Hallituksen EU-nöyristely maksaa Suomelle miljardeja

EU:ssa on parhaillaan käynnissä keskustelu massiivisesta tukipaketista, joka muuttaisi unionin perusrakenteita merkittävästi ja avaisi portit tulonsiirtounionille. Jopa 750 miljardin (!) kokoinen paketti tarkoittaisi Suomelle useamman miljardin lisämaksua, jota tuskin koskaan näemme uudelleen. Kun ottaa huomioon oman taloutemme tilan, moni suhtautuu ymmärrettävän kriittisesti ajatukseen, että rahoittaisimme oman kriisimme lisäksi Etelä-Euroopan maiden ongelmat, joiden taustalla on pitkään jatkunut taloudellinen vastuuttomuus ja holtiton tuhlaus.

Itse asiassa perustuslakivaliokunta totesi noin viikko sitten, että esitetty tukipaketti todennäköisesti rikkoo EU:n omaa perussopimusta, joka vaatii unionilta tasapainoista budjettia, eli että se ei voi rahoittaa toimintaansa lainarahalla. Siksi Suomen pitäisi vähintään vaatia, että mahdollinen tukipaketti on nykyistä pienempi eikä sisällä lainkaan avoimen shekin avustuksia.

Eilen kuitenkin eurooppaministeri Tytti Tuppurainen veti maton perustuslakivaliokunnan alta ja kertoi, että Suomi ei aio asettaa EU:n kriisipaketille mitään kynnyskysymyksiä, koska ”Suomi on keskikentän pelaaja, joka aktiivisesti hakee sopua” ja ”emme kuulu sellaisiin maihin, jotka asettavat tiukkoja kynnyskysymyksiä”.

Siis: neuvottelupöydässä istuva ministeri kertoi jo etukäteen, että aiomme antautua ehdoitta.

Tuppuraisen ponneton lausunto on Suomelle vahingollinen ja petaa meille varmaa tappiota. Hän antaa suoraan ymmärtää, että me otamme kiltisti vastaan, mitä ikinä Brysselistä meille määrätään. Ja eihän tästä pitäisi olla mitenkään yllättynyt: linja kuulostaa tuskallisen tutulta aiemmilta vuosikymmeniltä.

Vanhat puolueet ovat vuosikausien ajan kuvitelleet, että jos Suomi on EU:ssa riittävän nöyrä keskikentän jees-mies, jossain vaiheessa se tuottaisi meille hyötyä. Ne tuntuvat uskovan, että ikuisen nöyristelijän rooli antaisi meille jotain maagista ”luottamuspääomaa”, jonka voisi myöhemmin lunastaa rahana ja vaikutusvaltana.

No, nyt kun pöydällä on 750 miljardin euron tukipaketti, olisi korkea aika käyttää kaikki Suomen kertynyt ’luottamuspääoma’ esityksen vastustamiseen.

Ongelma vain on, että sellaista ei ole. On täysin järjetön logiikka, että jatkuva luovuttaminen ja periksiantaminen olisi tehnyt Suomesta vahvemman EU-maan tai vienyt meitä enemmän päätöksenteon ytimiin. Totuus on, ettei jatkuva muiden myötäily EU:ssa tai missään muuallakaan kasvata vaikutusvaltaa. Ei ole olemassa mitään luottamuspääomaa – korkeintaan luovutuspääomaa.

On aika lopettaa jatkuva luovuttaminen ja aloittaa vaikuttaminen. Me emme halua 750 miljardin tukipakettia emmekä rahoittaa muiden tuhlailua, ja nyt on kriittinen hetki sanoa se ääneen. Juuri nyt on viimeinen hetki asettaa Suomen ja muiden talouttaan vastuullisesti hoitaneiden maiden etu oikeudenmukaisesti ensin. Suomen on seistävä voimakkaasti näiden talousjärkevien EU-maiden (Tanskan, Itävallan, Ruotsin ja Alankomaiden) rintamassa ja pelattava neuvottelukorttinsa rautaisella otteella.

Ministeri Tuppuraisen on aivan turha istua neuvottelupöydässä, jos hän on antautunut jo etukäteen.

TiinaAhva
Kristillisdemokraatit Helsinki

28-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Arvokonservatiivi ja talousliberaali, sananvapauden ja maalaisjärjen puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu