Valtiovarainministeri Matti Vanhasen budjettiesitys järkyttävää luettavaa – Järjestöiltä leikataan jopa 30% rahoituksesta

Loppuiko pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitukselta rahat juuri silloin, kun olisi pitänyt varmistaa kolmannen sektorin laajan vapaaehtois- ja järjestökentän toiminta?

Tältä todentotta näyttää, kun lukee keskustalaisen valtiovarainministeri Matti Vanhasen esittelemää vuoden 2021 talousarvioehdotusta. Leikkaukset kulttuuriin, nuorisotyöhön, taiteeseen ja myös sote-järjestöille ja liikuntaan ja urheiluun ovat ennennäkemättömän suuria. Hieman toimijasta riippuen, leikkaus on joko neljännes tai pahimmillaan jopa kolmannes koko totutusta rahoitustasosta.

Marinin hallituksen kaudella talousarvioehdotus pitää sisällään nyt siis ennätyssuuret leikkaukset ja toteutuessaan ne pakottavat urheiluseurat, mutta myös sote-järjestöt ja kulttuurin kolmannen sektorin toimijat massiivisiin, korvaamattomien palveluiden alasajoon. Esitys pitääkin korjata budjettiriihessä tai eduskunnan tulee siihen puuttua.

Yleishyödyllisen toiminnan tulevaisuus pitää turvata myös koronakriisin aikana ja sen jälkeen. Tässä on uhattuna laajasti erilainen vertaistukitoiminta, harrastustoiminta, mutta myös liikunta ja kulttuuri. Voi kysyä, että jos koskaan, niin onko nyt oikea aika leikata lasten ja nuorten palveluista? Nyt nimenomaan tällaista toimintaa, tukea hyvinvointiin, tarvitaan erityisen kipeästi. Hallituksen suunnitelmien toteutuessa koko kolmassektori tulee näivettymään todella karusti läpi koko kentän.

Leikkausten kohdistuvat suurelta osin nimenomaan kaikista haavoittuvimmassa asemassa oleviin. Valtiovarainministeri Vanhasen esittelemä ensi vuoden valtion talousarvioehdotus on jopa pelättyä pahempi. Siinä leikataan lapsilta ja nuorilta, mutta myös mm. päihde- ja mielenterveysongelmaisten, pitkäaikaissairaiden, pitkäaikaistyöttömien sekä vammaisten palveluista. Esitys on tässä valossa kova ja jopa näin ollen sydämetön.

Itse olen toiminut kolmetoista vuotta myös valtion liikuntaneuvostossa ja liikunnan ja urheilun rahoitus on myös tätä kautta tullut enemmän kuin tutuksi. Liikunnan ja urheilun rahoituksesta ollaan Vanhasen esittelemässä budjetissa leikkaamassa neljännes. Se tarkoittaa 40 miljoonaa euroa pois liikunnalta ja urheilulta ensi vuonna. Se tulee näkymään seurojen toiminnassa, harraste- ja huippu-urheilussa, mutta myös liikuntapaikkojen rakentamisessa. Urheilupuolen rahanjako tarkoittaisi käytännössä sitä, että budjetin toteutuessa liikuntapaikkarakentaminen, jos ei loppuisi kokonaan, niin putoaisi ainakin vain murto-osaan totutusta.

Vasemmistohallituksen suunnitelmat ovat kovia koko kolmannen sektorin kentälle. Leikkaukset laittavat monen arvokkaan toiminnan tulevaisuuden ylle niin synkkiä pilviä, että toimintoja ei voitaisi enää jatkaa. Se tarkoittaisi luonnollisesti isoa määrää irtisanomisia kolmannen sektorin työtehtävistä, mutta myös todella laajaa ja koko arjen läpi leikkaavaa palveluiden alasajoa kulttuurista liikuntaan ja urheiluun sekä nuorisotyöstä sosiaali- ja terveyspuolen järjestökenttään.

Koronan myötä syntynyt rahoitusvaje pitää korjata ja varmistaa, että yhteiskunnan kannalta korvaamattoman arvokas työ jatkuu. Tämän aukon kattamiseksi on olemassa erilaisia vaihtoehtoja. Nyt kyse onkin ennen muuta tahdosta ratkaista akuutti ongelma budjettiriihessä ja samalla ratkaista tulevien vuosien rahoitus.

Timo Heinonen
Kansanedustaja
Valtiovarainvaliokunnan jäsen

TimoHeinonen

Kirjoittaja on Kokoomuksen eduskuntaryhmän neljännen kauden kansanedustaja. Valtion liikuntaneuvoston jäsen. Seuraa myös päivittäistä blogia osoitteessa <a href="http://www.timoheinonen.fi" title="http://www.timoheinonen.fi">http://www.timoheinonen.fi</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu