Perussuomalaisuus – miten sen populismissa ei juurikaan näy vennamolainen ”vasemmistopopulismi”
Perussuomalaisten edeltäjiä on Suomen maaseudun puolue tai Suomen pientalonpoikien puolue. Sen tunnuslauluna esitetään netissä seuraava Suomen pientalonpoikien marssi https://youtu.be/2UhVjL2peIM
Laulun sanoitus noudattaa samoja linjoja kuin muutkin samaan melodiaan sovitetut sanoitukset. Tämä valaisee ja rikastanee kuvaamme populismista. Vennamolaisessa sanoituksessa korostuu eliitin kortuptoituneisuus, minkä seikan nojalla eliitti suljetaan ulkopuolelle kansasta. Tässä nähnemme juuri vennamolaisen populismin peruspiirteen. Muutoin sanoitus muistuttaa laulun muiden versioiden sanoituksia.
Agraaripopulistinen laulu kuulostaa samalta kuin espanjalainen suoranainen vastineensa: https://youtu.be/-x-kASelyyU
Yllä oleva versio on Espanjan sisällissodan aikainen ja tunnetuin länsimaissa. Siitä tulee esiin samoja piiteitä kuin vennamolaisestakin sanoituksesta.
Populismilla” viitataan tavallisesti kahteen asiaan: ensinnäkin kahtiajakoon eliitin ja kansan välillä pitäen jälkimmäisiä arvokkaampana kuin edellistä; toiseksi vähemmän arvokkaan sulkemista kansan ulkopuolelle; näin ajatellen populismi voi olla vasemmistolaista ja/tai oikeistolaista. Historiallisesti tuttuine piirteineen se on ollut pikemminkin vasemmistolaista. Oikeistolainen populismi tuli kuvaan, kun se kansa, jonka piiristä eliitti suljettiin pois, ymmärrettiin määrätyt etniset nationalistiset piirteet omanneeksi. Yleensä oikeistolaisuus oli vierasta populismille, jota kannatti nimenomaan maalaisväestö.
Espanjassa anarkistiliike sai kannstus maalaisväestöltä, vaikkakin Katalonian anarkismi, tunnetuin, oli työväenliikettä. Aragonian, Valencian ja Andalusian maaseutuväestö suosi anarkisteja petinteisesti sosialisteja enemmän.
Kuunnellessaan laulun melodiaa ja sanoja ainakin länsieurooppalainen näkee mielleyhteyden Suomen pientalonpoikaisen liikkeen Espanjan maailmankuulun anarkistiliikkeen CNT-FAI: n välillä, joka on suomeksi kansallinen konfederaatio-Iberian niemimaan anarkistifefetaatio.
Jälkimmäinen osa edusti aatteellisesta puhtaudesta huolehtivia anarkistien läheisryhmiä ja edellinen oli anarkistien ja syndikalistien ammattiliitto. Näiden lisäksi anarkisteilla oli myös naisjärjestö, jonka eräs edustaja toimi Espanjan tasavallan ministerinäkin, sekä nuorison järjestö ynnä muita, mm. lehien julkaisijoita ja yksityiskoulujen verkko.
Espanjan maineikasta anarkistiliikettä ja Venäjän narodnikkeja yhdistää ainakin osittain Mihail Bakunin eli zapatnikkeihin pääosin suuntautunut, joskin myös slavofiilisia ajatuksia kansasta ajattelija-aktivisti. Anarkismiinsa hän oli saanut vahvoja vaikutteita Italian yhtenäistämisliikkeen napolilaishaaralta ja vaikutti ajatuksillaan Venäjän narodnikki-anarkisteihin Venäjän vallankumouksen aikaan.
Eduskuntavaaleissa paikoissa toiseksi vaalipäivänä kirinnyt perussuomalaiset on järjestöllisesti – joskaan eivät enää ideologisesti – Suomen pientalonpoikien ja vennamolaisten perillisiä. Vennamolaiset kuulunevat itäeurooppalaisten agraariradikaalien pientalonpoikaisten ryhmien joukkoon, joita ovat myös eteläeurooppalaiset vastaavanlaiset radikaalit. Italian, Espanjan ja Ukrainan anarkistit ja Venäjän narodnikkien perinnettä vaalineet pientalonpoikaiset ryhmät ovat niitä, joita Suomenkin Vennamolaiset muistuttivat.
Vennamolaisuuden analyysi ja tätä havainnollistava laulu näyttää osoittavan, ettei perussuomalaisilla oikeistovirtauksilla ole mitään tekemistä vennamolaisen agraaripopulismin kanssa, joka oli sosiaali- ja vasemmistopopulismia.
Vennamolaisuus saattaakin olla vain perussuomalaisten juoni sellaisten suomalaisten äänien kalastelussa, joille perussuomalaiset ovat väärä puolue heidän arvojaan ajatellen.
Vennamolaisuuden hymnin juuret ovat kuitenkin Puolassa. Melodia on vuodelta 1905 seuraavasta laulusta: https://youtu.be/L8isnYv_xWQ
Laulu on Puolan sosialistisen puolueen lauluja. Se tuli lansainvälisesti tunnetuksi vuonna 1905 ja lähes heti Suomessakin. Venäjän tappio sodassa Japania vastaan oli johtanut lakkoihin, mm. Suomen 1905 kansallislakkoon, ja katutaisteluihin, kuten Varsovassa. Nämä lakot ja taistelut olivat heijastusta Pietarin verisunnuntailta julmine terroreineen, johon tsaari varuskuntien sotilaineen syyllistyi Venäjän kansan kärsimykseksi ja monien kuolemaksi.
Kysymyksessä oli vuoden 1917, maaliskuusta marraskuuhun ja vuoden loppuun, bolshevikkien vallananastukseen, kestäneen, vallankumouksen esinäytös.
Laulusta alkoi ilmestyä sovituksia myös suomen kielellä. Edellä mainittu puolalainen puolue on se puolue, johon kuului Józef Klemens Piłsudski, joka oli vallankumouksellinen ja valtiomies, sotamarsalkka ja armeijan perustaja, itsenäisen Puolan ensimmäinen valtionpäämies ja myöhemmin Puolan tosiasiallinen johtaja. Aiheemme kannalta on mielenkiintousta, että hän oli toiminut keisarillisen Venäjän 1800-luvun lopun narodnikkiliikkeessä.
Suomalaisin sanoin laulettuja versioita käsittelemästämme laulusta on Juho Koskelon orkesterin: https://youtu.be/qKCUJSFiwMQ
Suomalaisille tunnetuin Warszaviankan versio lieneekin seuraava:
Laulun sanoituksia seuraillen päädyimme Suomen sisällis/kansalaissodan myrskyihin ja tyrskyihin, jota leimasi vasemmistopopulismi, toisin sanoen erottelu työkansaan ja sen tunnottomiin riistäjiin, joiden kuulumiselle kansaan haluttiin asettaa ehtoja.
Nykyajan perussuomalaisia taas leimaa ajatus maahanmuuttajien, suomenruotsalaisten, juutalaisten, tataarien, saamelaisten jne. ulkopuolisuus ja heidän jättämisensä hyvinvoinnin ulkopuolelle.
Nykyajan perussuomalaisten populismi on yhteiskunnalliselta luoteeltaan erilaista kuin aikaisempien aikojen sosiaalipopulismi. Perussuomalaiset ovat valmiita tekemään taloudellisia ja sosiaalisia myönnytyksiä, joiden sosiotaloudellisista vaikutuksista heidän kannattajansa kärsivät, jos puolueelle tehdään myönnytyksiä, jotka ovat huononnuksia maahanmuuton, Suomen EU-suhteiden ja kehitysavun kannalta.
On vaikea uskoa, että vennamolaisittain ajattelevat populisit ovat valmiita kärsimään silloinkaan, kun kärsimys on hinta, joka maksetaan valikoivan maahanmuuttipolitiikan etenemisestä ja Suomen eristämiseksi EU:sta. Miksi perinteinen populisti haluaisi maksaa tämän hinnan? Kenties perussuomalaiset eivät enää ole perinteisiä populisteja.
Ovatkohan he mahdollisesti protofasisteja muukalaisvihamielisine linjauksineen? Jos he ovat, niin he etsivät niistä, jotka ovat heidän mukaansa kansaan kuulumattomia, syntipukkeja, joiden avulla he voivat keskittää valtaa itselleen.
Kansallissosialisteja ovat, natseja.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa ketkä?
Ilmoita asiaton viesti
Perussuomalaiset
Ilmoita asiaton viesti
Halla-aholais-purralaiset persut eivät ole populisteja samaan tapaan kuin Soinin kauden väki. Vuonna 2017 tapahtui ideologisoituminen, jonka jälkeen puolue on edustanut aatteellista työväenoikeistoa.
https://images.bonnier.cloud/files/his/production/2019/09/08210817/heil-hmn9cxjh-omkbh-68xmslq.jpg?max-w=1200&max-h=630&fit=crop
Ilmoita asiaton viesti
”Aatteellinen työväenoikeisto” on vähintäänkin sisäisesti jännitteinen termi. Tarkoittaako se ehkä ideologisesti oikeistolaista ja käytännössä (eli pragmaattisesti) vasemmistolaista tai jotakin muuta. Tekstissä mainitsemani espanjalainen anarkismi taisteluvuosinaan oli työväen ja pien- ja alustalaistalonpoikien (tai viljelijöiden) aate, joka ei ollut ideologialtaan sovinnaisesti vasemmistolainen (kuten vasemmistolaisuudesta on tapana ajatella). Kuitenkaan se ei ollut oikeistolainen siten kuin perussuomalaiset nyt muukalais-, nais- ja ihmisvihamielisyyksineen. Itse asiassa anarkistit edustivat hyvin muukalais-, nais- ja ihmisystävällistä eli ihmisyydellistä vasemmistolaisuutta. Heidän vasemmistolainen populisminsa oli kansainvälistä ja ihmiskunnan hyvään pyrkivää huolimatta sisältämästään nurkkapatrioottisuudestaan. Sen sijaan perussuomalaisuus on ”työväenoikeistona” ainakin puheissa työläiskansallista jättäen muun työläisihmiskunnan oman onnensa nojaan – jos asia halutaan kauniisti sanoa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä minä tuosta kesäisestä päivästä kuusi vuotta sitten muistan,niin Halla-aholaiset olivat keränneet kaikki Soinia vastustavat puoluekokoukseen. Loppu olikin historiaa.
Satuin tuolloin olemaan matkalla pohjoiseen. Kuuntelin koko päivän persujen puoluekokousta.
Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei puuttunut. Mukana oli myös runsas hyppysellinen komiikkaakin.
Jo silloin kyseenalaistin puolueen uskottavuutta. Hyvä silti kun omat uskovat.
Ilmoita asiaton viesti
Hieno esitys blogistilta.
Ilmoita asiaton viesti
Työväenoikeisto on kyllä oikein hyvä kuvaus. Elämää pelkäävien äijäduunareiden puolue.
Ilmoita asiaton viesti
”SMP:n tunnuslaulu oli vuonna 1971 julkistettu, Konsta Jylhän säveltämä ja Pauno Haapamäen sanoittama Kansan puolesta -marssi.”
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Maaseudun_Puolue
https://www.youtube.com/watch?v=Gd0wE_r_bws&t=967s
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi Konsta Jylhä pystyi parempaankin,kuin SMP;n marionetiksi.
Ilmoita asiaton viesti
No minähän en ole musiikintuntija, mutta Varšavjankan käyttö SMP:n marssilauluna ei vaan tuntunut uskottavalta. Siksi penkasin nettiä ja löysin tuon tämän blogiavauksen kumoavan tiedon.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Var%C5%A1avjanka
Ilmoita asiaton viesti
Paikalla olleiden kuulijoiden mukaan Soinin ensikommentti kuuluisan puoluekokouksen jälkeen oli ”Natsit kaappasi puolueen”. Tuo lienee kuitenkin ollut lähinnä tunnevaltainen heitto äärimmäisen pettymyksen hetkellä.
Persut saavat ääniä monenlaisilta tahoilta erilaisista syistä. Alunalkaen vennamolainen liike saa edelleen ääniä maaseudun syrjäkyliltä, joissa vihataan herroja. Tuota äänivirtaa ei laimenna edes Helsingin eliittikaupunginosassa asuva tohtorismies. Eipä sitä tosin laimentanut aikoinaan Munkkiniemessä asunut lakitieteen lisensiaattikaan, mutta hänellä sentään oli aisaparinaan pohjoiskarjalainen Eino Poutiainen, joka ei osannut lausua ”deetä”.
Tuo syrjäkylien ”talonpoikien” ja ”peräkammaripoikien” äänivirta pyritään jotenkin varmistamaan edelleen, mutta samalla persut ovat pystyneet hyödyntämään myös yleiseurooppalaista kasvanutta kansallismielisyyttä muukalaisvihamielisyyksineen. Protestipuolueena he ovat pystyneet valjastamaan alemman luokan urbaanin kansankerroksen äänestäjäkseen tällä keinolla.
Tähän liittykin sitten dilemma hallitukseen menosta. Kun ei ole tarjolla yhtään hallituskumppania, joka pönkittäisi tuota protesti-ideologiaa, niin puolue ei pysty hallituksen ohjelmaan lähestulkoonkaan riittävässä määrin vaikuttamaan säilyttääkseen kasvonsa kansallismielisenä protestipuolueena. Jos siihen liittyvät äänet menetetään, niin jäljelle jäävät vain ne syrjäkylien entiset vennamolaiset ja puolueen näivettyminen on vääjäämätöntä.
Ilmoita asiaton viesti
”Ovatkohan he mahdollisesti protofasisteja muukalaisvihamielisine linjauksineen? Jos he ovat, niin he etsivät niistä, jotka ovat heidän mukaansa kansaan kuulumattomia, syntipukkeja, joiden avulla he voivat keskittää valtaa itselleen.”
Niitähän ne ovat.
Tämän linjan perustaja oli Tony Halme, joka vei persut ja Soinin eduskuntaan. Tony Halmeen linjaa jatkoi Halla-aho, joka syrjäytti Soinin puolueesta.
Vanhavennamolaiset on joko hiljaa, tai ne on muuttuneet näiksi Halla-aholaisiksi.
Puolueen nykyjohto on minun mielestäni tätä Halmelaista ja Halla-aholaista ajattelua, eli protofasismia, hyödyntäviä opportunisteja, jotka vain haalivat tämän protofasismi- aatteen avulla itselleen valtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta erilaiset äärioikeistolaiset ideologiat myös leviävät köyhemmän kansan piirissä ihan ilman PSpuolueen myötävaikutusta. Esim lahkot myötävaikuttavat tähän.
Ilmoita asiaton viesti
”Populismi” on hankala termi jo sen vuoksi, ettei ole yhteisymmärrystä siitä, miten sitä tulisi käyttää: ideologisen järjestelmän nimenä; politiikan tekemisen ja puheen pelkkänä tyylilajina yhteydettä mihinkään yksittäiseen ideologiaan; tai ellei se ole järjestelmällinen ideologia, niin eikö populismista ole myös ideologisuutta.
Eliitin ja varsinaisen kansan erottelu ja sovittamaton vastakohtaisuus toisiinsa ovat anarkistiselle ideologialle välttämätön piirre – jota ilman ei voi olla anarkisti, mutta ei myöskään populisti. Populisti on ohuesti ideologista, kuten myös nationalismi. Ohuet ideologiat voivat olla aivan vastakkaisten ideologioiden piirteinä samaan aikaan (mikä ei onnistu paksuilta ideologioilta, kuten liberalismilta tai sosialismilta.
Oikeustolaisuutta on hyväosaisten asian ajaminen huono-osaisten kustannuksella, vasemmistolaisuutta taas huono-osaisten asian ajaminen hyväosaisten kustannuksella. Nationalisteja, anarkisteja ja populisteja voi olla sekä vasemmiston että oikeiston puolella. Perussuomalaiset eivät näytä pystyvän päättämään, ovatko he oikeistolaisia tai vasemmistolaisia. He haluavat ajaa kaksilla rattailla kahdella eri tiellä, kahteen eri suuntaan jne.
Ilmoita asiaton viesti
Populismi nimenomaan ei ole ideologia, vaan tyypillisesti kulloiseenkin eliittiin ja valtaan kohdistettua kritiikkiä.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikkakin populismi on politiikan tyyli, tapa erotta oikeisto- ja vasemmistopopulismi viittaa eroon oikeistolaisen ja vasemmistolaisen ideologisuuden välillä. Populismi on siis ideologista, vaikkakaan se ei ole aatejärjestelmä. Kaikkeen populismiin kuuluu erottaa toisistaan herrat tai eliitti ja ihannoitu kansa, jonka vastakohdaksi eliitti nähdään. Populisteja erottaa toisistaan se, ketkä ja millä perusteella suljetaan pois kansasta, jota ihannoidaan. Historiallisesti kuuluisia esimerkkejä populisteista ovat olleet talonpoikaispopulistit, jotka ovat olleet yleensä vasemmistolaisia, heistä kuuluisimpia ovat 1800-luvun lopun ja 1900- luvun Venäjän narodnikit eli ”kansan ystävät”, Meksikon vallankumoukselliset ensimmäisen maailmansodan aikana tai pohjoisamerikkalaiset agraaripuolueisen perustajat. Populismi ei ole ideologia, mutta se on aina ideologista.
Nykyajan oikeistolainen populismi on ideologista siten, että nationalismista lainataan peruste, jolla suljetaan ihannoidun kansan ulkopuoliseksi eliitiksi, kansan vastakohdaksi, tai vain muutoin ulkopuolisiksi. Oikeistopopulismissa poissulkemisen peruste on nationalistinen: kansaan eivät kuulu ne, jotka ovat jonkin tunnistettavan tai usean tunnistettavan piirteen nojalla erilaisia. He ovat eliittiä tai muuten ulkopuolella oikeuksistaan rodullisesti, kulttuurisesti, kielellisesti tai etnisesti erilaisia. Tällöin populismi on ideologia, vaikkakaan se ei muissa suhteissa olisikaan ideologia. Populismi voi olla myös vasemmistolaisesti ideologista, jolloin kansaan ei ole hyväksytty sellaisia, joille valtaa on kasaantunut joidenkin sosiaalisia eroja synnyttäneiden erojen vuoksi. Suomen maalaisliittolaiset ja pientalonpoikaispuolueet ovat täyttäneet vasemmistopopulismin piirteitä. Jean- Jacques Rousseau on populistinen yhteiskuntafilosofi. Tekstissä viittasin Espanjan anarkismin populistiseen luonteeseen.
Saksan kansallissosialistit eli natsit, joiden tavoitteena oli hävittää Euroopan juutalaiset, olivat populisteja juuri antisemitisminsä vuoksi. Heidänkin ideologiaansa liittyi populismi. Poikkeuksellista heissä oli pyrkiä fyysisesti, kansanmurhan avulla hävittämään kansan ulkopuolelle sulkemansa ihmiset.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni sekoitat nyt populismin käsitettä muihin aatteisiin. Poliittiset liikkeet ovat tyypillisesti edunvalvontaorganisaatioita, käyttökelpoisina esimerkkeinä työväenaate tai vaikkapa Rkp. Populismi, puhtaana vennamolais-soinilaisena toimintatapana, asettuu tietoisesti aatteiden ulkopuolelle ja ilmoittaa edustavansa kansanomaista järjen ääntä herrojen metkuja vastaan.
Ylläolevasta tietenkin seuraa loogisesti, että hallitusherraksi ryhtyneelle populistille käy poliittisesti kalpaten. Smp teki hitaan itsemurhan, Soinin johtama perussuomalaisuus huomattavasti nopeamman.
Ilmoita asiaton viesti
Sanalla ”populismi” on historiallinen käyttötapa, joka liittyy erityisesti maaseutuväestön poliittiseen ajatteluun (johon Suomen Maaseudun puolue myös liittyy yhdessä muiden vastaavien kanssa). Puhuttaessa näissä yhteyksissä populismista voidaan sanaa käyttää neutraalisti (siis moitteita sisällyttämättä) ilmiöön, jossa on jyrkkä ero herrojen ja kansan välillä. Kun tämän ilmiön sijasta populismiksi sanotaan populismiksi sellaista politikoimista, johon kuuluu kärjekäs retoriikka, liioittelevakin ja kuulijan huomiota ohjaava puhujan tarkoituksen mukaisesti, eikö puhuta hieman eri ilmiöstä kuin SMP:n tapauksessa.
Huolimatta siitä, että vennamolainen tapa puhua on esimerkki myös jälkimmäisestä, varsinaisesti populismia siinä on se, että asetettiin vastakkain eliitti ja kansa. Käsitykseni mukaan tämä tekee populismista populismia. Poliitikkojen taito käyttää kieltä kannattajien tuntoja tulkitsevasti, mistä Veikko Vennamo on ollut taiturillinen esimerkki, kuuluu demokratiaan. Tämä politiikan tyyliin kuuluva populismi on mielestäni kaikkeen demokratiaan kuuluva piirre ja seikka, jossa toiset poliitikot ovat toisia taitavampia. Populismista puhutaan tällöin laveasti. Populismi- sanan kielteinen tai leimaava merkitys on tavallisesti sitä, että sen avulla uskotellaan, että ollaan itse asiantuntijoita ja että toiset ovat populisteja.
Mielestäni populismista tulisikin puhua rajatummin politiikkana, jossa vastakkain asetetaan arvokkaampana pidetty kansa ja sen ulkopuolelle jäävät, joiden arvo on vähäisempi. Tällöin populismista puhumme myös neutraalimmin ja tarkoittaen muutakin kuin tyyliä. Pitäisin tätä sitoutumista kansan ja eliitin vastakohtaa tyypillisenä merkkinä populismin poliittisesta ilmiöstä.
Myös ideologia- sanaan liittyy sama kielellinen ongelma: on tavallista sanoa ideologioiksi aate- tai asennejärjestelmiä, joihin emme sisällytä omaa ajatustapaamme. Sanaa käytetään kielteisenä eikä neutraalisti. Ideologiahan neutraalisti ajatellen on mikä hyvänsä poliittisten käsitteiden ”tiekartta”, jolla suunnistaudumme politiikan ”maastossa”. Näin käytämme deskriptiivisesti (kuvailevasti) sanaa ideologia. Myös puhe populismista on deskriptiivistä, kun keskitymme kansan ja eliitin vastakohtaan.
Tarkoituksena ei ole tarkoittaa populismilla vain politiikan puhetapoja, jotka ovat olennaisia demokratialle, vaan myös joidenkin ideologioiden siihen piirteeseen, että kansaa arvostetaan eliittiä enemmän. Tällaisen populismin haastava piirre on löytää perusteltu kriteeri erottaa herrat ja kansa toisistaan.
Ilmoita asiaton viesti