Eduskunta on jo Natoon valmis
Helmikuun 24. päivä vuonna 2022 muutti Euroopan turvallisuusympäristöä dramaattisesti. Muutos tuli monelle yllätyksenä ja pian kävi selväksi, että muutos näyttää olevan pitkäaikaisempi ja pysyvämpi. Venäjän presidentti Vladimir Putin muutti uhkauksensa teoiksi ja aloitti armottoman hyökkäyssodan rauhaa rakastavaa Ukrainan kansaa vastaan. Putinille ei riittänyt edes perinteinen sota vaan joukot määrättiin hyökkäämään päiväkoteja, kouluja ja asuintaloja vastaan. Putin on vastuussa sotarikoksista ja on vain ajankysymys, kun tuhon keskeltä paljastuu ehkä kansamurhakin? Olenkin todennut jo aiemmin, että seuraava Putinin Euroopan ”vierailu” pitää järjestää Haagissa.
Venäjän hyökkäyssota itsenäisen valtion kimppuun osoitti sen, että Putin ei joukkoineen kunnioita itsenäisten maiden suvereniteettia. Euroopassa Venäjän toimia on seurattu pelonsekaisin tuntein, mutta hieman eri tavalla niissä maissa, jotka kuuluvat puolustusliitto Natoon. Naton turvatakuut ovat lisänneet rauhallisuutta muun muassa Baltian maissa, jotka ilman Nato-jäsenyyttä olisivat takuuvarmasti Venäjän seuraavien iskujen kohteita tai olisivat sitä ehkä jo nyt tai olleet aiemmin. Nato onkin määrätietoisesti lisännyt resurssejaan Yhdysvaltain johdolla jäsenmaihinsa Venäjän naapurissa. Pidäkettä on haluttu vahvistaa, alleviivata ja muistuttaa siitä, että Naton periaatteiden mukaan hyökkäys yhtä sen jäsenmaata kohtaan olisi hyökkäys kaikkia kolmeakymmentä Nato-maata kohtaan.
Ukrainan tilanne on toisaalta osoittanut sen, että Natoon kuulumattomalla maalla ei näitä turvatakuita ole. Yksikään Nato-maa eikä myöskään mikään muukaan maa ole lähettänyt joukkojaan Ukrainan avuksi. Onneksi sentään puolustusmateriaaliapua on suostuttu maalle antamaan, mutta ei siltäkään osin parasta ja tehokkainta saatikka yhden yhtä sotilasta. Turvatakuita ei siis Natoon kuulumattomalla maalla ole.
Suomessa selvä enemmistö – lähes 70 prosenttia – kannattaa nyt puolustusliitto Natoa. Kansan mielipiteen nopea muutos Naton kannalle on saanut myös puolueet ja kansanedustajat kääntymään Naton taakse. Eduskunnassa on nyt käsittelyssä turvallisuusselonteko ja oma arvioni on, että pääministeri Sanna Marin (sd.) tulee kertomaan myönteisen Nato kantansa lähipäivinä ja sen jälkeen myös SDP asettuu tukemaan Natoa. Tässä vaiheessa kansanedustajista on Naton kannalla 160-170 henkilöä, jopa yli 180, ja Suomi tulee jättämään Nato-hakemuksen nopeammin kuin nyt ajattelemmekaan. Natolle ei näytä turvallisuuden näkökulmasta olevan vaihtoehtoja. Vain Naton jäsenenä olemme osa yhteistä puolustusta ja turvatakuita.
Natoon liittyminen ei myöskään poista tarvetta vahvistaa omia puolustusvoimiamme tai panostuksia vapaaehtoiseen maanpuolustukseen. Eikä se myöskään poista tarvetta jatkaa kahdenvälisen esimerkiksi Suomi-Ruotsi -yhteistyön ja monenvälisen puolustusyhteistyön kehittämistä. Jos ja kun Ruotsi lähiaikoina myös hakemuksensa liikkeelle saa, niin Nato-maina puolustusyhteistyömme tulee syvenemään entisestään – voisi sanoa, että ilman rajoja. Pitää muistaa, että kaikki ratkaisut tehdään vain isänmaamme koskemattomuuden ja vapauden varmistamiseksi.
Eduskunta on siis pian Natoon valmis ja varsinainen hakemus voidaan jättää. Nato-jäsenyyden myötä Suomi on osa yhteistä puolustusta ja ainoiden oikein turvatakuiden piirissä.
Timo Heinonen
kansanedustaja (kok.)
puolustusvaliokunnan jäsen
valtiovarainvaliokunnan hallinto- ja turvallisuusjaoston jäsen
Onneksi 1990-luvulla Suomen valtiollinen johto toimi isänmaallisesti johtaessaan Suomen EU-jäsenmaaksi.
Nato -jäsenyys on jatkoa, että Suomi on mukana kaikissa läntisen maailman yhteistyöjärjestöissä.
Suomen ei tarvitse suuntaan tai toiseen ”piehtaroida” Nato -jäsenhakemuksella. Suomen tulee toimia johdonmukaisesti omalla linjallaan, jonka politiikka on ennustettavissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, Nato-jäsenyyttä pitää edistää niin nopeasti kuin suinkin eikä jäädä odottelemaan, että Venäjä saa joukkojaan irrotettua Ukrainasta. Kun suomalainen kenraali varoittelee ”hosupettereistä”, se pitää jättää omaan arvoonsa.
Ilmoita asiaton viesti
Se että enemmistö kannattaa NATO:n jäsenyyttä ei vielä tarkoita että päätös olisi oikea. Enemmistö on ollut aikaisemminkin väärässä. Toki päätös olisi demokraattisten arvojen mukainen.
Toivottavasti kaikkien vaihtoehtojen riskit ja hyödyt osataan arvioida oikein ja myös riittävän kattavasti ja objektiivisesti esittää salaiset tiedot kansanedustajille. Tulevaisuus sen viime kädessä näyttää oliko päätös oikea.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä tilanteessa syvällisempi analyysi jää taka alalle ja monien Naton jäsenyyden vastustajien viimeiset oljenkorret vesittyvät Naton laajenemishalussa. Kenraalimajuri Vehviläinen tuo Nato jäsenyyden uhkat kiihkottomasti nostaen esiin olennaiset uhkakuvat joiden sanoma kiteytyy lausahdukseen ”Nato tarvitsee Suomea enemmän kuin Suomi Natoa.”
Suomen jäsenyyden kautta Naton vihollisraja avautuu yli tuhannen kilometrin avoimena kenttänä nykyisten pullonkaularajojen sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi menee puolustusliittoon, näin on.
Ilmoita asiaton viesti
Sulassa sovussa USA ja Venäjä Syyriassakin pärjäsivät joutumatta toistensa kanssa konfliktiin. Miten Euroopassa sijaitseva Ukraina poikkeaa Syyriasta? Ei muuta kuin sekaan vaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei yhteistä maarajaa Venäjän kanssa, Syyriassa ei taida olla Venäjän sotilastukikohtaa, venäjänkielisten määrä lienee Syyriassa vähäinen!?
Ilmoita asiaton viesti
En olisi koskaan uskonut, että Erkki Tuomiojakin taipuu Nato-kannalle.
Mitähän mieltä UKK haudassaan. Ainakin kääntää kylkeään, ja jyrähtää,
”saatanan tunarit!”
Ilmoita asiaton viesti
Korkeintaan jyrähtää: ”Saatanan tunarit! Nytkö vasta saatte aikaiseksi? Selvässä asiassa!”
Ilmoita asiaton viesti
Ei se noin ollut. UKK oli vahvasti vasemmalla viimeiset elinvuotensa.
Oli siis ihastunut kommunismiin sydänjuuriaan myöten, samoin kuin Tuomioja. Nyt vihdoin näyttää, että pääsemme eroon viimeisista taistolaisista, Halonen ja Tuomioja. Hyvä!
PS. kyllä minun vatasanpohjaa lämmittää, kun Tuomiojakin joutui pyörtämään sanansa. Halosta ei taitanut kukaan ottaa vakavasti, neukutkin halveerasivat lypsäjäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Valmiina on ja sitten vasta se työ tulee alkamaan. Nyt ei ole selvää mitä kaikkea tulee. Talouden hoitaminen on yksi suuri kysymys. 1945 lähdettiin lähes tyhjästä. Nyt emme vielä tiedä tulevaa lähtötilannetta vuodelle 2023-25?
Ilmoita asiaton viesti
Sehän hyvä, että kansanedustajat ovat valmiita sotimaan NATO-maiden provosoimia sotia henkilökohtaisesti. Eduskuntakomppania tai pikemminkin pataljoona, kun virkailijat lasketaan mukaan. Onhan varusteet völjyssä? Me täällä katsomossa seuraamme edustajiemme aseellista koitosta milloin missäkin……Ai, niin kansanedustajat ovat vapautettuja sotavoimista.
Ilmoita asiaton viesti
Valtava jännitysnäytelmä menossa. Mikä onkaan Sannan lopullinen mielipide liittymisestä? Urpilainen tuli Suomeen kertomaan tärkeän asian. Asian, jota hän oli joutunut vakavasti ja huolellisesti harkitsemaan. Jutta on nyt sitä mieltä, että Suomen pitäisi liittyä Natoon. Toimittajille tämä oli tajunnan räjäyttävä tieto. Aivan mieletöntä. Presidentiksi pyrkivä, EUn johtoryhmän jäsen, komissaari Jutta katsoo, että Suomen olisi järkevää liittyä Natoon. Onko päättäjillä enää tarvittavaa työrauhaa?
Jutta on päättäväinen nainen. Hän ilmoittaa päätöksensä heti eikä sitten joskus. Myös Jutta ansaitsee tittelin Rautarouva. Samoin Iiris, Emma, Tytti, Sirpa, Li…
Urpilaisen oli ensimmäisiä johtajiamme, jotka ymmärsivät sen, että saamme elpymisrahastoon sijoittamamme varat takaisin siitä, kun Välimerenmaista tulee turisteja Lappiin. Sankoin joukoin tulevat. Toimittajat olivat jälleen myös sankoin joukoin ihmettelemässä Urpilaisen mieletönrä viisautta, kun hän yhdessä Von der Lyenin kanssa tämän ajatuksensa ilmoitti.
Ilmoita asiaton viesti