Perheverotus käyttöön myös Suomessa

Tämän vuoden alkupuolella Suomessa on syntynyt vähemmän lapsia kuin koskaan vuoden 1900 jälkeen. Alhainen syntyvyys on Suomelle ja koko yhteiskunnalle kohtalonkysymys. 

Yksi keskeisimmistä lasten hankinnan lykkääntymiseen liittyvistä syistä on huoli perheen toimeentulosta. Siksi meidän täytyy kartoittaa  kaikki taloudelliset keinot, jolla voidaan helpottaa perheiden toimeentuloa ja kannustaa perheen perustamiseen. 

Perheiden verotusta tulee keventää. Hallitus on luvannut hallitusohjelmassa palauttaa verotukseen lapsivähennyksen. Se on hyvä alku, mutta tutkittavan keinovalikoiman pitää olla laajempi. Ongelma on niin vakava.

Yksi merkittävä parannus perheille olisi perheverotuksen käyttöönotto. Perheverotuksessa puolisoiden tulot lasketaan yhteen, jaetaan kahdella ja molempia verotetaan saman yhteisen prosentin mukaan. Näin tasapainotettaisiin tilanteita, joissa esimerkiksi toinen puoliso on lasten kanssa kotona ja toinen käy töissä. Tällainen verotusjärjestelmä on käytössä esimerkiksi Saksassa. 

Suomen yksilökeskeinen verotusjärjestelmä ei huomioi tilanteita, joissa työssäkäyvän ihmisen palkasta elätetään koko perhettä, tai joissa paremmin tienaava puoliso kustantaa isomman osuuden yhteisistä menoista. Tämä on hölmöä erityisesti, koska jo lakisääteisesti aviopuolisoilla on elatusvelvollisuus toisistaan sekä perheen yhteisistä lapsista. Lisäksi tyypillisesti asumiseen, syömiseen, lasten harrastuksiin ja arkeen liittyvät kulut kustannetaan perheissä yhdessä. Nimenomaan perhe on se yhteiskunnan perusyksikkö, jota tulee verotuksessakin tarkastella.

Hallituksen pitäisi selvittää perheverotusjärjestelmän käyttöönottoa Suomessa. Tarvitsemme järjestelmän, joka ymmärtää perheiden arkea ja kannustaa perheen perustamiseen, eikä tuijota vain yksilön palkkakuittia. Suomalaisessa toteutuksessa järjestelmän tulisi mahdollistaa perheiden valinnanvapaus yksilö- tai perheverotuksen suhteen, sillä vain perheet tuntevat oman arkensa talousasiat parhaiten.

TiinaAhva
Kristillisdemokraatit Helsinki

28-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Arvokonservatiivi ja talousliberaali, sananvapauden ja maalaisjärjen puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu