Saako Marinin hallitus venäläisten turistimatkoja loppumaan?

Monet EU-maat ovat estäneet venäläisten turistimatkat maan Ukrainaa kohtaan käymän hyökkäyssodan takia. Viro päätti lopettaa turistiviisumien myöntämisen venäläisille jo maaliskuussa. Esitin itse silloin samaa tehtäväksi myös Suomessa, sillä nähtävissä oli jo silloin, että maastamme tulee EU:n heikoin lenkki ja Venäjä-pakotteiden porsaanreikä heti, kun koronan takia asetetut matkustusrajoitteet poistuvat. Näin kävikin heinäkuussa ja pakotteiden takia lukuivat venäläiset ryntäsivät hakemaan arkeensa apuja Suomesta. EU:n Venäjälle asettamia pakotteita kierretään matkustamalla Suomeen huollattamaan autot ja hakemaan länsituotteita ja -palveluita.

Venäläisen keskiluokan huvittelu- ja lomamatkailu Suomeen pöyristyttikin monia. Venäläiset matkustavat Suomeen ja Suomen myöntämien Schengen–viisumeiden avulla muuallekin Eurooppaan viettämään kesää ja nauttimaan lomista samaan aikaan, kun toiset venäläiset käyvät sotaa Ukrainan kansaa vastaan. Ukrainassa ei ole osattu edes unelmoida kesälomasta venäläisten moukaroidessa ohjuksin säälittä siviilikohteita ja tehdessä toinen toistaan julmempia sotarikoksia ukrainanlaisia vastaan. On epäilty, että osa Eurooppaan matkustavista venäläisistä ovat itsekin osallistuneet tavalla tai toisella Ukrainaa vastaan käytyyn sotaan.

Venäläisten matkustusryntäyksen noustua esille mediassa suurimmat eduskuntapuolueet SDP, perussuomalaiset ja kokoomus linjasivat välittömästi, että turistiviisumeiden saantiin tulee puuttua. Myös kristillisdemokraatit ja keskusta ottivat saman kannan. Jopa pääministeriä tuurannut ministeri Aki Linden (sd.) oli viisumitiukennusten kannalla. Ratkaisuja odotettiinkin nopeasti, jotta ne ehtisivät vaikuttaa jo tänä kesänä, mutta kuinkas kävikään. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) vasemmistohallitus keskustan tuella hautasi päätökset selvitysmappeihin. Osa demareista näytti näkevän jopa ihan hyväksikin venäläisten turistimatkat Suomeen ja toiset laittoivat päänsä taasen EU:n selän taakse.

Samaan aikaan Viro päätti nopeasti evätä myös venäläisten opiskelijoiden viisumit. Aiemmin kaikki Baltian maat olivat jo tehneet oman ratkaisunsa turistiviisumeiden myöntämisen lopettamisesta. Virosta onkin arvosteltu Suomen hallituksen saamattomuutta ja myös italialainen La Repubblica kirjoitti Suomen olevan EU:n Troijan Hevonen, minkä kautta venäläiset pääsevät vapaasti matkustelemaan ympäri Eurooppaa, myös maihin joihin venäläisten on muuten mahdoton päästä ilmatilasulkujen vuoksi lentämään.

On todella valitettavaa, että maastamme leviää nyt tällainen kuva EU:ssa ja vielä valitettavampaa on, että se kuva on totta. Vetoakin Marinin hallitukseen, että venäläisten turistiviisumien myöntö Suomeen lopetetaan välittömästi Viron ja monien muiden EU-maiden tapaan.

Tätä puoltaa ainakin kolme perustetta; venäläismatkustelu voi luoda turvallisuusuhkia, se murentaa EU:n yhteistä pakotepolitiikkaa ja venäläisten lomailu ja juhlinta loukkaa ukrainalaisia, joiden tukena meidän tulee olla lopulliseen voittoon asti.

 

Timo Heinonen
Kansanedustaja
puolustusvaliokunnan jäsen
valtiovarainvaliokunnan hallinto- ja turvallisuusjaoston jäsen

+8
TimoHeinonen
Kokoomus Loppi

Kirjoittaja on Kokoomuksen eduskuntaryhmän neljännen kauden kansanedustaja. Valtion liikuntaneuvoston jäsen. Seuraa myös päivittäistä blogia osoitteessa http://www.timoheinonen.fi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu