Analyysia ja ennustuksia Ukrainan kuumalta linjalta

Ensinnäkin oletan etteivät demokraatit olisi aloittaneet Ukrainan puhelinkeskustelun skandaalin avulla oikeustoimia Trumpia vastaan jos he olisivat uskoneet heidän ehdokkaidensa omiin mahdollisuuksiin Trumpia vastaan. Se että he tarvitsevat vetoapua suurilla riskikertoimilla kertoo Trumpin olevan menossa jatkoon heidänkin näkemyksensä mukaan. Riskikertoimet nousevat siksikin, että demokraattien sitoutuminen tähän skandaaliin ei lupaa hyvää myöskään Joe Bidenille. Yksi demokraattien ehdokas on mahdollisesti pois pelistä.

Jos valokeilat suunnataan Ukrainan skandaaliin myös Joe Biden on julkisen loanheiton keskipisteessä ja tällöin Trump saa tilaisuuden pieksää Bideniä parrasvaloissa. Joutuessaan Trumpin kanssa yhdessä törkytehtaan nyrkkeilyareenalle, Joe Bidenille on epäedullista olla samaan aikaan presidenttiehdokas. Biden ei välttämättä kestä kovin montaa erää Trumpin käsittelyssä, sillä myös Biden on helppo esittää epäedullisessa valossa.

Demokraattien kannattaa valita presidenttiehdokkaaksi joku tämän skandaalin ulkopuolelta ja toisaalla samaan aikaan pitää säilöttyjä tallenteita, vuotoja, loikkareita, nimettömiä tiedustelulähteitä jne. käyttäen Trumpin huomiokyky ja voimavarat sidottuna tämän skandaalin ympärillä vaaleihin asti. Tällöin Trump leimautuu mielikuvissa automaattisesti synonyymiksi skandaalin ja vehkeilyn kanssa. Sikäli kun äänestäjät eivät katso tarkoituksen pyhittävän keinoja. Ja sikäli kuin Trump pysyy näissä päitsissä. Hän voi löytää hyvinkin äkkiä otsikoihin jotain joka ohjaa yleisen huomion sivuun.

Jos demokraattien taktinen toimintakyky lamautetaan sujauttamalla kädet yhteen lapaseen sijoittamalla Trump Ukrainan skandaaleineen ja demokraattien presidentinvaalit samaan karsinaan jälki voi olla rumaa Bidenin kannalta. Trump voi voitettuaan päästä nollaamaan ja mollaamaan Obaman saavutuksia ja kehua heittäneensä Joe Bidenin takaisin samaan roskapönttöön mistä Barack Obama hänet löysi.

Mitkä ovat demokraattien mahdollisuudet tuomita Trump senaatissa puhelinkeskustelun nojalla? Kun katsotaan tapahtumien ajallisia yhteyksiä ja kaikkia siihen liittyviä palasia voidaan luoda kuva, jossa Trumpin sanattomasti luomassa tilanteessa Volodymyr Zelenskyi on ymmärtänyt tulleensa kiristyksen uhriksi. Mutta sellaisen todistaminen onkin aivan toinen juttu. Etenkin jos Zelenskyi pysyy kannassaan kaksikon hyvistä väleistä. Julkisuudessa esitetty kuva todisteiden sitovuudesta on vahvasti liioiteltu.

Sillä tapahtumat ja puhelut pilkotaan osiin ja kohtia aletaan käymään yksi kerrallaan läpi. Trumpin tuntien on helppo uskoa että hän pystyy löytämään kohta kohdalta vaihtoehtoisen tulkinnan jossa sanoille ja teoille löytyy muukin mahdollinen tulkinta kuin kiristys ja vehkeily ulkovaltojen kanssa. Kun sitten lista kootaan jälleen yhteen ja aletaan poimia todisteeksi kelpaavat kohdat, voikin käydä niin ettei jääkään mitään käteen. Tällä tavoin pilkkomalla kokonaisuus osiin koko tarina vehkeilystä ja kiristyksestä haihtuu demokraattien käsistä ilmaan kuin kangastus.

Eli demokraatit tuskin saavat Trumpia tuomiolle tähän astisilla todisteilla. Ne eivät ole riittävän konkreettisia. Esiin pitää nousta jotain väkevämpää. Motiiviksi jäljelle jää enää mielikuvien muuttaminen Trumpista ja silloinkin tarvitaan lisää törkyä. Sitä pitää olla varastossa, jos aiotaan päästä vaaleihin asti. Mutta jos polttoainetta riittää ja mielikuvat muuttuvat riittävän paljon, Trump voidaan saada näyttämään syylliseltä ilman konkreettisia todisteitakin kokonaiskuvan synnyttämän mielleyhtymän pohjalta. Sillä niin on, jos siltä näyttää. Kongressissa ja senaatissa käydyn polemiikin avulla Trump voidaan syöstä vallasta seuraavissa presidentinvaaleissa, mutta parhaimmillaan jopa tuomita senaatissa oikeastikin.

Ennustaminen on objektiivista olennaisuuksien luokittelua ja priorisointia ja todennäköisyyksien laskentaa kokonaiskuvasta. Lopputuloksena vaskooliin jää todennäköisin tapahtumien kehityskulku. Pitää ymmärtää kuka on pelinrakentaja ja mikä on toimintaympäristö. ”Kaikista löytyy lokaa. Täytyy vain kaivaa. Jos ei löydy, ei ole kaivanut tarpeeksi syvältä. Kuten Willie Starkin, myös Donald Trumpin täytyy nöyrtyä tämän totuuden edessä… …Hän tahtoisi sen paljastumisen estää… …Ja säilyttääkseen asemansa suurten voimien puristuksessa hän turvautuu edeltäjiensä lailla likaisiin keinoihin: valheisiin, kiristykseen, lahjontaan, asemiehiin ja parittajiin… …Aikamme Willie Stark vanhan vallan ulkopuolelta tullaan ampumaan Amerikan vihollisena senaatin lattialle. Poliittinen ruumis verilammikossa. Se on Donald Trumpin kohtalo.” Tämä oli minun näkemykseni jo ennen kuin Trump oli edes voittanut vaaleja.

A. Trumpin kaataakseen demokraatit aloittavat hyvin perusteellisen ja pitkäjänteisen loan kaivamisen.
B. Lopullisena tarkoituksena on saada Trump tuomittavaksi senaattiin.
C. Trumpin saadessa tuomion Amerikan vihollisena eli käytännössä syyllistyneenä maanpetokseen tai vehkeilyyn ulkovaltojen kanssa.

Alkaako kuulostaa tutulta?

Ennustus Trumpin vaalivoitosta ja siitä seuranneesta kehityskulusta on osunut oikeaan ja ennustuksen viimeisten kohtienkin toteutuminen on jo edennyt vakavan yrityksen asteelle. Trump yritetään tuomita Amerikan vihollisena. Ampua senaatin lattialle.

Mutta kolikossa on kaksi puolta ja ehkä eniten olen erehtynyt Trumpin kyvyssä hylkiä likaa.

TimoKohvakka

Suomalaisen historian, mytologian ja etymologian harrastaja. Tulevaisuuden tutkija. http://tkohvakka.blogspot.fi timo.kohvakka@suomi24.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu