Kittilän Eilavaara-laskut Oulun käräjäoikeus 2021

Tällä viikolla alkoi kolme viikkoa kestävä istunto Oulun käräjäoikeudessa liittyen Kittilän kunnan oikeudenkäyntien sarjassa ns. Eilavaara-laskujen käsittelyyn. Syyttäjinä toimivat kihlakunnansyyttäjä  Sari Anttonen ja Katri Junnikkala-Heikkinen. Kummatkin ovat toimineet syyttäjänä myös Kittilän ex-kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiseen liittyvässä pitkässä ja suuressa oikeudenkäynnissä, missä syytteessä on suuri  joukko Kittilän luottamushenkilöitä. Tässä asiassa Rovaniemen hovioikeus antaa päätöksen ja mahdolliset tuomiot kevään kuluessa. Käsillä olevaan Eilavaara-asiaan tuomariksi on määrätty käräjätuomari Johanna Savolainen. Eilavaara-laskujen käsittely jouduttiin siirtämään Rovaniemen käräjäoikeudesta Oulun käräjäoikeuteen. Kaikki Lapin tuomarit osoittautuivat esteellisiksi tuomitsemaan tässä asiassa. Fiksua oli, että tuomarien esteellisyys havaittiin ennen asian käsittelyä ja tuomioitten julistamista. Oikeudellinen asiantuntija, oikeustieteen lisensiaatti Pertti Eilavaaran laskuista ja asiakirjoista  on syntynyt mieleinkiintoinen ikiliikkuja. Ensin Kittilän kunnan hallintoon, sitten Keskusrikospoliisin tutkintaan. Milloin asia on ollut kunnanhallituksen käsittelyssä, milloin toimitettu ulkopuolisen sähköpostiin, milloin lasku on piilotettu kunnanjohtajan sijaisen pöytälaatikkoon ja milloin asiakirjoja on etsitty poliisin toimesta Timo Kurulan kotiin tehdyssä kotietsinnässä. Nyt näyttää siltä, että Eilavaara-laskujen ja asiakirjojen kulku tulee jatkumaan oikeuslaitoksessa. AA Eilavaaraa itseään ei ole asiassa syytetty mistään.

Tiistaina istunnon aluksi syyttäjä luki syytteet. Syytteet luettiin virka-aseman väärinkäytöstä seuraaville henkilöille; Timo Kurula, Kyösti Tornberg ja Sanna Ylinampa. Timo Kurula on toiminut 16-vuotta Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtajana, sitten kunnanhallituksen puheenjohtajana ja lyhyen ajan Kittilän vt. kunnanjohtajana. Heitä yhdistävä tekijä lienee Keskusta puolue, mahdollisesti myös jokin muu yhteinen viitekehys. Ylinampa tuotiin Kittilässä kiireesti sosiaalitoimen käytävältä sosiaalityöntekijän tehtävistä ensin hallintojohtajan sijaiseksi ja sitten kunnanjohtajan sijaiseksi, Timo Kurula jäädessä virkavapaalle 16.10.2017 syytteet virkarikoksista saatuaan. Syytteen virkarikoksesta nyt sai myös 7 luottamushenkilöä. Rovaniemeläistä asianajajaa Jarmo Junturaa syytetään avunannosta virka-aseman väärinkäyttämiseen. Syytteen saaneista kolme on työskennellyt Kittilän vt. tai vs. kunnanjohtajana Kyösti Tornberg, Timo Kurula ja Sanna Ylinampa (Ylinamman valinnan KHO kumosi 2020) Timo Kurulaa, Markku Mäkitaloa ja Aki Maunulaa syytetään myös törkeän petoksen yrityksestä.

Seuraan siis oikeudenkäyntiä, missä syytteen on saanut kaksi entistä esimiestäni Kittilän kunnasta ajalta 2017-2019 l. Timo Kurula ja Sanna Ylinampa. Sanna Ylinampa toimii parhaillaan syytteen saatuaan Limingan kunnan hallintojohtajan sijaisena. Edellinen hallintojohtaja on aikaisemmin valittu  Nurmijärven kuntaan.

Eilavaara-laskujen ja asiakirjojen asia liittyy vuosiin 2015-2017. Eilavaara-laskut siis olivat käsitteillä Kittilässä aloittaessani vakituisessa sivistystoimenjohtajan virassa ja johtoryhmän jäsenenä 4.9.2017.

Tässä käsittelyssä on mukana ainakin seuraavia asianajajia; Olli Siponen Oulusta Botnialaw toimistosta ajaa Timo Kurulan puolustusta (toimisto on hoitanut myös Limingan kunnan asioista), AA Jari Korhonen, JTK Law Oy ja AA, OTT, Lalli Castrén ajaa Sanna Ylinamman puolustusta. Istunnossa ollaan etänä yhteydessä sekä Vantaalle että Rovaniemelle. J. Juntura hoitaa oman asiansa ajon ja puolustuksensa, samoin K. Tornberg.

Syyttäjällä on vahva asiakirjoihin perustuva näyttö tukenaan. Oikeudenkäyntipäivinä kuultiin ja tullaan kuulemaan monipolvinen todistaminen ja syytettyjen kuuleminen. Nyt käytiin läpi myös riitaisia ja riidattomia asioita. Näistä aineista tuomioistuin tekee aikanaan päätöksen asiassa. Keskeisiä asioita mielestäni näiden päivien jälkeen näyttää olevan mm. kuka tilasi lausuntoja Eilavaaralta ja millaisella toimivallalla, miksi laskuja ja asiakirjoja tavallaan piiloteltiin? Yllättäin nousi esiin myös se, että onko kunnanhallitus toimivaltainen elin ilman sen esittelevää virkamiestä l. kunnanjohtajaa tai sijaista? Mielestäni ei. Myös laskujen maksamiseen liittyy epäselvyyksiä.

Oikeudenkäynti jatkuu ensi viikolla. Oikeudenkäynti on julkinen ja pidetään Oulussa Aluehallintoviraston tiloissa Kasarmilla.

Kirjoituksessa olevat tiedot ovat julkisesti esillä mm. netissä ja muissa julkisissa asiakirjoissa. Blogiani kirjoitan harrastuksena vapaan toimittajan roolissa.

Tiina Nikander-Koivukangas
Kokoomus Kittilä

-sivistystoimenjohtaja 2017-, Kittilän kunta (vakituinen virka) -rehtori v. 1992-2015 Limingan kunta (vakituinen virka), Viitasaaren kaupunki (vakituinen virka) -opettaja v. 1991-1992 Kajaanin kaupunki -opiskelija Itä-Suomen yliopisto, avoinyliopisto (laki) -tohtoriopiskelija Oulun yliopiston tutkijakoulu UniOGS, Oulu 2012- -MuM. University of Arts Helsinki v. 1997 -opiskellut johtamista ja tutkii johtamista sekä organisaatiokulttuuria POLIITTINEN JÄRJESTÖTOIMINTA -Kittilän Kokoomus ry. varapuheenjohtaja 2020- , jäsen 2018- -Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus, jäsen, Oulun Kokoomusnaiset vpj 2010-2018 -Kokoomuksen Elinikäisen oppimisen vaikuttajaryhmän pj. 2018-2020 -Kokoomuksen Vapaan sivistystyön vaikuttajaryhmä pj. 2016-2018 JÄSENYYDET YHDISTYKSISSÄ -Suomen Kulttuurirahaston kannatusyhdistys, jäsen -Oulun kansallinen kulttuuriseura, jäsen -Levi Golf & Country Club, jäsen -Suomen Liikuntatieteellinen seura, jäsen -Suomen Enneagrammi yhdistys, jäsen -OAJ Lappi/Kittilän yleissivistävät opettajat paikallisyhdistys, jäsen MUSIIKKI ja HARRASTUKSET -liikunta (lenkkeily, sauvakävely, uinti, vesijuoksu, golf, hiihto, jooga) -musiikki soittaminen (huilu) ja laulu, Kamariyhtye Valkoinen Delfiini ja M. Gräsbeckin musiikki ja orkesteriproduktiossa. -kirjoittaminen vapaana toimittajana MUUTA Asunut Turkissa Adanassa ja Ankarassa kolme vuotta. Opiskellut Ranskassa Pariisissa kolme kuukauden ajan Antti ja Jenny Wihurin säätiön myöntämän apurahan turvin sekä lyhyitä jaksoja Englannissa ja Italiassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu