”Marjatilojen työntekijäpulassa ei ole kyse suomalaisten laiskuudesta”

Ukrainan päättäessä keskeyttää pätevien ja ahkerien kausityöntekijöiden päästämisen Suomeen, osa marjatilallisista tuli julkisuuteen kauhistuneena : ”Joudun palkkaamaan tuplasti suomalaisia” Yle
Työnantajat, eli marjatilalliset ovat julkisuudessa perustelleet juuri ulkomaisten poimijoiden tärkeyttä mm. sillä, että he ovat kokeneita ja kovan tason osaajia kyseiseen työhön.
Tosin tämän näkemyksen sai HS selvitettyä ja julkaisi selvityksen asiasta : ”Osa kokeneista avainhenkilöistä, jotka olivat tulossa Ukrainasta maataloustöihin, ei ole ikinä käynyt Suomessa” HS

Ulkomaisten kausityöntekijöiden käyttö on ollut vuosikausia laajaa. Työnantajat ovat perustelleet tarvetta vahvasti sillä että suomalaisia ei kyseiset hommat kiinnosta. Nyt korona on paljastamassa asiasta muutakin näkemystä ja perustetta kuin kotimaisten kausityöntekijöiden haluttomuuden kyseisiin töihin.

Julkisuudessa on ollut tieto siitä, että nyt kotimaisia kausityöntekijöitä on hakeutunut erittäin aktiivisesti peltohommiin. Kymmeniä tuhansia hakemuksia on kuulemma tiloille mennyt, johtuen tietysti siitä että kriisitilanne on laukaissut lomautuksia ja jopa irtisanomisia nopealla tahdilla valtakunnassamme, määrällisesti puhutaan jopa sadoista tuhansista työntekijöistä. Tässä näkee hyvin kausityöntekijöiden pulasta johtuvan juurisyyn.

Ne, ketkä ovat aktiivisesti olleet kotimaisesta työvoimasta työmarkkinoiden käytettävissä, ovat nyt koronasta johtuvan vähenneen työn vuoksi aktiivisesti hakeutuneet kausityöhön, esimerkiksi mansikkapellolle.

Tilanne näyttäytyykin tässä valossa vähintäänkin mielenkiintoiselta.
Työnantajien, eli tilallisten systemaattiset väitteet kotimaisen työvoiman laiskuudesta ja jopa osaamattomuudesta vuosien ajan liittyy mielestäni aivan muuhun perusteeseen.

Rohkenen sen tässä sanoa, ay aktiivin ja Tamperelaisen kaupunginvaltuutetun Ari Wigeliuksen sanoilla: ”Marjatilojen työntekijäpulassa ei ole kyse suomalaisten laiskuudesta tai ulkomaisen työvoiman osaamisesta. Kyse on tulonjaosta. Isäntä haluaa maksimoida omat tulonsa. Mansikan hinta on noussut melkoisesti viime vuosina, mutta työntekijöiden palkat eivät”

Koronan vuoksi maassamme muuttuu paljon työhönkin liittyviä toimintatapoja. Haluaisin uskoa, että kun silmämme vihdoin avautuvat esimerkiksi kausityöntekijöiden käyttöön liittyvissä epäkohdissa, saisimme siihen tolkkua tulevaisuudessa esimerkiksi seuraavilla toimenpiteillä :

  • Alipalkkaus kriminalisoitava
  • Työttömyysetuutta maksetaan maaseudun kausityöhön osallistuvilta kuukauden ajan, ilman että se vaikuttaa vähentävästi työttömyyspäivärahan määrään.
  • Maaseudun majoituskuluja varten maksetaan majoituskorvausta. Esimerkiksi 20 euroa vrk.
  • Palkkatukea yksinkertaistetaan ja palkkatasoa korotetaan

Kaikkia edellä mainittuja toimenpiteitä ovat ammattiyhdistysliikkeet esittäneet, kun on puhuttu kausityöntekijöihin liittyvistä ongelmista.
Suurin ja varmasti vaikuttavin toimenpide olisi alipalkkauksen kriminalisointi. Olemme saaneet useista lähteistä tietoa siitä, miten eri aloilla esimerkiksi rakennus- ja ravintola-alalla sekä tietysti kausityöntekijöitä koskevissa töissä on alipalkkausta tapahtunut järkyttävällä tavalla. Tuntipalkat ovat olleet 2-3 euron luokkaa tunnilta kun yleissitovan työehtosopimuksen alimmat tasot ovat 9 – 10 euron luokkaa. Tässä on se perimmäinen syys siihen, että ulkomaiset työntekijät ovat kovassa huudossa.

Edellytän siis valtiovallalta rohkeaa ja nopeaa korjaavia toimenpiteitä siihen, että kotimaisen työvoiman käyttöä saadaan nostettua, ja että pahimmillaan ”orjuuttavan” ulkomaisen työvoiman käytölle saadaan stoppi.

Timo Suhonen
Varakansanedustaja
Varkaus

 

 

 

Timo Suhonen

Aluetoimitsija. Varakansanedustaja. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja (sd)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu