Asejärjestelmä ”Kärpästen Herra” tulossa käyttöön maailmalla

Kirjoitin aiemmin ”Uusi asejärjestelmä Suomelle” -artikkelissa miten Suomen kannattaisi pienenä maana keskittää resursseja edullisesti toteutettujen dronien tuotantoon puolustusvoimille. Iskut Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin näyttävät osoittaneen oikeaksi tälläisten dronien korkean hintahyöty-suhteen. Kun esim. Tomahawk maksaa lähemmäs miljoonan, halpalaatua oleva lennokki vain reilun kymppitonnin.

Myös arvioni niiden vaikeasta torjuttavuudesta näyttää olevan totta. Etenkin kun edullista lennokkia voi syytää ilmaan parvena yhden sijaan, torjuntakustannukset nousevat pilviin.

”Abqaiqin öljylaitosten suojana on huippumoderneja amerikkalaisia Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, mutta nyt ne eivät voineet hyökkäykselle mitään. Aiemminkin huthit ovat tehneet kohteeseen törmäävillä lennokeilla iskuja saudien Patriot-järjestelmän valvonta- ja tulenjohtotutkiin. Niiden tuhouduttua Patrioteilla ei ole voitu torjua myöskään huthien ballistisia ohjuksia.” (YLE)

”Heinäkuussa huthit paljastivat myös uuden tyyppisen risteilyohjuksen, Qudin, jonka kerrottiin kantavan yli 1 500 kilometrin etäisyydelle. Huthit ovat väittäneet tehneensä lennokki-iskuja myös vilkkaille Dubain ja Abu Dhabin lentokentille, mutta tietoja ei ole vahvistettu. Hollantilaisen PAX-järjestön vanhempi tutkija Wim Zwijnenburg arvioi New York Timesille, että lennokkien rakentaminen maksaisi vain noin 15 000 dollaria kappaleelta.

Lennokkien jäljittäminen ja alasampuminen on vaikeaa. Saudi-Arabia on toistaiseksi suojannut öljynjalostamoitaan lähinnä maitse tapahtuvilta iskuilta.

 Saudit ovat nyt kohdanneet haasteen, jota vastaan he eivät pärjää edes käytössään olevien taloudellisten, sotilaallisten tai tiedusteluresurssien avulla, sanoi Jemeniin keskittyvän Sanaa Center for Strategic Studies -tutkimuslaitoksen perustaja Farea Al-Muslimi New York Timesille. Saudi-Arabialla on maailman kolmanneksi suurin sotilasbudjetti. Viime vuonna se sijoitti aseisiin arviolta 61 miljardia euroa.

Isku nostaa esiin David vastaan Goljat -taktiikan, jossa halpojen lennokkien avulla lisätään epävakautta Lähi-idässä. Lennokeilla ei ainoastaan aiheuteta tuhoa taloudellisesti tärkeille kohteille, vaan nostatetaan turvallisuuskuluja, horjutetaan maailmankauppaa ja levitetään pelkoa.” (IS)

Nämä ovat tulossa olevan ´Beelzebub´, ”Kärpästen Herra” -asejärjestelmän esiasteet, mutta kun seuraavassa kehitysvaiheessa täysverisiin siirtyessä tälläisiin droneihin lisätään kunnollinen parviäly ja hahmontunnistus, mahdollisuudet ovat huikeat. Kilpajuoksu päämääränä puolustusmenojen halpuutus on alkanut. Olen entistä vakuuttuneempi tälläisen asejärjestelmän kehittämisen järkevyydestä pienen Suomen tarpeisiin.

Erittäin halpaa. Erittäin tehokasta. Ja mikä parasta, Suomen itsensä tuotettavissa alusta loppuun.

TimoKohvakka

Suomalaisen historian, mytologian ja etymologian harrastaja. Tulevaisuuden tutkija. http://tkohvakka.blogspot.fi timo.kohvakka@suomi24.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu