Edustuksellinen demokratia vai diktatuuri

Edustuksellinen demokratia vai diktatuuri.

 

Asun osakkaana As Oy:n kerrostalossa. Ehdotin, että osakkaiden iltatapaamisryhmän kokouskutsuja voisi osallistua taloyhtiön hallituksen kokouksiin seuraavin sanoin:

”Rohkenen vielä esittää, että informaation kulun lisäämiseksi, taloyhtiön hallitus päättää kutsua J V:n hallituksen kokouksiin kuuntelijaksi ilman puheoikeutta. Noudatettaisiin siis hallitustakin korkeamman Suomen eduskunnan esimekkiä:

Täysistuntoa seuraamaan

Eduskunnan täysistuntoja voi tulla vapaasti seuraamaan.

Istuntosalin lehterille pääsee vierailijasisäänkäynnin kautta.”

 

Sain hallituksen puheejohtajalta vastauksen, joka sisälsi mm. seuraavaa:

Muistutan, että eduskuntaan ei voi mennä tuosta vaan kaikki seuraamaan kokouksia. Sinne lehterille kun ei mahdu kovin suurta joukkoa meidän 5,4 miljoonasta kansalaisestamme 🙂

Taloyhtiössä on ns. edustuksellinen demokratia, jossa valitut hallituksen jäsenet suorittavat tehtäväänsä osakkaiden edustajina yhdessä isännöitsijän kanssa.

Lain mukaan: ”Osallistumisoikeus taloyhtiön hallituksen kokoukseen: Jokaisella hallituksen jäsenellä on oikeus osallistua hallituksen kokoukseen henkilökohtaisesti. Hallituksen kokous ei ole julkinen tai muutoinkaan avoin tilaisuus, johon muilla kuin hallituksen jäsenillä – esimerkiksi osakkeenomistajalla – olisi mahdollisuus osallistua.”

Meillä hallituksen kokousten pöytäkirjat pitäisi olla kaikkien osakkaiden nähtävissä digitaalisessa tiedotuksessamme? Laki ei näin määrää, mutta mielestäni näin on ollut meillä. Tarkistan asian vielä isännöisijältä varmuuden vuoksi.

 

En ollut tyytyväinen saamiini puheenjohtajan vastauksiin ja annoin seuraavan palautteen:

Kyllä eduskunnassakin pidetään julkisia pöytäkirjoja, mutta siellä demokratia on viety niin pitkälle, että kansalaiset voivat mennä näkemään ja kuulemaan istunnon tapahtumat, puheet, puhujien ilmeet ja kaikki riitaisatkin äänensävyt. Se on todellista demokratiaa, eikä salaseuran kokouksia, mikä minulla tuli mieleen vastauksestasi, kun et pitänyt tarkoituksenmukaisena ehdotustani.

 

Tähän sain vastauksen:

On ikävää että vihjailet meidän käyttäytyvän kuin ”salaseura” – tämä on mielestäni hieman asiaton kommentti, kun toimimme hyvin avoimesti kuitenkin, ja ihan lain määrittämällä tavalla. Omaat toki oikeuden mielipiteeseesi.

 

Tähän vastasin näin:

Suomen laki sallii edustuksellisen diktatuurin taloyhtiöiden hallituksen kokouksissa, mutta ei kiellä demokratian viemistä pidemmällekin jopa Suomen eduskunnan tapaan eli käytettävissä olevien tilojen puitteissa osakkaiden päästämisen seuraamaan hallituksen kokouksia.

Lopetan kommentointini hallituksen kokouksista. Hallitus toimii niinkuin parhaaksi näkee ja tietenkin lain mukaan. TYydyn siihen. Kyse mielipitelläni ei ollut olla oppositiossa. Olen tyytyväinen hallituksen toimintaan näinä vaikeina aikoina maailmassa ja taloyhtiöissä ja meidän yhtiön remonteiden keskellä.

Ps.Nyt lisäisin vielä, että eduskunnan tärkeimmät istunnot televisioidaan kaiken kansan nähtäväksi, mikä onnistuisi nykytekniikalla myös hallituksen kokouksistakin ihan niinkuin nyt korona-aikana onnistuivat yhtiökokouksetkin.

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu