”Lääkäreitten” tasoero
Toteutuuko Suomessa tasa-arvo tämmöisessä. Kun jos suomalainen haluaa lääkäriksi. Pitää hänen useampi L kirjoittaa lukiosta päästäkseen lääkikseen. Kuten äidinkieli pitää olla L. Täysin sujuvaa täydellistä siis jne.
Mutta kun menet Suomessa terveyskeskukseen on paljon lääkäreitä sanakirjan kanssa tavaa tai googletranslatoril keskustelee.
Uskomattomia tarinoita kuulee. Yks lääkäri ei tiennyt mikä on muurari. Toinen paukutti päätään sanakirjaa. Just yksi erehty ottaa kortisoonia kyynärpäähän, erimaalaiset arpoi aikansa ja nyt edes 150mg tradolan ei auta kipuihin. Yks meni sanakirja lääkäril juttelee pientä väsymystä, 150mg venlafaxin määräs oikopäätä. Jne.
Onko turvallisempi itse alkaa itelle lääkäriksi ?
Kirsikkana kakun päälle jopa minulle huomautellaan pilkky virheistä vaikka en edes ole 8000€/kk tienaava lääkäri. Joka aapiskukko kädessä ottaa asiakkaita vastaan..
Juu… Tällaista tänään…
Ilmoita asiaton viesti
Lääkärien säännöllisen työajan ansiot olivat vuoden 2020 lopulla noin 6 725 euroa (mediaanipalkka, eur/kk). Korkein palkkataso oli yksityisellä sektorilla (noin 8 750 euroa) ja matalin yliopistolla (5 930 euroa). Kuntasektorilla säännöllisen työajan mediaanipalkka oli noin 6 530 euroa kuukaudessa. Valtion lääkärien mediaanipalkka oli 6 980 euroa kuukaudessa.
Kun minä valmistuin lääkäriksi v. 1986 pakotettiin kaikki vastavalmistuneet töihin terveyskeskukseen, koska ne olivat niin epäsuosittuja työpaikkoja. Mistähän se johtuu?
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkien erikoisalojen erikoistumiskoulutukseen kuuluu nykyään pakollinen 9 kuukauden palvelu terveyskeskuslääkärinä.
Käytännössä kaikki lääkärit nykyään erikoistuvat joten terveyskeskuksia pyöritetään osittain pakkotyöllä.
Ja joukossa ovat mukana myös nämä lukemattomat käytännössä suomen kieltä osaamattomat ulkomaiset lääkärit. Ruotsin kielen taitamista heiltä ei edes vaadita päinvastoin kuin Suomessa opiskelleilta lääkäreiltä.
On erikoista, etteivät Suomessa vaikuttavat lukuisat potilasyhdistykset ole tuoneet tätä epäkohtaa, kielitaidottomuutta, julkisuuteen potilasturvallisuutta vaarantavana tekijänä.
Ilmoita asiaton viesti
”On erikoista, etteivät Suomessa vaikuttavat lukuisat potilasyhdistykset ole tuoneet tätä epäkohtaa, kielitaidottomuutta, julkisuuteen potilasturvallisuutta vaarantavana tekijänä.”
Tämä oli blogin pointti .
Nimenomaan naulankantaan.
Ilmoita asiaton viesti
Timo, epäilen ettet itse saanut ällää äidinkielessä. Mitä?
Ilmoita asiaton viesti
Nuoret lääkärit käyttävät sanaa ” lusiminen ” pakollisesta tk- työstään.
Erikoistuvan lääkärin tulotaso on hieman yli 3.000 euroa kuuden vuoden ajan eli n. sairaanhoitajien palkan tasolla erikoistumisen ajan.
Terveyskeskusjärjestelmä on kokonaisuudessaan epäonnistunut tekele, joissa lääkärit joutuvat tekemään paljon muuta byrokratian omituisuuksia, mihin ovat kouluttautuneet. Kuuluuko esim. vuodepotilaan vaipan laadun määräys lääkärin toimenkuvaan, vai olisiko tässä vain koulutetun hoitajan vastuu ?
Laillistetulta lääkäriltä vaaditaan myös ruotsinkielen testattu osaaminen jo opintojen aikana.
Ilmoita asiaton viesti
”On erikoista, etteivät Suomessa vaikuttavat lukuisat potilasyhdistykset ole tuoneet tätä epäkohtaa, kielitaidottomuutta, julkisuuteen potilasturvallisuutta vaarantavana tekijänä.”
Asia on aiemmin ollut julkisuudessa Maija Tervolan tutkimuksen ja väitöskirjan myötä:
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201709182200400886
https://yle.fi/uutiset/3-10958326
https://www.ts.fi/uutiset/4634045
Valviran Maarit Mikkonen kirjoitti samasta aiheesta viime syksynä:
https://www.valvira.fi/-/laakarin-puutteellinen-kielitaito-vaarantaa-potilasturvallisuuden
https://www.duodecimlehti.fi/duo15677
Myös Lääkärilehdessä on ollut useita juttuja aiheesta ainakin vuodesta 2012 lähtien.
Eli ongelma on ollut tiedossa jo pitkään mutta mitään ei ole siitä huolimatta asialle tehty.
Ilmoita asiaton viesti
Yks sairaanhoitaja jutteli kun yksityisis hoivakoti yhtiöis käy lääkemääräyksiä antamassa. Joissa optimoitu sijoitus tuotot. Ja yrittää lääke annostelu ohjeita Suomenkielellä kertoo hoitajille.
Mitään yhteistä sujuvaa kieltä ei välttämättä löydy. Toivotaan vaan parasta .
Ilmoita asiaton viesti
Minulta menee kunnolliseen ADHD-selvittelyyn 60+90 minuuttia vähintään.
Ilmoita asiaton viesti
Psykiatria vaatii aikaa diagnoosiin. Sitten on niitä lääkäreitä jotka diagnosoivat ilman tutkimusta. Esim. keuhkoputkentulehdus kuuntelematta. Varmaan voi diagnosoida, mutta mahdolliset muut taustalla olevat oireet jäävät havaitsematta. Näitä lääkäreitä on valitettavan paljon.
Ilmoita asiaton viesti