Koronapassi pelastaisi kesätapahtumia, teattereja, konsertteja ja urheilusarjat

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ehdotti, että Suomessa otettaisiin monen muun Euroopan maan tapaan käyttöön oma koronapassi. Koronapassi kertoisi henkilön saaneen COVID-19 -rokotuksen, sairastaneen koronan eli kantavan taudin vasta-ainetta tai kolmanneksi tiedon tuoreesta negatiivisesta koronatestistä. Malli ei siis edellyttäisi tai pakottaisi ketään rokotteen ottamiseen. Rokotuksen vapaaehtoisuus on tärkeä periaate tällaisessa tilanteessa, joskin rokotteen ottamista laajasti suositellaan.
Esimerkiksi Tanska otti käyttöön koronapassin. Tanskan oma MinSundhed on maan yhteisesti päättämä keino välttää koronan kolmas aalto ja ennen muuta avata yhteiskuntaa nopeammin, kun osa Euroopasta vielä sulkee toimintojaan.
Koronapassi siis kulkee matkassa ja myös pikatestejä voidaan ottaa tapahtumien ovilla. Passiin merkitty negatiivinen koronatesti saa Tanskassa olla enintään seitsemän päivää vanha, mutta pikatestin pystyy ottamaan vartissa paikan päälläkin, vaikka matkalla konserttiin. Kesätapahtumista voisi syntyä näin koronavapaita kuplia.

Koronapassi siis mahdollistaisi maan asteittaisen avaamisen, kuten matkustamisen, liikematkat tai kulttuuri- ja urheilutapahtumiin osallistumisen. Meillä tällainen koronapassi olisi mahdollisuus varmistaa tulevan kesä kesätapahtumat, kesäteatterit, konsertit, elokuvat, kotimaan turvallinen matkailusesonki, mutta myös urheilun ja liikunnan avaaminen niin täysimääräisen harjoittelun kuin myös itse sarjojenkin osalta. Jalkapallon Veikkausliiga ja Superpesis voisivat avata pelit myös yleisölle ja isommatkin tapahtumat Kymiringin MotoGP:stä Suomen MM-ralliin ja Jukolasta junnujen jalkapallon Helsinki Cupiin välttyisivät peruutuksilta. Koronapassin edellytykset toimisivat myös maamme rajoilla.

Jotkut ovat kysyneet, onko koronapassi sitten reilu ja tasa-arvoinen? Kysymys on hyvä. Toisaalta nyt rokotteen saaneilla on ollut sen saamiseen perusteltu mm. erityinen terveydellinen syy. Ja muistammehan me vielä vuoden takaa miten juuri nämä samat, nyt ensimmäisinä rokotetut, yli seitsenkymppiset eristettiin omiin koteihinsa koronan ykkösaallossa. He joutuivat väistämään, että arki pystyi jatkumaan silloin varsin tavallisena. Olisiko siis nyt epäreilua, että ensimmäisten joukossa avattaisiinkin seniorikahviloita ja ikäihmistenkin harrastustoimintaa mm. liikuntaa ja muistikerhoja?

Ja myös nuorten harrastustoiminta on ollut kohtuuttoman kauan koronarajoitteiden puristuksessa. Koronapassi tuoreella negatiivisella testituloksella avaisi myös tätä toimintaa. Myös nuoret pitäisi pian saada takaisin lähiopetukseen niin toisella asteella kuin korkeakouluissakin.

Ilman koronapassia menetämme isolta ison myös tulevan kesän. Se olisi ihmisten lisäksi kohtalokasta myös kulttuurialalle, matkailulle, tapahtuma-alalle, suomalaisille yrityksille ja laajemminkin suomalaisille työpaikoille.

Timo Heinonen
kansanedustaja
valtiovarainvaliokunnan vastaava (kok.)

0
TimoHeinonen
Kokoomus Loppi

Kirjoittaja on Kokoomuksen eduskuntaryhmän neljännen kauden kansanedustaja. Valtion liikuntaneuvoston jäsen. Seuraa myös päivittäistä blogia osoitteessa http://www.timoheinonen.fi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu