Sauli Niinistön johtajuus ja Suomen liikkumavara

Dingon Nipa Niemistä ei aina eikä kaikki diganneet. Eikä tarvinnutkaan. Häntä heiteltiin pulloilla, kivillä ja kananmunilla, mutta hän meni valitsemaansa tietä mielipiteistä välittämättä. Jos on herkkä henkilökohtaisille loukkauksille ei uskalla olla eri mieltä. Ja siitä johtuen ei uskalla ottaa johtajuuttakaan.

Ihminen on luonnostaan laumasielu, mutta jotkut valtion päämiehistäkin tahtoisivat olla vain kauniin ilman kapteeneita. Mennä merelle vain hyvällä kelillä nauttiakseen kapteenin arvonimestä. Mutta käsiään he eivät halua liata eikä hihojaan kääriä. ”Mie en voi mennä Kiinaan. Sit mie en voi mennä Venäjälle. Enk mie voi mennä Amerikkaankaan.” Ettei vain tulisi esille missään negatiivisessä asiayhteydessä. Ei sellainen kapteeni ole kapteeni lainkaan.

Eikä sellainen ole johtajuutta. Jos olet valittu niin vastuunalaiseen tehtävään, kannat vastuusi. Mietit mitä sanot ja mihin päämäärään pyrit, pakkaat laukkusi ja lähdet matkaan. Aivan sama mikä roisto on vastassa. Ainutkertaisia tilaisuuksia saada korkeimman luokan tiedustelutietoa ja luoda arvokkaita kontakteja omalle maalle. Kääritään hihat ja liataan kädet. Se on esimerkillä johtamista. Ja sitä linjaa Sauli Niinistö on noudattanut ulkopolitiikassaan mallikelpoisesti.

Kun Sauli Niinistö piti välit Venäjään Krimistäkin huolimatta, se aiheutti Ruotsissa ihmetystä ja närää. Miellyttämisen maassa kun ei ymmärretty johtajuudesta ja liikkumavarasta mitään. On fanaatikkoja joiden mukaan Niinistönkin pitäisi valita kummassa katuojassa konttaa. Tiellä kävely kun ei siinä maailmassa ole vaihtoehto. Eikä liikkumavara varsinkaan. Heidän näkemyksensä mukaan Niinistön pitäisikin uhrata kokoamansa uskottavuuden valuutta heidän omien yksisilmäisten päämääriensä ajamiseen. Koska heillä itsellään ei sitä uskottavuutta ole.

Syystäkin.

Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan. Ja jos aiot selviytyä, älä ihmeessä hirttäydy. Realitysarjassa ”Selviytyjät” käy ilmi liittoutumisen lainalaisuuksien dynamiikka. Voitot eivät synny liittoutumalla, vaan säilyttämällä liikkumavara. Se joka sulkee yhteistyön putoaa pelistä. Häviäjät hirttävät itsensä yhteen skenaarioon. Lukitsevat vastauksen tietämättä kysymystä.

Jos edellinen esimerkki ei avaa silmiä, niin viimeistään astuessaan tarpeeksi suuriin saappaisiin ja noustessaan tarpeeksi korkealle oma näkökanta muuttuu vääjäämättömästi. Ymmärtää Niinistön, Soinin ja Kanervan tapaan liikkumavaran merkityksen. ”Neljä vuotta sekä Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajana että ulkoministerinä on opettanut monta asiaa, ennen kaikkea sen, että Suomen liikkumavara asiassa kuin asiassa on pidettävä niin suurena kuin mahdollista.” Näin Timo Soini.

Ja uskon että hän tietää mistä puhuu.

Kun Sauli Niinistö piti yhteyksiä yllä itään, ripitti Ilkka Kanerva Antti Rinnettä tämän sulkiessa ovea länteen. ”Suomen turvallisuuspolitiikassa pitää säilyttää mahdollisuus hakea Naton jäsenyyttä. Tästä mahdollisuudesta Suomen on viisasta pitää kiinni jatkossakin, eikä lähteä itse kaventamaan turvallisuuspoliittista liikkumavaraansa.”

Nyt kun Niinistöä arvostetaan maailmalla pitää palauttaa mieliin mistä se arvostus on tullut. Mistä on tullut se luottamus ja hyvät suhteet joka suuntaan, joista Tarja Halosen aikaan voitiin vain uneksia. Ne ovat tulleet juuri hihojen käärimisestä ja käsien likaamisesta. Ovien auki pitämisestä ja oman mielipiteen ilmaisusta. Ei perässähiihtämisestä ja kumartelusta johonkin suuntaan.

Sauli Niinistön arvovalta kumpuaa paljolti niistä asioista ja siitä asenteesta mistä Niinistön arvovaltaa oltiin alunperin kyseenalaistamassa.

TimoKohvakka

Suomalaisen historian, mytologian ja etymologian harrastaja. Tulevaisuuden tutkija. http://tkohvakka.blogspot.fi timo.kohvakka@suomi24.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu