Alexandria Ocasio-Cortezin momentum

Yhdysvaltojen vaalitaistelu on ajautunut erikoiseen tilanteeseen. Vastakkain ovat puolikuollut Biden ja diktaattoriutta havitteleva Trump. Voi käydä niin että Biden joutuu luopumaan ehdokkuudesta viime metreillä. Tai hänen on valittava varapresidentti joka sytyttää Amerikan. Niin että tuo varapresidentti olisi se valtti Bidenin kädessä. Biden luultavasti ei säilytä toimintakykyään kautensa loppuun asti vaikka voittaisikin ja paikan ottaisi varapresidentti. Näin Yhdysvallat todellisuudessa äänestäisi varapresidenttiä presidentiksi.

Kysymys kuuluu kuka olisi Bidenin korvaava hahmo? Nostan esiin henkilön, jota ei ole aiemmin nostettu esiin. Alexandria Ocasio-Cortezin. En siksi että olisi todennäköistä että hänet valittaisiin ehdokkaaksi kumpaankaan asemaan. En siksi että pidän hänen politiikkaansa hyvänä tai että hän olisi Yhdysvalloille oikea valinta. Enkä jaa monia muitakaan perusteluja miksi häntä äänestettäisiin. Tällä kirjoituksella valotan momentumin merkitystä. Sitä millainen luonteeltaan on politiikassa avautuva mahdollisuus joka voi avata tien tähtiin. Momentum jonka Trumpkin käytti aikanaan.

Sitä että poliittinen ilmapiiri sisältää aina liike-energian ja tuo liike-energia voi olla voima joka nostaa veden uomastaan joka paikallaan seisovalle vedelle olisi fysikaalisesti mahdotonta. Se voima saa siinä ohi kiitävässä hetkessä huonoimmatkin perustelut kuulostamaan järkeviltä. Yhdysvaltojen poliittisessa ilmapiirissä on momentum, joka on kuin luotu Alexandria Ocasio-Cortezin tapaiselle hahmolle. Tämä voi kuulostaa hullulta, mutta vastaava momentum jo kerran sattui Trumpin kohdalle. Kuka ei ymmärtänyt Yhdysvaltojen politiikan silloista momentumia, ei ymmärtänyt että tähdet olivat kohdallaan Trumpille esivaaleista alkaen. Trump oli voittava hevonen jo ensimetreiltä.

Politiikan liike-energia venyttää Yhdysvaltojen poliittista todellisuutta tavalla jota tältä puolen vettä emme ymmärrä. Mitä Amerikka haluaa? Jotain uutta. Jotain erilaista. Väriä ja räiskettä. Sitä kaikkea Trump edusti. Trumpin värit ovat jo haalistuneet ja hänkin on selvästi hidastunut ja väsynyt vuosien varrella, mutta hänet pitää pinnalla Bidenin harmaa hauraus. Nyt Amerikka kaipaa jotain muuta kuin vanhaa väsynyttä miestä.

Ja mikään ei ole niin jotain muuta kuin energinen nuori nainen. Ocasio-Cortez on vastaus tähän Amerikan kaipaukseen. Jos Biden jää pois kisasta näin myöhään, kaikkein vahvimmilla on ehdokas jonka kasvot eivät ole kuluneet. Uutta ja jännittävää alituiseen etsivän Amerikan ensi-ihastumisen huumassa ehdokkaan heikkoudet eivät ehdi yleiseen tietoisuuteen. Ocasio-Cortez on jo kerran näyttänyt kyntensä kun hän pystyi lyömään olemattomalla budjetilla ylivoimaiselta näyttäneen vastustajansa Joe Crowleyn. Ja tälläisiä tarinoita Amerikka rakastaa ja haluaa olla rakentamassa.

Yhdysvaltojen poliittinen kenttä on polarisoitunut ja siinä kentässä toimivat voimakkaat vastakkainasettelut. Kompromisseja tarjoava harmaa ehdokas ei ole vastaus Trumpin haasteeseen, vaan vastaus voi löytyä sieltä toisesta ääripäästä jota Ocasio-Cortez edustaa. Siihen suuntaan Yhdysvallat ovat joka tapauksessa ajautumassa.

Kautta koko läntisen maailman yhteistä on myös se, että ulkonäkö menee substanssin edelle ja juuri tässä kyse on nykypolitiikan momentumista. Jostain joka ei ole äänestysperusteena rationaalista, mutta äänestäjien päässä se tuntuu siltä. Kaunis ja näyttävä nainen saa huomiota. Etenkin sanavalmis joka uskaltaa nousta esiin, olla jotain mieltä ja eri mieltä. Tälläinen kaunis nainen saa politiikassa paljon ”ansiotonta etua”.

Marin on tästä elävä esimerkki. Hän on näyttävä ja lahjakas ja se sai näyttämään äänestäjien silmissä myös hänen ”otetaan velkaa ja jaetaan kaikille” -poliittikkansa paremmalta kuin se todellisuudessa oli. Keskimäärin äänestäjä on omaan napaansa tuijottava typerys ja Marinin politiikka käytti tätä hyväkseen. Ja tälläisen äänestäjän päässä ulkonäkö ja sanavalmius on yhtä kuin hyvä politiikka. Se koskee myös Amerikkkaa. Trumpin ja Ocasio-Cortezin vaaliväittelyitä Amerikka rakastaisi.

Ocasio-Cortezin heikkous on hänen ajamansa politiikka, mutta momentumiusta johtuen sillä ei ole äänestäjien päässä niin suurta merkitystä kuin voisi olettaa. Etenkin jos Ocasio-Cortez pyöristää oikeissa kohdin kulmia ja pukee sen ulkokuoriin jossa se näyttää joltain toiselta. Laitetaan harmaan Bidenin ja Ocasio-Cortezin kuvat rinnakkain. Kumpi saa ääniä? Jos demokraattien rivistä etsitään kauneuskuningatarta, niin vastaus on jälleen Ocasio-Cortez.

Alexandria Ocasio-Cortez saavuttaa lokakuussa 35 vuoden iän joka vaaditaan Yhdysvaltojen presidentiltä. 13. lokakuuta hän voi asettua ehdolle. Aikaikkuna on kapea, mutta yksiin käyvät Bidenin ja Ocasio-Cortezin aikajanat. Mitä myöhemmin Ocasio-Cortez asettuisi ehdolle, sitä paremmat olisivat hänen mahdollisuutensa. Näin ei luultavasti käy, mutta kello käy joka tapauksessa Ocasio-Cortezille.

Kuulemme varmasti hänestä vielä.

TimoKohvakka

Keskustelua näkymistä maailmalla ja Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Näkemyksiä suurvaltapolitiikan ja tiedustelun todellisuudesta.

Euroopan ja Lähi-Idän pronssi- ja rautakautisen mytologisen maailmankuvan ja symboliikan asiantuntija. Sukututkimukseni:
Kohvakan nimen ja suvun alkuperä

http://tkohvakka.blogspot.fi
timo.kohvakka@suomi24.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu