Koulukiusaaja ansaitsee rangaistuksen, ei kiusattu

Kuinka monta uhria koulukiusaamisen täytyy saada, ennen kuin asiaan puututaan kunnolla?

Ilta-Sanomat uutisoi viikonloppuna, että koulukiusaajia ei edelleenkään pystytä siirtämään koulusta pois vakavissa kiusaamistapauksissa. Usein vakavissa tapauksissa kiusaamisen uhri joutuu siirtymään toiseen kouluun.

On käsittämätöntä, että tilanne on edelleen tämä, vaikka Sinisten Tiina Elovaaran eduskunta-aloite aiheesta sai viime kaudella yli 100:n kansanedustajan tuen – vain kaatuakseen sivistysvaliokunnassa byrokraattien vastustukseen. Aloitetta vastustettiin esimerkiksi sillä, että kouluille koituisi “hallinnollista taakkaa” koulukiusaajan siirtämisestä.

Hallinnollinen taakka on umpisurkea tekosyy sille, että lapset laitetaan kärsimään päivittäisestä henkisestä ja fyysisestä väkivallasta. Kiusaajan siirtäminen pois koulusta tuottaa ehkä vähän päänvaivaa aikuisille, mutta kiusaamisen jatkuminen tuottaa pysyvää ja vakavaa vahinkoa lapsille. Kumpikohan on isompi asia? Koulusta siirtäminen on lisäksi oikeudenmukainen rangaistus ja lisäksi tärkeä herätyshuuto kiusaajan vanhemmille: lapsellanne on ongelma, hän ei osaa käyttäytyä muiden joukossa.

Jos ihminen pahoinpitelee puolisoaan, kummalle lähestymiskielto annetaan: tekijälle vai uhrille? Kumman täytyy sopeuttaa elämänsä kiellon rajoitteisiin? Tietenkin sen, jonka aiheuttama tilanne on – ei sen, joka siitä on kärsinyt. Jos rangaistus koskee uhria, kasvaa myös ilmoituskynnys, ja pahimmillaan uhreille jää tunne, että heidän on pakko alistua kohtaloonsa.

Koulukiusaaminen on vakava asia, johon puuttumista aikuiset ovat kädet levällään vältelleet liian pitkään. Nyt lainsäädännöstä on tehtävä selkänoja kaikille kiusaamisen uhreille ja heidän vanhemmilleen, jotka eivät koe saavansa koululta riittävää apua. Hallituksen on välittömästi laitettava vireille lainsäädäntö, joka sekä mahdollistaa että velvoittaa koulut siirtämään vakavissa kiusaamistapauksissa kiusaajan pois koulusta – riippumatta siitä, onko se hallinnollisesti helppoa vai ei.

TiinaAhva

24-vuotias poliittisesti yliaktiivinen tuotantotalouden teekkari. Kansallisliberaali, arvokonservatiivi, sananvapauden ja maalaisjärjen puolestapuhuja. Aina äänessä, välillä myös hauska. Sinisten ensimmäinen varapuheenjohtaja ja nuorisojärjestön puheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu