, vaan korostaa moraalin ja vastuullisuuden merkitystä poliittisessa keskustelussa. Vihapuhe, riippumatta sen lähteestä, rapauttaa luottamusta ja tekee yhteistyöstä vaikeampaa. Juuri siksi meidän kaikkien tulisi pitää huolta siitä, että keskustelu pysyy asiallisena ja kunnioittavana, vaikka mielipide-erot olisivatkin suuria.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä fiksumpi antaisi tämän keskustelun olla, mutta: Minkä ihmeen takia kirjoitat sitten blogin, jossa nimenomaan pelkästään epämääräinen ”vasemmisto” on kaiken epäasiallisen poliittisen keskustelun lähde?
Minä näen tämän kirjoituksen tarkoituksena nimenomaan ratsastaa ja hyötyä kärjistyneestä keskusteluilmapiiristä ja lietsoa sitä samalla lisää. Vaikka kirjoituksesi ei nyt olekaan lähelläkään asiatonta vihapuhetta, ei siihen valittu retoriikka myöskään asiallista keskustelukulttuuria edistä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen huomannut, että monet kommentit Uuden Suomen blogialustalla ja sosiaalisessa mediassa eivät edistä rakentavaa poliittista keskustelua, vaan ainoastaan kärjistävät sitä. Esimerkiksi lähes jokaisessa blogikirjoituksessani minulle tullaan kertomaan puoluevalinnoistani, vaikka en koe kaipaavani siihen neuvoja. Lähes poikkeuksetta samat ihmiset tuovat esiin vasemmistolaisia poliittisia teemoja eri asiayhteyksissä, mistä päätellen tällainen tökerö käytös on erityisesti vasemmiston edustajien toimintatapaa.
Vaikka toisinaan myös uskonnolliset ihmiset ilmaisevat ajatuksiaan aggressiivisesti, se on harvinaisempaa.
Tämä vasemmiston öykkäröinti ei kohdistu vain minuun. Näen usein vasemmistolaisia kommentteja poliitikkojen viesteissä, joissa keskustelu ei käsittele alkuperäistä aihetta, vaan keskitytään mustamaalaamaan oikeistolaisia poliitikkoja tai puolueita.
Ilmoita asiaton viesti
On varmasti näinkin, mutta oma suhde muihin keskustelijoihin saattaa myös hieman vääristää mielikuvaa. Tarkoitan siis tällä sitä, että jos ja kun itse sijoitut poliittisella kartalla oikealle, olet herkemmin vastakkain vasemmalla puolella olevien kanssa.
Mutta joka tapauksessa ihan oikealla asialla kyllä olet, vaikka tässä vähän kriittisesti kirjoitukseesi suhtauduinkin. Jokaisen pitäisi pyrkiä parempaan keskustelukulttuuriin ja välttää typeriä ylilyöntejä.
Ilmoita asiaton viesti
On joitakin vasemmistolaisia, jotka keskittyvät asiapohjaiseen keskusteluun, mutta suurempi osa näyttää suosivan keskustelun polarisoimista.
Ilmoita asiaton viesti
en ole väittänyt, että vasemmiston vihapuhe olisi *pahempaa* kuin muiden
————————————
Blogin otsikko antaa ymmärtää ihan muuta.
”Vasemmisto myrkyttää poliittista ilmapiiriä”
Ilmoita asiaton viesti
Juha, blogini otsikko voi toki herättää voimakkaita tunteita, ja ymmärrän, jos se on koettu provokatiiviseksi. Tarkoitukseni ei kuitenkaan ole väittää, että vain vasemmisto syyllistyisi poliittisen ilmapiirin myrkyttämiseen. Kuten olen kommenteissani aiemmin todennut, kaikki poliittiset suuntaukset osallistuvat kärjistyneeseen keskusteluun, ja kritiikkiä on syytä kohdistaa myös oikeiston suuntaan.
Otsikko oli valinta, joka korosti vasemmiston roolia juuri tässä ilmiössä, mutta se ei poissulje muiden osapuolten vastuuta. Tärkeintä on, että me kaikki, riippumatta poliittisesta suuntauksesta, pyrimme keskustelemaan asiallisesti ja rakentavasti. Perättömien syytösten ja vihamielisen retoriikan sijaan meidän pitäisi keskittyä ongelmien ratkaisemiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Juha, blogini otsikko voi toki herättää voimakkaita tunteita, ja ymmärrän, jos se on koettu provokatiiviseksi. Otsikko oli valinta, joka korosti vasemmiston roolia juuri tässä ilmiössä, mutta se ei poissulje muiden osapuolten vastuuta.
——————————————-
Eli olet siis edelleenkin sitä mieltä, että se vasemmisto on suurin provokaattori. Ja välillä taas et kumminkaan ole.
Ota nyt sitten sinusta selvää kun olet sellainen retoriikan jargonisti.
Ilmoita asiaton viesti
Jos julistetaan kuolemaa persuille, niin koita siinä sitten löytää jotain yhtä pahaa polarisaatiota oikeistosta. Siinä joutuu oikeasti töihin.
Ilmoita asiaton viesti
Löytäisin kuule vaikka kilokaupalla eikä jouda edes töihin. Tutustu nyt vaikka ensin Halla-Ahon ja Purran sanomisiin.
Ilmoita asiaton viesti
No etsi minulle postaus, jossa joku perussuomalainen poliitikko harkitsee jonkin toisen puolueen jäsenten tappamista.
Ilmoita asiaton viesti
Ai sää määrittelet asian noin. Eli homon tappaminen on mielestäsi OK?
Ilmoita asiaton viesti
Halla-aho ei ollut mukana politiikassa, eli ei ollut poliitikko, kun hän kirjoitti kyseisen postauksen. Kysyin sinulta tapausta, jossa perussuomalainen poliitikko harkitsee jonkun tappamista.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla on erikoinen tapa määritellä pahuus.
Ilmoita asiaton viesti
Juha, keskustelumme ydin on siinä, mitä pidämme hyväksyttävänä käytöksenä julkisessa keskustelussa ja politiikassa. Sinä näytät yrittävän rinnastaa Halla-ahon vuosien takaisen provokatiivisen kirjoituksen nykyiseen poliittiseen retoriikkaan. On kuitenkin tärkeää huomata, että tuohon aikaan Halla-aho ei ollut vielä poliitikko. Poliittisessa kontekstissa meidän on arvioitava ihmisten sanoja ja tekoja sen mukaan, mitä he sanovat ja tekevät ollessaan vastuullisessa asemassa.
Tässä keskustelussa nostin esiin esimerkin siitä, kuinka vasemmiston edustajat ovat toistuvasti syyllistyneet aggressiiviseen retoriikkaan, jopa suoranaisiin uhkailuihin. Tämä ei tarkoita, että oikeistolla ei olisi omia virheitään, mutta jos katsomme näitä tapauksia, vasemmiston käyttämä vihapuhe on todellista ja perustuu uhkailuihin ja poliittisen vastustajan demonisoimiseen.
On tärkeää ymmärtää, että tuomitsen kaikenlaisen vihapuheen, riippumatta sen lähteestä. Eettinen keskustelukulttuuri perustuu vastuulliseen ja asialliseen argumentointiin, ei henkilökohtaisiin hyökkäyksiin tai väkivallan lietsomiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä keskustelussa nostin esiin esimerkin siitä, kuinka vasemmiston edustajat ovat toistuvasti syyllistyneet aggressiiviseen retoriikkaan, jopa suoranaisiin uhkailuihin. Tämä ei tarkoita, että oikeistolla ei olisi omia virheitään
———————————————
On sinun henkilökohtainen mielipiteesi, että vasemmisto syyllistyy oikeistoa enemmän aggressiiviseen retoriikkaan. Et pysty todistamaan sitä millään, joten en vaivaudu ottamaan asiaan kantaa.
Ilmoita asiaton viesti
Juha, ymmärrän, että olet eri mieltä kanssani siitä, kuinka aggressiivinen retoriikka jakautuu poliittisessa keskustelussa. On kuitenkin tärkeää huomata, että en väitä vasemmiston syyllistyvän tähän enemmän *kuin oikeisto*, vaan nostan esille sen, miten kyseinen käytös näkyy tällä hetkellä vasemmiston taholta.
Tarkoitukseni ei ole osoittaa sormella yksinomaan vasemmistoa, vaan herättää keskustelua siitä, miten poliittinen keskustelu voi mennä liian pitkälle molemmilla puolilla. Olen samaa mieltä siitä, että aggressiivinen retoriikka ja vihapuhe ovat ongelmia, riippumatta siitä, kuka niitä käyttää. Poliittinen keskustelu voi parantua vain, jos me kaikki – puoluekannasta riippumatta – pyrimme asialliseen ja rakentavaan dialogiin.
Jos voimme keskittyä enemmän faktoihin ja vähemmän syytöksiin, uskon, että yhteiskunnallinen keskustelu hyötyy siitä merkittävästi.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitukseni ei ole osoittaa sormella yksinomaan vasemmistoa
—————————————–
Sinun täytyy sitten opetella otsikoimaan blogisi siten, että se vastaa tarkoitusta.
Ilmoita asiaton viesti
Juha, otan palautteesi vastaan. Otsikointi on aina haaste, kun halutaan herättää keskustelua, mutta samalla välttää väärinymmärrykset. On totta, että otsikko voi antaa kärjistetyn kuvan, ja pyrin jatkossa tarkemmin varmistamaan, että se heijastaa tarkasti blogin sisältöä.
Tässä tapauksessa tarkoitus oli korostaa yhtä näkökulmaa, vasemmiston vastuuta poliittisesta ilmapiirissä, ei suinkaan syyttää yksipuolisesti vasemmistoa. Kuten olemme todenneet, molemmilla puolilla on omat ylilyöntinsä. Otsikon ei siis ollut tarkoitus väittää, että vain vasemmisto syyllistyisi aggressiiviseen retoriikkaan, mutta ymmärrän, että se saattoi antaa tällaisen vaikutelman.
Toivon, että jatkamme keskustelua rakentavassa hengessä, ja pidämme huolen siitä, että asiallinen dialogi on ensisijainen tavoitteemme, riippumatta poliittisesta näkökulmasta.
Ilmoita asiaton viesti
Sait jo muutamalta vasemman laidan kulkijalta kannatusta ja vahvistusta teoriallesi. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Cool story bro.
Ilmoita asiaton viesti
”Jussi Halla-ahon mielipiteet ja kannanotot ovat olleet toinen toistaan vastenmielisempiä – sotilasdiktatuurin suosittamisesta Kreikan talousongelmien ratkaisuksi aina sen ihmettelyyn, miksei puistohomoja saa hakata. Mutta perussuomalaisten komediassa kesällä 2017 Ohukainen edusti edes jonkinlaisia periaatteita, vaikka kuinka huonoja, kun Paksukainen osoittautui silkaksi kiipijäksi, jolle viran ja lompakon vaarannuttua ei oma puolue merkinnyt yhtään mitään.” Jaakko Anhavan katsauksesta ”Kapteenin jättämä laiva” (Kanava nro 6 / 2018)
Ilmoita asiaton viesti
Mika, nostat esiin Jussi Halla-ahon aikaisempia lausuntoja, jotka ovat herättäneet paljon keskustelua ja pahennusta. En ole puolustamassa Halla-ahon retoriikkaa tai kannanottoja, jotka ovat olleet kyseenalaisia. Kuitenkin haluan muistuttaa, että poliittisen debatin ydin ei ole henkilökohtaisessa mustamaalaamisessa tai yksittäisten lausuntojen kaivelussa vuosien takaa, vaan siinä, miten voimme nykyhetkessä löytää yhteisiä ratkaisuja. Keskustelun siirtäminen henkilökohtaisiin hyökkäyksiin ei vie meitä eteenpäin.
On ymmärrettävää, että jotkin poliitikot tai heidän puheensa herättävät voimakkaita tunteita. Mutta jos haluamme aidosti parantaa poliittista ilmapiiriä, meidän kaikkien, riippumatta puoluekannasta, tulisi pyrkiä rakentavaan ja asialliseen keskusteluun, jossa poliittiset tavoitteet ja periaatteet ovat keskiössä, ei henkilökohtainen hyökkääminen.
Ilmoita asiaton viesti
Teuvo, nyt kuntavaalien alla olisi sinunkin syytä lukea Lauri Nurmen ansiokas Halla-aho-kirja, jossa valotetaan edellisen persujohtajan liian vähälle huomiolle jääneitä blogikirjoituksia ja kytköksiä äärioikeistolaiseen Suomen Sisu -ryhmään ja sen ajatteluun.
Siinäpä oikea SS-ryhmä, nimi on tuskin silkkaa sattumaa. Sen pohjana ollut Thule-seura otti nimensä suoraan saksalaisten Thule-seuralta, jonka perusajatuksia oli arjalaisen rodun ylivertaisuus. Juuri thulelaiset perustivat Saksan kansallissosialistisen työväenliikkeen, Hitlerin ponnahduslaudan tunnetuin seurauksin.
Halla-ahon vuosina 2003–2015 kirjoittaman blogin läpikäynyt Nurmi paljastaa kirjoittajan maailmankuvan taustoja, joista entinen persujohtaja pitää nykyään suunsa supussa.
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/puheenaiheet/kolumni/artikkeli-1.1303006?fbclid=IwAR26MfqCTZCP749MAwMAbpVD8mXTAlOnwzQDbtc_dl1UPjcSSW36bT4nXN
Ilmoita asiaton viesti
Minua kiinnostavat enemmän asiakysymykset kuin yhden henkilön ruotiminen. Kiitos kuitenkin vinkistä.
Ilmoita asiaton viesti
Persut tosi isoine jytkyineen, politiikan uusine puhe-ja esiintymistyyleineen toivat Suomeen ”uuden normaalin” jo paljon ennen, kuin esim. Trump Amerikoihin.
– Mestari Halla-aho, Purra ja muut persujen kärkipoliitikot ja sellaisiksi ”ulostuloillaan” pyrkivät ovat sittemmin Soinin ja Soinin ”värikkäimpien” edustajien perinnettä,NYT ääri-oikealta, jatkaneet…
Orpo sai vv-ministerinä myhäillä vieressä, kun Sipilä pisti tuulemaan ja nyt likaisen työn tekee vv-ministeri Purra.
– Jälki ja seuraukset tullaan, 80-luvun lopun pankki-ja talouskriisin tavoin PITKÄÄN muistamaan ja monin eri tavoin yhteiskunnassamme MAKSAMAAN…mutta ainakin pitkän linjan kokoomuslainen politrukki Orpo on siihen mennessä, Häkämiehen lailla, KOMIASTI PALKITTU!
Ilmoita asiaton viesti
Seppo, perussuomalaisten ja Soinin tuoma ”uusi normaali” on varmasti muuttanut politiikan retoriikkaa Suomessa. Kuitenkin, kuten aina, olisi tärkeää, että arvioimme poliittisia liikkeitä ja päättäjiä niiden nykyisten toimiensa perusteella, ei pelkästään retoriikan tai yksittäisten lausuntojen pohjalta. Yhteiskunnallisten päätösten vaikutukset näkyvät pitkään, ja siksi olisi hyvä keskittyä keskustelemaan niistä asiaperustein.
Ilmoita asiaton viesti
Jos sinua kiinnostaa asiakysymykset niin miksi kirjoitat tälläista soopaa. Tulin mukaan politiikkaan jo teininä 60-luvun puolessa välissä ja kyllä varsinkin 70-luvulla kommunistien väemmistösiipi ”taistolaisten” retoriikka oli varsin jyrkkää, mutta esim. kommunisti Aarne Saarisen en koskaan kuullut käyttävän paheksuttavaa kieltä SKDL.n Ele Aleniuksesta puhumattakkaan. Demarina minun ei ole koskaan tarvinnut hävetä puolueeni edustajien puheenvuoroja. Polittinen retoriikka muuttui Soinin ja persujen myötä rivoon suuntaan ja Halla-aholaiset jalostivat ja jalostavat sitä vieläkin rivommaksi ilman mitään pidäkkeitä, muistuttaen pitkälti taistolaisten retoriikkaa joka tuli itselleni liianki tutuksi turkulaisissa konepajoissa työskennelleenä. Kommunistiksi minuakin tällä alustalla haukutaan vaikka olen kolmannen polven demari, iso-isäni liittyi SDP:n 1906, minä -68.
Ilmoita asiaton viesti
Vihapuheesta tulee mieleen kun Marin peloittelu äänestäjiä sinimustalla hallituksella jos ette häntä (SDP:ä) äänestä…
Ilmoita asiaton viesti
Taidat olla vähän samanlainen kuin Teuvo: vihapuheesta tulee kaikenlaista mieleen, paitsi ne jotka toivat vihapuheen Suomeen.
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy tunnustaa, etten edes lukenut koko blogia ja kommenttejakin vain selailin. Tuon Granlundin kommentin luin kokonaan ja kommentoin mitä mieleeni tuli poliittisesta vihapuheesta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuo varoitus Orpon sinimustasta hallituksesta ollut vihapuhetta vaan ennakointia siitä mitä sinipunahallituksesta seuraa ja oikeassahan Marin oli, kansamme on jakautumassa kahtia, voittajiin ja häviäjiin.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/8217aa5c-5dc8-408a-9341-1a1a48e37ce0
Ilmoita asiaton viesti
Arto, kiitos näkemyksistäsi. Ymmärrän, että koet Soinin ja Halla-ahon retoriikan muuttaneen poliittista keskustelua suorempaan ja paikoin jopa ronskimpaan suuntaan. On totta, että politiikan kielenkäyttö on muuttunut, ja monien mielestä tämä kehitys on mennyt väärään suuntaan. Kuitenkin väittäisin, että ilmiö ei ole yksinomaan perussuomalaisten luoma – polarisoiva keskustelu ja leimaava retoriikka ovat olleet viime aikoina erityisesti vasemmiston tavaramerkki.
Poliittisen kentän polarisoituminen ei koske vain oikeistoa, vaan erityisesti vasemmisto on osallistunut tähän kehitykseen. Rakentavan dialogin edistäminen on meidän kaikkien vastuulla.
Ilmoita asiaton viesti
Blogi edustaa itse täydellisesti sitä mistä muita syyttää – käsitehöpinän suollolla vailla mitään todistetta yritystä luoda savuverho peittämään sitä ja sen perusteltua kritiikkiä että Orpon hallitus tekee jatkuvasti empatia ei kuulu politiikkaa huonoja päätöksiä pelkän kamreerikamman käytöllä vailla edes kiinnostusta substansseihin. Ihmiset elää substansseissaan eikä oikeiston hokemissa mitä tämäkin yksimulkouinen mukaliberaali käsitehöpinä blogi edustaa.
Tämä maa kaipaa eniten juurevaa päättäväistä ratkaisuhakuista kovaakin kritiikkiä sattui se johonkin tai ei.
Mutta ei yhtään käsiteböbinää enää.
Ilmoita asiaton viesti
Tässö esimerkki juurevasta kritiikistä
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/eerojuhani-vaarala/nain-hallitus-iskee-kuolettavalla-tavalla-pienituloisten-kykyyn-ostaa-ruokaa-ja-laakkeita/
Ilmoita asiaton viesti
Eerojuhani, ymmärrän turhautumisesi ja olet aivan oikeassa siinä, että politiikka kaipaa juurevia ja ratkaisuja etsiviä toimia. Empatia ja vastuullisuus eivät kuitenkaan sulje pois järkevää ja pragmaattista päätöksentekoa. Tarkoitukseni ei ole ollut luoda savuverhoa tai käsitehöpinää, vaan nostaa esiin poliittisen keskustelun laatu ja vastuullisuus. On tärkeää, että me kaikki pyrimme välttämään turhaa polarisaatiota ja keskitymme rakentaviin ratkaisuihin, joilla on todellinen vaikutus ihmisten elämään.
Mitä Orpon hallitukseen tulee, sen toimia on tietenkin syytä tarkastella kriittisesti, mutta tämä tulisi tehdä asiallisesti ja ratkaisukeskeisesti. Politiikka on enemmän kuin pelkkä kamreerikamman käyttö; se vaatii myös inhimillistä ymmärrystä ja kykyä nähdä suurempia kokonaisuuksia.
Ilmoita asiaton viesti
On eettisesti alamittaista ja epärealistista työntää aggressiot vasemman ja vihreän suuntaan. Jota itsekin tavallaan edustavana olen Puheenvuorossa saanut kokea pelkkänä asiattomina hyökkäyksinä oikeistokommentoijien suunnasta – vaikka minä oleb varmasti Suomen innovatiivisin poliittisten blogien kirjoittaja jatkuvaa kv seuraamista myöten.
Kokonausuutena katsoen blogisi on silkkaa asiatonta tyhjiä käsitteitä heittelevää käsitesuoltoa – hengeltään saunan takana huudettua perkele, perkele, perkelettä.
Surkea ja typerä blogi.
Ilmoita asiaton viesti
Eerojuhani, kiitos suorasta palautteestasi. Ymmärrän, että koet blogini olevan käsitteellistä ja etäännyttävää, mutta sen tarkoituksena ei ole väistää substanssikysymyksiä tai vältellä konkreettista kritiikkiä. Pyrin nostamaan esiin poliittisen keskustelun laadun ja vastuullisuuden merkityksen, koska juuri se vaikuttaa suoraan siihen, kuinka hyvin pystymme ratkaisemaan yhteiskunnallisia ongelmia.
On selvää, että kriittinen ja ratkaisuja etsivä keskustelu on olennaista, mutta se ei saa perustua vain vastakkainasetteluun. Vihervasemmiston aggressiivinen retoriikka on ollut näkyvissä poliittisessa keskustelussa, mutta ei tarkoita, että oikeisto olisi vapaa vastuusta. Kaikki osapuolet syyllistyvät usein tähän.
Vaikka kritiikkisi on voimakasta, uskon, että dialogi on mahdollista, kun molemmat osapuolet keskittyvät ratkaisukeskeisyyteen ja rehelliseen argumentointiin. Toivon, että voimme jatkossa löytää yhteisen sävelen, joka auttaa kehittämään suomalaista yhteiskuntaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tällaisilla yksipuolisilla hölmöilyillä löydät minusta vain riitasoinnun.
Huomautan ettö en ole riitasointuinen mutta kyllä riitasoinnutan kyllä kohtuuttomuudet. Minähän olen erittäin aktiivinen ja voimakas kehittäjä.
Ilmoita asiaton viesti
”Vasemmisto myrkyttää poliittista ilmapiiriä”
Ja tälläinen otsikko ei?
Ilmoita asiaton viesti
Teuvo yrittää myrkyttää keskusteluilmapiiriä myös Husun blogissa.
Ilmoita asiaton viesti
Vasemmistolla on tietty järki tallessa ja halu pitää yhteiskunnan heikommista huolta. Toisin kuin muut hallituspuolueet. Nehän eivät välitä mistään muusta kuin hillotolpistaan.
Tule sitten takaisin kertomaan, kun olet vammautunut vakavasti etkä kykene itsenäisesti hakemaan apua yhteiskunnalta, jolta ei tipu mitään apuja tai almuja.
Mitä näille pitäisi tehdä? Luuletko voivasi olla täysin terve koko loppuelämäsi? Et voi ja sen tietää meistä jokainen, jonka läheiset ovat joutuneet sellaisiin ongelmiin tai sellaiseen, jossa kuolema korjaa pois kuten minulla niin sattui.
Ilmoita asiaton viesti
Topi, ymmärrän hyvin, että sinulla on syvä huoli heikoimmassa asemassa olevien ihmisten tilanteesta, erityisesti silloin, kun läheisesi ovat joutuneet kohtaamaan vakavia ongelmia. Yhteiskunnan velvollisuus on tarjota turvaverkkoja niille, jotka eivät pysty auttamaan itseään, ja tästä olemme samaa mieltä. Huolenpito ja vastuullisuus ovat moraalisia perusperiaatteita, jotka kuuluvat jokaiselle poliittiselle ideologialle.
Kuitenkin, siitä huolimatta, on tärkeää arvioida, kuinka tehokkaita poliittiset ratkaisut todella ovat. Vasemmiston retoriikka usein keskittyy korostamaan, että se on ainoa taho, joka välittää heikoimmista, mutta tosiasiat osoittavat, että kestävät ratkaisut eivät aina synny pelkästä hyvästä aikomuksesta. Hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus on rajallinen, ja jos emme huolehdi siitä, että talous toimii, emme pysty huolehtimaan kenestäkään. Tämä ei tarkoita, että väheksyisin sinun tai muiden kokemuksia, vaan että haluaisin varmistaa, että autamme ihmisiä tavalla, joka on myös kestävä pitkällä aikavälillä.
Olen samaa mieltä siitä, että jokainen meistä voi joutua vaikeisiin tilanteisiin, ja on tärkeää, että yhteiskunta auttaa silloin kun tarvetta on. Mutta auttamisen tavat ja keinot vaativat kriittistä tarkastelua, jotta ne todella hyödyttävät apua tarvitsevia. Vasemmiston polarisoiva keskustelutyyli ei kuitenkaan helpota tämänkaltaisten ratkaisujen löytämistä, vaan se usein kärjistää ja vaikeuttaa rakentavan dialogin syntymistä.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt tuo politiikan puhe täysin hiljaiseksi. Kun tuon tekstin riisuu, niin näkyy, ettei haluta huolehtia ja vain rahasta on kysymys.
Puhu oikeasti äläkä mitään hiton politiikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Topi, nostit esiin tärkeän näkökulman, ja haluan täsmentää, mistä olen puhumassa. On eri asia keskustella siitä, millaista tyyliä käytämme poliittisessa keskustelussa, kuin siitä, millaista politiikkaa olemme tekemässä. Voimme olla yhtä mieltä siitä, että yhteiskunnan heikoimmista on huolehdittava, mutta samalla on arvioitava, miten teemme sen niin, että apua riittää pitkällä aikavälillä. Kyse ei ole vain rahasta, vaan siitä, että varmistamme järjestelmän kestävyyden ja tehokkuuden, jotta se voi auttaa jatkossakin.
Lisäksi viholliskuvia luova retoriikka, jossa leimataan vastapuolta, ei vie meitä eteenpäin köyhien aseman parantamisessa. Sen sijaan meidän tulisi etsiä ratkaisuja yhdessä, ilman että kärjistämme keskustelua ja suljemme eri näkemyksiä pois. Köyhien asemaa ei edistetä polarisoimalla, vaan rakentamalla yhteistä ymmärrystä ja löytämällä toimivia ratkaisuja.
Ilmoita asiaton viesti