Rasismi ja kieli – jälkimmäisen avulla PerusSuomalaisten eräät poliitikot ovat toteuttaneet jo pitkään rasismia!
Olemme saaneet kuulla ja nähdä selvästi, miten PerusSuomalaiset kiistävät olevansa rasisteja, kun heistä epäillään siitä. Pitääkö heidän rasistiset esiintymisensä tulkita ”ohimeneväksi rasismiksi”, jota heidän selvästi rasistiset puheenvuorot ilmentävät?
Tätä linjaa ovat puolustaneet etenkin ne, jotka pelkäävät hallituksen kaatumista. Tai onko rasistiset esiintymiset sittenkin syytä tunnistaa syvärasismiksi?
Jälkimmäinen on jäänyt keskustelussa liian vähälle huomiolle. Ennen menemistä syvärasismiin aloitan rasismin määritelmästä.
Rasismilla tarkoitan ihmisten taipumusta pitää itseään toisia parempina näiden alempiarvoisuuden tai oman ylempiarvoisuuden vuoksi, kun tämän perustana on oletettu eri rotu tai etninen tausta, uskonnolliset katsomukset tai omasta kulttuurista poikkeavaksi oletettu kulttuuri.
Itsensä ylentämisellä ja toisten alentamisella on rasistinen psykologinen motiivi. Tätä motiivia on hyvä tarkastella enemmän. Syvärasismi on filosofi Antti Hautamäen erottama (kohta mainitsemassani plogi-kirjoituksessa) rasismin vakavampi muoto erottelussaan ohimenevään ja ”olemukselliseen” (syvä) rasismiin.
Syvärasismi on rasismia osana rasistin identiteettiä, pysyvänä ja hänen itsensä osin tietoisena, osin tiedostamattomana eksistentiaalisena tilana. Siitä rasisti pitää kiinni kuin uskovainen uskonnostaan ja voi luopua siitä vain henkilökohtaisen kriisin kautta.
http://anthauta.blogspot.com/2023/08/rasismia-on-mutta-kukaan-ei-ole-rasisti.html?m=1
Analyysi on saman suuntainen eksistentialistifilosofi Jean-Paul Sartren kuuluisa analyysi antisemitismistä. Hänen menetelmänään on eksistentialistisen psykoanalyysi.
Kirjoitus sisältyy suomennettuun Antisemismin kirous- teokseen (Gaudeamus, 2023) yhdessä George Orwellin ja Istvan Bibon samaan aihepiiriin kuuluvien kirjoitusten kanssa.
Hallituksemme kohtalo voi riippua siitä, tapahtuuko Perisuomalaisissa jotakin vastaavaa kuin mitä uskovaisten persoonallisuutta syvästi jäytävästi hänen kokiessaan uskosta luopumisen ja tulonsa ateistiksi.
Jos PerusSuomalaiset poliitikot ovat syvärasisteja, niin ilman tällaista uskonkriisiä he tuskin näkevät omaa rasismiaan.
Kun Suomessa nyt käydään kiihkeätä, hallitustakin sisäisesti horjuttavaa keskustelua myös harmittavine ylilyönteineen ja kohuiluineen – PerusSuomalaisten rasismista. Heitä ovat Jussi Halla-aho ja yllättävästi häneen on yhtynyt toinenkin kielitieteilijä Janne Saarikivi.
Jatkan lainaamalla filosofi Antti Hautamäkeä – viittaus:
http://anthauta.blogspot.com/2023/07/rasistinen-puhe-on-rasismia-mutta-mita.html?m=1
”Kielifilosofi Paul Grice on kiinnittänyt huomiota ilmaisujen kahdenlaisiin merkityksiin. Sanotulla on aina kirjaimellinen merkitys, mutta myös vihjemerkitys. Taitava kielenkäyttäjä osaa puhua aivan ’korrektisti’, mutta samalla tuoda esiin erilaisia vihjemerkityksiä, esimerkiksi välittää rasistisia sisältöjä. Yksi keino on kääntää asiat päälaelleen.”
Hyvänä esimerkinä tällaisesta tavasta käyttää kieltä – joka painotettakoon ei ole vain sanomista, vaan sanoilla tekemistä – on kielitieteilijä Jussi Halla-aho kirjoituksissaan.
Juuri kielitieteilijänä Jussi Halla-aho tietää, miten kannattaa hyödyntää kielen vihjemerkityksiä, kun kieltä käytetään muuhunkin kuin todellisuuden kuvaamiseen.
Halla-ahon kannattaa seuraajiaan kasvattaakseen väheksyä kielen voimaa vaikuttaa ihmisiin ja saada nämä toimimaan mielensä mukaan. Näin hän tehostaa kielensä vaikutusta. On hieman arvoitus, miksi Saarikivi jakaa hänen kanssaan kielen vaikuttavuuden väheksynnän.
Siihen vastaväitteeseen, että kirjailijat ja runoilijat jo pitkään ovat käyttäneet sanataiteessaan vihjemerkityksiä ja myös poliitikot. Ainakin taiteessa ironiaan ja satiiriin on liittynyt eettinen motiivi. Sen sijaan rasismia ei voida pitää tällaisena. Varsinkaan vastuullisten hallituspoliitikkojen keinovalikkoon rasismin ei pitäisi kuulua. Sarkasmi ei ole mikään puolustus, jos se normalisoi rasismin.
Lainatkaamme Antti Hautamäkeä:
”Tällaisessa kielitieteilijä Jussi Halla-Aho on mestari. Rasistinen kielenkäytön tuomitseminen onkin ’sanavapauden kaventamista’.
Mistään sananvapauden kaventamisesta ei ole kuitenkaan kysymys. Sanoihin ja lauseisiin liittyy kaksoismerkitys, kirjaimellinen ja vihjemerkitys (sivu- tai saattomerkitys), kun liikutaan kielen kehittyneimmissä käyttötavoissa, väittävät puhetekoteorian kehittäjät J. L. Austinista alkaen.
Tämä Austinin kielifilosofian klassinen luento (jos joku on kiinnostunut) on suomennettu nimellä Näin tehdään sanoilla. (niin & näin Tampere 2016).
Myös Antti Hautamäki viittaa aiemmin mainisemassani plogissa austinilaiseen havaintoon ja näkemykseen kielestä:
”Kieli ei ole vai sanomista, vaan kielellä myös tehdään tekoja. Tästä ovat kirjoittaneet monet tunnetut filosofit kuten Wittgenstein ja Austin.”
Hautamäki päättelee samassa kirjoituksessa: ”Rasistinen puhe on rasistinen teko: rasistinen puhe on rasismia ja rasistiset vitsit ja heitot ovat rasismia.”
Ihmisten pilkkaamien, vähättely, loukkaavien ilmaisujen käyttö, uhkaaminen tai maalittaminen etnisten ja uskonnollisten taustojen perusteella eivät ole vain sanojen sanomista, vaan myös nimenomaan rasististen tekojen tekemistä ja osallistumista rasistiseen tekemiseen. Purran käyttämä ilmaisu ”musta säkki” on tästä näkökulmasta todella loukkaava.
Ei-kirjaimelliseen ns. vihjemerkitykseen kuuluu kuvainnollinen tai vitsailuna puolusteltu kielen käyttö, jolla ei ole toteavaa sisältöä; vaan se on varsinaisen sisällöllisen kielen lisänä, jolloin jälkimmäisellä todetaan faktat.
Mikä milloinkin on Jussi Halla-ahon ilmaisema faktasisältö, hänen tapanaan on aina ollut kielellisine keinoineen ”antaa ymmärtää” sellaista, mikä osuu rasistisesti maahanmuuttajiin. Vaikutusta tuodaan merkitysylijäämällä, joka on pilkkaamista, vähättelyä, loukkaamista jne.
Hautamäki olettaa Janne Saarikiven kolumnissaan olleen samaa mieltä kuin Jussi Halla-aho, mikä ilmenee seuraavasta lainauksesta filosofilta
”Saarikivi näyttää kolumnissaan olevan samaa mieltä: vasemmiston rasistisen kielenkäytön tuomitseminen on ”holhoamista” ja helluntaipastorin moralismia. (Toivottavasti helluntaipastorit eivät loukkaannu tästä.)”
Halla-ahon menestys poliitikkona on perustunut hänen taiturimaiseen tapaan valita runsaasti vihjemerkityksellisiä sanoja ja lauseita värittämään hänen kuivaa sanomaansa.
Sen vuoksi maahanmuuttovastaisuus niissä, jotka ovat ottaneet vastaan hänen sanomansa, on perustunut heidän syvärasismiinsa, tähän ainakin pikemminkin kuin varsinaisesti heidän kokemuksiinsa maahanmuuttajista.
Rasismi ja maahanmuuttovastaisuus ovat erillisiä asioita sikäli, että rasismi voi kohdistua ja kohdistuu myös kantasuomalaisiin, mm. saamelaisiin, romaneihin ja suomenruotsalaisiin eri asteisinä. Maahanmuuttovastaisuuden ja rasismin erottamisen pitäisi olla mahdollista.
Keskustelu ja kiista rasismista onkin koskenut epätietoisuutta siitä, ovatko PerusSuomalaiset enimmäkseen syvärasisteja. Tällaisina he pitäisivät itseään ylempiarvoisina kuin sekä maahanmuuttajia että niitä kantaväestöön kuuluvia, joita eivät pitäisi täysinä suomalaisina etniseen tsustaan liittyvän jonkin seikan vuoksi.
PerusSuomalaiset pitäisivät, jos epäilykselle on katetta, edellä mainittuja itseään alempina. Näitä he avoimesti (tai vain antaen ymmärtää) halveksisivat, väheksyisivät tai vihaisivat näitä näille olettamansa ”alempirotuisuuden” tai näiden etnisen taustansa vuoksi.
Kun epäilys PerusSuomalaisten vuosia kestäneen selvästi rasistisen puhetavan perusteella syvärasismista on herännyt, epäilyn poistaminen edellyttää heiltä vähintöänkin tekoja, jotka hälventäisivät epäilystä. Anteeksipyyntörituaalit eivät enää riitä, koska ne jättävät itse ongelmat ratkaisematta.
Itsekriitisyys omia motiivejaan kohtaan ja niiden analyysi on vähin, mitä voidaan vaatia heiltä. Luonnollisesti heidän myös pitäisi sitoutua työhön rasismin kitemiseksi, myös syvärasismiin ulottuvaan. Rkp:n vaatimukset sisältänevät ainskin nämä.
Ihmiset ovat jo lopen kyllästyneitä tällaiseen vänkäämisen, jossa ns. rasismin asiantuntijoita ilmestyy esimerkiksi filosofeista kuin sieniä sateella.
Tietyt tahot pitävät jopa tilastojen esittämistä rasismina – ei saada esimerkiksi todeta, että ulkolaisten osuus raiskaustilastoissa on yliedustettuna.
Samoin käy, kun sanoo olevansa isänmaallinen ja kansallismielinen. Suomalaisuuden puolustaminenkin on rasismia.
Oma kansa ensin -ajattelu on vahingollista, totesikin Tytti Tuppurainen (sdp).
Eilen telttailessa Tikkakoskella nämä asiat tulivat hyvin esille ihmisten puheissa.
Ilmoita asiaton viesti
Se että rasismia ja rasismin puolustelua esiintyy vaikka Tikkakoskella ei ole mikään syy pitää kiinni rasismista.
Ilmoita asiaton viesti
Missä sanoin pitäväni?
Ilmoita asiaton viesti
Menit yleisen mielipiteen taakse. Kutsuit rasismia analysoivaa blogia ” tällaiseksi vänkäämiseksi”.
Ilmoita asiaton viesti
Annoin esimerkit, joita en pidä rasismina mm. tilastot ja isänmaallisuuden sekä suomalaisuuden puolustaminen.
Blogisti määrittelee nämäkin rasismiksi. Se on vänkäämistä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole. Blogistihan avaa miten ne toimii vihjailuna.
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen jo kauan pitänyt tyhmyyttä synonyymina rasismille. Hallituskin ilmoittaa 0-toleranssia tyhmyydelle. Kun persut puhuvat tyhmyyksiä he ovat tyhmiä, eiks jee. Tyhmyyttä esiintyy vain persuissa. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Miten tuo liittyy kommenttiin #3963537?
Ilmoita asiaton viesti
Rasismi
Ilmoita asiaton viesti
? Avaa vähän.
Ilmoita asiaton viesti
Olen ymmärtänyt että pidät persuja rasisteina. Tyhmiksi nimittäminen on niin brutaalia
Ilmoita asiaton viesti
Nahkamäki: ”Ihmiset ovat jo lopen kyllästyneitä tällaiseen vänkäämisen, jossa ns. rasismin asiantuntijoita ilmestyy esimerkiksi filosofeista kuin sieniä sateella.”
Mikä varmuus ja mistä saatu tieto sinulla on puhua kaikista ihmisistä? Ehkä jaat tavallisen PS:n rivijäsenen ajatukset, mutta joka tapauksessa teitä on vain noin 20% koko kansasta, joten muiden puolesta et voi puhua.
Ilmoita asiaton viesti
Kepulaisia ei ole kuin 10%.
Ilmoita asiaton viesti
En puhukaan kaikkien keskustalaisten puolesta, vaan ihan itsenäni. Sinä yleistät taas kommenttisi koskemaan kaikkia ihmisiä, vaikka meitä ei-persuja on kuitenkin 80%.
Ilmoita asiaton viesti
”Sinä yleistät taas kommenttisi koskemaan kaikkia ihmisiä”
Puhuin ihmistä yleensä enkä maininnut kaikki ihmiset – laita linkki missä noin sanoin.
Ja persutkin on ihmisiä ellet tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
Vähän huvittavaa, että minun pitää laittaa linkki omaan kommenttiisi, mutta muistin virkistämiseksi, ole hyvä. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/timoandersson/rasismi-ja-kieli-jalkimmaisen-avulla-perussuomalaisten-eraat-poliitikot-ovat-toteuttaneet-jo-pitkaan-rasismia/#comment-3962990
Ilmoita asiaton viesti
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Ilmoita asiaton viesti
Hän sanoi tuossa kommentissa: ”Tietyt tahot pitävät jopa …”. Ei kai tuo tarkoita, että ”kaikki ihmiset …”?
Ilmoita asiaton viesti
En nyt viitsisi tästä enempää vängätä, mutta laitetaan kertauksen vuoksi. Nahkamäki kirjoittaa: ”Ihmiset ovat jo lopen kyllästyneitä tällaiseen vänkäämisen, jossa ns. rasismin asiantuntijoita ilmestyy esimerkiksi filosofeista kuin sieniä sateella.”.
Eli kyllä tuossa ihmisistä puhutaan, eikä Nahkamäki voi tietää kaikkien ihmisten ajatuksia. Olisi laittanut reilusti, että ”Persut ovat jo lopen kyllästyneitä tällaiseen vänkäämisen, jossa ns. rasismin asiantuntijoita ilmestyy esimerkiksi filosofeista kuin sieniä sateella.”, niin siinä olisi luultavasti ollut totuuden siementä ainakin sen 20% verran meistä suomalaisista ihmisistä.
Ilmoita asiaton viesti
Myöskään ”ihmiset” ei tarkoita tuossa, että ”kaikki ihmiset”, vaan jotain samaa kuin ”porukat ovat jo lopen kyllästyneitä”, eli ei määritä sitä, mistä ryhmästä ihmisiä puhutaan. Monikosta kuitenkin.
Ilmoita asiaton viesti
No, nyt tiedät sinäkin varmuudella sen, että minä en ainakaan kuulu tuohon Nahkamäen mainitsemaan ihmisjoukkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Näin juuri. Oletan Nahkamäen viitanneen suunnilleen sellaiseen ihmisjoukkoon, joka sisältää suuren osan perussuomalaisista ja ei-wokeista.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti keskustalaisetkaan eivät kuulu tuohon ihmisjoukkoon, koska hän mainitsee sen erikseen. ”Kepulaisia ei ole kuin 10%.” Sinänsä en edusta edes keskustalaisia, vaan ihan omaa itseäni. Nahkamäkikään ei oikeastaan voisi puhua kuin itsestään varmana tietona, eli näin: ”Minä olen jo lopen kyllästynyt tällaiseen vänkäämisen, jossa ns. rasismin asiantuntijoita ilmestyy esimerkiksi filosofeista kuin sieniä sateella.”
Kun hän vetää muutkin ihmiset mukaan mielipiteeseensä, hän tekee sen saadakseen lisää painoarvoa omalle sanomalleen, että muutkin ovat samaa mieltä. Ei ole mitään varmaa tietoa, ovatko edes kaikki persut samaa mieltä Nahkamäen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Aika suuri osa keskustalaisistakin voi kuulua tuohon joukkoon. Tosin tällä hetkellä keskustan piirissä voi olla halua profiloitua vähemmän ”rasistisina” kuin perussuomalaiset, joten voivat asenoitua lähemmäs ”wokeja”, ja siksi kritisoida heidän touhujaan vähemmän kuin perussuomalaiset.
Suomessakin yhteiskunta on viime aikoina polarisoitunut, joten voi olettaa, että maassa on aika paljon sekä aktiivisia ”wokeilun” kannattajia, että sen aktiivisia vastustajia.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta minulla ei ole tarkempaa tietoa, joten en lähde arvailemaan kenenkään ajatuksia. Itse kuitenkin pidän laajaa rasismikeskustelua tarpeellisena ja kuulen mielelläni eri asiantuntijoiden mielipiteitä.
Ilmoita asiaton viesti
Laaja rasismikeskustelu on tarpeen, ja asiantuntijoiden mielipiteitä on hyvä kuunnella laajalti, mutta tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että (keskeiset) perussuomalaiset olisivat rasisteja kaikilla mahdollisilla rasismin määritelmillä. Ja todistukseksi kohteen yleisestä rasistisuudesta ei käy se, että joku hänen vastustajansa voi kuvitella hänen olevan rasisti, vaikkapa yhden tai muutaman epäkunnioittavan sanan perusteella.
Ilmoita asiaton viesti
Emme voi rajata keskustelua mieleiseksemme, vaan rasismia on voitava käsitellä avoimesti. En jaksa uskoa, että asiantuntijat olisivat kenenkään vastustajia, vaan heillä on oikeus tuoda mielipiteensä esille kenenkään estämättä. Toivotan nyt hyvää yötä, joten yritä saada jostakin toisesta keskustelukumppani.
Ilmoita asiaton viesti
Vaara on siinä, että valitaan sellaiset asiantuntijat tai ”asiantuntijat”, jotka ovat jotain tiettyä yhtä mieltä asiasta. Hyvää yötä.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä on ”olla kaikilla mahdollisilla määritelmillä rasisti”? Miksi PerusSuomalaisten linjana on puhua ikään kuin rasismin määritelmiä olisi loputtomasti?
Jos jokaisella olisi oma määritelmä rasismista, niin yhteistä kieltä ei olisi. Kyllä yhteinen tai julkinen kieli on, mutta ei yksityistä kieltä.
Kielellä on useita funktioita, tehtäviä, johon sitä käytämme. Erityisesti luonnontieteilijöiden kuvaileva kieli on erityistapaus kielestä. Kuvailevalta näyttävää kielen käyttämistä on mm. vedonlyönti (”Lyön vetoa”) tai sopimiminen (”Teen sopimuksen”) tai lupaaminen (”Minä lupaan), mutta ne eivät ole kuvailua, vaan osallistumista määrättyjä sanoja käyttäen vedonlyöntiin, sopimiseen tai lupaamiseen käytäntönä.
Plogini lähtee jo otsikostaan alkaen siitä, että PerusSuomalaiset tekevät kielellä rasistisia tekoja, jolloin kielen kuvaileva aspekti
jää toissijaiseksi. He osallistuvat sanoillaan häpäisemiseen, vähättelyyn, herjaamiseen jne. Heidän nämä käytännöt heijastelevat heidän syvärasismiaan, josta he eivät luovu. Haluttomuus olla luopumatta on merkki juuri syvärasismista, joka on konkreettinen ilmiö, ei mikään puhetapa: psykologinen torjunta paljastaa, etteivät Riikka Purran rasistiset puheet olleet vain ohimenevää ajattelemattomuutta.
Syvärasismi on lähtemätön osa sen identiteettiä, joka torjuu keskustelun avaukset. Syvärasismi voi poistua vain identiteetin kehitymisen myötä.
Plogini keskeisena ajatuksena on, että PerusSuomalaiset näyttävät tekevän kielellä eli sanojen avulla kommunikatiivisia tekoja, joihin heijastuu syvärasismi, joka on rationaalisen harkinnan ulottumattomissa.
Kaikki venkoilu määritelmien loputtomuudesta on pelkää rationalisaatiota rasististen tunteiden torjumiseksi, kun esimerkiksi perussuomalainen sitä harjoittaa.
Jos vaivautuu lukemaan plogini huolella, niin toivottavasti tarkoitukseni selviää.
Ilmoita asiaton viesti
> Mitä on ”olla kaikilla mahdollisilla määritelmillä rasisti”? Miksi PerusSuomalaisten linjana on puhua ikään kuin rasismin määritelmiä olisi loputtomasti?
Perussuomalaisista en tiedä. Tarkoitin ”kaikilla mahdollisilla määritelmillä” esimerkiksi sitä, että kun vaikkapa epäkunnioittavan sanan sanojan sanotaan olevan rasisti, eikä tehdä eroa (perinteiseen) rostusyrjintään viittaavaan käsitykseen rasismista, tuo kohde leimataan/leimautuu samalla myös rotusyrjinnän kannattajaksi. Laajennettu määritelmä sisältää siis automaattisesti myös tuon yleisesti tuomitun rotusyrjinnän, ja lemaa näin laajemmin kuin ehkä olisi syytä.
Tuo leimaavuus muodostuu laajaksi (tavallaan kaikki määritelmät kattavaksi) myös siitä syystä, että noita määritelmiä on lukuisia, mutta niihin kaikkiin viitataan yksinkertaisesti sanalla ”rasismi”. Yleensä ei yritetä tehdä eroa sen suhteen, mitkä joidenkin muiden tuohon temiin sisällyttäämät osa-alueet jäävät syytöksen ulkopuolelle. Koska tuota erottelua ei edes yritetä tehdä, kohde leimautuu kaikkien termin ”rasimi” (eri yhteyksissä) tarkoittamien asioiden mukaiseksi.
> Jos jokaisella olisi oma määritelmä rasismista, niin yhteistä kieltä ei olisi.
On olemassa tuo klassinen rotusyrjintään viittaava käsitys rasismista. Oletettavasti kaikki ovat samaa mieltä siitä, että rotusyrjintä on rasismia. Sitten on liuta erilaisia määritelmiä, ja vielä enemmän tapauksia, joissa jotain kutsutaan rasistiksi tai hänen tekojaan rasistisiksi, ilman että puhuja viittää mihinkään rasismin määritelmään.
On tosiaan hyvin valitettavaa, että käytetään useita eri määritelmiä, eikä kerrota, mitä määritelmää kukakin tarkoittaa.
Taitaa olla niin, että perussuomalaisten vastustajilla määritelmät ovat epämääräisempiä kuin perussuomalaisilla. Perussuomalaiset käyttävät tyypillisesti tuota perinteistä / klassista suppeampaa määritelmää (Wikipediasta: ”Rasismi eli rotusyrjintä tai etninen syrjintä on syrjintää ihmisen etnisen ryhmän tai muun syntyperään liittyvän seikan perusteella.”), ja heidän vastustajansa tyypillisesti jotain laajennettua tai pehmeämpää määritelmää. Olen lukuisia kertoja pyytänyt ihmisiä kertomaan, millaista määritelmää he käyttävät, mutta tyypillisesti ainakin perussuomalaisten vastustajat kieltäytyvät antamasta tarkkaa määritelmää.
Sinä kyllä määrittelit blogissasi tuon termin, joten kiitos tuosta tavallista paremmasta aktiivisuudesta asian suhteen. Käyttämäsi määritelmä ei tosin ollut mielestäni hyvä, koska se perustui liikaa siihen, mitä rasisti itse päässään kokee (”Rasismilla tarkoitan ihmisten taipumusta pitää itseään toisia parempina näiden alempiarvoisuuden tai oman ylempiarvoisuuden vuoksi …”). Ulkopuolisen on vaikea sanoa, mitä ihminen sisällään kokee, joten tuollainen määrittely soveltuu huonosti jonkun tietyn henkilön asenteen määrittelyyn ulkopuolisten toimesta.
En pitänyt myöskään syvärasismia / olemuksellista rasismia kovin käyttökelpoisena terminä käytännön rasismiluokittelussa, sillä sekin näyttää perustuvan siihen, miten ihminen hahmottaa asiat oman päänsä sisällä. Ongelma on siis siinä, että tuota ei voi oikein mitata luotettavasti, vaan kyse on lähinnä siitä, millainen mielikuva yhdellä ihmisellä on toisen ihmisen sisäisistä ajatuksista.
(Hautamäki sanoo: ”Olemuksellinen rasismi on jonkun henkilön ajatusmaailmaan erottamattomasti kuuluvaa rasismia.” ”Rasismi käsitteenä tarkoittaa oletetun ihmisryhmän arvottamista esimerkiksi etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen tai uskonnon perusteella alempiarvoiseksi kuin muut ihmisryhmät.”)
Ilmoita asiaton viesti
”Ulkopuolisen on vaikea sanoa, mitä ihminen sisällään kokee, joten tuollainen määrittely soveltuu huonosti jonkun tietyn henkilön asenteen määrittelyyn ulkopuolisten toimesta.”
Viittanet siihen, mitä Antti Hautamäen mukaan (blogin viite) sanoin rasismin paradoksiksi sitä, että esimerkiksi kieltä rasistisesti käyttäneeksi tai muulla tavoin toimien havaittu henkilö sinnikkäästi kieltää olleensa rasisti tai olevansa sitä milloinkaan. Henkilö ei suostu edes keskustelemaan siitä, onko rasismin ilmentymä rasistista, vaan pitää aivan mahdottomana sitä, että hän olisi kuluneen elinkaarensa aikana tullut omaksuneeksi ajatustapoja, joita on alettu sanoa suomessa vuodesta 1969 (englannin kielessä 1920-luvulla) rasismiksi.
Aikaisemin käytettiin suomen kielessä termiä rotusyrjintä, mutta sen jälkeen, kun ihmisen biologiassa on havaittu, ettei ihmisrotuja ole, rotusyrjintä ei ole enää sopiva nimitys.
Nykyisin puhumme rodullistamisesta, koska ”rotu” on kuviteltu asia, johon liitetään kulttuuriin, uskontoon, fyysiseen ulkonäköön, käyttäytymiseen liittyviä piirteitä, joilla ei ole mitään tekemistä rotujen kanssa, joita ei ole edes olemassa.
Kieltä olen tarkastellut sosiaalisena asiana, koska sanat tai tapamme muodostaa lauseita ja virkkeitä eivät ole omaa keksintöämme, vaan aikaisempien sukupolvien tuotetta. Jos liitämme sanoihin omia merkityksiämme tai yhdistämme niitä omien sääntöjen mukaan, niin tulos kuulostaa muiden korvissa hölynpölyltä. Kieli muuttuu vain siten, että todellisuuden muuttuminen pakottaa korjaamaan kieltämme. Esimerkiksi emme puhu ”rotusyrjinnästä” sen vuoksi, että ymmärrämme, että rotuja ei ole, vaikka onkin auttamattomasti vanhentuneitä käsityksiä roduista huvittaviksi muuttuneine kuvauksineen eri roduista.
Näihin vanhentuneisiin käsityksiin sisältyy se vaara, että niiden huvittavuuksiin liittyneiden tunteiden avulla voidaan ohjailla äänestäjien toimintaa halutulla tavalla.
1960-lukua edeltävää aikaa ja silloista Suomea nostalgisoivat PerusSuomalaiset tai muut samoin asennoituvat tahtonevat pitää kiinni vanhan ajan puhetavoista. Heidän piirissä on myös niitä, jotka yrittävät nostalgian avulla luoda omaa poliittista uraansa ja sen vuoksi köyttävät rodullistavan kielen puhetapoja pönkittääkseen pääsyään valtaan.
Määritelmistä puhuminen kohtaa harvaan myös sen vuoksi, että sen ohjaa näkemään vain kielellä kuvaamista. Rasismin yhteydessä on olennaisempaa puhekäytännöt, puheen käyttö vihanlietsontaan (vihapuhe Aleksis Kiven sana), alentamaan toisten ihmisten arvoa, olkoot he sitten kantaväestöä (saamelaisia, romaneita) tai maahanmuuttajaryhmiä.
Rasismia on paljon muuta kuin pelkästään väkivaltaa, joka on lain vastaista, siis sellaista, mitä ei ole osattu lailla säädellä tai jota ei ehkä edes voida lailla säädellä.
Sen vuoksi ihmisten tulee olla itsekriittisiä syvärasismiaan kohtaan. Kehittyvät persoonallisuudet voivat havaita eroa entisen minän ja nykyisen minän välillä.
Luonnehdin syvärasismia (Hautamäen termi) eksistentiaaliseksi terniksi, minkä vuoksi se ei ole pelkästään mielemme ilmiö, vaan elämismaailmaamme heijasteleva tapamme rakentaa suhteemme toisiin ihmisiin. Se voinee säilyä muuttumattomana vain, jos identiteetin suojelemiseksi on eristäydytään ryhmistä, joita yksilö- ja instituutiotasolla rodullistetaan. Itsekritiikki omaa syvärasismiaan kohtaan herää sitä kautta, että ollaan tekemisissä rodullistettujen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Oletetaan että puhutaan perussuomalaisesta kansanedustajasta X, joka on käyttänyt maahanmuuttajista puhuessaan jotain epäkunnioittavaa sanaa. Antamasi määritelmän mukaan hän on rasisti, jos on pitänyt itseään parempana, koska on ylempiarvoinen. Ongelma on siinä, että emme voi mitenkään tietää, onko X ajatellut noin, jos hän ei itse kerro ajatelleesa noin. Se ei riitä luokitteluun, että joku hänen vastustajansa kuvittelee hänen ehkä ajatelleen noin.
Tuo määritelmäsi voi siis toimia rasismin teoreettisessa tarkastelussa, mutta ei silloin, kun pitäisi arvoida, onko joku henkilö rasisti vai ei. Näin siksi, että emme voi tarkistaa, onko kyseinen henkilö ajatellut noin.
> rotusyrjintä ei ole enää sopiva nimitys
Termi rasismi kattaa rotujen lisäksi myös etniset ryhmät. Voi puhua vaikkapa etnisestä syrjinnästä. Tuo termi on jo aika tarkka.
Rotuja voi mielestäni sanoa olevan olemassa edelleen (jotkut ihmiset näyttävät selvästi eri näköisiltä kuin jotkut toiset), vaikka ihmiskunta ei koostukaan mistään selvärajaisista joukoista erillisiä rotuja, vaan tasaisemmsta jatkumosta eri näköisiä ihmisiä. Ei ole loukkaus eikä tieteellisesti väärin kutsua minua ”valkoiseksi” tai ”kaukasialaiseksi” (vaikka en ole Kaukasiasta kotoisin).
Termi ”rodullistaminen” on mielestäni usein huono termi, koska sen suomen kieliopin mukainen merkitys viittaa rodun sisällyttämiseen johonkin asiaan, johon se ei aiemmin sisältynyt. Tuohon nimenomaiseen käyttöön tuo sana tietenkin sopii.
Kun puhutaan rasismista, oletan että keskustelussa ei saada aikaan mitään kaikkien keskustelijoiden hyväksymiä tuloksia niin kauan, kun kullakin keskustelijalla voi olla oma, muiden keskustelijoiden määritelmistä poikkeava määritelmänsä (tai tuntumansa) siitä, mitä kaikkea tuo termi kattaa.
Kannattaisi järjestää välillä myös sellaisia keskusteluja rasismista, joissa ei saa käyttää sanaa rasismi, vaan pitää aina sanoa tarkemmin, milloin puhutaan etnisen ryhmän syrjinnästä, milloin epäkunnioittavista sanoista, milloin vihan tarkoituksellisesta lietsonnasta, milloin toisen kulttuurin kritisoinnista, milloin etnisiin ryhmiin liittyvistä makuasioista, milloin itsen ylempiarvoisena pitämisestä, milloin yksittäisestä purkauksesta, milloin henkilön pysyvästä luonteesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Oletetaan että puhutaan perussuomalaisesta kansanedustajasta X, joka on käyttänyt maahanmuuttajista puhuessaan jotain epäkunnioittavaa sanaa. Antamasi määritelmän mukaan hän on rasisti, jos on pitänyt itseään parempana, koska on ylempiarvoinen.”
Kansanedustaja pitää itseään ylempiarvoisena (on sitä omasta mielestään, ei välttämättä toisten) ja sen vuoksi pitää alempiarvoisena joitakin toisia kantaväestöön kuuluvia tai maahanmuuttajia näiden havaitsemansa erilaisuuden vuoksi. Tämä on Antti Hautamäen määritelmä, johon yhdyn ja yhtyy myös moni muu. Kansanedustaja paljastaa itsensä ylentävän asenteen valitsemalla sanat, jotka ilmaisevat muille hänen asenteensa. Kielessä tämä asenne ilmenee sanojen vihjemerkityksistä, joilla viestitään niille kuulijoille, joiden suosio kiinnostaa kansanedustajaa.
Näin kaikki poliitikot sävyttävät puhettaan vihjemerkityksillään, jotka ovat puhekäytäntöjä, joilla on jokin sosiaalinen konteksti, jolloin sävyt ovat riippumattomia siitä, ovatko lauseet tosia; myös epätosina ollessaan ne myös täyttävät sosiaalisen funktionsa.
”Ongelma on siinä, että emme voi mitenkään tietää, onko X ajatellut noin, jos hän ei itse kerro ajatelleensa noin.”
Mistä tiedämme, että kansanedustaja puhuu totta sanoessaan, ettei hän ole rasisti, jos hän kuulostaa valitsemiansa sanojen vuoksi rasistilta. Emme tiedäkään sitä, onko hänen rasisminsa satunnainen asia, joka johtunee hänen jostakin kontekstistaan, tai heijastaako se jotakin sellaista ryhmäisentiteettiä, johon kuuluu nostaa omat jäsenet ylempiarvoiseksi sitä ryhmää kohtaan, jota väheksytään valitun kielen avulla. Poliitikosta puhuttaessa ei olekaan kysymys niinkään siitä, onko hän itse rasisti, vaan siitä, onko hän niiden edustaja, jotka ovat identiteetiltään rasisteja. Kansanedustaja edustaa vain syvärasistisia äänestäjiään, mutta ministeri edustaa myös niitä, jotka eivät ole ollenkaan rasisteja.
”Se ei riitä luokitteluun, että joku hänen vastustajansa kuvittelee hänen ehkä ajatelleen noin”.
Jos poliitikko antaa puheillaan ymmärtää, että rasismi kuuluu asiaan, niin saadakseen luottamuksen riittävän laajasti, ministerinä myös muidenkin kuin kannattajiensa, luottamus voi edellyttää sitä, että hän vakuuttaa ihmiset siitä, ettei rasismi kuulu asiaan. Hänen myös tarvitsee vakuuttaa toiset siitä, että hänen puheensa rasismi oli tilapäistä hänen politiikassaan ja että hän ei pyri normalisoimaan rasismia. Jos tahattomasti tai tahallaan normalisoidaan rasismia, niin lisätään polarisaatiota, mikä ei ole suotavaa politiikassa, varsinkaan ei kansainväliset olot huomioon ottaen.
Vihjemerkitykset, kuten toisen ihmisryhmän jäsenen nimittäminen tietyllä tavoin, blogissani oletan, ovat performatiiveja, so. puhetekoja, jotka viestitään omasta ylemmyydestä ja toisen alemmuudesta preesens-lauseella, jolle annetaan vihjemerkitys. Lauseen faktasisällöstä riippumatta lausuttuna lause ilmaisee jotakin, mikä on luontuva (totuudestaan riippumatta), jos se vaikuttaa (esimerkiksi ”jääkaappi on tyhjä” on epätotta tyhjiön puuttuessa, mutta lause toimii kehotuksena käydä kaupassa).
”Tuo määritelmäsi voi siis toimia rasismin teoreettisessa tarkastelussa, mutta ei silloin, kun pitäisi arvioida, onko joku henkilö rasisti vai ei.”
Kriteerikysymykseen sanoisin. Poliitikon tapauksessa ei arvioida vain hänen rasistisuuttaan, vaan myös sitä, edustaako hänen rasismia normalisoivaa poliittista linjaa. Ministerinä hän tarvitsee myös sellaisten luottamuksen, jotka vastustavat rasismia tai eivät ole rasisteja. Anteeksipyynnöt ja rasismia vähentämään pyrkivät teot, joiden olennaisena osana on sanojen lausuminen määräkaavojen mukaan, ovat myös performatiiveja, joiden avulla pyritään herättämään luottamus myös niissä, joiden luottamus edellyttää tätä, nimittäin niiden, jotka eivät ole PerusSuomalaisia.
Ilmoita asiaton viesti
> Mistä tiedämme, että kansanedustaja puhuu totta sanoessaan, ettei hän ole rasisti, jos hän kuulostaa valitsemiansa sanojen vuoksi rasistilta.
Juuri noin. Emme voi sanoa, että hän olisi antamasi määritelmän mukainen ”rasisti”, emmekä että ei olisi.
> Poliitikosta puhuttaessa ei olekaan kysymys niinkään siitä, onko hän itse rasisti, vaan siitä, onko hän niiden edustaja, jotka ovat identiteetiltään rasisteja.
Voi kai olettaa, että aidosti rasistinen äänestäjä äänestää aika hyvällä todennäkpisyydellä perussuomalaisia, vasemmistolaista totalitarismia haikaileva vasemmistoliittoa, ja islamilaista terroismia kannattava ehkä vihreitä. Tämä ei tee noista puolueista noiden aatteiden kannattajia, eikä voi väittää, että heidän kansanedustajansa edustaisivat noita aatteita (tai noita ihmisiä, sen enempää, kuin että ovat voineet saada heiltä joitain ääniä).
> Jos poliitikko antaa puheillaan ymmärtää, että rasismi kuuluu asiaan …
Suomessa ei ole ehkä yhtään sellaista poliitikkoa, joka olisi sanonut kannattavansa kuvailemasi kaltaista rasismia.
Myöskään pelkkien mainitsemiesi ”vihjemerkitysten” perusteella noin ei voi väittää. Nuo ovat helposti pahansuopia väitteitä. (Vähän sama kuin Internationaalin laulamisesta tai punaisen värin esillä pitämisestä ei pidä vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. On vihjeitä ja vihjeitä, ja puhetyylejä, ja tapoja esittää asioita.)
> edustaako hänen rasismia normalisoivaa poliittista linjaa
Perussuomalaiset kansanedustajat sanovat kai järjestään, että tuomitsevat rasismin. He tosin viitennevat yleensä rasismin perinteiseen määritelmään, eli etniseen syrjintään, mutta oletan että tuo sinunkin määritelmäsi mukainen rasismi tuomittaisiin yleisesti.
> Anteeksipyynnöt ja rasismia vähentämään pyrkivät teot, joiden olennaisena osana on sanojen lausuminen määräkaavojen mukaan, ovat myös performatiiveja, joiden avulla pyritään herättämään luottamus myös niissä, joiden luottamus edellyttää tätä, nimittäin niiden, jotka eivät ole PerusSuomalaisia.
Tuo kuulostaa salaliittoteorialta, jossa puolueen todellisten päämäärien väitetään olevan salaisia, ja julkisuudessa esitettyjen päämäärien tarkoituksellisia valheita.
Ilmoita asiaton viesti
Kommrntoit:
”Myöskään pelkkien mainitsemiesi ’vihjemerkitysten’ perusteella noin ei voi väittää. Nuo ovat helposti pahansuopia väitteitä. (Vähän sama kuin Internationaalin laulamisesta tai ”punaisen värin esillä pitämisestä ei pidä vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. On vihjeitä ja vihjeitä, ja puhetyylejä, ja tapoja esittää asioita.”
Miksi vihjemerkitysten käyttöä ei vältetä?
Informatiivisessa kielessä, mitä käyttäen pyritään saamaan jokin asiasisältö perille ilman että kuulija torjuisi sen tai tulkitsisi sen määrätavalla, itse asiassa puhuja tekee parhaansa välttääkseen vihjemerkityksiä, ainakin viestin omaksumista haittaavia. Vihjemerkitysten runsaus on melko selvä merkki puhujan halusta rajoittaa puhe kuulijakuntaan, joka on sille vastaanottavainen, eli tarkoituksellisesti kavennetaan kohderyhmää.
Miksi PerusSuomalaiset ovat maahanmuuttopolitiikassaan kiinnostuneita vain ”rasistiselle” tyylilajille vastaanottavaisiin? Pitävätkö he ennakkoluukoisesti poliitikoilta erilaista tyylilajia odottavia tämän mieltymyksensä vuoksi niin yleismaailmallisesti orientoituneina, etteivät he halua jälkimäisten ääniä. Heidän tyylinsä on ollut sellainen, etteivät muut kuin 20 prosenttia kansasta ole heistä kiinnostuneita.
Jostakin värikkäästä paidasta merkkinä voidaan todeta, että se on merkki jostakin vain siinä tapauksessa, että paita viittaa jotakin joillekuille, ei muutoin. Julkisuuden henkilöistä voidaan havaita esimerkiksi, että äärioikeistolaisiksi meidän tietävämme henkilöt pitävät värikästä paitaa merkkinä myötämielisyydestä heidän asialleen, vaikkakaan asiasta ei sanota halaistua sanaa. Merkki uusnatseille on suunnattu vain heille, jotka tuntevat merkityksen. Poliitikon pukeutuminen on viestintää: Petteri Orpo on värittömän näköinen vedotakseen värittömyyttä arvostaviin äänestäjiin muiden äänestäjien lisäksi. Jos perussuomalainen ei halua äärioikeiston ääniä, niin hän välttää sen pukeutumistapoja.
”> edustaako hänen rasismia normalisoivaa poliittista linjaa
Perussuomalaiset kansanedustajat sanovat kai järjestään, että tuomitsevat rasismin. He tosin viitannevat yleensä rasismin perinteiseen määritelmään, eli etniseen syrjintään, mutta oletan että tuo sinunkin määritelmäsi mukainen rasismi tuomittaisiin yleisesti.”
Kaikki me puhumme etnisestä syrjinnästä rasistisena syrjintänä: syrjijä pitää toista alempiarvoisena joidenkin ennakkoluulojensa vuoksi siitä, mitä rotua toinen ihminen on, minkä vuoksi hän on syrjivä.
Alempiarvostaminen ja itsensä ylentäminen ja muiden ylistämisen kerjääminen kuuluu kaikkeen rasismiin.
PerusSuomalaisten poliitikkoihin on syytä uskoa ainakin yhtä vähän kuin muidenkin poliitikkojen puheisiin.
Kuvailin seuraavasti anteeksipyyntöjen merkitystä tekoina politiikassa seuraavasti korostaen niiden merkittävyyttä luottamuksen rakentamisessa.
> Anteeksipyynnöt ja rasismia vähentämään pyrkivät teot, joiden olennaisena osana on sanojen lausuminen määräkaavojen mukaan, ovat myös performatiiveja, joiden avulla pyritään herättämään luottamus myös niissä, joiden luottamus edellyttää tätä, nimittäin niiden, jotka eivät ole PerusSuomalaisia.
Yhdistit tämän salaliittoteorioihin.
”Tuo kuulostaa salaliittoteorialta, jossa puolueen todellisten päämäärien väitetään olevan salaisia, ja julkisuudessa esitettyjen päämäärien tarkoituksellisia valheita”.
Minä tarkoitin puhekäytäntöjä, jotka sisältyvät sanallisiin sopimuksiin, mm. avioliiton solmimiseen, lupauksiin, varoituksen esittämiseen jne. joissa käytetään ”täten minä teen sitä ja sitä, jolloin sanoilla vakuutetaan muita luottamaan. Omia kannattajia ei tarvinne rohkaista kannattamiseen, mutta omia liittolaisia tarvitsee. Ministerit tarvitsevat vähintään toisten hallitusryhmien kannattajien.
On hyvä saada myös opposition kannattajat ainakin siinä määrin myötämielisiksi että parlamentissa heidän kanssaan käy päinsä yhteistoiminta.
Määritelmien vaatiminen tai tarjoaminen puhetilanteissa kielii siitä, ettei ole ymmärrystä toisen puheesta eli ettei ole puhujan ja kuulijan välistä ymmärrystä siitä, mistä on puhe.
Vihjemerkitykset tai näiden valikoiva välttäminen ovat keinoja sujuvoittaa kommunikaatiota (samoin kuin eleet tai ilmeet), jotta päämerkitys (kirjaimellinen merkitys saadaan perille. Kieli on myös keino rakentaa sosiaalisia suhteita. Hallitusryhmien välille tulee luoda niitä eikä vain omiin kannattajiin, joiden myös pitäisi ymmärtää nämä hallitusyhteistyön tarpeet.
Lainsäädäntötyöhön osallistujilta, myös perussuomalaisilta, odotetaan pyrkimystä työskennellä vastustamiensa lakien muuttamiseksi, ei ulkoparlamentaarista vastustamien lakien rikkomista (Sebastian Tynkkynen). Myös haluttomuus muuttaa omaa rasismilta kuulostavia puheita voidaan nähdä ulkoparlamentaariseksi toiminnaksi rasistisen puheen entistä yleisemmäksi tekemiseksi, kuten Riikka Purra ja Wille Rydman tekevät – siis puheen normalisoimiseksi. Kuinka perussuomalainen voi uskottavasti moittia toisten kansalaistottelemattomuutta, jos hän itsekin harjoittaa sitä.
On parempi sanoin vahvistaa luottamusta kuin kylvää epäsopua esimerkiksi sen vuoksi, että omat kannattajat vakuutetaan. Rasistinen puhe voi olla merkki poikkeuksellisen korostuneesta tarpeesta valaa luottamussuhdetta omiin kannattajiin tai äänestäjiin (siis luottamussuhteen heikkoudesta) niine seurauksineen, että toisten ryhmien kannattajien epäluottamus kasvaa.
Ilmoita asiaton viesti
> Miksi PerusSuomalaiset ovat maahanmuuttopolitiikassaan kiinnostuneita vain ”rasistiselle” tyylilajille vastaanottavaisiin?
Oletan että perussuomalaiset haluavat mahdollisimman monen (erilaisen) suomalaisen tukevan heitä. En ymmärrä miksi olisivat kiinnostuneita vain rasistisesta tyylilajista.
> Heidän tyylinsä on ollut sellainen, etteivät muut kuin 20 prosenttia kansasta ole heistä kiinnostuneita.
20 prosenttia on paljon. Joidenkin perussuomalaisten poliitikkojen joskus moniin muihin poliitikkoihin verrattuna suorempi tai karkeampi kielenkäyttö voi karkottaa joitain potentiaalisia äänestäjiä, mutta toisaalta voi olla, että ovat voittaneet tuolla asenteella (joka sallii joillekin poliitikoille räväkänkin kielenkäytön) enemmän ääniä kuin ovat hävinneet. Heidän kannatuksensahan on ollut kasvusuunnassa, joten ei heidän asenteensa voi olla kansalle täysin vieraskaan.
> Merkki uusnatseille on suunnattu vain heille, jotka tuntevat merkityksen.
Se että vasemmistö käyttää punaista väriä ja oikeisto vaikkapa sinistä, on tietenkin jonkinlainen vihje. Tuossa ei ole vielä mitään pahaa. Tuolla perusteella ei pidä olettaa, että ajaisivat sosialistista vallankumousta tms. Vaikka vasemmistoradikaalikin pitää punaisesta väristä, poliitikon ei tarvitse siitä luopua. Eikä pidä olettaa, että tuo poliitikko kannattaa sosialistista vallankumousta. Sama perussuomalaisista.
> Vihjemerkitykset tai näiden valikoiva välttäminen ovat keinoja sujuvoittaa kommunikaatiota (samoin kuin eleet tai ilmeet), jotta päämerkitys (kirjaimellinen merkitys saadaan perille.
Aivan. Ei pidä kuitenkaan väittää julkisesti mitään vaikkapa ”koirapilleistä” joiden tarkoitus on komentaa tukijat pahantekoon, jos ei ole mitään omaa mielikuvitusta vahvempaa tukea tuolle väitteelle. Punainen väri ei siis yleensä tarkoita seuraavana yönä alkavaa vallankumousta. Ei, vaikka joku voi tuota pelätäkin.
> ulkoparlamentaarista vastustamien lakien rikkomista (Sebastian Tynkkynen)
Tynkkysen kohdalla voi jo olla kyse jonkinlaisesta kansalaistottelemattomuudesta, jolla hän haluaa osoittaa lain toimivan väärin. Kansalaistottelemattomuutta on harrastettu myös vasemmalla, eli kyse ole mistään perussuomalaisten yksinoikeudesta tuohon. Noin yleisesti perussuomalaiset tukevat poliisia ja lainkuuliaisuutta – ainakin silloin, kun puhutaan tielle leiriytyniestä, ilkivaltaa harjoittavista ja poliisia häiritsevistä vasemmistolaisista. Moitteita lentää siis molempiin suuntiin.
> haluttomuus muuttaa omaa rasismilta kuulostavia puheita
Ainakin ministereinä perussuomalaiset puhuvat siistimmin kuin ovat joskus puhuneet yksityisinä kansalaisina somessa. Moni on siis muuttanut puhetapaansa. Perussuomalaisten vastustajat käyttävät perussuomalaisista usein aika ikävää kieltä. Esimerkiksi rasistiksi ja fasistiksi/natsiksi leimaamisen voi katsoa olevan loukkaus kaikkein karkeimmasta päästä, jos kyse ei ole todistettavissa olevasta faktasta.
> puheen normalisoimiseksi
Kai voi sanoa, että myös noita rasistiksi, fasistiksi ja natsikksi haukkumisia on normalisoitu viime aikoina. Mitkähän olisivat yleisiä perussuomalaisten normalisoimia ilmauksia.
> Kuinka perussuomalainen voi uskottavasti moittia toisten kansalaistottelemattomuutta, jos hän itsekin harjoittaa sitä.
Minä (joka en ole perussuomalainen) olen moittinut noissa kansalaistottelemattomuustapauksissa poliisia siitä, että eivät ole valvoneet lain noudattamista. Kansalaistottelemattomuteen kuuluu se, että joku ”uhraa” itsensä, ja hyväksyy sen, että poliisi sitten sakottaa, vie putkaan, tai moittii ja korjaa tilanteen. Voi olla, että moni perussuomalainenkin ajattelee enemmän niin, että ongelma on siinä, että kansalaistottelemattomuteen liittyvät laittomuudet ja kurittomuus sallitaan, vaikka niihin pitäisi puuttua. Moni ehkä hyväksyy jotkut kansalaistottelemattomuden muodot, jos tuo ei tarkoita lain romuttamista, ja poliisin antautumista kansalaistottelemattomuuden edessä.
Ilmoita asiaton viesti
Rodullistamiskysymykseen voi sanoa, että rodullistaminen on juuri sitä, että rotuasiana esitetään sellaista, mikä ei liity rotuun ollenkaan. Ihonvärit ovat olemassa, mutta niillä ei ole mitään tekemistä biologisten rotujen kanssa, joihin niiden oletettu liittyneen. Ihonvärit liittyvät d-vitamiinin saannin varmistamiseen erilaisissa ilmasto-oloissa. Ne ovat kehno tapa luokitella ihmisiä.
Siksi rodullistaminen on hyvä termi.
Ilmoita asiaton viesti
> Ihonvärit ovat olemassa, mutta niillä ei ole mitään tekemistä biologisten rotujen kanssa
Tuo on aika outo väite. Ehkä tarkoitat enemmänkin sitä, että sanaa ”rotu” ei mielestäsi pitäisi enää jatkossa käyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin: Ihonvärit ovat olemassa, mutta niillä ei ole mitään tekemistä biologisten rotujen kanssa.
Miksi väittämä on outo?
”Tuo on aika outo väite. Ehkä tarkoitat enemmänkin sitä, että sanaa ”rotu” ei mielestäsi pitäisi enää jatkossa käyttää.”
Kyllä rotu- sana on kielessä, mutta sen käytössä on muistettava, ettei se terminä kuvaa objektiivista fyysistä asiantilaa, vaan ihmisten välistä sopimusta siitä, miten kokin ihminen luokitellaan fyysisten ominaisuuksien perusteella, jotka on valittu osoittamaan omalta kohdalta ylempiarvoista ja toisten kohdalta alempiarvoista ominaisuuksiin liitetyn ennakkoluulon mukaan. Rotu on pseudo- eli näennäistieteellinen termi.
Ilmoita asiaton viesti
Sekin on vähän keinotekoista, jos väitetään, että niitä varsin helposti havaittavia eroja, joihin termillä ”rotu” on perinteisesti viitattu, ei muka enää olisi. Kyse on kai enemmän sopiviksi ja likaisiksi katsotuista sanoista, kuin tieteen uusista tuloksista.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä.
Pitää ottaa huomioon ennakkoäänestykset, kun PS lupasi, että työntekijöiltä otettavat maksut, mitkä toteutettiin Sipilän hallituksen aikana, palautettaisiin työnantajille maksettaviksi ja sitähän ammattiliitot ovat kertoneet muille jäsenille sekä ihmisille. Sinisilmäisyyttä menivät äänestämään.
Ennakkoäänestyksen jälkeen PS sanoi, ettei ne maksut siirrykään vaan jatkuvat edelleen työntekijöiden maksettavaksi. Tästä nousi iso haloo ja PS kuittasi tietokatkona ja sellainen valtavan iso asia ei voi olla mikään pieni ja pidettiin vaalipetoksena.
Ennakkoon äänesti 329 795. Jos 50% olisi saanut tietää, miten oikeasti olisivat olleet rehellisesti kerrottuna. Niin äänestäneitä olisi lopulta 456 084 kpl sen PS:n 620 981 kpl äänestystuloksen sijaan. Saattaisi olla paljon vähemmän, mikäli media olisi tehnyt kunnolla työtään ja tuonut asioita ilmi ennen eduskunnan ennakkoäänestyksiä
Lopuksi olisi voinut olla Kok, SDP, PS tai vaihtoehtoisesti SDP, Kok, PS, jos ihmiset olisivat saaneet kunnolla tietää kokoomuksen varjobudjetin sisällöt, mitkä ovat hallitusohjelmassa. Tätäkään media ei ole tehnyt vaan keskittyivät koko ajan Marinin bileisiin, aamiaisgatesiin, vaatetuksiin, pyllykuviin, yms.
SDP kuitenkin lisäsi kolmella paikalla eduskuntaan ja vain pienellä 3429 äänellä PS:n äänestystulokseen.
Ilmoita asiaton viesti
Jonkinasteisen ylpeyden Suomesta ymmärrän, mutta kansallismielisyys tuntuu ennemminkin kopealle, jossa pitää suomalaisuutta jonkin tapaisena erityispiirteenä, jota ei voi ottaa pois muuta kuin sellaisilta, jotka ”voitti suomen passin arpajaisissa.” Eli käytännössä se pitäisi kyetä eväämään keneltä tahansa meistä ”suomalaisista,” mutta näinhän ei ole PerusSuomalaisten käsikirjassa, vai mitä?
On ”tosisuomalaisia” ja sitten”toisen luokan suomalaisia.”
Ilmoita asiaton viesti
Herkäksi on rasismin hälytyskello säädetty! Kärjistys ”mitään ei saa sanoa” on toteutumassa.
Eilisen MM-kymppitonnin tuloslistan perusteella saattaisi harkitsemattomasti todeta, että ”etiopialaiset juoksevat lujaa”. Päätelmä on kuitenkin räikeän lokeroiva ja sellaisena rasistinen. Mistä muka voisi tietää kokonaisen kansakunnan juoksuvauhdin? On isossa porukassa varmasti jokunen löntystelijäkin. Ja kyllä muuallakin kipitetään vauhdikkaasti; miksi asiasta vaietaan?
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisten maine keihäänheittokansana (pitkä selkä,lyhyet jalat, hyvä vipuvarsi) ja persjalkaisten maana on sekin murentumassa.
Mutta eilsessä Hesarissa pisti silmiini nuoren miehen lausunto ikäänkuin toteamuksena vain ”Rautatieasemalta Sörnäisiin matkustavan Rigmor Hagertin mielestä on hienoa, että Helsingissä pääsee öisin kulkemaan julkisilla.
”Yölinjoilla on harvemmin tappeluita eikä niissä syrjitä ketään. Taksit eivät aina ota minua kyytiin ulkonäköni takia, vaikka näyttäisin heille, että minulla on rahaa”, Hagert kertoo.
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009793598.html
Suomessako ei ole rasismia?
Ilmoita asiaton viesti
Onhan sitä romaniväestöä kohtaan, jos nyt puhumme ns. kantasuomalaisista. Toisaalta ei ole rasismia todeta, että kyseinen vähemmistö syyllistyy rikoksiin keskimääräistä selvästi enemmän. Eli tilastoihin pitäytyminen ei ole rasismia, mutta yksilöön kohdistuva syrjivä käytös (ei oteta kyytiin) taas on.
Ilmoita asiaton viesti
Tässähän on kysymys siitä miten Halla-aho ja muu persueliitti itseään ilmaisee tässä nimenomaisessa tilanteessa.
Vesität viestiä jos lähdet ” mitään ei saa sanoa”- linjalle.
Ilmoita asiaton viesti
”Vesität viestiä jos lähdet ’mitään ei saa sanoa’ -linjalle.”
– Onko siis paheksuttavaa sanoa, että mitään ei saa sanoa?
Ilmoita asiaton viesti
Paheksuttavaa on teeskenellä ja olla epärehellinen.
Ilmoita asiaton viesti
Näillä kriteerein suomalaiset ([80 prosenttia) ovat syvärasisteja. ”Ryssä on ryssä vaikka voissa paistaisi”.
Filosofit saati blogisti eivät ota huomioon sitä, että syvärasismi saattaa perustua elämänpolulla a) todella koettuun ja b) siitä tehtyyn yleistykseen, joka täyttää hyvän päättelyn ehdot.
****
Miksi ihmeessä sitä kannattaisi torjua tai hävetä, jos syvärasistiksi paljastuisi? Sellaisia ne suomalaiset ja muut maailman kansat olemme.
– Ja silti hyvin aikein heimokunnan alueelle saapunutta muukalaista (toiseutta) yleensä jeesataan tarvittaessa.
Ilmoita asiaton viesti
Perussuomalaisten perusvirhe on siinä – että he juuri rasistisilla ilmauksilla leikkimisellä itseisarvoisesti Halla-ahon tapaan – estää ongelmien kriittisen kohtaamisen – sillä oiieusvaltio ei hyväksy rikollisia keinoja yhteiskunnan kehittämiskeinona.
Jolloin rasistinen kieli estää kritiikin etenemisen. Ja oikeusvaltion ongelmaksi jää rasismi eikä sen rikollisella tavalla ilmaistut ongelmat.
Siksi perussuomalaisten pitäisi suoriutua eroon rasistisella kielellä leikittelevistä jäsenistään – sillä he sahaavat perussuomalaisten omaa oksaa.
Ilmoita asiaton viesti
Oli puolue mikä tahansa se nimitetään rasistiseksi jos se vastustaa Suomen olemista kokomaailman sosialitoimistona.
Ilmoita asiaton viesti
Karkea yleistys
Ilmoita asiaton viesti
Karkea mutta osuva kiteytys.
Ilmoita asiaton viesti
Seppo, maahanmuuton ongelmista voidaan puhua ilman rasismia. Pitää siis erottaa maahanmuuttopolitiikka ja rasismi toisistaan, koska ne ovat kaksi eri asiaa.
Kun huomaamme, että meillä on ongelmia maahanmuuttopolitiikassamme, niin korjaus tähän pitää tehdä parlamentaarisin keinoin. Ei auta se, että puhumme halventavaan sävyyn näistä ihmisistä, jotka olemme ottaneet maahamme, koska se on väärin näitä ihmisiä kohtaan ja lisää vaan juopaa kantaväestön ja maahanmuuttajien kesken.
Ilmoita asiaton viesti
Täsmälleen näin.
Suomalaisuuteen ei saa kuulua ollenkaan olla loukkaava ketään kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Osa Timo Anderssonin blogista
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/timoandersson/rasismi-ja-kieli-jalkimmaisen-avulla-perussuomalaisten-eraat-poliitikot-ovat-toteuttaneet-jo-pitkaan-rasismia/#comment-3963018
” Purran käyttämä ilmaisu ”musta säkki” on tästä näkökulmasta todella loukkaava.
Ei-kirjaimelliseen ns. vihjemerkitykseen kuuluu kuvainnollinen tai vitsailuna puolusteltu kielen käyttö, jolla ei ole toteavaa sisältöä; vaan se on varsinaisen sisällöllisen kielen lisänä, jolloin jälkimmäisellä todetaan faktat.
Mikä milloinkin on Jussi Halla-ahon ilmaisema faktasisältö, hänen tapanaan on aina ollut kielellisine keinoineen ”antaa ymmärtää” sellaista, mikä osuu rasistisesti maahanmuuttajiin. Vaikutusta tuodaan merkitysylijäämällä, joka on pilkkaamista, vähättelyä, loukkaamista jne. ”
Oma kommenttini
Purran ”musta säkki” ilmaisussa on juuri vihjausrasismia – koska musta säkki on jätesäkin ulkoinen olemus – jota vihjaussisältöä korostaa Purran jatkoteksti – että musta säkki paljastuukin ihmiseksi kun se vetää perässään pieniä ihmisiä.
Kysymys kuuluukin – onko ”mestari” Halla-ahon suosioon pääsyn reitti ollutkin se että keksii hyviä rasistisia vihjausilmaisuja.
Jos puhutaan perussuomalaisten valtaanpääsyn dynamiikasta.
Ilmoita asiaton viesti
Höpsis. Purraa äänestivät puoluekokousedustajat 2021 ja silloin ei ollut tietoakaan nimimerkki Riikan kirjoituksista.
Kannattaisi edes vähän perehtyä asioihin.
Ilmoita asiaton viesti
Halla- aho ja Turkkila ja ylipäätään PS valtaeliitti joka tunsi Purra juuri noista kirjoituksista nosti häntä valta- asemaan.
Suuri yleisö sai tämän kokea kun asuja myöten räätälöity Sannikka& Ukkolaojhjelma strategisesti tärkeässä kysymyksessä julkaistiin. Ukkola ja Purra lanseerasi tosi vetävästi siinä silloin uuden PSkeltaiaen värin. Taitavampaa poliittista mainontaa ei Suomi ole nähnyt. Se stategisesti tärkeä kysymys oli persujen tapa kääntää asiat päälaelleen. Oli kysymys Johanna Vehkoon oikeudenkynnistä missä hän joutui syytteeseen kun oli kutsunut Junes Lokkaa natsipelleksi. Sannikka&Ukkola ohjelmassa asiasta tehtiin visuaalisestikin spektaakkeli. Tummassa studioissa kaksi näyttävää ja feminiinisyyttä ylikorostavaa blondia vastaan yksi tummiin pukeutunut Aino-tyyppi. Matias Turkkila on älyttöman taitava mielikuvamanageri. Oletan että hänellä oli sormet pelissä. Purra myös iloisesti käyttää pukeutumisiloa viestinnässään. Johanna Vehkoon tyypillinen Ainolook oli odotettavissa. Kymppiplus mielikuvamangeroimistaidoille ja resurssien ( Sukkolashow ylellä) tehokäytölle. Kun Purra lanseerattiin hänet lanseerattiin johdonmukaisesti ja taitavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Jarmo Nahkamäki on joko älyllisesti epärehellinen tai sitten ei oikeasti tiedä mitä kieltä Halla-aho ja kuuliainen oppilaansa riikka/Riikka Purra ovat käyttäneet ja käyttävät edelleenkin.
Olikohan niillä 800 äänestämättä jättäneellä tietoa näistä Purran puheista, varmuudella ainakin ”Musta säkki”-blogistaan ja siksi jättivät äänestämättä tai tulematta paikalle.
”Kokouksen alussa ilmoittautuneiden määräksi kerrottiin noin 2100 henkilöä. Puheenjohtajavaalissä ääniä annettiin kuitenkin vain 1302 kappaletta. Mihin hävisi lähes 800 ääntä?” https://ossitiihonen.com/2021/08/16/perussuomalaisten-puheenjohtajakisa-ja-puoluekokous-analyysia/
Ilmoita asiaton viesti
Olen siis vähä-älyinen Puolakan mielestä?
Olen lukuisia kertoja perustellut miksi ennakkoilmoittautuneiden määrä ei ole yhtä kuin äänestäneiden määrän. En jaksa enempää.
Tiihonen luo salaliittoteorioita, liity hänen joukkoonsa.
Ilmoita asiaton viesti
Nahkamäki laittaa semmoisia sanoja suuhuni, joita en ole sanonut, eli sekin on älyllistä epärehellisyyttä.
Väitätkö, että Tiihonen valehtelee, kun hän kertoo, että ilmoittautuneita oli 2100 henkilöä, mutta ääniä annettiin vain 1302?
Lisäksi Tiihonen kertoo: ”Äänestettäessä puheenjohtajasta hylättyjä ääniä oli 87 kappaletta, joka on 6,7 % annetuista äänistä, jota on pidettävä aivan liian suurena lukuna. Vertailuksi voi mainita, että kesäkuussa 2021 pidetyissä kuntavaaleissa hylättyjä ääniä oli 0,5%, eli PS vaaleissa hylättyjä ääniä oli 13-kertaisesti verrattuna kuntavaaleihin.”
Tiihonen kertoo faktoja ja sinä tuot esiin salaliittoteorian. Näinköhän sitten kuitenkin?
Ilmoita asiaton viesti
Puolakalle on liian vaikea ymmärtää yksinkertaisia asioita äänestyksestä, jotka olen kertonut jo aiemmin, joten en ala toistamaan ja jos Tiihonen edustaa sinulle auktoriteettia ja totuutta niin usko sitten häntä. Minulle ihan sama.
Ilmoita asiaton viesti
Ja taas älyllistä epärehellisyyttä Nahkamäeltä. Ensiksi väität, että ihmiset ovat kyllästyneitä keskustelemaan rasismista, toiseksi väität, että edustan keskustalaisten mielipidettä, kolmanneksi väität, että kukaan ei tiennyt 2021 puoluekokouksessa Purran kirjoituksista, neljänneksi että Tiihonen on väärässä laittaessaan lukuja vuoden 2021 äänestyksestä ja viidenneksi alat jo vähättelemään minun ymmärrystäni.
Ilmoita asiaton viesti
Älyllisesti epärehellinen on eettinen käsite – vähä-älyinen on kognitiivinen käsite.
Vähä-älyisellä ei ole usein kykyä ottaa asioihin eettistä kantaa sillä he eivät usein ymmärrä vaikeita asioita.
Älyllisesti epärehelliset eivät taas ymmärrä usein realiteetteja oikein – koska heidän lähtökohtaisesti epäeettinen asenne – kuten rasismi – estää heitä edes yrittämästä sitä.
Ja silti – vähä-älyisillä on usein parempi etiikka kuin älyllisesti epärehellisillä – sillä vähä-älyiset ovat muista riippuvaisia sen takia kun eivät ymmärrä ja osaa asioita – ja he lähes aina ovat eettisiä auttajiaan kohtaan saadakseen apua kun tarvitsevat.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko se rasismia jos kutsuisi mustia jätesäkkejä burkaksi?
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaisi edesonan puolueseensa tutustua sen verran että kuka on puolueen suuri mestari joka ohjailee
Ilmoita asiaton viesti
Oletko jäsen? Minä olen ja tiedä kyllä missä mennään – älä opeta isääsi.
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin ole ev-lut kirkon jäsen enkä tiedä missä siellämennään
Ilmoita asiaton viesti
”Rasismilla tarkoitan ihmisten taipumusta pitää itseään toisia parempina näiden alempiarvoisuuden tai oman ylempiarvoisuuden vuoksi, kun tämän perustana on oletettu eri rotu tai etninen tausta, uskonnolliset katsomukset tai omasta kulttuurista poikkeavaksi oletettu kulttuuri”.
Monia sävyjä on varmaan. Suomi on nopealla aikavälillä muuttumassa monikulttuuriseksi.
En osaa sanoa persujen kannoista. Olen käsittänyt, ettei heille rotu ole korkeammassa tasossa, kuten vaikkapa RKP:n kielilinjauksissa (bätte Folke). Mitä olen kuunnellut mediasta. Persut ovat lähinnä esittäneet, että suomalaisilla maassa asuneena kansana olisi suurempi sanansa sanottavana, miten täällä asutaan. Jotkut heistä voivat ajatella, että esi-isämme ovat rakentaneet tämän maan ja siksi sen jakaminen kaikille ei ole oikein. Lisäksi pitääkö suomalaisten luopua kulttuuristaan?
Onko siis natsi- ja rasismisyytökset vain leimakirves, jolla estää asiallista keskustelua.
Varmaankin maassamme on huoltovajetta ja yritykset tarvitsevat työvoimaa (halvalla). Nämä ovat merkittäviä näkökantoja. Käsittääkseni Persut eivät ole estämässä työperäistä maahanmuuttoa. Kenties he olisivat rajaamassa tulijoita; kulttuurillisesti sopivimpia pitäisi suosia yms.
”Itsekriitisyys omia motiivejaan kohtaan ja niiden analyysi on vähin, mitä voidaan vaatia heiltä. Luonnollisesti heidän myös pitäisi sitoutua työhön rasismin kitkemiseksi, myös syvärasismiin ulottuvaan. Rkp:n vaatimukset sisältänevät ainakin nämä”.
Itsekriittisyys ja omien motiivien tarkkailu sopii kaikille.
En ymmärrä mitä tarkoittaa työ rasismin kitkemiseksi. Nämä rasismin vastustajat ovat useinkin pahimpia rasisteja itse. Suomeen kutsutaan ihmisiä ylemmyyden tunnossa (ja lainarahalla). Osa maahanmuuttoa ajavista järjestöistä tekee ns. rasismin vastaista työtä oman taloudellisen etunsa takia. Tulee erinäisillä maahanmuuton ympärille syntyneille organisaatioille töitä.
Yritysmaailma näkee asian usein siltä kantilta, että kantasuomalaiset eivät ole motivoituneita tekemään vähemmän arvostettuja töitä. Tämä pitänee paikkansa. Väestömme on vanhentunut. Ikä rajaa monet yli 50 vuotiaat hanttihommista pois. Joku maahan tullut nuori voi painaa vaikka kahta työtä ja sikäli tienata ihan hyvin.
Ongelmat ovat monimutkaisia. En ole havainnut, että ylemmyyttä rodun tai kulttuurin takia esiintyisi persuissa. Enemmän se on leimallista kokoomuksessa ja RKP:ssä.
Ilmoita asiaton viesti
” En osaa sanoa persujen kannoista. Olen käsittänyt, ettei heille rotu ole korkeammassa tasossa, kuten vaikkapa RKP:n kielilinjauksissa (bätte Folke). Mitä olen kuunnellut mediasta. Persut ovat lähinnä esittäneet, että suomalaisilla maassa asuneena kansana olisi suurempi sanansa sanottavana, miten täällä asutaan. Jotkut heistä voivat ajatella, että esi-isämme ovat rakentaneet tämän maan ja siksi sen jakaminen kaikille ei ole oikein. Lisäksi pitääkö suomalaisten luopua kulttuuristaan?
Onko siis natsi- ja rasismisyytökset vain leimakirves, jolla estää asiallista keskustelua. ”
Suomen oikeusvaltiossa ei tehdä oikeutta rikollisin menetelmin – siksi persujen poliittiset yritelmät tökkää rikollisiin rasistisiin puheisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Miten meitä muka uhkaa luopuminen kulttuuristamme maahanmuuttajien vuoksi? Ilman heitäkin kulttuurimme muuttuu ja siihen suuntaan kuin mihin se on muuttuakseen. Kulttuurimme tila riippuu meistä, jotka asumme maassamme, ihan riippumatta siitä, ketä maahamme muuttaa uusina tai paluumuuttajina tai ketkä taas lähtevät keskuudestamme. Oma kulttuuri säilyy tai muuttuu kaikkien meidän hyväksi sen mukaan, että itse kukin meistä tekee sellaisia valintoja, joiden vuoksi kulttuuri kukoistaa säilyen tai muuttuen.
Jos kulttuuri säilyessään tai muuttuessaan on houkutteleva täällä jo olijoille tai tänne tulijoille, niin tätä kautta se omaksutaan jatkuvasti parhaine perinteineen ja omaksumatta jää vain sellainen, mitä ei ole toisilta syytä omaksua.
Kun kieltämme kehitämme entistä paremmaksi sillä kirjoitettune kulttuureineen, kieli sekä kehittyy että siitä kiinnipitäminenkin on arvokas ja houkutteleva asia. Tämä koskee kaikkia alueellamme käytettäviä kieliä ja edistää myös alueen monia kulttuureja, joiden osalta tärkeää, että pienimpiä isommat tukevat siinä määrin kuin se on tarpeellista liiallisen kuihtumisen osalta, mikäli sellainen uhkaa.
Täydellistä yhtenäiskulttuuria ei ole koskaan Suomessa ollutkaan, vaan ainoastaan vähempää tai suurempaa yhtenäisyyttä. Menneisyyttä ei pidä kuvitella yhtenäisemmäksi kuin se oli.
Elinaikanamme olemme tottuneet kulttuurin muutoksiin, hyviin ja huonoihin. Niin on myös vastaedeskin, jolloin meidän osana on etnisestä tai muusta ihmistyypissämme riippumatta olla paljon vartijoina.
Ilmoita asiaton viesti
”Onko siis natsi- ja rasismisyytökset vain leimakirves, jolla estää asiallista keskustelua.”
On, tai voi se olla myös katkeruutta hävityistä eduskuntavaaleista
Ilmoita asiaton viesti
Nähdäkseni Perussuomalaisten piiloviestinnän lähtökohta ihan puolueen nimenmukaisesti on määrittää, kuka on suomalainen?
Onko suomalainen viidennen, kolmannen vai toisen polven maahanmuuttaja, vai onko se joku, joka voitti pinggolotossa itsellensä Suomen passin, niin kuin jotkut yrittävät vihjailla.
Minusta tuntuu, että vanha sanonta” on lottovoitto syntyä Suomeen”, pitäisi kieltää lailla, joillakin kun tuntuu olevan oikeasti uskomus, että Suomen passin voi voittaa arpajaisissa.
Uskonnoissa on näitä piiloviestejä, joissa tehdään verrantoja, joista tulee vihollisen kuva. Esimerkiksi ”kuka on antikristus”, jossa hakemalla haetaan vastustajaa, ikään kuin ”manattaisiin itse saatanaa ulos kolostaan.” Sellaisessa puheessa on ymmärryksen hakeminen kaukana.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä pointti joka vie perussuomalaisuuden uskonnon luontoiseksi
” Uskonnoissa on näitä piiloviestejä, joissa tehdään verrantoja, joista tulee vihollisen kuva. Esimerkiksi ”kuka on antikristus”, jossa hakemalla haetaan vastustajaa, ikään kuin ”manattaisiin itse saatanaa ulos kolostaan.” Sellaisessa puheessa on ymmärryksen hakeminen kaukana. ”
Ilmoita asiaton viesti
Kuulehan sie! Kristikunnan ei totisesti tarvi hakemalla hakea piiloviestejä heihin kohdistuvasta syrjinnästä tässä maailmassa. Joka toinen tunti kuolee yksi kristitty, ja usein hän on afrikkalainen.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä Anderssonin blogi on ansiokkaimpia mitä puheenvuoroon on kirjoitettu
Ilmoita asiaton viesti
Eroa kirjaimellisen ja vihjemerkityksen välillä voidaan havainnollistaa lauseella: ”Jääkaappi on tyhjä”. Tällä vihjataan siihen että on käytävä kaupassa, kun on vastaanottaja, joka ymmärtää vihjeen.
Lause on kirjaimellisesti epätotta fysikaalisen todellisen suhteen, koska tyhjiötä ei ole, mikä ei silti poista vihjemerkitystä. Tämä ei riipu kirjaimellisesta totuudesta, jos lauseella sellainen on.
Halla-ahon väittämät, kuten ”väkivalta on aliarvostettu ongelmanratkaisukeino”, voivat olla tosia (väkivaltahan on vähentynyt), mutta Halla-ahon sanavalinta ”aliarvostettu” on vihje siitä, että hän toivoisi, että väkivalta olisi ahkerammassa käytössä.
Havaitsemme Halla-ahon kielenkäytössä olevan vihjemerkityksen. Hänen yllättävät sanavalintansa kertovat, mitä mieltä hän on, ja rikkovat hänen tyylinsä arvoneutraalisuuden.
Ilmoita asiaton viesti