”Ei tässä enää ole varaa mennä edes töihin”
Sain sähköpostissa otsikon mukaisen viestin viime viikolla. Perheenisä oli käynyt tankkaamassa auton ja kertoi viestissään kuukauden polttoainelaskun nousseen satoja euroja. Hän oli laskenut viestiinsä mukaan myös viisihenkisen perheen ruokalaskun hinnannousun ja hän sanoi, että tässä syntyy pian maahamme ”työssä käyvä köyhälistö”.
Tilastokeskuksen viikoittaisen seurannan mukaan kesäkuun ensimmäisellä viikolla 95-oktaaninen bensiini maksoi keskimäärin 2,44 euroa ja 98E 2,54 euroa. Viime viikolla pumpulla hinnat näyttivät edelleen tätäkin korkeammilta 2,55 ja 2,65 euroa litralta. Myös dieselin hinta on ollut ennätyslukemissa koko kevään. Vuodessa kuluttajahintaindeksin mukaan dieselin hinta on noussut yli 80 senttiä eli noin 55%, 95E:n yli 60 senttiä litralta (n. 39%) ja 98E:n reilun 60 senttiä (yli 36%). Ja nousu näyttää jatkuvan.
”Olisi joskus kiva ajella katsomaan lapsenlapsiakin”, ”Lapsia ei ole enää varaa viedä harrastuksiin”, ”Firmamme ei enää pysty hoitamaan edes omia kuljetuksia”, ”Peltoja ei enää paljon kannata näillä hinnoilla hoitaa”, ”Töihinkin pitäisi voida mennä” ja niin edelleen.
Näitä viestejä riittää ja monen ihmisen, perheen ja yrityksenkin ahdinko päivä päivältä pahenee. Tuorein inflaatioluku eli hintojen nousua kuvaava luku toukokuulta kertoi 7,0% kasvusta. Nimenomaan sähkön ja polttoaineiden kallistuminen kiihdytti kuluttajahintojen nousua. Eläminen Suomessa alkaa olla kultaakin kalliimpaa.
Osa saamistani viesteistä on liittynyt myös siihen, että jo myös kotipaikkaa on pitänyt vaihtaa lähemmäksi työpaikkaa, kun työmatkat ovat kallistuneet hurjasti. Myös tonttikauppa ja muuttoliike ovat ottaneet taka-askelia. Helposti useita satoja euroja kuukaudessa nousseet elinkustannukset vaikuttavat ihmisten elämää kovalla kädellä.
Polttoaineen hintaan vaikuttaa rajusti nyt maailmanmarkkinahintojen nousu erityisesti Putinin sodan myötä. Kun pääministeri Sanna Marinin (sd) vasemmistohallitus ei ole valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) johdolla halunnut tehdä polttoaineiden verotukseen tällä kaudella kuin korotuspäätöksiä, niin kaikki hintoja nostavat toimet ovat tulleet aina niin sanottujen entisten korotusten päälle. Hallitushan teki esimerkiksi elokuussa 2020 koko 2000-luvun suurimman polttoaineveron korotuksen ja perusteli sitä silloin, että öljyn maailman markkinahinnat olivat poikkeuksellisen alhaisella tasolla. No, nyt maailman markkinahinnat ovat ennätyksellisen korkealla, mutta se ei näytä vasemmistohallitukselle kelpaavan perusteeksi vastaavasti laskea polttoaineveroa?
Samaan aikaan kuitenkin lukuisat muut Euroopan maat kuten Ruotsi, Saksa ja Italia ovat laskeneet polttoaineen verotusta. Tuoreimmat tiedot Saksasta kertovat, että veronlasku on laskenut odotetusti polttoaineiden hintoja. Kesäkuun alussa tehty veronkevennys yksin pudotti bensan hintaa yli 20 senttiä litralta. Samaan aikaan polttoaineveron alennuksista pidättäytyneissä maissa, kuten Suomessa, litrahinnat ovat jatkaneet nousua. Ero näin ollen esimerkiksi Saksan ja meidän polttoaineiden hintojen välillä on jo yli 55 senttiä litralta. Tankillisessa tämä on aikamoisen suuri summa ja vielä suurempi kuukausitasolla ja puhumattakaan vuositasolla.
Iskeehän tämä poikkeuksellisen ja erityisen rajusti myös kuljetusalaan. Kuljetusala ja myös kevyempi kuljetuskalusto ja taksit tarvitsisivat kiireisesti muun muassa luvattua ammattidieseliä. Nyt vetoankin vielä Marinin hallitukseen ja erityisesti keskustan Annika Saarikkoon valtiovarainministerinä, että ottakaa mallia Saksasta ja Ruotsista ja tehkää, edes väliaikainen, polttoaineveron kevennys Suomeenkin. Aika harvalla on nimittäin hirveästi matkoja, jotka voisi vain jättää tekemättä.
Pitäkää Suomi liikkeessä!
Timo Heinonen
Kansanedustaja
Valtiovarainvaliokunnan vastaava (kok)
Viestintä- ja liikennejaoston jäsen
Onks tää jotain reaalipopulismia.
Ilmoita asiaton viesti
”No, nyt maailman markkinahinnat ovat ennätyksellisen korkealla…”
Puppua.
Ilmoita asiaton viesti
Ei populismia, vaan realiteeti Suomessa. Hallituksen tavoite lie : Köyhät kyykkyyn-periaate…..
Ilmoita asiaton viesti
”Polttoaineen hintaan vaikuttaa rajusti nyt maailmanmarkkinahintojen nousu erityisesti Putinin sodan myötä.”
Raakaöljyn hintaan on vaikuttanyt kaksi vakavaa iskua: öljyn hinta rupesi nousemaan rajuasti kun pandemia alkoi kevättalvella 2020 Toinen isku tuli kun, Putin aloitti Ukrainan sodan kaksi vuotta myöhemmin.
Tehtiimpä miten tahansa, öljyn hinta kyllä laskee, mutta hitaasti.
Eikä pelkästään Suomi, vaan koko maailma kärsii tästä.
Moni matka mummon mökille jää tekemättä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä, kun näin hanakkaasti ollaan oltu, ansaa rak.. hakemassa.
Onks tää nyt sitä motivoittamisen vaihetta, kun kerran pohjilla?
Ettei vain olisi käynyt kuin, kuin niille ukrainalaisonnettomille, jotka päätyivät aikoinaan Pohjolan pakkasiin, Ilomantsin leipeillä, ja saivat apassipaholaiset niskaansa, kuin kaupan päälle.
Ilmoita asiaton viesti
Niin ja koronan iskettyä 2020 vaikutti aika paljon piiripulaan Aasian maissa ja kuivuus koetteli Taiwania ja siellä säännösteltiin vettä, tehtaat joutuivat tilaamaan tankkereita täynnä vettä, missä päivittäin piirituotannossa käytetään kolme täyskokoista uima-altaan verran vettä.
Sitten konttipula iski, koska koronan aikana kysyntä kasvoi todella paljon 37% enemmän kuin normaalisti.
Konttihinnat 2019 oli 1300 dollaria ja 2021 lopussa hinnat oli 10 300 dollaria ja 2022 näytti hinnat laskevan mutta maaliskuussa niiden hinnat alkoivat jälleen nousemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tupakan hintaa nostetaan koko ajan, että ihmiset lopettaisivat polttamisen. Eikö polttoaineen hintoja nostamalla samalla tavoin voida yrittää vähentää turhaa liikkumista paikasta A paikkaan B.
Ilmoita asiaton viesti
Raakaöljyn hinta oli romahtanut alle USD 20.- huhtikuussa 2020 pandemiasta johtuneen kysynnän laskusta ja korjaantui vasta 2 vuoden päästä 2000 luvun keskivertotasolle USD 80.-
Hinta oli jo lähtnyt jyrkkään nousuun vuoden 2022 alussa USAn oman radikaalin öljyteollisuustoimen alasajon/viersiirtymäpolittikan johdosta – mikä ruokki Venäjän öljystä saatavia vientituloja.
Vastaavasti eurooppalaisten oma edesvastuuton, Venäjän energian varaan pohjautuva viherenergiapolitiikka, ruokki hinnannuosun yli USD 100.- tasolle.
Ei tuolla politiikalla öljyn hinta laske – Varsinkaan kun Maailmanpankin ja johtavien finassilaitosten ylimpiin toimiin on haluttu nimittää radikaalia vihersiirtymää ajavia tahoja vajanaisilla taloustiedon käsitysopeilla.
Ilmoita asiaton viesti
Muut maat alentavat polttoaineverotusta ja antavat vielä tukirahaa. Muut polttoaineiden toimittajat huomasivat, että nyt kannattaa lypsätä enemmän rahaa taskuihin, kun valtiot antavat tukiaisia niinkuin sähkössäkin, kaasuissa, johon eurooppa on mennyt liian riippuvaiseksi eikä omavaraisuutta ole.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla aikaansaava nuorin vävypoika, on muuten Lopelta, teki laskelman jossa appiukon ei kannata edes liikauttaakaan autoa, mutta oli pakko, katsastaja ihmetteli ” rassin ” hyvää kuntoa, ikää kohta 19v ja uutena pakasta otettu. Sitten laskelmaan, saa esittää mielikuvitelman, kun hyppäsin pyöränselkään ja poljenta-aika oli kolminkertainen ja säästetyt eurot n 6, siis mikä oli matka, auto V6, 3 litranen ja paino 1700 kg, noin ???
Ilmoita asiaton viesti
40 km
Ilmoita asiaton viesti
Älähän nyt suurentele!
60- luvulla äiti ja isä kävivät työssä vaikka ei ollut autoa tai edes mopedia. Me lapset kävimme harrastuksissa kesällä polkupyörällä ja talvella potkurilla. Bensan hintaa en tiedä noina aikoina. Ihan hyvin elettiin vaikka ei ollut makkaraa aamiaispöydässä ja huoneet lämmitettiin koivu klapeilla.
Ilmoita asiaton viesti
No,muistellaan entistä PM Lipposta kun vietiin EU;n että ruokakin mm halpenee,siitä huolimatta vaikka aika oli eri mutta varmaa ei ole mikään – lukuunottamatta että kaikki nousee ja kiristyy !
Ilmoita asiaton viesti
Sujuvasti jätit euron ja dollarin kurssin huomioimatta, samoin eu:n idioottimaisen ilmastopolitiikan.
Ilmoita asiaton viesti
Tehkää radikaalimpi ratkaisu kokoomuksessa ja alkakaa rahoittaa polttoaineen ostoa valtion kassasta verotuksen alentamisen sijaan. Jossain lähi-idän maassa rahoitetaan. Kuluttajat kiittää pensapumpulla ja parhaassa tapauksessa vaaliuurnilla. Rahoituskin hoituu brysselistä vai oliko kokoomus peräti sitä mieltä, että ne velat pitää maksaa takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Kun tässä köyhdyttämisyhtälössä on vielä takana avioero ja lapsilauma, niin vitsit on vähissä, kun ulosvetäjä vierailee palkkatilillä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos hankkii lapsilauman, muuten tulevaisuudettomassa tilanteessa… saa sen tulevaisuuden.
Tämä onkin hyvä järjestely.
Ilmoita asiaton viesti
Näin kepuliputtajana totean että keinot bensan hinnan lasku on blogistilta hyvin tiettyjä bensavero ei seuraa maailmanmarkkina hintaa ALV kyllä seraa jote siihen sama konsti ALV ei nouse 1,5 € litrahinnan jälkeen.
Kylläkin myös Mensa eroa voi vaikka puolittaa.
Ilmoita asiaton viesti
”kotipaikkaa on pitänyt vaihtaa lähemmäksi työpaikkaa, ”
Eikös tämä ole ihan punavihreiden ydinideologiaa ” yhteiskuntarakenteen tiivistämistä” kunnes kaikki asuvat betonikuutioissa. Polttoaine ja sähköveroja ylös vaan jotta saadaan viimeinenkin maalainen ajettua kaupunkiin. Ruokaahan saa kaupasta ja sähköä töpselistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa ottaa taksi, niinhän kansanedustajatkin tekee…
Ilmoita asiaton viesti
Aivan! Jos ei ole varaa ajaa autolla. Paitsi että nykyisin taksia ottaessa on vaara joutua basaari-tappeluun jossa matkalaukku saattaa päätyä tuntemattomaan osoitteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Polttoaineveron alentaminen on malliesimerkki ajatuksesta joka on poliittisesti suosittu ja taloudellisesti huono. Se ei auttaisi ongelmasta eniten kärsiviä. Polttoaineen käyttöä pitäisi vähentää. Kallis bensa ei ole muuttanut polttomoottoria yhtään aiempaa ympäristöystävällisemmäksi, kirjoittaa Roope Uusitalo Suomen Kuvalehden kolumnissaan.
Ilmoita asiaton viesti