Hallituksen EU-nöyristely maksaa Suomelle miljardeja
EU:ssa on parhaillaan käynnissä keskustelu massiivisesta tukipaketista, joka muuttaisi unionin perusrakenteita merkittävästi ja avaisi portit tulonsiirtounionille. Jopa 750 miljardin (!) kokoinen paketti tarkoittaisi Suomelle useamman miljardin lisämaksua, jota tuskin koskaan näemme uudelleen. Kun ottaa huomioon oman taloutemme tilan, moni suhtautuu ymmärrettävän kriittisesti ajatukseen, että rahoittaisimme oman kriisimme lisäksi Etelä-Euroopan maiden ongelmat, joiden taustalla on pitkään jatkunut taloudellinen vastuuttomuus ja holtiton tuhlaus.
Itse asiassa perustuslakivaliokunta totesi noin viikko sitten, että esitetty tukipaketti todennäköisesti rikkoo EU:n omaa perussopimusta, joka vaatii unionilta tasapainoista budjettia, eli että se ei voi rahoittaa toimintaansa lainarahalla. Siksi Suomen pitäisi vähintään vaatia, että mahdollinen tukipaketti on nykyistä pienempi eikä sisällä lainkaan avoimen shekin avustuksia.
Eilen kuitenkin eurooppaministeri Tytti Tuppurainen veti maton perustuslakivaliokunnan alta ja kertoi, että Suomi ei aio asettaa EU:n kriisipaketille mitään kynnyskysymyksiä, koska ”Suomi on keskikentän pelaaja, joka aktiivisesti hakee sopua” ja ”emme kuulu sellaisiin maihin, jotka asettavat tiukkoja kynnyskysymyksiä”.
Siis: neuvottelupöydässä istuva ministeri kertoi jo etukäteen, että aiomme antautua ehdoitta.
Tuppuraisen ponneton lausunto on Suomelle vahingollinen ja petaa meille varmaa tappiota. Hän antaa suoraan ymmärtää, että me otamme kiltisti vastaan, mitä ikinä Brysselistä meille määrätään. Ja eihän tästä pitäisi olla mitenkään yllättynyt: linja kuulostaa tuskallisen tutulta aiemmilta vuosikymmeniltä.
Vanhat puolueet ovat vuosikausien ajan kuvitelleet, että jos Suomi on EU:ssa riittävän nöyrä keskikentän jees-mies, jossain vaiheessa se tuottaisi meille hyötyä. Ne tuntuvat uskovan, että ikuisen nöyristelijän rooli antaisi meille jotain maagista ”luottamuspääomaa”, jonka voisi myöhemmin lunastaa rahana ja vaikutusvaltana.
No, nyt kun pöydällä on 750 miljardin euron tukipaketti, olisi korkea aika käyttää kaikki Suomen kertynyt ’luottamuspääoma’ esityksen vastustamiseen.
Ongelma vain on, että sellaista ei ole. On täysin järjetön logiikka, että jatkuva luovuttaminen ja periksiantaminen olisi tehnyt Suomesta vahvemman EU-maan tai vienyt meitä enemmän päätöksenteon ytimiin. Totuus on, ettei jatkuva muiden myötäily EU:ssa tai missään muuallakaan kasvata vaikutusvaltaa. Ei ole olemassa mitään luottamuspääomaa – korkeintaan luovutuspääomaa.
On aika lopettaa jatkuva luovuttaminen ja aloittaa vaikuttaminen. Me emme halua 750 miljardin tukipakettia emmekä rahoittaa muiden tuhlailua, ja nyt on kriittinen hetki sanoa se ääneen. Juuri nyt on viimeinen hetki asettaa Suomen ja muiden talouttaan vastuullisesti hoitaneiden maiden etu oikeudenmukaisesti ensin. Suomen on seistävä voimakkaasti näiden talousjärkevien EU-maiden (Tanskan, Itävallan, Ruotsin ja Alankomaiden) rintamassa ja pelattava neuvottelukorttinsa rautaisella otteella.
Ministeri Tuppuraisen on aivan turha istua neuvottelupöydässä, jos hän on antautunut jo etukäteen.
Nykyiseltä hallitukselta puuttuu kompetenssi istua neuvottelupöytään EU:n johdon kanssa. Lisäksi päätöksiä ja toimintaa ohjaa Suomen edun sijasta ideologia. Jälki tulee olemaan pelottavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Osimoilleen näin se on.
Ilmoita asiaton viesti
”tarkoittaisi Suomelle useamman miljardin lisämaksua, jota tuskin koskaan näemme uudelleen.”
Näin jäsenneltynä tuo kuulostaa suorastaan positiiviselta. Jos nääs lisämaksua ei koskaan nähdä enää uudelleen.
Luulisi korkeakouluja käyneen pystyvän parempaan.
”Ministeri Tuppuraisen on aivan turha istua neuvottelupöydässä, jos hän on antautunut jo etukäteen.”
Tämän lauseen korjaisin muotoon: ”Ministeri Tuppuraisen on aivan turha istua neuvottelupöydässä.”
Sen enempää tuo lause ei vaadi.
Ilmoita asiaton viesti
Se oli vähän turhauttavaa luettavaa, kun luki suuren valiokunnan lausuntoa: monet asiantuntijat ja elinkeinoelämä (Suomessa) ovat kannattaneet yhteistä elvyttämistä.
Koita siinä saada järjen ääntä kuuluviin.
Mutta emme luovuta.
Sinisillä voisi olla mielenosoitus torstaina klo 15 – 16.30 eduskuntatalon edessä. Siihen aikaan ministerit tulevat autoilla sivukadulta kyselytunnille.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen kirjoitettu lainattuna.”Mikäli SDP vielä ryhdistyis,kokoaisi rivinsä,me voisimme kenties vielä pelastua.Mutta niin uskomattomalta kuin tuntuukin,puolue kulkee nyt Suomen kansaa johtaen kohti tuhoa.Eikä se joudu tästä teostaan vastuuseen edes historian edessä.Sillä se historia joka meidän jälkeen kirjoitetaan,ei tule kertomaan mitään koko puolueesta,eikä Suomen kansasta tai maasta”
Ilmoita asiaton viesti
Aiotko liittyä Soinin kaavailemaan uuteen ”Maalaisliittoon”, jos sellainen joskus saadaan aikaiseksi?
Ilmoita asiaton viesti
Kerrankin Pyykölä kysyy jotakin järkevää. Ahvan kannattaisi opiskella valmiiksi DI tutkinto, ja ryhtyä töihin. Hänen poliittista uraa ei pelasta mikään Soini ns. uusi maalaisliitto. Sitä ei kerta kaikkiaan tulee. On olemassa vain Kepu ja populistinen PS. tämä ei koskaan muutu.
Ilmoita asiaton viesti
Timo Soini 24.5.2011:
https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/trip.aspx?triptype=ValtiopaivaAsiakirjat&docid=puh+9/2011+vp+1+4+4
Ilmoita asiaton viesti
Jutta Urpilainen 20.9.2011:
Suomi on aina ollut enemmän osa ratkaisua kuin osa ongelmaa, ja niin olemme myös nyt. Uskon, että vakuusehtomme on merkittävästi vaikuttanut laajempaan eurooppalaiseen pohdintaan siitä, miten ja millä ehdoilla mahdollisia tukitoimia olisi tulevaisuudessa tehtävä. Tästä kielii myös se nopea ja laaja kiinnostus vakuusmalliamme kohtaan, joka syntyi vasta sen jälkeen, kun vakuuksille oli jo ensin heinäkuun valtiovarainministerikokouksessa ja myöhemmin huippukokouksessa avattu mahdollisuus. Vanhoilla raiteilla ei enää haluta jatkaa.
https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/trip.aspx?triptype=ValtiopaivaAsiakirjat&docid=puh+36/2011+vp+1+1+1
Ilmoita asiaton viesti
Kataisen hallituksen hallitusohjelma (missä on vastaava jämäkkyys tänä päivänä, vaikkakin sittemmin saatu Kreikka-vakuus ei ollut kattava):
Sivu 87, liite 3:
2. Väliaikainen Euroopan rahoitusvakausväline ERVV
Suomen kanta ERVV:n puitesopimuksen uudistamiseen etenkin 440 miljardin euron tosiasiallisen lainakapasiteetin varmistamiseksi:
– Mikäli jokin euromaa pyytää ERVV:ltä lainamuotoista tukea vielä Portugalin jälkeen, on Suomi valmis harkitsemaan tätä vain sillä ehdolla, että Suomi saa takausosuudelleen vakuudet kyseiseltä maalta. Tämä rajaa Suomen tosiasialliset vastuut enintään Portugalin ja sitä edeltävien ohjelmien hyväksymisen mukaiselle tasolle.
https://valtioneuvosto.fi/documents/10184/147449/Kataisen+hallituksen+ohjelma/81f1c20f-e353-47a8-8b8f-52ead83e5f1a/Kataisen+hallituksen+ohjelma.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Jutta Urpilainen sanoi, että on täysin kattava vakuus.
Soini kirjassaan Peruspomo sivuilla 218-219 kritisoi aiheellisesti, että vakuus ei ollut täysin kattava.
_________________
Täysistunnon pöytäkirja 47/2011 vp
PTK 47/2011 vp
47. TORSTAINA 6. LOKAKUUTA 2011 kello 16.00
27) Suomen Kreikan-lainalleen neuvottelemat vakuudet
Suullisen kyselytunnin asia SKT 27/2011 vp
Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen
Arvoisa puhemies! Siinä edustaja Soini on oikeassa, että tämä vakuusratkaisu ei poista tätä Euroopan talousongelmaa ja tätä Euroopan talouskriisiä. Mutta juuri siitä syystä me vaadimme ne vakuudet, koska me haluamme minimoida suomalaisille veronmaksajille tulevan riskin. Me emme voi olla varmoja siitä, maksaako Kreikka takaisin heille annettua lainaa. Ja juuri sen takia me otamme vakuutuksen, tämän vakuuden, joka antaa meille sen turvan, että jos Kreikka ei näitä lainoja takaisin maksa, niin meillä on olemassa vakuus, joka kattaa sen riskin, joka tästä lainasta Suomelle aiheutuu. Sen takia tämä järjestely on hyvä ja sitä kannattaa tukea. Siinä kannattaa olla mukana. On ymmärrettävää, että kaikki maat eivät tätä halua käyttää. Osa maista hyväksyy, että tappioita Kreikasta veronmaksajille tulee. Osalle tämä järjestely on liian kallis. Suomelle tämä järjestely on hyvä, Suomen kannattaa olla siinä mukana. Sillä turvataan suomalaisten veronmaksajien asema.
https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/trip.aspx?triptype=ValtiopaivaAsiakirjat&docid=puh+47/2011+vp+1+41+41
_______________________
Edellisessä kommentissani olevan hallitusohjelman mukaan vakuusvaatimus ei näyttänyt koskevan vain Suomen Kreikalle myöntämää noin miljardin lainaa vaan myös Suomen antamia takauksia (että niille tulee saada vastavakuus).
Ilmoita asiaton viesti
Tässä vielä yksi, jotta tapahtumien aikajärjestys tulee täysin selväksi:
________________
HS 3.9.2011:
Suomen vakuudet edelleen täysin levällään
(Eli Kreikka-vakuudesta neuvoteltiin tässä vaiheessa. Hallitusohjelman 2011 mukaan Suomen vakuudettomien vastuiden ja riskien ei olisi tullut kasvaa yhtään enää vaan vaatimalla vakuus olisi rajattu vastuut ja riskit aiempiin paketteihin.)
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000004827060.html
Ilmoita asiaton viesti