”Ilman keskustaa ei olisi tätä vasemmistohallitusta, eikä sen törsäilevää talouspolitiikkaa”

”Ilman keskustaa ei olisi tätä vasemmistohallitusta, eikä sen törsäilevää talouspolitiikkaa”. Tähän Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon (kok) politiikan syksyn linjapuheen toteamukseen sisältyy tämän hetken politiikan ydin – punainen lanka. Keskusta on puheenjohtaja Annika Saarikon (kesk) johdolla päättänyt asemoitua poliittisen kentän vasemmalle, laitavasemmiston politiikan tukipuolueeksi. Ja näissä viiden puolueen pöydissä Keskusta on Saarikon johdolla kuitannut kaiken, mitä nyt myös keskustan omat ministerit kipuilevat ja kenttä vastustaa.

Tällaisia aivan järjettömiä leikkauksia tässä tilanteessa ovat vasemmistohallituksen SDP:n Sanna Marinin, Vihreiden Maria Ohisalon ja Keskustan Annika Saarikon päättämät leikkaukset tieteestä ja tutkimuksesta sekä poliisista. Ymmärrän, että vihreiden kenttä ei hyväksy Ohisalon päätöstä leikata tieteeltä ja Suomen Akatemialta ja ymmärrän, että keskustan kenttä ei voi hyväksyä Saarikon kuittausta leikata jo valmiiksi pienistä poliisin resursseista. Päätös tarkoittaa poliisien määrän laskua noin 7000 poliisiin, kun yhteinen tavoite on tähän asti ollut yli 8000 poliisia. Tämä leikkaus tulee näkymään nimenomaan teiden varsilla, mutta myös maaseudulla. Tieteen ja tutkimuksen sekä poliisin rahoitus ovat molemmat nimenomaan yhteiskunnan tärkeimpiä ydintehtäviä ja siksi tällaisia leikkauksia ei hyväksytä.

Petteri Orpo totesikin, ”että kyse on priorisoinnista – tai pikemminkin sen puutteesta.”  Vasemmistohallitus on keskustan tuella nimittäin lisännyt miljarditolkulla julkisia pysyviä menoja. Rahaa siis on ollut, vaikka kuinka – toki velkarahaa sekin kaikki, mutta nyt sitten ei muka enää pystytä varmistamaan edes yhteiskunnan tärkeimpien tehtävien, turvallisuuden ja tulevaisuuden, resursseja. Tätä me siis kokoomuksessa emme hyväksy ja tätä me arvostelemme, sillä se kertoo siitä, miten holtitonta tämän hallituksen rahankäyttö on.

Marinin hallituksen ja keskustan valtiovarainministeri Annika Saarikon ongelma on siis miljardiluokkaa ja miljardeissa. Katse pitäisi olla siellä ja niiden miljardien velanoton ratkaisemisessa eikä poliisin miljoonissa ja tieteen pienissä rahoissa. Hallituksella ja kokoomuksella onkin valtava ero siinä, miten yhteistä rahoista huolehditaan. Me haluamme kokoomuksessa katsoa läpi budjetin jokaisen miljoonan, välillä Orpon sanoin jopa niuhottamiseen asti. Mutta me teemme sen siksi, että rahaa riittäisi niihin kohteisiin, joihin sitä oikeasti tarvitaan: koulutukseen, terveydenhoitoon ja turvallisuuteen. Orpon sanoin: ”Sitä sanotaan vastuulliseksi taloudenpidoksi”.

Ja pitää muistaa, että tällainen miljardien pysyvän velanoton varaan rakennettu hyvinvointiyhteiskunta on heikoin. Se on heikoin myös heille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Ja se on kaikista heikoin silloin, kun sitä eniten yhdessä tarvitaan. Siksi holtiton velanotto ja velkaantuminen pitää nyt pysäyttää. Suomi pitää laittaa kuntoon. Ja toivottavasti entisen vahvan vasemmistovaikuttaja Outi Ojalan (vas.) viisaus palautuisi myös hallituksen mieleen: ”Vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä”.

Timo Heinonen
kansanedustaja,
Valtiovarainvaliokunnan vastaava (kok)

+9
TimoHeinonen
Kokoomus Loppi

Kirjoittaja on Kokoomuksen eduskuntaryhmän neljännen kauden kansanedustaja. Valtion liikuntaneuvoston jäsen. Seuraa myös päivittäistä blogia osoitteessa http://www.timoheinonen.fi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu