Esteettömyys on myös hajusteettomuutta

Allergia-, iho- ja astmaliiton kyselytutkimuksen mukaan joka kolmas suomalainen kokee olevansa tuoksuherkkä.

20 11.2019 aukeaa kannatettavaksi kansalaisaloite: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5501

 

Vahvasti tuoksuvat pyykinpesuaineet, pyykinhuuhteluaineet, siivous- ja puhdistusaineet, parfyymit, partavedet, deodorantit, hiuskosmetiikka, tuoksukynttilät, ilmanraikastimet, suitsukkeet ja muut keinotekoiset tuoksut aiheuttavat siis isolle osalle väestöstä terveyshaittoja.

Oireilua aiheuttavat myös luonnontuoksut eli vahvasti tuoksuvat kukat kuten hyasintit, kielot, syreenit, freesiat sisätiloihin tuotuina.

Lääketiede on tunnistanut tuoksuherkkyyden elimelliseksi vaivaksi, jonka oireina ovat mm äänen käheys, yskä, hengenahdistus, nuha, silmien ärsytys, päänsärky, aivosumu, pahoinvointi ja iho- ja limakalvo-oireet.

Tuoksut aiheuttavat ongelmia myös monille astmaatikoille, allergisille ja migreenipotilaille.

 

Mieti omaa tuoksukuormaasi.
Voitko vähentää käyttämiäsi tuoksuja, myös tuoksuttomia vaihtoehtoja on esimerkiksi pyykinpesuun.
Tuoksun puuttuminen pesuaineesta tai deodorantista ei tee siitä tehottomampaa.

Maailmassa on käytössä satoja tuhansia ihmisen tuottamia kemikaaleja, ja uusia kehitetään jatkuvasti, eikä kaikkien yhdisteiden turvallisuutta voida täysin taata. Koska kemikaalit ovat luonnolle vieraita, osa niistä hajoaa luonnossa hitaasti tai ei ollenkaan.

Kosmetiikassa käytetyt keinotekoiset hajusteet kertyvät jätevesistä vesistöihin. Hajusteiden käytön rajoittamista voidaan siis miettiä myös luonnon ja ympäristön hyvinvoinnin kannalta.

 

Jokaisella on oikeus hengittää sairastumatta, oikeus tuoksuttomaan hengitysilmaan kotona, työssä, koulussa, harrastuksissa ja julkisissa tiloissa.

Kiitos että huomioit meidät tuoksuherkät!

TiinaArlin

55v,lapseton sinkku Vantaan Myyrmäestä. Työttömien, pätkäduunarien, hajusteyliherkkien, lapsettomien, yksinelävien, sairaiden ja pienituloisten eläkeläisten asiat sydäntä lähellä. Halu auttaa ja vaikuttaa vielä tallella vaikka kovia tullut koettua työelämässä ja muutenkin. Olisko niin, että ymmärrys ja empatia kasvaa kun itsekin kärsii... "Jokainen voi toimia kykyjensä ja jaksamisensa mukaan ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin puolesta."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu