Lapin liitto Vastuullisen matkailun valmennus Ranua Zoo 24.8.2020

Ranuan Zoo-Ranuan Eläinpuisto on yksi suosituimmista perhelomakohteista niin Lapissa kuin koko maassa. Arktiset eläimet ja luonto kiinnostavat aikuisia ja lapsia. Aina ei tosiaankaan tule ajatelleeksi, että ollaan Lapissa, tarkemmin sanoen Etelä-Lapissa, kun puhutaan Ranuasta. Johtuisiko siitä, että tunturit loistavat poissaolollaan? Vastapainona Ranuan alueella on runsaasti loistavaa ja puhdasta vesistöä vapaa-ajan vesiharrastuksille, vesillä liikkumiseen sekä kalastusta varten. Lapin liitto järjesti Vastuullisen matkailun valmennuksen, joka on osa STF-ohjelmaa (Sustainable Travel Finland ohjelma)

Visit Finland hallinnoi tätä vastuullisen matkailun edistämisohjelmaa. Erinomaisen esityksen Ranualla piti Anu Nylund Mood of Finland Voi olla, että juuri nyt, kun koko matkailuala ja varsinkin Lapin matkailu elää haastavaa aikaa johtuen maailman laajuisesta Pandemiasta, tuntuu väärältä hetkeltä puhua vastuullisesta matkailusta tai sen edistämisestä. Kuitenkin jonain päivänä nämäkin ajat ovat historiaa ja ihmisten liikkuminen paikasta toiseen on joko palannut ennalleen tai siihen on tullut uusia toimintatapoja, joita parhaillaan kehitetään ja suunnitellaan. Siksi on ihan hyvä keskustella vastuullisesta matkailusta ja siitä, mitä sen eteen voi jokainen matkustaja ja matkan järjestäjä omalta osaltaan tehdä. Vastuullisuuteen liittyvät nostot olivat mm. seuraavia;

 • miten matkailusesonkeja pidennetään?
 • miten matkailija saadaan viipymään pidempään ja käyttämään palveluja?
 • kestääkö luonto matkailua?
 • lentäminen ja päästöt
 • kotimaan- ja lähimatkailun nostaminen esiin
 • matkailun positiiviset ja negatiiviset vaikutukset yhteisöön ja yhteiskuntaan
 • pandemian vaikutukset
 • miten työntekijöitä voidaan suojella?
 • miten yhteiskunta tukee yrittäjiä?

Matkailun positiiviset vaikutuksen on hyvä nostaa esiin varsinkin koska viime aikoina on paljon puhuttu ja otsikoitu matkailun kielteisistä vaikutuksista. Kukaan ei varmaankaan voi kiistää sitä, että paikkakunnalla matkailuyritys tai yritykset ovat merkittäviä työllistäjiä. Kaikenlainen ennakointi liittyy vastuulliseen matkailuun ja varautuminen erilaisiin kriiseihin ja muutoksiin toimintaympäristössä. Matkailun kestävyyttä voidaan mitata seuraavilla alueilla; ekologinen kestävyys, taloudellinen kestävyys ja sosiokulttuurinen kestävyys. Matkailu voi olla ekologisesti-, taloudellisesti-, sosiaalisesti-, kulttuurisesti-, eettisesti, turvallisuuteen liittyen- ja yhteiskunnallisesti vastuullista. Tärkeimpiä kestävyyden osoituksia matkailupalveluissa ovat;

 • vesi- ja energiatehokkuus
 • jätehuolto
 • paikallisten tuotteiden ja palveluiden käyttö
 • kertakäyttöisten tuotteiden minimointi, tosin joissain tapauksissa tuvallisin vaihtoehto
 • paikallisten työllistäminen
 • kulttuuriperinnön vaaliminen
 • paikallisen väestön huomioiminen

Itse näkisin vastuullisen matkailun olevan yhteyksissä vahvasti sivistyksen ja koulutukseen. Koulutuksella voidaan varsinkin pidemmällä aikavälillä vaikuttaa lasten- ja nuorten tietoisuuden kasvamiseen vastuullisesta matkailusta ja siihen liittyvistä mm. ympäristöasioista.

Netistä löytyy erilaisia hiilijalanjälkilaskureita moneen lähtöön mm. Sitran sivuilta saa asiasta tietoa.

Vastuullisuutta on hyvä olla myös liiketoiminnassa. Se voi olla sitä, että liiketoiminta on kannattavaa, liiketoiminta on paikallista. Suosittelukulttuuri on hyvä esimerkki liiketoiminnan vastuullisuudesta. Liiketoiminnan sosiaalinen vastuullisuus on sellaista, että heikosti työllistettäviä voidaan työllistää sopiviin tehtäviin yrityksessä.

Lopuksi Lapin liitosta Hanna-Leena Pesonen piti katsauksen jätehuoltoon liittyvistä aina ajankohtaisista asioista. Toki saimme tehdä myös ryhmätöitä vaikka turvavälit oli hyvä pitää kunnossa. Mukavaa oli sekin, että teimme pienen kävelylenkin ja siinä purimme Anu Nylundilta saamiamme aiheita. Ranuan Zoon uusi toimitusjohtaja Enna Paavola oli tilaisuuden järjestäjätahoja.

Ranua sijaitsee 82km päässä Rovaniemestä ja Leville on matkaa Ranualta 250km. Matkailijalle on varmasti kiva reitti ajaa Leville Ranuan kautta ja näin yhdistää kaksi erilaista Lapin upeaa matkailukohdetta samalla reissulla. Kuulimpa, että Ranualla on 9 reikäinen Golf-kenttäkin hyödynnettävissä. Tätä reittiä kun ajaa, voi lämmitellä Ranualla ja sitten siirtyä upealle Levi Golf kentälle tunturimaisemiin!

Matkailuyritys voi hakeutua STF-ohjelmaan ja näin saada yritykselleen benchmarkkausta kestävän matkailun kehittämisessä ja merkin asiassa. Levin maineikas hissiyhtiö Levi Ski Resort Oy on saanut arvostetun kansainvälisen ympäristö sertifikaatin jo vuonna 2008  ISO 14001 sekä STF Sustainable Travel Finland merkin v. 2020.

Kollektiivisesti varmasti toivotaan päättäjätahoilta ymmärrystä, kun erilaisia varotoimia ja muita matkailualaan liittyviä käytänteitä lähiaikoina päätetään ja pidemmällä aikajanalla kehitetään.

Tiina Nikander-Koivukangas

-sivistystoimenjohtaja 2017-, Kittilän kunta -rehtori v. 1992-2015 Limingan kunta, Viitasaaren kaupunki -opettaja v. 1991-1992 Kajaanin kaupunki -opiskelija Itä-Suomen yliopisto, avoinyliopisto (laki) -tohtoriopiskelija Oulun yliopiston tutkijakoulu UniOGS, Oulu 2012- -MuM. University of Arts Helsinki v. 1997 -opiskellut johtamista ja tutkii johtamista sekä organisaatiokulttuuria JÄRJESTÖTOIMINTA -Kittilän Kokoomus/Lapin Kokoomus ry. jäsen 2018- -Kokoomuksen Elinikäisen oppimisen vaikuttajaryhmän pj. 2018-2020 -Kokoomuksen Vapaan sivistystyön vaikuttajaryhmä pj. 2016-2018 -Suomen Kulttuurirahaston kannatusyhdistys, jäsen -Suomen Liikuntatieteellinen seura, jäsen -OAJ Lappi/Kittilän yleisivistävät opettajat paikallisyhdistys, jäsen MUSIIKKI HARRASTUKSET -musiikki soittaminen (huilu) ja laulaminen kuorossa, Kamariyhtye Valkoisen Delfiini ja Manfred Gräsbeckin musiikki ja orkesteriproduktiossa. MUUTA Asunut Turkissa Adanassa ja Ankarassa kolme vuotta. Opiskellut Ransakassa Pariisissa kolme kuukauden ajan Antti ja Jenny Wihurin säätiön myöntämän apurahan turvin sekä lyhyitä jaksoja Englannissa ja Italiassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu