Syy miksi YLE halusi loata Aku Louhimiehen maineen ja romuttaa Tuntemattoman sotilaan arvostuksen

Kun Aku Louhimies alkoi suunnitella uutta Tuntematonta sotilasta, monet olivat epäileviä. Voiko asiasta enää tehdä elokuvaa, ”kaikkihan on jo sanottu.” Kun julkaisu koitti, kaikki ymmärsivät että ainutlaatuinen merkkiteos oli syntynyt. Aku Louhimiehen elokuva oli koskettava ja tulisi olemaan merkkipaalu koko suomalaisen elokuvan historiassa.

Mutta se ei sopinut YLE:n ideologian pirtaan. Miehet eivät voi olla sankareita. Elokuva ei edistänyt YLE:n edellyttämiä sensetiivisyys- ja monimuotoisuusaatimuksia. Aku Louhimiehen ja hänen elokuvansa maine on vedettävä lokaan ja arvostus romutettava. YLE:n Jenni-Maarit Koponen haastattelee Eero Ahoa ja Aku Louhimiestä:

”Tässä elokuvassa nähdään naisia hieman enemmän kuin näissä edellisissä ja tietysti tuossa alkuperäis-romaanissa, mutta kyllähän ne naiset ovat yhä vähissä.”

Ilmassa leijuu niin outo tunnelma, että sitä voisi koskettaa. Aku Louhimies ei selvästikään käsitä miten tuohon kulmaan joku on voinut päätyä. ”Koit sä sillä tavalla?”

”Koin mä sillä tavalla. Oisit sä varmasti voinut myös tehdä semmosen version jossa lähtee myös sille tielle että muitakin löytyy kuin miehiä rintamalla.”

Tälläiseen kysymykseen ei olisi voinut päätyä ilman sitä YLE:n ideologista pohjaa, jonka Sanna Ukkola on sittemmin nostanut esiin. Uskollisuus alkuperäiselle teokselle oli tärkeä elementti elokuvan uskottavuudelle. Ja kuten Louhimies toteaa myös historiallisen todellisuuden kuvaajana olisi ollut huono valinta vaihtaa naiset sotilaiksi Väinö Linnan kuvaamien miesten tilalle.

YLE löysi joukon naisia tukemaan agendaansa Aku Louhimiehestä ja lokaamaan sekä Louhimiehen mainetta että elokuvan arvostusta suomalaisten sydämissä. Pihla Viitala oli puoli vuotta ennen syytöksiään hakenut työtä Aku Louhimieheltä. Viitalaa ei nähty elokuvassa, vaan naisosan päätähden roolissa oli Paula Vesala. Joka kieltämättä oli parempi valinta. Ei tähän rooliin aina itseään esittävä Viitala olisi taipunutkaan. Louhimiehen Tuntemattoman noustessa korkeuksiin ja Viitalan jäädessä varjoon, Viitala oli muuttanut mieltään Aku Louhimiehestä. Aku oli paha mies.

”Tässä jutussa puhuvat Aku Louhimiehen elokuvissa näytelleet naiset: Pamela Tola, Jessica Grabowsky, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala. He ovat saaneet tarpeekseen siitä, miten yksi Suomen menestyneimmistä ja tunnetuimmista ohjaajista käyttää valtaansa vuodesta toiseen ilman, että kukaan puuttuu siihen.

He kertovat toistuvasta alistamisesta, joka kohdistuu etenkin naisiin ja on heidän mukaansa joskus sadistista. Kokemuksiaan alentavista koekuvauksista ja roolituksista jakavat myös Lotta Lehtikari, Saija Lentonen, Rebecca Viitala ja Manuela Bosco.” (YLE)

YLE oli saanut tarpeekseen siitä että suomalaisten sydämet oli valloittanut väärä elokuva ilman, että kukaan puuttuu siihen.

TimoKohvakka

Keskustelua näkymistä maailmalla ja Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Näkemyksiä suurvaltapolitiikan ja tiedustelun todellisuudesta.

Euroopan ja Lähi-Idän pronssi- ja rautakautisen mytologisen maailmankuvan ja symboliikan asiantuntija. Sukututkimukseni:
Kohvakan nimen ja suvun alkuperä

http://tkohvakka.blogspot.fi
timo.kohvakka@suomi24.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu