Lääkkeet ja niiden haittavaikutukset.

Kun alan puhua lääkkeiden pakkausselosteista löytyvistä varoituksista ja haitoista useimmat ihmiset naurahtavat ja toteavat, että nehän on niitä amerikkalaisten lääketehtaiden vastuusta pakenemista. Mutta lukekaapa suomalaisen Orionin lääkkeiden pakkauselosteita. Sama juttu. Vastuu siirtyy sinulle, kun vaara ja haitta on kerrottu sinulle. Näinhän se osittain onkin.

Mutta onko kaikki vastuu lääkkeen haitoista vain potilailla?

Ei suinkaan. Lääkärin, joka reseptin kirjoittaa, tulisi tehdä huolellinen diagnoosi taudista, selvittää, mitä muita lääkkeitä potilas ottaa, ymmärtää, mitä vaaroja ja haittoja lääkkeestä on, ottaa huomioon potilaan ikä, sillä ikääntyessä alttius haittoihin lisääntyy, pyytää potilasta seuraamaan, tuleeko lääkkeen oton aloittamisen jälkeen uusia oireita ja ilmoittamaan niistä lääkärilleen ym.

Potilas voi silti lääkärin huolellisuuden jälkeenkin jättää reseptin käyttämättä epäillessään jonkun haitan aiheuttavan hänelle ongelmia ja pyytää, olisiko lääkärillä jokin toinen lääke, josta ei olsi ko. haittaa. Varminta on tietenkin, jos potilas päättää, että hän yrittää elintapojaan muuttamalla parantua vaivoistaan ja jättää lääkkeen hakematta. Tällöin ei varmasti tule lääkehaittojakaan.

Kun haittoja lääkkeistä tiedetään olevan ja niistä tiedotetaan lääkkeen ostajalle pakkausselosteissa, niin mistä tietoisuus haitoista on peräisin? Ilmeisesti ennen kuin lääketehdas päästää uuden lääkkeen myyntiin tehdään eläinkokeita ja ihmiskokeita.

Mutta en kyllä ymmärrä, voidaanko kaikki pakkausselosteessa mainitut haitat olla todettuja testauksissa. Tuskinpa.

Toivoisin, että kehitettäisiin testi, jolla minussa piilevät altistumiset voitaisiin saada selville jo ennen lääkeresepti kirjoittamista. Tällaisella testauksella vältyttäisiin haitallisen lääkkeen määräämiseltä ja voitaisiin hakea jokin muu olemassa oleva lääke, joka minulle sopisi ilman haittavaikutuksia. Siinäpä teille kehitysidea! Mutta kenelle teille?

 

Olisiko Fimea sellainen testin kehittämisestä vastuun ottava viranomainen. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on Suomen sosiaali- ja terveysministeriön alainen keskusvirasto, joka valvoo lääkkeitä, veri- ja kudostuotteita sekä kehittää lääkealaa väestön terveydeksi. Fimea on osa eurooppalaista lääkevalvonnan viranomaisverkostoa ja suuntautuu aktiiviseen kansainväliseen yhteistyöhön.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu