Paikallinen sopiminen mahdollistetaan jokaiselle työntekijälle
Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitus antoi syyskuun alussa esityksen paikallisesta sopimisesta. Esitys on historiallinen muutos työmarkkinajärjestelmäämme, jolla paikallinen sopiminen laajennetaan yhdenvertaisesti kaikkien työntekijöiden ja työpaikkojen käyttöön.
Paikallisella sopimisella tarkoitetaan työpaikkakohtaista työntekijän ja työantajan yhteistä sopimista jostakin työehtosopimuksen määräyksestä, kuten työajoista tai palkoista. Työpaikoilla nimittäin parhaiten tiedetään se, mitä kannattaa tehdä ja miten ja milloin.
Uudella lainsäädännöllä paikallinen sopiminen on jatkossa mahdollista kaikissa yrityksissä riippumatta siitä, kuuluuko yritys työnantajaliittoon tai millainen työntekijöiden edustusjärjestelmä yrityksessä on. Jatkossa kaikki työntekijät ovat sopimisessa yhdenvertaisessa asemassa järjestäytymisestä riippumatta.
Nykyinen malli on syrjinyt osaa työntekijöistä, mutta myös niitä yrityksiä, jotka ovat käyttäneet maamme perustuslain turvaamaa negatiivista yhdistymisvapautta. Tähän asti luottamusmiehen puuttuminen on estänyt useissa tilanteissa paikallisen sopimisen. Luottamusmies on saattanut puuttua esimerkiksi siksi, että työpaikalla ei ole enää yhtään ammattiliittoon kuuluvaa työntekijää.
Nyt nämä yhdessä sopimisen kiellot viimein poistetaan.
Jatkossa paikallinen sopiminen mahdollistetaan yritystasolla työntekijöiden ja työantajan kesken niin, että sopijana voi olla luottamusmies, luottamusvaltuutettu tai jopa koko henkilöstö.
Nykyinen lainsäädäntö on asettanut myös yrityskohtaiset työehtosopimukset heikompaan asemaan valtakunnallisiin työehtosopimuksiin verrattuna. Yrityskohtaisesti räätälöidyllä työehtosopimuksella ei ole voinut sopia kaikista niistä asioista, joista valtakunnalliset liitot ovat voineet sopia. Nyt korjaamme tämänkin niin, että jatkossa yrityskohtaisella työehtosopimuksella, työntekijöiden ja työantajan kesken, voidaan sopia kaikista niistä asioista, joista valtakunnallisellakin työehtosopimuksella voidaan sopia.
Pääministeri Petteri Orpon hallitus on saanut aikaiseksi paljon jo reilussa vuodessa. Olemme madaltaneet työllistämisen kynnystä, käynnistäneet raskaan ja turhan byrokratiatalkoot mm. lupa-asioiden helpottamiseksi, mutta myös tehostaneet yrityksille kohdistuvaa rahoitusta. Moni asia on saatu jo valmiiksi, osassa valmistelu on vielä käynnissä.
Maassamme toimii vajaa 300 0000 yritystä ja ne työllistää noin 1,4 miljoonaa ihmistä. Työ tuottaa veroja, joilla maksetaan palveluita kaikille. Koko 2000-luvulla uudet työpaikat maassamme ovat syntyneet nimenomaan pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Kahdenkymmenen vuoden aikana pk-yritykset loivat uusia työpaikkoja yli 160 000 hengelle ja uudet työpaikat syntyvät tänäänkin pääasiassa alle 10 henkilöä työllistäviin, kasvujanoisiin ja uudistumiskykyisiin yrityksiin.
Tosiasia on sekin, että vain menestyvä yritys työllistää. Siksi ei ole järkevää asettaa vastakkain työntekijöitä ja työnantajia – vaan kannattaa tehdä ratkaisuja, mitkä ovat molemmille hyviä. Ne tiedetään parhaiten paikallisesti työpaikoilla ja siksi jatkossa työpaikoilla voidaan työntekijöiden ja työantajien kesken niistä myös yhdessä sopia.
Timo Heinonen
kansanedustaja
valtiovarainvaliokunnan vastaava (kok)
Jatkossa kaikki työntekijät ovat sopimisessa yhdenvertaisessa asemassa järjestäytymisestä riippumatta.
Tämä ei sitten pidä alkuunkaan paikkaansa jos uudessa laissa ei työnantajia velvoiteta sopimiseen ja tarkasti säädetä sopimisen raameista.
Ilmoita asiaton viesti
Kylläpä on todellisuudesta kaukana oleva kirjoitus, mutta sinänsä ei ihme Heinosen työhistorian tuntien ja sama koskee työministeri Satosta, työelämän tuntemus puhdas nolla.
Ilmoita asiaton viesti
Palkoista saa sopia jo nyt.
Eli ei mitään muutosta.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaus tähän #4209189
Kun täytin 15 vuotta pääsin kesätöihin omalla sopimuksellani. Samoin kaikki muutkin ns.väliaikaiset kesätyöpaikat. Armeijassa ei voinut sopia omaa palkkaansa. Kerran liityin liittoon, vuonna 1969 menin avioliittoon ja olen edelleen samassa liitossa.
Tuon jälkeen en ole ollut päivääkään ilman töitä. Ole toki vaihtanut työpaikkaa muutamia kertoja ja ulkolaisten firman toimarina ollessani olen muutamalle liittoon kuuluvalle antanut varoituksia ja myös kenkää, syinä myöhästely, töistä laistaminen , etc. Itse en koskaan kieltänyt liittoon kuulumista ja vaan jokaisen kohdalla sovittiin palkka molempia osapuolia sopivalla tavalla kuten myös lomat. Ikinä ei ollut mitään ongelmia tai lakkoja. Nyt 77-vuotiaana eläkeläisukkona katselen näitä lakkoiluja ulkopuolelta. Poliittiset lakot ovat olleet järjen köyhyyttä ja taloutta tuhoavaa sekä kehitystä jarruttavaa toimintaa. Samoin ns. tukilakot ovat omaan sukkaan pissimistä. Niillä on myös voinut olla palkkakehitystä alentava vaikutus Suomessa! Ehkä nyt saadaan näihinkin asioihin järki käteen ja sovitaan palkat sen mukaan, mitä Suomen talous kestää. Kyllä joku perustaso tietysti pitää palkoissa olla. Nollatuntisopimukset pitää lailla kieltää. Suomi ei enää ole hyvinvointivaltio, meillä ei vaan ole varaa siihen, muilla Pohjoismailla on edelleen hyvinvointivaltiot ! ( hyvinvointivaltio Suomi pilattiin politikkojen ylisuurilla vaalilupauksilla ja kaikki vallassa olleet puolueet, kukin vuorollaan, lupaili äänestäjille kaikenlaisia etuja, jotka söivät valtion tulot miinukselle ja homma jatkuu…..)
Paremman toivossa,
Martti Immonen
Ilmoita asiaton viesti
Nollatuntisoppareissa ei ole työntikijän kannalta järkeä.
Ohjelmistoilla, jotkut sanovat tekoälyllä, tulisi saattaa työt ja tekijät lähelle toisiaan, jotta voisi rakentaa 6-8-tuntisia työpäiviä silppukeikoista.
Se toki vaatii työpaikkoja eli käytännössä kaupunkeja.
Siitä olisi hyvä aloittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jeps aikanasi työnantajilla oli vielä terve järki mukana touhussa, sittemmin työnantajakenttä on täyttynyt pikavoittoja tavoittelevista narsisteista.
Ilmoita asiaton viesti
Työsopimuslain toinen luku on jatkossakin työelämän lakisäännöksistä tärkein.
Ilmoita asiaton viesti
Vuokrafirmat nollatuntisopimuksineen on jo olemassa.
Ja esim Helsingissä paljon tyhjiä(myymättömiä) asuntoja kun työtä ja palkkaa ei ole.
Ainahan verovaroin tuetut pörssiyhtiöt voi lähteä kokeilemaan siipiään ulkomaille jos täällä olo ei miellytä.
Ilmoita asiaton viesti
”Paikallisella sopimisella” ei ole mitään tekemistä minkään todellisen sopimisen kanssa eikä mikään määrä kokoomuslaisia valheita muuta tätä karua tosiasiaa. Työnantaja ja työnhakija eivät ole tasavertaisessa asemassa joten mitään todellista sopimistakaan sanan varsinaisessa merkityksessä ei tässä kontekstissa voi tapahtua – kyse on pelkästä työnantajien yksipuolisesta sanelupolitiikasta jota vain kutsutaan toisella nimellä.
Ilmoita asiaton viesti
Viimeaikaiset tapahtumat lähipiirissä vei loputkin uskon rippeet että työnantajat kykenevät sopimaan mistään mistä ei olisi reilua etua heille.
Työntekijän eduksi luetaan se että saa pitää työnsä kehnommilla ehdoilla.
Ilmoita asiaton viesti
”Pääministeri Petteri Orpon hallitus on saanut aikaiseksi paljon jo reilussa vuodessa.”
Totta, työttömyys on lisääntynyt, valtionvelka paisuu, pienyrittäjät ovat vaikeuksissa, rasismi paisuu, kulttuuria kuristetaan…
Ja lähes miljardin tehdasinvestoinnit olette torpedoimassa:
https://www.hs.fi/talous/art-2000010651926.html
”Nelostietä Helsingistä Lahteen ajavat ovat voineet kahden vuoden ajan seurata, kuinka maanrakennustyöt Fazerin tontilla ennen Kouvolan-liittymää edistyvät.”
Onko Heinonen nähnyt? Ei tule unohtumaan, mitä olette tekemässä.
Sotea teurastetaan:
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010671517.html
Ilmoita asiaton viesti
Heinonen ottaa kantaa. Lahdessa ei unohdu, mitä olette tekemässä.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tapio-tuomaala/kokoomuksen-timo-heinonen-torpedoimassa-noin-miljardin-tehdasinvestointeja/
Ilmoita asiaton viesti
Oikein Timo!
Tällä hallituksella suunta on oikea – vauhtia saisi olla enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Vauhdilla pitää torpedoida investointeja ja heikentää työntekijöiden asemaa? Aikalisä olisi parempi. Ei tulisi niin pahaa jälkeä.
Ilmoita asiaton viesti
Muutosneuvottelut yliopistoihin.kiäh kiäh.
Ilmoita asiaton viesti
Ammattiliitojen valta ja vallanhimo on jo ajat sitten kasvanut ohi tasapainotilan. Yksityinen työtekijä tai yrityksen menestyminen ei kiinnosta, vaan tärkeintä on omien asemien linnoittaminen ja kehityksen torjuminen, tarvittaessa jopa poliittisilla lakoilla.
Laki paikallisesta sopimisesta toisi yhteistyölle yrityksissä uutta energiaa. Yrityksen menestyminen kilpailussa on perusedellytys työpaikkojen säilymiselle ja palkkojen parantumiselle ja se edellyttää yhteistyötä yrityksen sisällä.
Ammattiyhdistysjohto pelottelee yritysjohdon diktatuurilla. Todellisuudessa johdolla ei ole varaa ampua omaan jalkaansa työntekijöitä sortamalla. Silloin firma jää ilman henkilökuntaa tai omistajat vaihtavat johdon ajoissa.
Ilmoita asiaton viesti