Salasanat vihonviimeinen riesa!

Olen lopen kyllästynyt nykyiseen salasanojen käyttöön etenkin iPhonen ja  iPadin käyttäjänä. Onhan käytössäni sormenjälkitunnistus ja mobiilivarmenne. Salasanan , jota valitettavan monet sovellukset vaativat käyttöön, pitäisi kaiken järjen ja ohjeidenkin mukaan olla sellainen, jonka muistaa ja jota ei saisi kirjoittaa mihinkään muistiin. Kuitenkin monet sovellukset vaativat käytettäväksi salasanoja joihin ei saa mitään muistisääntöä. Vaativat jopa erikoismerkkejä isoja ja pieniä kirjaimia minimipituuksia. Tai sovellukset vaativat vaihtamaan salasanaa usein, jolloin itse annetutkin salasanat unohtuvat tai sekoittuvat. Joskus annetaan muistutuksia, että en saisi käyttää samaa salasanaa eri sovelluksissa, mikä entisestään vaikeuttaa muistamista. On suorastaan huvittavaa, että jos en muista jonkun sovelluksen salasanaa, voin laitteeni asetuksista hakea salasanan sormenjälkitunnistuksella. Tai kerrotaan, miten voin sen vaihtaa antamalla sähköpostiosoitteeni. Jos siis älylaitteeni joutuu vääriin käsiin ja sähköpostiosoitteeni tai puhelinnumeroni tiedetään, päästään moniin käyttämiini palveluihin ja tietoihin käsiksi vain vaihtamalla salasana! Miksi en siis voi avata sovellusta suoraan sormenjäljellä?

Jotkut sovellukset kuten mm. Kelan omakanta ja vakuutusyhtiöt käyttävät salasanojen sijasta pankkien tunnistusta tai mobiilivarmennetta, jotka nekin vaativat jonkinlaisia ’salasanoja’, mitkä pitää muistaa. Mobiilivarmenteen salasanan voin itse valita eikä sen tarvitse olla kovin pitkä eikä sitä tarvitse vaihtaa.

Sen sijaan ainakin yksi pankki eli käyttämäni S-pankki tunnistaa sovelluksen omiin tietoihini pääsyn sormenjäljellä, jossa toki täytyy muistaa millä sormella pitää tunnistautua. Samoin Maisa järjestelmä tuntee sekä mobiilivarmennuksen että sormenjäljen.

Toivon, että sormenjälkitunnistus mobiilivarmennus tai muu vastaavanlainen vahva tunnistus yleistyy ja salasanat poistuvat käytöstä muussa paitsi omalle koneelle ja sen käyttöjärjestelmälle kirjautumisessa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu