Venäjän naamioidut intressit
Venäjän vaikutusvaltaan liittyvät keskustelut ovat aina olleet monimutkaisia ja kerroksellisia. Yksi piirre näissä keskusteluissa on se, että ne usein naamioidaan joksikin muuksi – sellaisiksi teemoiksi ja puheenaiheiksi, jotka vetoavat länsimaiseen yleisöön ja joiden varjolla todelliset pyrkimykset voidaan peittää.
Esimerkiksi länsimaiden aseistariisunta esitettiin ”rauhantyönä”. Tämä kuulostaa ylevältä ja onkin monin osin arvostettava tavoite, mutta taustalla saattaa olla myös strateginen pyrkimys heikentää länsimaiden puolustuskykyä suhteessa Venäjään. Kun länsimaat vähensivät aseistustaan, Venäjä saattoi samanaikaisesti ylläpitää ja jopa kasvattaa omaa sotilaallista voimaansa, luoden näin epätasapainon, joka ei ollut rauhan kannalta edullinen.
Kaasuputket esiteltiin ”ympäristökysymyksenä”. Tämä oli ovela tapa markkinoida energiariippuvuutta Venäjästä. Ympäristönsuojelu ja ilmastonmuutoksen torjunta ovat tärkeitä teemoja, jotka resonoivat länsimaisten kansalaisten arvojen kanssa. Samalla kuitenkin unohdettiin se, että energiariippuvuus Venäjästä tekee länsimaat haavoittuvaisiksi poliittiselle painostukselle.
Rajalaki käsiteltiin ”ihmisoikeuskysymyksenä”. Rajojen hallinta ja ihmisoikeudet ovat kiistatta tärkeitä teemoja, mutta Venäjän näkökulmasta tämän keskustelun taustalla saattoi piillä pyrkimys heikentää länsimaiden rajavalvontaa ja edistää sellaista maahanmuuttoa, joka voisi luoda poliittista epävakautta.
Sekin, kun Venäjän vaikuttamisesta puhutaan, se voi olla savuverho Venäjän intresseille. Esimerkiksi eurooppalaisten yleisradioyhtiöiden pyrkimys edistää monimuotoisuutta voi palvella Venäjän pyrkimystä käyttää maahanmuuttoa aseena länttä vastaan, vaikka samalla yleisradioyhtiöitä markkinoidaan keinona torjua Venäjän informaatiovaikuttamista. Erilaisten ihmisten ihmisarvon kunnioittaminen on sinällään tärkeää, mutta Venäjä saattaa nähdä tässä tilaisuuden edistää maahanmuuton käyttöä osana hybridisodankäyntiä, joka luo sisäistä kitkaa ja epävakautta länsimaissa.
Kun keskustellaan Venäjän vaikuttamisesta, on tärkeää tunnistaa, mitä peitellään. Maahanmuuttoa voidaan käyttää aseena, ja samalla kun korostetaan demokratiaa ja ihmisoikeuksia, voidaan unohtaa se, miten näitä teemoja voidaan manipuloida palvelemaan toisten valtioiden strategisia etuja.
On tärkeää puolustaa demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Näitäkin teemoja käsiteltäessä on kuitenkin oltava tietoisia siitä, miten niitä voidaan käyttää hyväksi ja millaisia strategisia ulottuvuuksia niihin liittyy. Venäjän vaikutusvallan tunnistaminen ja sen todellisten pyrkimysten paljastaminen ovat avainasemassa, kun pyritään ylläpitämään länsimaiden vakautta ja turvallisuutta.
Venäjän vaikutusvalta länsimaissa on monitasoinen ilmiö, joka naamioidaan usein houkuttelevien ja moraalisesti hyväksyttävien teemojen taakse. Tämä ei kuitenkaan vähennä näiden teemojen tärkeyttä, vaan korostaa tarvetta käsitellä niitä kriittisesti ja tietoisesti, ymmärtäen niiden mahdolliset strategiset ulottuvuudet. Vain näin voimme varmistaa, että länsimaat pysyvät vahvoina ja kykenevinä vastaamaan ulkopuolisiin vaikuttamisyrityksiin.
Ja sama pätee myös Kiinaan. Puolueiden ja erilaisten kansalaisjärjestöjen (esim Greenpeace) rahoituksen tulisi olla täysin läpinäkyvää jotta voitaisiin olla varmoja että edellämainitut tahot eivät ohjaa niiden agendaa.
Ilmoita asiaton viesti
Eräs Venäjän taktiikka näin sota-aikana näyttäisi olevan pyrkimys vastakkainasettelun lisäämiseen länsimaissa. Jos vaikka olisikin paikkansapitävää uutisointia, että äärioikeisto on saanut Putinilta jotain, niin sellaisiakin uutisia on näkynyt, että äärivasemmisto on samassa veneessä tässä suhteessa.
Esimerkiksi jonkun mielestä voisi olla hauska läppä vaatia valtiovarainministerin hirttämistä munistaan, mutta vaikka opposition virka onkin rakkikoirana haukkua hallitusta, niin ehkä nyt voisi huonoa huumoria karsia ja pyrkiä asiallisuuteen. Esittääpä mitä tahansa kritiikkiä, se voi olla yksittäisena seikkana Putinin mieleen ja jonkun mielestä sitten putinismia, mutta putinismisyytösten ei pitäisi antaa vaientaa kriittistä poliittista keskustelua. Siis kuitenkin asialinjalla ja mieluusti myönteisenä pitämänsä vaihtoehdot esittäen.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina salaa nauraa laiskoille venäläisille,noo halpaa öljyä ja mineraalia.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittaja näyttää tehneen aivan oikeita havaintoja.
Ilmoita asiaton viesti