Pääsiäinen ja Ukrainaa talutetaan teuraalle

”Yhdysvallat on kehottanut Ukrainaa lopettamaan iskut Venäjän energiainfrastruktuuria kohtaan, The Financial Times (FT) -lehti uutisoi perjantaina. Kehotuksen taustalla on Yhdysvaltojen pelko sekä öljyn maailmanmarkkinahinnan noususta presidentinvaalien lähestyessä että Venäjän kostotoimista.

FT:n tiedot perustuvat kolmeen nimettömän lähteeseen, joilla on tietoa Yhdysvaltojen ja Ukrainan välisistä keskusteluista. Lähteiden mukaan Ukrainan turvallisuuspalvelua ja sotilastiedustelua on toistuvasti varoitettu iskemästä energiainfrastruktuuria kohtaan.” (HS)

Yhdysvallat painostaa Ukrainaa lopettamaan iskut Venäjän öljyntuotantoon. Zelenskyi on vahvistanut nämä väitteet todeksi, mutta kieltäytyy noudattamasta Yhdysvaltojen pyyntöjä. Kyse ei siis ole enää siitä, että Yhdysvallat tai Saksa eivät toimita pitkän kantaman aseita koska ne itse eivät halua olla osallisena. Yhdysvaltojen kanta on nyt ettei Ukraina saa iskeä edes omilla aseillaan syvyyteen tai vahingoittaa vakavasti Venäjän kykyä käydä sotaa. Ukrainaa vaaditaan käytännössä luovuttamaan. Että tilanne ei eskaloidu eikä pitkity koska lopputulos on jo tiedossa.

Eikö ole outoa että länsi esittelee julkisesti Venäjää kohtaan pakotteita tarkoituksena laskea Venäjän öljytuloja, mutta samaan aikaan salassa Bidenin hallinto estelee Ukrainaa toteuttamasta tavoitetta? Samaan aikaan kun Yhdysvallat puhuu Venäjän vastustamisesta, se tekeekin taustalla työtä ettei Ukraina onnistuisi vahingossakaan voittamaan. Mätä kala haisee kilometrien päähän.

Vaikka se on sotkuista puuhaa, tämä mätä kala on perattava.

Arvioni ennen Ukrainan sotaa oli se että Venäjän tarkoitus on käyttää Ukrainaa vääntötyökaluna. Koska Euroopan ja Naton rohkeus on nojautunut Yhdysvaltoihin, Venäjän strategia olisi murtaa ensin Yhdysvaltojen tahto. Arvioni oli että koska Biden on heikko ja peloteltavissa oleva presidentti, Venäjä pyrkisi säikyttelemään Bidenin sodan eskaloitumisella ja sitä kautta lamauttamaan Yhdysvaltojen taistelutahdon tilanteessa jossa Yhdysvaltojen on suunnattava voimansa Aasiaan.

Venäjä on onnistunut operaatiossaan muotoilla Bidenin turvallisuuspolitiikka mieleisekseen. Yhdysvalloissa nähdään että on suunnattava panokset Aasian ja suhteet Venäjään täytyy sen tähden neutralisoida. Ainakin estää konflikti Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä. Tämä oli Venäjän tavoite ja nyt Venäjä on saavuttanut tavoitteensa.

Artikkelissani ”Venäjän Ukraina-operaation horjuttama Biden ja Yhdysvallat” esittämä arvio Bidenin henkilöprofiilista ja siitä miten Venäjä tulisi käyttämään Bidenin heikkouksia ja maailmantilannetta hyväkseen piti täysin paikkansa. Nyt se on tapahtunutta todellisuutta.

Koska Trumpin ja Bidenin linjaukset voimien suuntaamisesta Kiinaa vastaan ovat käytännössä samat, republikaanien jarrutus Ukrainan tuelle palvelee myös Bidenin hallinnon politiikkaa. Biden pesettää käytännössä likapyykkiään Trumpilla. Ukrainan voittoa ei tahdo myöskään Macronin hallinto, koska Yhdysvallatkaan ei sitä tue. Voimme kysyä miten vastenmielistä Macronille oli Unkarin jarrutus vai oliko se jopa toivottu pelastus tilanteeseen? Macron sai pyhimyksen osan ja Orban teki likaisen työn, mutta politiikalla oli kuitenkin sama päämäärä. Saada Ukraina pakotettua rauhaan ja alueluovutuksiin.

Se ainakin on varmaa että politiikka ei ole pitkään aikaan ollut näin likaista.

Macronin Saksan tuen väheksymisellä ja puheilla miesten lähettämisestä Ukrainaan oli tarkoitus siirtää huomio pois siitä että Ranska ei ole käytännössä tukenut lainkaan Ukrainaa verrattuna Saksaan. Macronilla itsellään ei ole pienintäkään aikomusta sotkea Ranskan sotavoimia Ukrainan voittamaan sotaan. Puheet eivät maksa mitään, mutta halvoilla puheilla Macron on ostanut sankarin roolin. Media meni helppoon retkuun. Macron ei todellakaan ole Napoleon. Macron on Édouard Daladier. Julkisissa puheissaan uhmakas, mutta väärän toivon pimennossa saattelemassa Ukrainaa teuraalle kuten esikuvansa Suomea aikanaan.

Verkkouutisten artikkelissa ”Älkää antako Ukrainaa teuraalle kuin Suomea aikanaan” esitetty vertaus Suomen sotahistoriasta ja Ukrainan nykytilanteesta on hätkähdyttävä. On monin paikoin vaikea löytää olennaisia eroja. Lainaus on pitkä, mutta sitäkin painavampi.

”Thom hakee vertailukohdan Suomen talvisodasta. Lokakuussa 1939 Neuvostoliiton ulkoministeri Vjatsheslav Molotov lupasi Tukholman lähettiläälleen Aleksandra Kollontaille, että puna-armeija marssii Helsinkiin kolmessa päivässä.

– Suomalaisten sankarillinen vastarinta ja yllättävä menestys herättivät demokratioiden ihailua ja tuenosoituksia Pariisista, Lontoosta ja Washingtonissa.

Ranska ja Britannia olivat tarjoamassa apua siinä vaiheessa, kun Suomen puolustustaistelun voimat olivat ehtyneet ja rauhansopimus oli väistämätön.

Aikansa diplomaattilähteisiin viitaten Thom toteaa, että Ranskan ja Britannian sodanjohdon tarkoitus oli pilata apuretkikuntasuunnitelmat ”niin huolimattomalla valmistelulla, että lopulta olisi liian myöhäistä”. Ranskan pääministerin Édouard Daladier oli puheissaan uhmakas, mutta tosiasiassa jahkaili äärimmilleen Suomen avustamisessa.

– Historia on kaikukammio. Jos me tänään annamme Ukrainan teuraalle samaan tapaan kuin Suomen talvella 1939–1940, saatamme pian kohdata aivan toisen luokan katastrofin diktatuurien akselin läntistä sivilisaatiota kohtaan tunteman vihan edessä, arvioi Thom.

Samaan aikaan Kremlin propaganda kuiskutteli länsimaiden korviin, että länsiliittoutuneiden interventio Suomen avuksi ajaisi Stalinin Hitlerin syliin, kun taas Stalin olisi valmis neuvottelemaan länsimaiden kanssa.

”Venäjä pelottelee ydinaseilla ja demoralisoi” Thomin mukaan nykyaikana tulisi lukea uudelleen ranskalaishistorioitsija Marc Blochia, joka kirjoitti kesällä 1940 teoksessaan L’Étrange Défaite aikalaisistaan, että nämä eivät laiskassa itsekkäässä mukavuudenhalussaan kyenneet näkemään eroa itse aloitetun ja pakotetun sodan eli murhan ja itsepuolustuksen välillä.

Hän korostaa nyky-Venäjänkin turvautuvan ”kollektiivista länttä” vastaan käymässä psykologisessa sodassa kahteen keinoonsa: ydinasepelotteluun ja demoralisointiin.

– Tarkoitus ei ole ainoastaan pelotella läntisiä demokratia epäämään Ukrainan voitto (mikä on ollut tavoitteena konfliktin alusta lähtien), vaan ennen kaikkea tarjota näille perusteluja pelkuruuden ja Ukrainan hylkäämisen oikeuttamiseksi.

Thomin mukaan Venäjä on osoittanut olevansa vaikutustyössään ”äärimmäisen kekseliäs”.

– Ensimmäinen tavoite on tuhota Ukrainan asian moraalinen ylemmyys. Kaikki korostetut asiat palvelevat tätä tavoitetta: Kiovan eliitin korruptio, johdon tyytymättömyys, presidentti [Volodymyr] Zelenskyin esiintyminen parrasvaloissa jne.

Historioitsija mainitsee esimerkkinä myös Venäjän ”pseudohumanitäärisen retoriikan”.

– Tehdään loppu ukrainalaisten kärsimyksistä, jotka joka tapauksessa kaatuvat takaisin venäläisten valtaan, joka ei ole nyt niin kaukana kuitenkaan jne.

Myöskään ei tule unohtaa ”vanhaa koettua ja hyväksi todettua” argumenttia, jonka mukaan ”läntinen vihamielisyys ainoastaan vahvistaa Pekingin ja Moskovan välisiä suhteita, kun lännen etujen mukaista olisi vetää Venäjä pois Kiinan vaikutusalueelta.”

– Alusta alkaen Kreml on tietoisesti pelannut länsimaiden heikkouden varaan ja innokkaasti tarjonnut kokonaisen valikoiman viisasteluja, joilla oikeuttaa tulevaisuuden periksi antamiset, toteaa Thom.”

Tämän Pääsiäisen tarina on se että Ukraina talutetaan teuraalle. Se on täysin varmaa. Ukrainan sota on nyt viivytystaistelua. Harvoja valopilkkuja ovat Ukrainan kyky tuottaa omaa aseistusta ja droneja joiden käyttöä vastaan Yhdysvallat on. Sekä Tsekin maailmalta haalimat tykin ammukset, joiden hankkimista vastaan Ranskan Macron oli.

Biden, Macron ja Scholz eivät tule antamaan tukeaan Ukrainan voitolle, vaan he pyrkivät pääsemään välirauhaan Venäjän kanssa uhraamalla Ukrainan. Ukrainan voi pelastaa alueluovutuksilta vain jokin täysin odottamaton tapahtuma.

TimoKohvakka

Keskustelua näkymistä maailmalla ja Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Näkemyksiä suurvaltapolitiikan ja tiedustelun todellisuudesta.

Euroopan ja Lähi-Idän pronssi- ja rautakautisen mytologisen maailmankuvan ja symboliikan asiantuntija. Sukututkimukseni:
Kohvakan nimen ja suvun alkuperä

http://tkohvakka.blogspot.fi
timo.kohvakka@suomi24.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu