Paavo Väyrysen erhepuheista ”sisällissodasta Ukrainassa” – ja vastapainoksi faktaa ensimmäisen maailmansodan pitkästä varjosta
Kuulee vieläkin yllättäviä väitteitä, että Ukrainassa käytiin ennen tämän vuoden helmikuun 24. päivää sisällissotaa (mm. Paavo Väyrynen). Sodan nimen oletetaan muuttuneen tuolloin. Miksi ihmeessä? Eikö se ollut Venäjän hyökkäyssotaa jo tuolloin, joskin osin hybridisotana?
Sotien nimet ovat yleensä vakiintuneet vasta jälkikäteen.
Nimen ei tarvitse kuvata asiaa, jonka se nimeää, koska nimen tehtävä ei ole kuvata; silti ajatellaan, että se on kuvaus (vertaa Suomen sisällissota, josta käytettiin nimityksiä kansalaissota, vapaussota, punakapina, työkansan vapaustaistelu, luokkasota, torpparikapina, senaatin ja kansanvaltuuskunnan sota jne.)
Väyrynen tekee silmänkääntötempun, jolla hän nostaa tällä hetkelläkin kiivaasti käytävän Venäjän oikeudettoman hyökkäyssodan ensimmäisen vaiheen nimeksi yksipuolisen ja sodan hyökkääjäpuolta perusteetta suosivan luonnehdinnan. Väyrynen osallistuu Venäjän hyökkäyssodan propagandan levittämiseen Venäjän puolella – ties mistä motiivista.
Filosofi tekisi selkeästi eron sodan nimen ja sen välillä, millä fraasilla sitä luonnehditaan. Sotien nimissä voi olla nimettyä sotaa karakterisoivia piirteitä, jotka voivat triviaaleja tai satunnaisia. Piirteet ovat sekundaareja sen merkityksen kannalta, joka tekee niistä nimen.
Poliitikoille tavanomaisella tavoin Väyrynen nostaa valheellisen — Venäjän kätyreineen valehteleman — erheellisen luonnehdinnan Venäjän hyökkäyssodan nimeksi siten, kuin poliitikoilla on tapana valehdella ja peitellä valhetta ollakseen jäämättä valheesta kiinni ja edistääkseen omaa etuaan – sekä ulkopolitiikassa ehkä vieraan vallan etua olettaen vieraan vallan olevan myös oman edun mukainen.
Sodat voidaan nimetä liittämättä nimeen mitään luonnehdintaa itse sodassa, joten ne voidaan nimetä sotavuosien mukaan vuosiluvuin (Suomen 1918- sota) tai sodan keston lukumäärän mukaan (vrt. 25-vuotinen sota).
Sotien nimeäminen on ollut aina myös ideologista kamppailua osana sitä sotaa, joka halutaan nimetä. Joidenkin sotien nimeksi on vakiintunut sisällissota.
Venäjämielisyyden kärkisijaa poliitikkona pitävä Väyrynen lienee myös tietoinen venäjän kielen varaavan omat sanansa merkitsemään kahta totuuden lajia: suhteellis-normatiivisen pravdan ja absoluuttis-toteavan istinan.
Toisin kuin suomessa venäjässä varattu omat sanat totuudelle, joka riippuu kontekstin (tulkinnan) ehdoista, ja totuudelle, joka ei riipu niistä. Pravdaa on se, minkä pitäisi olla totta, ja merkitsee myös oikeutta. Myös vapaudelle on slaavilaiskielissä kaksi eri sanaa, jotka eivät ole toistensa synonyymejä. Volja (wolność puolassa) merkitsee myös tahtoa, kun taas svoboda ei sisällä tätä merkitysainesta.
Mainittuja saattomielteitä ei otettane aina, kun se olisi aiheellista, huomioon käännettäessä venäjää suomeksi. Tästä ei tässä yhteydessä enempää.
Sisällissota-nimellä on piirteitä, joihin kuuluu mm. kansalaisten jakautuminen toisiaan vastaan taisteleviin ja ulkovaltojen sekaantuminen siten, että ne tukevat merkittävästi, myös sotimalla, jotakin eri taistelevista kotimaisista osapuolista – joita on vähintään kaksi tai useampi ilman ylärajaa. Sisällissota- nimitys erottaa puheena olevat sodat valtioiden välisistä ja sodista (julistetuista ja julistamattomista).
Kun puhumme näin sodista, emme välttämättä edellytä, että sota olisi juridisesti sota, jollainen alkaa tai aloitetaan selvästä alkupisteestä nimenomaisesti esitettyine sodanjulistuksineen ja päättyy selkeään rauhansopimukseen. Sotaan riittää, että esiintyy sotatoimia erinäisten osapuolien puoli- tai kokosotilaallisten joukkojen välillä enemmän tai vähemmän säännöllisesti ja ilman, että on selkeitä etu- tai kotirintamia. Sisällissotia käydään joukkojen välillä, jotka ovat rekrytoituneet vapaasti ideologisesti ylläpidetyn motiivin pohjalta.
Kansalaissota on sellainen sota, jonka kahteen tai useampaan osapuoleen kuului taistelijoina pelkästään kansalaisia. Ihme, ettei Väyrynen ole käyttänyt tätä nimeä Ukrainassa 2014 alkaneista sotatoimista. Hän myöntäneekin epäsuorasti, että ”separatistit” olivat myös ulkopuolisen sekaantujan, että Venäjän joukkoja, siis ulkopuolisia maahantunkeutujia, joiden joukossa oli satunnaisesti ukrainalaisia, ainakin sellaisia, joilla oli rikollistausta. ”Separatistit” naamioitiin huonolla menestyksellä ukrainalaisiksi.
Niinpä Paavo Väyrynen ehdottaa, että Venäjän pyrkimysten edistäjiä vuodesta 2014 alkaen sanottaisiin sisällissodan osapuoleksi. Paremminkin voidaan sanoa, että edellä mainittuna vuonna alkoi Venäjän hyökkäyssota, jota yritettiin naamioida joidenkin ukrainalaisten alueiden kapinaksi.
Miksi Väyrynen ei ehdota, että 2014 ja Krimin kaappauksesta alkanut Venäjän hyökkäyssota oli ”separatistikapina”? Tallainenhan se oli naamiointinsa puolesta; nykyisin hybridisota on vakiintunut luonnehdinnaksi tuollaisesta naamioidusta sodasta.
Voitaisiin myös puhua ehkä Venäjän naamiosodasta. Ukrainassa vuonna 2014 alkoi tänä vuonna eskaloitunut hyökkäyssota Venäjän ja Ukrainan rajakahakkana erityispiirteenään se, että venäläiset esiintyivät kapinoivina separatisteina.
Myöntämättä käytyjen sotien historia on pitkä – voidaan mennä 1500—1600-luvun ”merirosvosotaan”, jossa kaapparit esiintyivät ”merirosvoina”. Nykytapahtumiin vaikuttaa eniten ensimmäisen maailmansodan loppuvaiheet ja imperiumien tuhoutumiset, joten siirtykäämme niihin.
Ensimmäisen maailmansodan itäeurooppalaiset jatkosodat vuosina 1918 – 1923 – joiden historian sivumennen sanoen, Antony Beevor on saanut valmiiksi— koostuvat joukosta päällekkäisiä sotia selkeittä alku- ja loppukohtiaan ja monine suuresti ideologisesti vaihtelevine kävijäosapuolineen. Nämä sodat olivat osin päällekkäisiä ensimmäisen maailmansodan kanssa. Suomen vuoden 1918- sota on näitä, myös Ukrainan sodat noin 1918 – 1922 ja Baltian sodat 1918—1920 sekä Venäjän sisällissota 1919—1923. Tämä oli puna-armeijan sotaa vuoteen 1920 valkokenraaleja vastaan ja vuoteen 1923 ”vihreitä” talonpoikaisarmeijoja vastaan. Ukrainan neuvostotasavalta Venäjän vastaavan hallinnon tuella oli sodassa Puolan ja Ukrainan kansantasavallan joukkoja vastaan 1920-luvulla ja vuoteen 1921 myös Ukrainan ”musta-vihreisiin” talonpoikaisjoukkoihin mm. kuuluisaksi tulleine anarkistitunnuksineen.
Saksan vapaajoukkojen häätäminen Itä-Euroopasta yhdistyi ensimmäisen maailmansodan jatkumoon. On syytä myös muistuttaa, että ensimmäisen maailmansodan välitöntä ”jatkosotaa” käytiin Siperiassa, Keski-Aasiassa ja Kiinan rajoilla asti – jossa käytiin omaa sisällis- tai vallankumoussotaa.
Se, että ensimmäisen maailmansodan jatko-sota jää liian vähäiselle huomiolle on selvästi haittatekijä Ukrainaan suuntautuvan Venäjän hyökkäyssodan pitempiaikaisten taustatekijöiden ymmärtämiselle.
Vaikkakin Vladimir Putin arvostelee Leniniä ja bolsevikkien toimintaa Venäjän hajottamisesta, tämä arvostelu peittää sen seikan, että huolimatta bolsevikkien, eritoten Leninin ajamista, kompromisseista Saksan suuntaan ja erinäisten kansallismielisten sekä talonpoikaisten voimien suuntaan, parjatut bolsevikit edistävät ja ehkäpä juuri näillä kompromisseilla – Venäjän yhtenäisyyttä: he siis varmistivat sen, että Venäjän suurvaltaperinne ei kuollut.
Yhtenäisyyteen hirttäytyminen, esimerkiksi valkokenraalien tavoin, olisi johtanut Venäjän hajoamiseen pienvaltioiksi, kuten tapahtui Itävalta-Unkarille. Putin yrittänee itsekin toteuttaa bolsevikkien strategiaa, vaikka syyttääkin bolsevikkeja toimista, jotka järkyttivät tsaarin Venäjän yhtenäisyyttä.
Vladimir Putin häneen kohtalonsa sitoneine piireineen ja Venäjän voimaväki (silovikkikopla) käyttävät 1920-luvun molemmin puolin kehitettyjä epätavallisen sodan ja sotaan kiihottamisen välineitä omana työkalupakkinaan. Bolshevikkien voittoon johtanut sotaviisaus painaa tässä enemmän kuin tappioon johtanut valkoisten kenraalien sotatyhmyys.
Sitä paitsi keisarillisen Venäjän hajoanissodassa ne voimat, joita vastaan valmiusjoukoin roistoineen päivineen Venäjä sotii, ovat oleellisesti samoja aatteiltaan rohkaisivine lippuineen, lauluineen ja samasta lähteestä kumpuavine taisteluhenkineen. Nyt kiihtyvän sodan varjo ulottuu ajoilta, joina Neuvostoliitto syntyi.
Varsin hyvää pohdintaa, vaikka kaikesta en olekaan samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla vaikea ajatella sotaa niin, ettei se olisi samalla myös sisällissota.
On toki tahoja, jotka taistelevat menneisyyden haamuja vastaan. Miksi,… tälle on varmasti painava syy, vaikka toiminta- ja suhtautumis-taipumuksia ei voisi selkeästi selittää, paraikaisuutta tarkastelemalla (salapoliisi-tutkimis-löytämis-… duuni).
Siinä kun aiemmalle rakennetaan, sen positiivisille osasille… ei pitäisi olla ihme, että kirjo aiemmasta, on tosiaan laajempi, ehkä spektriltään täydellinen.
Mutta kuten haluttu, tykkäisi ottaa rusinat pullasta. Maistuvat makoisemmilta, kuin se käntyskäosuus.
Ilmoita asiaton viesti
Andersson kategorisesti töräytttää: Filosofi tekisi selkeästi eron sodan nimen ja sen välillä, millä fraasilla sitä luonnehditaan.
Nevalainen kysyy: tekisikö filosofi juuri tuollaisen selkeän eron? Sumea logiikka sopisi tähän (esim. milloin ihminen lakkaa olemasta nuori ja muuttuu aikuiseksi. Vastaus: asteittain ikävuosien 18 ja 28 välillä, esimerkiksi). Venäläisväestöllä nousi napit vastakkain Ukrainan uuden, sangen sanelupoliittisen hallinnon kanssa. Selkkaus muuttui aseelliseksi ja siihen sekaantui venäläisiä varsinkin materiaalisen tuen ja yhdyskuntahuollon puolella. Myöhemmin selkkaukseen sekaantui sekä venäläisiä ja läntisiä vakoojia ja neuvonantajia. Lisäksi kiehuvan kuumassa keitossa on agentteja ja kaksoisagentteja molemmin puolin ja mukana on mustan pörssin kauppaa, jossa välitetään Ukrainan saamia amerikkalaisia aseavustuksia Kreikan kautta Kauko-Idän kapinamaakareille.
Sanoisin, että tilanne 2014-2022 oli sekava eikä ansaitse kovinkaan kategorisia luokitteluja. Tilanne on edelleen sekava. Tarvitsisimme paljon enemmän tietoa, mitä Donbassissa yms. alueilla on tapahtunut ja mitä siellä tapahtuu nyt. Tällaista tietoa emme tosin saa johtuen äärimmäisen tiukasta vuosien 1936-1944 tyylisestä sotapropagandatilanteesta.
Ilmoita asiaton viesti
Silti saatetaan odottaa varmoja kantoja, ja yksiselittäistä toimintaa ja suhtautumista.
Kun tarkemmin arvioi tätä,… voi tilanteen yleistää.
Voisiko nimike olla: kaaostamisen keinoin hankitut toimintaedellytykset. KAKE-HATE, ts kokonaisuuden turmeleminen, maksimaalisesti (KTM). ?
Ilmoita asiaton viesti
Analyyttinen kielifilosofi ainakin niin tekisi erotellen olioiden ja asiantilojen nimet ja niistä tehdyt toteavat kuvaukset eli luonnehdinnat. Sumea logiikka soveltuu kuvauksiin, mutta ei nimiin — Russell erotti jo nimet ja kuvaukset (vain määrättyjen kuvausten osalta ne ovat nimen kaltaisia eivätkä muutoin). Jollakin on nimi sen vuoksi, että sille on joskus annettu nimi, jolla se myöhemmin tunnetaan. Voidaan yrittää palata nimenantoon. Aina se ei onnistu: on paikanniniä, joiden merkitys on meille tuntematon. Ne toimivat silti nimen funktiossa. Nimen merkityksen selittäminen voi tapahtua vain sitä kautta, että palataan nimenantoon.
Erisnimet ovat tyypillisimpiä nimiä. Kun nimiä käytetään asioiden luokitteluun, erisnimien sijaan käytössä ovat yleisnimet. Nämä ovat termejä, kun yleisyyden taso on korkea, eli vaativat määrittelyä, joka mahdollistaa uniikkien sotayksilöiden ryhmittelyä eri sotien joukoiksi. Mikään uniikki sota ei ole täysin toisen sodan kaltainen, koska historia ei milloinkaan toistu täysin samanlaisena. Luonnehdittaessa sodan ominaisuuksua voidaan noja ”perheyhtäläisyyteen”. Sisällissodat on nimitys yhdessä suhteissa yhteispiirteisillisiin tapauksiin, mutta toisissa suhteissa ne voivat poiketa toisistaan. Kaikkien piirteiden ei tarvitse olla yhteneväisiä. Hyvin erilaiset sodat voivat olla sisällissodan perhettä.
Ilmoita asiaton viesti
Analyyttinen kielifilosofi myös ymmärtää nimien ja ontologioiden tietynlaisen sumeuden. On vain ymmärrettävä jännite ja jaksettava hyväksyä ja kannatella se kahden nimen välillä:
– ”erikoisoperaatio”
– ”Venäjän laiton hyökkäyssota”
Itse ehdottaisin historiaan nimeä ”Ukrainan sota”, koska sota toden totta tapahtuu Ukrainassa. Siinä on toki tietty tilausaspekti mukana (Ukraina tilasi sodan tietoisilla päätöksillä ja toimilla). Meillähän on esimerkki: ”Suomen sota” (1808-1809, se, jos mikä, on naseva nimi. Sota toden totta tapahtui Suomessa… 😉
Ilmoita asiaton viesti
Eihän Ukraina ole tilannut Venäjältä sotaa! Ei ole sen tilaamista, että pitää kiinni suvereenisuudestaan ja itsenäisyydestään. Vai eikö meidänkään pitäisi niin toimia? ”Erikoisoperaatio” – Venäjän käyttämä kiertoilmaus – on tapa kieltää Ukrainassa Venäjän käymä sota. Meidän ei tarvitse välittää siitä, mitä ilmauksia Venäjän sotapropagandassa käytetään. Sitä paitsi Venäjä on käynyt Suomeakin vastaan sotaa tai tämän esivaihetta. Sen mukaanhan Suomen tulisi muka kuulua Venäjän etupiiriin. Ukrainassa Venäjä hyökkää, koska pitää Ukrainaa etupiirinään, siis puskurialueena, jossa Venäjä katsoo (kiistettäväksi) oikeudekseen käydä sotaa.
Kuvaava nimi Ukrainassa käytävälle sodalle olisi – jos se halutaan nimetä eri tavoin – etupiirisota, koska sotaa käydään näyttämöllä, joka on Venäjän mielestä sen etupiiriä. Etupiirisotaahan Venäjä tarkoittaa sievistelevällä ”erikoisoperaatio”-nimellään.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä katutappeluunkin voi joutua ”tilaamalla” sen. Hakeutuu vaan oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan, ja on pikkuisen peräänantamaton. Ja tämän kaiken voi tehdä hienovaraisesti niin, että perästä päin voi väittää toisen aloittaneen. Ihmiset tekevät itsemurhiakin tällä periaatteella.
Ilmoita asiaton viesti
Jos asuntoon murtautunut varas pahoinpitelee asunnon haltijan, sanotaanko, että asunnon haltija ”tilasi” pahoinpitelyn, koska hän ei poistunut paikalta, vaan oli itsepäinen eikä antanut murtautujalle, mitä tämä halusi? Tämä esimerkki vastannee parhaiten Ukrainan tilannetta murtovaras-Venäjän suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
2014–2022 tilanne on tuskin sekavampi kuin menneisyydenkään vastaavat tilanteen. Vastakkain oli kaksi suvereenia valtiota, joista Venäjä yrittää sekaantua Ukrainan sisäisiin kiistoihin ja houkutella venäjänkielisiä ukrainalaisia kapinaan maansa hallintia vastaan. Venäjä pyrkii perustamaan ”kapinahallintoja”. Aloitteet kapinointiin näyttävät lähteneen Venäjältä eikä sisäsyntyisesti Ukrainassa. Ukrainan ”venäläisyys” on ollut venäjänkielisyyttä, ei venäläisyyttä. Tämä on omaksuttu useimmiten kielellistymällä kuin muuttamalla Venäjältä niihin osiin Ukrainaa, jotka kuuluivat tsaarin Venäjään valtakuntaan liitettyinä alueina. Neuvostoaika ei muuttanut tilannetta muutoin kuin suhteellisesti vahvistamalla ukrainankielisyyttä. Ukrainan kielen atatus vahvistui keisarillisen Venäjän hajottua. Sopii esittää todisteita venäläisyydestä, joka olisi muuta kuin ukrainanvenäläisyyttä, jos haluaa muuta väittää.
Ilmoita asiaton viesti
Erotteluani nimen ja luonnehdinnan voisi havainnollistaa esimetkillä siitä, että sanomme 1500-luvun lopun tapahtumaa nuijasodaksi käyttäen tätä nimenä siitä; tapahtumaa voidaan myös kuvata, että se oli talonpoikien säätykapina osana Ruotsin valtakunnan sisäistä ja Puolan-suhdetta koskevaa valtataistelua. Itse nimi nuijasota ei tuo esille tätä historiallista kontekstia. Nimi on annettu joidenkin ”nuijien” mukaan, siis aseistukseen liittyen. Vanha nimi on vakiintunut käyttöön ja sen etymologiaa on hauska pohtia.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen hämmentää Ukrainan sotaa kuin vellipataa, ja hivuttaa joukkoon Venäjää tukevia keksittyjä näkemyksiään. Onkohan Paavo vanhoilla päivillään alkanut Venäjän salaiseksi asiamieheksi?
Ilmoita asiaton viesti
Varovainen pitää olla, myös Väyskän suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Kehotan lukemaan 25.7. julkaisemani kirjoituksen ”Onko Suomi sodassa?”. Sitä sopii verrata tähän blogiin.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/paavovayrynen/onko-suomi-sodassa/
Ilmoita asiaton viesti
Kuulehan Paavo. Olen lukenut sen verran blogejasi ja todennut sen, että jos tekstiisi haluaa puuttua, pitää puuttua kaikkeen, sellaista propagandasi on. Propagandasi jääköön minulta jatkossa lukematta. Suolan maun maistaa jo pisarastakin. Et ole huolissasi jälkimaineestasi, se taakka jää jälkeesi jäävien sukulaistesi kannettavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä Sirén erehtyy: nykykulttuurissa sukulaisuussuhteet ovat melko lailla löyhtyneet, ja usein ei lapsia juurikaan raskauteta vanhempiensa puheista. Sirénin näkemys kuuluu 1920 -luvulle.
Ilmoita asiaton viesti
”Kansalaissota on sellainen sota, jonka kahteen tai useampaan osapuoleen kuului taistelijoina pelkästään kansalaisia. ”
Muutoin hyvään kirjoitukseen huomauttaisin että tämä on vain Heikki Ylikankaan omaperäistä tulkintaa hänen kehittäessään nimeämistaistoa vuodesta 1918 1990-luvulla. Kansalaissota on käännös saksan sanasta bürgerkrieg (kansalaisten sota) joka tarkoittaa sisällissotaa ilmeisesti johdannaisena latinan ”bellum civile” termistä. Englannissahan sisällissota on myös latinan pohjalta civil war. Sisällissota on käännös ruotsin kielen termistä ”inbördeskrig” (rajojen sisäinen sota) ja näin ehkä poikkeava useimmista kielistä.
1930-luvun lehdissä puhuttiin esimerkiksi Espanjan kansalaissodasta, 1860-luvun lehdissä Amerikan kansalaissodasta, ihan riippumatta interventioista. Ks. esim.
”Pohjois-Amerikassa on kansalaissotaa jatkettu viime wuonna tulisella kiivaudella” (Suometar 16.1.1865)
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/424635?term=Amerikan&term=Amerikkaan&term=kansalaissota&term=Amerikasta&page=2
tai
”Kuluneen vuoden ainoa ilahduttava tapaus oli Espanjan kansalaissodan päättyminen kansallismielisten voittoon maaliskuun lopulla.” (HS 31.12.1939)
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/1986797?term=Espanjan&term=kansalaissodan&page=4
Vielä ainakin Vietnamin sodasta käytettiin sujuvasti nimitystä kansalaissota lehdistössä.
Itse käyttäisin Suomen sisällissodasta nimeä kansalaissota, se on neutraali ja käytössä jo sodan aikana. Luonnollisesti vaikkapa opetuksessa nimeä sisällissota koska sitä yo-sensorit haluavat. Nyttemmin tosin termin ”kansalaissota” käyttö on jälleen yleistynyt Ylikankaan painuttua eläkkeelle, löytyy esim. Historiallisen aikakauskirjan otsikoinnista
”Paremman sosialismin” asialla : uskonnon ja sosialismin synteesi suomalaisessa työväenliikkeessä ensimmäisistä eduskuntavaaleista kansalaissotaan” (HAik 1/2020)
Lopuksi vielä Heikki Ylikankaan ohuehkot perustelut (alun perin HAik 2/1993)
https://webpages.tuni.fi/koskivoimaa/valta/1918-40/sisallissota.html
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni kansalaissota tai sisällissota ovat paljolti tai lähes tulkoon samaa tarkoittavia sellaisen sodan niminä, joissa kansalaiset tai alueen asukkaat ylipäätään ovat sotaisesti vastatusten. Voin yhtyä siihen, ettei Heikki Ylikankaan sanan käyttötapa välttämättä vastaa yleistä puhetapaa: se on tekninen sopimus. Kiitos tarkennuksesta.
”Sisällissota” tuli otsikkooni sen vuoksi, että muistaakseni Paavo Väyrynen oli käyttänyt sitä, kun hän viittaa vuosien 2014 – 2022 käytyyn Ukrainan puolustus- ja Venäjän hyökkäyssotaan. Olen myös tietoisesti viitannut Heikki Ylikankaan tapaan ymmärtää sisällissota, koska myös Väyrynen saattoi viitata siihen.
Olennaista on, että Väyrynen myötäilee Venäjää, joka on kiistänyt osallisuutensa ja istunut välittäjänä neuvotteluissa. Venäjä on ollut vastuussa siitä, etteivät neuvottelut voineet johtaa mihinkään järjelliseen tulokseen.
Ilmoita asiaton viesti