Koronapandemia. Oikeinko hoidettu?

Monissa influessapandemioissa menneinä aikoina on maailmanlaajuisesti  sairastunut paljon ihmisiä ja kuollutkin. Niin nytkin koronaan. Pandemiat ovat kestäneet pari vuotta, jolloin on ilmeisesti saatu ns. laumaimmuniteetti ja tauti on voitettu siis odottamalla. Viime vuosina on kehitetty rokotteita ja saatu

  1. kausi-influenssat jokseenkin hyvin hallintaan. Kuitenkin kausi-influessoihinkin on Suomessa kuollut satoja vuosittain.

Mitä eroa on menneiden pandemioiden ja nykyisen koronan käyttäytymisessä ja hoidossa.

  1. Aikaisempien pandemioiden tilastointi ja uutisointi oli vähäistä verrattuna nykyiseen. Nyt tiedetään testattujen, altistuneiden, sairaalahoidettujen ja tehohoidettujen määrät. Pandemioihin tilastoitu kuolleiden määräkin on tarkentunut menneisiin aikoihin verrattuna. Ennen moni merkittiin kuolleeksi vanhuuteen, mikä ei enää voi olla kuolinsyy.
  2. Aikaisemmin eivät uutisvälineistä olleet käytössä televisio ja radiotkin olivat harvinaisia. Tiedonvälitykseen ei myöskään ollut kännyköitä sähköposteineen ja tekstiviesteineen. Sanomalehdet nimenomaan paikallislehdet olivat yleisiä tiedonvälitykseen.
  3. Edellä olevista syistä ei voitu saada hoito-ohjeita eikä tilannetietoja taudista kansalaisille. Nykyisen kaltaiseen rajoitusten ja suositusten antaminen ei onnistunut ennen aikaan. Toisaalta ei kansan keskuuteen syntynyt nykyisen kaltaisia pelko- ja hysteriatiloja.
  4. Nykyaikana kansainvälinen matkustaminen on aivan toista kuin aikaisempien pandemioiden aikana. Varsinkin lentomatkailu on runsasta. Myös kotimaanmatkailu on lisääntynyt. Matkustaminen on edesauttanut nopeuttamalla koronan leviämistä ympäri maailman.
  5. Poliitikot eivät puuttuneet pandemioiden hoitoon antamalla ohjeita, suosituksia, rajoituksia ja kieltoja ihmisten käyttäytymiselle ennen vanhaan. Terveydenhuolto, lääkärikunta ja sairaalat tekivät parhaansa pandemian hoidossa kuten nytkin.

Varsinkin koronapandemian poliittinen hallitseminen ja hoitaminen on suuri muutos aikaisempiin pandemioiden hoitamiseen verrattuna. Ruotsi yritti pitkään pitää koronan terveyden hoidon asiana entisaikojen pandemioiden tapaan. Mutta poliitikot puuttuivat lainsäädännöllään tähän ja ottivat asioiden ohjeistamisen, rajoitukset ja kiellot itselleen. Yksittäisen maan onkin kai mahdotonta toimia nykymaailmassa toisin kuin muut. Niinpä nyt kaikki maat maailmassa yrittävät  rajoittaa koronan leviämistä ja samalla pidentävät pandemian kestoa. Tästä on voinut seurata se, että korona on ehtinyt alkaa kehittää muunnoksia, jotka ovat entistä herkempiä leviämään ja vakavampia seurauksiltaan. Voi jopa olla, että jos koronan olisi annettu edetä entisten pandemioiden tapaan, niin olisi vältytty muunnoksilta ja kenties pandemia olisi ollut lyhyempi kestoltaan. Tällöin myös rokotekehitys  olisi saatu huolellisemmin haltuun ja oltaisiin valmiimpia tuleviin koronan muunnosten kausi-ilmaantumisen.

 

Voitaisiinko siis ottaa oppia tapahtuneesta koronapandemian hoidosta verrattuna aikaisempiin influessapandemioiden tapaan hoitaa. Ja välttyä tulevien pandemioiden yhteydessä niiltä monilta taloudellisista ja henkisiltä kärsimyksiltä, joista nyt on kärsitty sekä valtiollisesti että yksilöllisesti.

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu