Mikä on Venäjän idea… Mistä sen identiteetti?

Voi kuulostaa länsimaalaisen korvin kuunneltuna erikoiselta että venäläisten tiedustelupalvelujen kuten KGB:n, GRU:n, ja FSB:n määräävä asema venäläisessä maailmassa saa elinvoimansa kohtalonuskosta. Että ilman venäläistä kohtalonuskoa tiedustelupalvelut eivät koskaan olisi nousseet niin merkittävään asemaan eikä niihin olisi koskaan panostettu niin paljon eikä ne olisi koskaan kehittyneet osaamisessaan sille tasolle mistä ne tunnetaan. Tätä kohtalonuskon syvää pohjavirettä lännessä ei ymmärretä eikä sen perustavaa laatua olevaa merkitystä venäläiselle yhteiskunnalle. Sitä kautta venäläinen sielunmaailmakin on täällä melko tuntematon.

Toisin kuin länsimaalainen, venäläinen kokee että hän ei ole vastuussa elämästään. Siitä on vastuussa ulkoinen voima. Kohtalo. Hän voi vain taistella kohtaloaan vastaan. Muistan kun Ilmari Schepel postasi venäläisen kojelautavideon, jossa humalainen porukka liian kovaa ajaessaan lensi mutkassa sillan kaiteen yli jokeen. Siellä auton kelluessa virrassa eräs heistä selittää tilanteen syntymistä näin: ”Se oli kohtalo”. Kohtalo juotti heidät känniin ja kohtalo ajatti heidät kaiteen yli jokeen. Tätä ”kohtalo”-ajattelua länsimaalaisen on hyvin vaikea sisäistää. ”Itsehän sitä on jokainen vastuussa tekemisistään!”

Koska venäläinen mieli on kohtalonuskoinen, uskoessaan että häntä ohjaillaan ulkoapäin, johtaa se siihen että venäläinen on pohjavireeltään epäluuloinen ja vainoharhainen. Venäläiset epäilevät luonnostaan tavalla jota lännessä ei ymmärretä. Esimerkiksi Venäjällä kommunismin romahdettua oli yleistä ajatus että kommunismi oli lännen luomus jolla oli tuhottu Venäjä. Venäläistä ”kohtalo” -ajattelua määrittää se että joku ulkoinen voima ohjaa heidän elämäänsä, eivät he itse ole vastuussa tekemisistään kuten lännessä ajatellaan, ja heidän tehtävänsä on taistella sitä vastaan ja vain vahvat siinä onnistuvat. Tälläinen kohtalonsa voittava vahvuus on jotain merkittävää, ainutlaatuista ja siksi tavoiteltavaa venäläisessä sielunmaailmassa.

Kun venäläinen näkee ympäröivän maailman, hän uskoo että se punoo juoniaan häntä vastaan ja hänen on vain paljastettava sen juonet ja voitettava ne. Kun venäläinen on vainoharhainen, länsimaalainen on naiivi. Kun länsimaalainen näkee maailman ympärillään, hän nuuhkii kukkia ja katselee lintujen lentoa osaamatta aavistaa että niillä on joku paha tarkoitus häntä kohtaan. Länsimaalainen kokee että hän itse päättää mitä hän saavuttaa ja hän saa sen minkä ansaitseekin.

Kohtalonusko johtaa siihen että täytyy olla vahva hallitakseen elämäänsä. Heikkojen osa on sortua kohtaloonsa ja kadota. Ja se taas tarkoittaa sitä että Venäjän täytyy olla suuri ja vahva säilyttääkseen olemassaolonsa. Idea Venäjän suuruudesta pohjautuu venäläiseen kohtalonuskoon. Ja Venäjä voi olla vahva ainoastaan jos sillä on vahva johtaja. Ei ole oleellista se että käytetään kovia keinoja ja jotkut kuolevat. Sehän oli vain heidän kohtalonsa. Oleellista on se että Venäjä pysyy suurena.

Ja kun on olemassa tämä koko kansan jakama syvä pohjavire siitä että on oltava suuri voittaakseen kohtalonsa, on sille myös löydettävä ideologinen perusta. Valtion olemassaolo perustuu aina idealle. Sille että on yhteinen identiteetti. Esimerkiksi Ivan Ilyin ja Alexander Dugin ovat olleet tätä Venäjälle luomassa. Ajatus Venäjän suuruudesta perustuu kohtalonuskoon ja siitä syntyneeseen haluun löytää suuruus jolla Venäjä voi voittaa kohtalonsa.

Ovatko venäläiset olleet ylpeitä sivityksestään? Eivät ole. He ovat kokeneet olevansa musikkoja ja babushkoja, vaikka he olisivat halunneet olla ranskalaisia. Se oli hienoa ja se oli sivistynyttä. Mistä sitten venäläiset kokevat yhteyttä ja ylpeyttä? Mieleeni on jäänyt vuosien takaa eräs episodi erään venäläisen naisen syntyperästä. ”Ei… En ole syntynyt Venäjällä. Olen syntynyt Neuvostoliitossa”, sanoi tämä nuori nainen silminnähden ylpeänä. Venäläiset ovat aina olleet ylpeitä suuruudestaan. Yhteinen kokemus yhteisestä suuruudesta tuo venäläiset sydämet yhteen. Ainutlaatuinen kohtalonsa voittava suuruus puhuttelee venäläistä.

Se on Venäjän idea. Se on Venäjän identiteetti.

TimoKohvakka

Keskustelua näkymistä maailmalla ja Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Näkemyksiä suurvaltapolitiikan ja tiedustelun todellisuudesta.

Euroopan ja Lähi-Idän pronssi- ja rautakautisen mytologisen maailmankuvan ja symboliikan asiantuntija. Sukututkimukseni:
Kohvakan nimen ja suvun alkuperä

http://tkohvakka.blogspot.fi
timo.kohvakka@suomi24.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu