Eettisiä valintoja

Tupakoitsijatkin ovat valinnoistaan eettisesti vastuullisia

 

Ilkka Niiniluoto pohtii koronarokotteiden ottamista ja kirjoittaa rokottamattomien eettisestä vastuusta (HS 11.11.2021 https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008389574.html )

Rokottamattomien, olivat syyt rokottamattomuuteen mitkä tahansa, syyllistäminen ei lopu vaikkei rokote edes näytä estävän kaikkien sairastumista tai tartuttamista. Tartunnat lisääntyvät vaikka rokotekattavuus lisääntyy ja koronapassia käytetään.

Koronaan on kerrottu Suomessa kuolleen tähän mennessä n 1200 ihmistä.  Rokotehaitoista ei juuri saa julkisesti puhua.

Toivon lääkäreiltä, filosofeilta, poliitikoilta ja muiltakin nyt vakavaa pohdintaa tupakoitsijoiden eettisestä vastuusta.

Suomessa kuolee tupakan takia yli 6000 ihmistä vuodessa. Kuolemien määrä käy ilmi The Lancet -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jonka mukaan Suomessa oli 6760 tupakoinnista aiheutunutta kuolemaa vuonna 2019.

Tupakointi aiheuttaa haittaa terveydelle, ympäristölle, ilmastolle ja taloudelle monin eri tavoin. Tupakan vuoksi terveydenhuolto kuormittuu, tulipaloja syttyy ja sairaslomat sekä ennenaikaiset kuolemat lisääntyvät.

Tupakan viljely vie maata ruokakasveilta ja vaatii keinokastelua ja kuljetuksia, jotka kuluttavat runsaasti vettä ja energiaa.  Tupakan tuotannossa käytetään lapsityövoimaa, joka altistuu työssään myrkyllisille torjunta-aineille ja fyysiselle väkivallalle.

WHO:n tupakan ympäristövaikutuksista kertovan raportin mukaan askin päivässä polttava kuluttaa vuodessa lähes viisinkertaisesti enemmän vettä ja lähes kaksinkertaisesti enemmän fossiilisia polttoaineita kuin globaalisti keskimääräinen punaisen lihan syöjä. (https://suomenash.fi/wp-content/uploads/2019/05/WHO_FCTC_raportti-FINAL.pdf)

Koronarokotteiden osalta puhutaan ihmisten vastuusta toisten terveydestä ja hyvinvoinnista. Missä on tupakoitsijoiden vastuu passiivisesta tupakoinnista sairastuvien terveydestä ja hyvinvoinnista. Tupakansavulla ei ole turvarajaa.  Passiivinen tupakointi lisää lapsilla keskikorvainfektioita, alempia hengitystieinfektioita, astmaa ja kätkytkuolemia. Aikuisilla passiivinen tupakointi aiheuttaa astmaa, keuhkoahtaumatautia, keuhkosyöpää sekä sydän- ja verisuonisairauksia.

Passiivinen tupakointi ei ole oma valinta. Missä on tupakoitsijoiden vastuu muista ihmisistä ja koko maapallon hyvinvoinnista kun asiaa laajemmin ajatellaan.

Eettisiä valintoja miettiessä voi tehdä hyvän teon ja kannattaa kansalaisaloitetta Tupakointikielto kerrostaloihin joka aukesi 7.7.2021. https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/8648

 

(Kommentointi on auki jos kommentointi pysyy asiallisena, pakkorokottamiskäsky kirjoitukset,ihmisten kastijako ja vihapuhe jutut poistetaan )

+1
TiinaArlin
Kristillisdemokraatit Vantaa
Ehdolla aluevaaleissa

56v tahattomasti lapseton sinkku. Vantaan Myyrmäessä asunut vuodesta 1974. Toimistoalan pätkäduunarina koko ikäni mm rahoitusalalla. Olen työn ohella opiskellut Markkinointi-instituutissa kauppateknikoksi ja suorittanut siellä muitakin opintoja.
Inhimillisempi ote politiikkaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu