Ryhmäliikunta on monelle tärkeää juuri sen sosiaalisuuden vuoksi

Viime keväänä onnistuttiin koronan leviämisen hillitsemisessä hyvin. Siitä pitää antaa kiitosta. Taloudenkin kanssa onnistuttiin kohtuullisesti, vaikka parannettavaakin jäi. Tämä ei siis ole yksin jälkiviisautta, mikä olisikin viisauden lajeista helpoin, vaan me kokoomuksesta esitimme jo heti koronan iskettyä monia toimia etunojassa. Ohjeemme oli silloin maamme hallitukselle, että mieluummin enemmän ja nopeasti, kuin liian vähän ja liian myöhään.

Katse tällaisenakin aikana on hyvä pitää mieluummin eteenpäin. Olimmekin pettyneitä, kun koronan näkökulmasta hiljaista kesää ei käytettykään tehokkaasti toiseen aaltoon valmistautumiseen. Näytti siltä, että keväisistä kokemuksista ei juurikaan oltu otettu opiksi ja siten koronan toinenkin aalto pääsi yllättämään.

Suurin huoli on kuitenkin edelleen sekavassa tiedottamisessa. Marinin (sd.) hallitus on esitellyt suosituksia ja tehnyt rajoitustoimia. Usein epäselväksi on jäänyt se mitkä ovat suosituksia ja mitkä määräyksiä. Myös epäselväksi on valitettavan usein jäänyt myös se mitä alueita toimet koskevat.

Esimerkiksi aikuisten ryhmäharrastustoimintaa koskevat ohjeistukset ovat olleet enemmän kuin sekavia. Vielä viikonloppuna oli jopa epäselvää se, että tekeekö näistä toimista päätökset Aluehallintovirastot vai kunnat ja kaupungit? Epäselvää oli myös se mitkä kaikki harrastukset kuuluvat ns. korkean leviämisriskin harrastuksiin, jotka pitäisi Marin hallituksen antaman suosituksen myötä aikuisten osalta keskeyttää koronan kiihtymisvaiheessa. Ja rajoituksethan eivät koske pelkästään urheilua ja liikuntaa vaan muitakin ryhmäharrastuksia.

Itse pidän erittäin tärkeänä, että uusissa rajoituksissa kuitenkin lasten ja nuorten harrastustoimintaa käsitellään erillään. Meidän tulee tehdä kaikki mahdollinen, että emme enää joutuisi sulkemaan kouluja, mutta emme myöskään lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Tässä iso vastuu on myös meillä vanhemmilla ja toimintaa pyörittävillä aikuisilla.

Mutta olen huolissani siitä, että jos ja kun kieltoja lähdetään tekemään kategorisesti esimerkiksi aikuisten ja ikäihmistenkin ryhmäliikuntaan niin vaikutukset voivat olla moninaisia. Ryhmäjumpat ja muut ovat tärkeitä monille myös sosiaalisuuden takia. Näissä pitääkin tehdä kaikki toimet toiminnan jatkamiseksi ennen viimesijaista toiminnan alasajoa. Turvavälein, maskein ja pleksein voidaan tehdä paljon ja myös ryhmäkokoja rajaamalla ja toimintaa jakamalla useampiin ryhmään.

Ryhmäliikunta mm. tuolijumpat ja kuntosalitoiminta ovat omiaan parantamaan varsinkin vanhemman väestön kansanterveyttä. Ja monelle ryhmäliikuntahetket ovat arjen henkireikä. Ne parantavat fyysisen hyvinvoinnin lisäksi myös psyykkistä hyvinvointia. Ryhmäliikunta onkin monelle tärkeää juuri sen sosiaalisuuden vuoksi.

Nyt eduskunnan perustuslakivaliokunta on jo puuttunut Marinin hallituksen ravintoloita koskeviin rajoituksiin. Rajoituksien tulee jatkossa olla selvästi alueellisia ja vahvasti alueen koronatilanteen edellyttämiä. Myöskään koko toimialaa yhtenevästi koskevia rajoituksia ei enää voida toteuttaa. Tämä perustuslakivaliokunnan linjaus on hyvä pitää mielessä myös harrastustoiminnan mahdollisia rajoituksia Aveissa ja kunnissa pohdittaessa.

Pyritään pitämään ihmiset liikkeessä ja vastuullisesti harrastamassa.

 

Timo Heinonen

Kansanedustaja
Valtiovarainvaliokunnan vastaava (kok,)
Valtion Liikuntaneuvoston jäsen

 

TimoHeinonen

Kirjoittaja on Kokoomuksen eduskuntaryhmän neljännen kauden kansanedustaja. Valtion liikuntaneuvoston jäsen. Seuraa myös päivittäistä blogia osoitteessa <a href="http://www.timoheinonen.fi" title="http://www.timoheinonen.fi">http://www.timoheinonen.fi</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu