Hämeenlinna Jean Sibeliuksen syntymäkaupunki, ei kai sentään?

Olemme saaneet lukea, että Hämeenlinna lakkauttaa v. 1934 perustetun Hämeenlinnan kaupunginorkesterin.  Orkesteria ovat luotsanneet monet eturivin säveltaiteilijat kuten säveltäjä Tauno Marttinen. Moni ajattelee varmasti, että kehitys kehittyy, samapa tuo. Voin uskoa kuntapoliitikkojen perustelevan asiaa taloudella ja ehkä tasolla. Halutaan suurempaa ja näyttävämpää kuultavaksi ja nähtäväksi. Verkatehdas kaipaa kuulijoita ja tulovirtaa. Kaupunki oli myöntänyt viimeiselle toimintakaudelle 1500€ käyttövarat. On ihan selvää, että tämän suurempaa loukkausta on vaikea toimijoille tuottaa. Hämeenlinna profiloituu Jean Sibeliuksen syntymäkaupungiksi; kaupungissa on toki suurmiehen syntymäkotimuseo. Minulla on ollut lukkarinrakkaus Hämenlinnan kaupunkiin; olen opettanut musiikkiopistossa, pitänyt konsertin Jean Sibeliuksen syntymäkodissa ja soittanut Hämeenlinnan kaupunginorkesterin solistina, Alf Nybo kapellimestarina. Nyt vaikuttaa siltä, että vaikuttajat eivät ole ymmärtäneet Hämeenlinnan kaupunginorkesterin symbolista arvoa. Jos Hämeenlinna todella haluaisi vaalia säveltäjämestarin muistoa, se ilman muuta pitäisi kaupunginorkesterin elossa. Tämä ei sulje pois mahdollisuutta muiden konserttien järjestämiseen kaupungissa ja alueella. Mielestäni on varsin arveluttavaa ratsastaa Jean Sibeliuksen nimellä ilman toiminnassa olevaa Hämeenlinnan kaupunginorkesteria.

Kysymys ei valitettavasti ole vain Hämeenlinnasta sen kuntapoliitikoista, virkamiehistä tai orkesterista. Kotimaassamme on koko ajan menossa useita vastaavia sivistystä häivyttäviä tekoja. Esimerkkinä voidaan mainita pieni Limingan kunta Oulun kaupungin ja Kempeleen kainalossa, missä paikallisen musiikkikasvatuksen, musiikkiopistotoiminnan ja musiikkileiritoiminnan, jo edesmenneen Heikki Sarvelan koko elämäntyö (mitä itsekkin olen ollut jatkamassa ja kehittämässä vuosina  2003-2015) on sananmukaisesti Heikki Sarvelan flyygeliä myöten viety kaatopaikalle.

Olen tehnyt sivistysjohtamisen kovaa hallinnollista johtamistyötä aikaa ja voimia säästämättä periferiassa vuodesta 1992 lähtien. Taustaltani ja ensimmäiseltä koulutukseltani edustan korkeakulttuuria (Fine Arts) säveltaiteen saralta mukan lukien oppilaitoshallinnon. Työuran aikana ja edelleen olen pyrkinyt kehittämään itseäni niin kasvatustieteen, johtamisen, kuin oikeustieteen alalta. Viimeisimpänä virka tehtävänä minulla on ollut Kittilän sivistystoimen laajamittaisen kehittämistyön alulle saattaminen vuodesta 2017 . Olen tehnyt uraa uurtavaa sivistystoimen ylläpitävää ja kehittävää työtä yli 20-vuotta. Vihdoin on tärkeää on nyt kysyä, mistä moinen sivistysvastaisuus meillä oikein kumpuaa? Hämeenlinnan kaupunginorkesterin uutisoinnissa hätkähdyttävävintä on se, että myös Tampereen (synnyinkaupunkini) eteläpuolella voi tapahtua sivistysalan kömmähdyksiä. Olisiko orkesterin tarvitsemat resurssit ollut löydettävissä ketterästä johtamisesta, mene ja tiedä.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on kirjassaan ”Puoliholtiton Suomi (2016) varsin hyvin kuvannut ongelmaa  yhteiskunnassamme, mikä estää erityyppisen toimeliaisuuden ja tason kehittymisen monilla aloilla ja monissa yhteyksissä. ”Eräs hyvin tuntemani henkilö pääsi julkisella sektorilla esimiesasemaan, ei johtamiskykyjensä vaan osoittamansa korkean asiantutijuuden takia. Johtamisoppien- ja kokemusten rajallisuuden vuoksi hän päätti perustaa johtamistyönsä lähinnä terveeseen kaupunkilaisjärkeen. Organisoimalla eräitä asioita toisella tavalla, olemalla tarkka ja huolellinen, hän saavutti kohtuullisen säästön yksikkönsä vuotuisessa rahankäytössä. Tästä seurasi jonkun verran sisäistä napinaa kollegayksiköiden esimiesten käydessä paheksumassa toimintaa, joka saattaisi tuottaa painetta myös muille olla tehokkaampia toiminnassaan. Tästä tuore johtajamme ei välittänyt vaan oli ylpeä ja iloinen suorituksestaan” Kannattaa lukea koko kirja!

Toimiessani Oulun Kokoomusnaiset ry. yhdistyksemme teki puoluekokousaloitteen sivistysalan merkityksen vahvistamiseksi yhteiskunnassa. Lainauksena oli tietenkin W. Churchill ”Then what are we fighting for?” Vastaus liittyen sivistyksen rahoitusleikkauksiin sotaponnisteluiden aikana. Naapurimaamme Venäjä on mielestäni esimerkki siitä miten korkeakulttuuri ei ole eliitin asia vaan korkeakulttuuri on myös kansankulttuuria. Globaali pandemia on tuonut eteemme kokonaan uuden tilanteen sivistysalalle. Tästä olemme saaneet lukea sosiaalisesta mediasta ja vaikeasta tilanteesta on seurannut jopa mielenosoituksia.

Tällä kaikella tähtään siihen, että koko opetusala; varhaiskasvatus, esiopetus, perusopetus, 2. asteen opetus, ammattikorkeakoulut sekä yliopistot voisivat opetussuunnitelmissaan  tulevaisuudessa huomioida sivistysalan kokonaisuudessa aina korkeakulttuuri huomioiden opintotavoitteissaan. Näin tulevat vaikuttajat ja eri alojen toimijat ymmärtäisivät sivistyksen merkityksestä enemmän ja laaja-alaisemmin. Tämä myös eheyttäisi yhteiskunnallista kokemuspintaa sekä keskustelua.

Blogikirjoitukseni ei ole ketään vastaan  vaan ainoastaa sivistyksen ja sivistysalan puolesta kirjoitettu! Kommentoi vapaasti.

+1
Tiina Nikander-Koivukangas
Kokoomus Kittilä

-sivistystoimenjohtaja 2017-, Kittilän kunta (vakituinen virka)
-rehtori v. 2003-2015 Limingan kunta, opettaja Kempeleen kunta 2012-2017 (sivutyö)
-rehtori v. 1992-2003 Viitasaaren kaupunki (vakituinen virka)
-opettaja v. 1991-1992 Kajaanin kaupunki (vakituinen virka)
-opiskelija Itä-Suomen yliopisto, avoinyliopisto (laki)
-tohtoriopiskelija Oulun yliopiston tutkijakoulu UniOGS, Oulu 2012-
-MuM. University of Arts Helsinki v. 1997
-opiskellut johtamista ja tutkii johtamista sekä organisaatiokulttuuria

POLIITTINEN JÄRJESTÖTOIMINTA
-Kittilän Kokoomus ry. varapuheenjohtaja 2020- , jäsen 2018-
-Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus, jäsen ja Oulun Kokoomusnaiset vpj 2010-2018
-Kokoomuksen Elinikäisen oppimisen vaikuttajaryhmän pj. 2018-2020
-Kokoomuksen Vapaan sivistystyön vaikuttajaryhmä pj. 2016-2018

JÄSENYYDET YHDISTYKSISSÄ
-Helsingin seudun kauppakamari, jäsen
-Veronmaksajain Keskusliitto ry, jäsen
-Suomen Kulttuurirahaston kannatusyhdistys, jäsen
-Oulun kansallinen kulttuuriseura, jäsen
-Levi Golf & Country Club, jäsen
-Kittilän Ihmiset ry, jäsen
-Suomen Liikuntatieteellinen seura, jäsen
-Suomen Enneagrammi yhdistys, jäsen
-OAJ Lappi/Kittilän yleissivistävät opettajat paikallisyhdistys, jäsen

MUSIIKKI ja HARRASTUKSET
-liikunta
-musiikki soittaminen, esiintyminen (huilu) ja laulu, Kamariyhtye Valkoinen Delfiini ja M. Gräsbeckin musiikki ja orkesteriproduktiossa.
-kirjoittaminen vapaana toimittajana

YRITYS
Valkoinen Delfiini White Dolphin

MUUTA
Asunut Turkissa Adanassa ja Ankarassa kolme vuotta. Opiskellut Ranskassa Pariisissa kolme kuukauden ajan Antti ja Jenny Wihurin säätiön myöntämän apurahan turvin sekä lyhyitä jaksoja Ranskassa, Englannissa ja Italiassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu