Perussuomalaiset vuonna 2020 – demokratiaa rapauttamassa

Perussuomalaiset ovat gallupsuosionsa kasvaessa lisänneet kierroksia, eikä missään hyvässä merkityksessä. Poliittinen retoriikka ja keinot horjuttaa demokratiamme peruskiviä on käynyt yhä härskimmäksi. Vauhti on kiihtynyt tasaisesti, ja viimeistään nyt olemme saavuttaneet sen pisteen, jossa jokaisen demokratiaa, sananvapautta, yhteiskuntarauhaa, turvallisuutta ja tiedettä arvostavan ihmisen on syytä nousta sanomaan, että tätä me emme halua emmekä hyväksy.

Vapaata tutkimusta ja tiedettä vaarantamassa

Muutama viikko takaperin Perussuomalaisten entinen kansanedustaja Reijo Tossavainen hoksasi historiantutkija Oula Silvennoisen jo muutama vuosi takaperin saaman akatemiarahoituksen holokaustin tutkimiseen. Tossavainen twiittasi 6.1.2020 seuraavasti:

”Ääripunavihreän historianväärentäjän Oula Silvennoisen saama Suomen Akatemian apuraha on peräti 434 485 euroa. Aivan järjetöntä.”

Tossavaisen twiittiä jakoi myös Perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakso. Hän kommentoi holokaustin tutkimista mm. seuraavasti:

”Tää rahan tuhlaus on sairasta. Puoli miljoonaa johonkin lässytykseen ja perussuomalaisten haukkumiseen.”

Paljon paljastavaa toki on, että hän pitää holokaustin tutkimista ”lässytyksenä”. Tämän jälkeen Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Tavio twiittasi selvästi Silvennoiseen viitaten 7.1.2020:

”Yliopistoihin on pesiintynyt agitaattoreita, jotka hyödyntävät järjestelmää vain omiin poliittisiin tarkoitusperiinsä ja propagandan tuottamiseen. He yrittävät naamioida propagandansa tieteeksi ja pyrkivät yleiseksi auktoriteetiksi. Miten valetutkijoihin pitäisi suhtautua?”

Tavion käyttämä termi ”valetutkija” on suoraan omaksuttu äärioikeiston syvimmästä päädystä, jolla mm. Silvennoista on niissä piireissä jo jonkin aikaa nimitelty. Perussuomalaiset elävät symbioosissa näiden toimijoiden ja heidän tavoitteidensa kanssa. Myös PS-kansanedustaja Jani Mäkelä antoi oman panoksensa keskusteluun nimittämällä tutkimuksen ”kuunatsitutkimukseksi” ja ”täydelliseksi pelleilyksi”. Tapauksesta uutisoitiin suhteellisen laajasti, ja Silvennoinen sai ymmärrettävästi tiedeyhteisön laajan tuen. On täysin poikkeuksellista ja asiatonta, että kansanedustajat käyvät tässä mittakaavassa tieteen vapauden ja tutkimuksen kimppuun.

https://tieteentekijoidenliitto.fi/media/blogi/uusi_vuosi_-_terveempi_ilmapiiri.3488.blog

Poliisin ja turvallisuuden uskottavuutta rapauttamassa

Juuri kun kohu olisi tieteen avoimen halveksunnan ympärillä haihtunut, oli seuraavana PS-kansanedustaja Ano Turtiaisen vuoro kohahduttaa. Turtiainen on tullut tunnetuksi mm. saatuaan tuomion rikokseen yllyttämisestä, sekä 14-vuotiaan lapsen pahoinpitelystä. Tällä kertaa hän oli valinnut kohteekseen kansalaistemme turvallisuutta turvaavan poliisin. 25.1.2020 Ylikomisario, ennalta estävän toiminnon johtaja Jari Taponen twiittasi sananvapaudesta ja siitä, että sanan kohteena olevilla henkilöillä on myös oikeutensa joita yhteiskunta suojelee. Turtiainen päätti vastata Taposelle mm. nimittelemällä häntä ja kaltaisiaan ”munattomaksi nillittäjäryhmäksi” jota ”voi sanoin kuvailla ihan miksi vain”. Taponen ilmoitti tehneensä Turtiaisesta rikosilmoituksen. Tätä tapausta päätti julkisesti kommentoida myös Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Hän painosti puheessaan torstaina 30.1.2020 Jari Taposta vetämään rikosilmoituksen pois ja ”kokoamaan itsensä”. Tämä itsensä kokoamiseen viittaava kommentti on siinäkin valossa hieman erikoista, että Halla-aho itse on mm. todennut vuonna 2011 ettei anna enää aamulehdelle mitään kommentteja, koska suuttui lehden hänestä käyttämästä arkistokuvasta.

Naisten koskemattomuutta halventamassa

Eräs äärioikeistolainen, rikoksista aikaisemminkin tuomittu toimija julkaisi jokunen päivä sitten videon, jossa yllyttää tekmään allekirjoittaneesta aiheettomia lastensuojeluilmoituksia, koska toimin silakkaliikkeessä. Jo valmiiksi ylikuormittuneen lastensuojelun tahallinen kiusaaminen ei tietenkään riittänyt, vaan hän päätti julkaista myös videon jossa hän hyvin yksityiskohtaisesti fantasioi historiantutkija, Katja-Maria Miettusen, joukkoraiskaamisella. Niitä sanoja en tässä toista. Tätä raiskauksella hekumoivaa videota on ainakin yksi Perussuomalainen Vaasassa paikallisia puolueen luottamustoimia omaava henkilö naureskellen jakanut ja siitä tykännyt. Lisäksi kukas muukaan, kuin Perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari rientää kehumaan tätä äärioikeiston toimijaa seuraavin sanakääntein:

”Jokainen maa tarvitsee yhden (äärioikeistolaisen nimi tässä), joka osoittaa mädännäisyyden siellä, missä se on.”

Kun Huhtasaarelle huomautettiin kyseisen henkilön viimeisistä toimista, tämä ei välittänyt, vaan jatkoi henkilön kannustamista. Tämän kaltaista toimintaa on hyvin vaikea ymmärtää, eikä sitä voi oikein mitenkään korrektisti kuvailla.

Oikeutta kiertämässä

Viime vuoden puolella kansanedustaja Juha Mäenpää vertasi eduskunnassa pitämässään puheessa turvapaikanhakijoita vieraslajeihin, jotka tulisi hävittää. Poliisi aloitti asiasta tutkinnan, ja tämän päätteeksi valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen pyysi viikko sitten eduskunnalta suostumusta asettaa Mäenpää syytteeseen. Tähän Perussuomalaiset ovat reagoineet kertomalla, että he tulevat estämään syytteen noston. Tämä on kummallinen valinta, sillä miksi juuri Mäenpään pitäisi olla suhteessa tavalliseen kansalaiseen sellaisessa erityisasemassa, että häntä eivät koske samat lait kuin muita. Koska Mäenpää piti puheensa eduskunnassa, PS kykenee kyllä edustajamääränsä vuoksi syytteen estämään, mutta kovin hyvältä se ei näytä.

Olisi niin paljon muutakin

Voisin vielä kirjoittaa mm. PS-kansanedustaja Mika Niikon hämäristä Kiina-bisneksistä ja rahoituksesta, verokikkailusta tunnetuksi tulleesta Veikko Vallinista joka haukkuu twitterissä ihmisiä ”yhteiskunnan eläteiksi” ja monesta muusta, mutta tästä tulisi liian pitkä teksti. Nyt on vasta tammikuu päättynyt, ja tämä kaikki on jo tapahtunut tänä vuonna. Perussuomalaisilta emme kuule ratkaisuja työllisyyden edistämisestä, ajatuksista koulutuksesta, ratkaisuista vanhustenhuoltoon tai ilmastokriisiin. Tämä tuli harvinaisen selväksi, kun puolue esitteli vaihtoehtobudjettinsa jonka parempi nimi olisi ollut vaihtoehtotodellisuusbudjetti hatusta revittyine lukuineen. Ainoastaan saamme nähdä heiltä jatkuvaa ihmisten kimppuun hyökkäämistä ja kiusaamista. Minä ainakin toivoisin eduskunnassa istuvilta kansanedustajilta enemmän.

Tiia Lehtonen

Entinen Vasemmistoliiton kunnanvaltuutettu Laukaasta, nykyisin puoluevaltuutettu Helsingistä. Vaimo ja kolmen lapsen äiti. Lähellä sydäntä antirasismi ja solidaarisuus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu