Turkki ja Unkari venyttävät ratifiointejaan sodan ratkaisuun saakka
Turkin ja Unkarin ratifioimiseen varmasti vaikuttaa Rosatomin ydinvoimala-hankkeet Turkissa ja Unkarissa ollen kymmenien miljardien kysymyksiä. Turkki ja Unkari ymmärtävät että ilman myönnytyksiä oikeissa asioissa Venäjälle nämä ydinvoimala-projektit eivät valmistu koskaan. Tämän tietäen Turkki ja Unkari eivät ilman kompensointeja hakemuksia ratifioi ja näitä Venäjän takaamia tukia vaaranna. Tämän lisäksi Turkilla on lukuisia keinoja käydä kauppaa ratifioinnilla sekä itään että länteen ja pitkälti samoin on Unkarilla. Eli iso vuori on kiivettäväksi ennen kuin nimet paperissa ovat.
Näiden taustalla olevien syiden lisäksi monien huulilla on kysymys siitä mikä on Turkin ja Unkarin ratifiointien todellinen aikataulu? Pelkistettynä Turkin ja Unkarin aikataulu on kytketty Venäjän sotamenestykseen. Niin kauan kun tilanne on tulkitsematon, ratifointeja ei oletettavasti kummassakaan maassa tehdä ja päivämääriä siirretään tulevaisuuteen sitä mukaa kun sodan ratkaisu viivästyy.
Jos lopulta Venäjä jää voitolle ja Ukrainasta tehdään sopimus, kumpikaan maa ei ratifioi Nato-hakemuksia. Ne pitävät kiinni Venäjän tarjoamista eduista. Mutta jos Venäjä lyödään selvin luvuin, Turkki ja Unkari ilmoittavat välittömästi olevansa valmiit ratifioimaan. Ne ratifioivat siksi, että se Venäjän tarjoama hyöty on sulanut ja ne lähtevät voittajan kelkkaan.
Näin ollen Suomen ja Ruotsin ratifiointien aikataulu on suoraan kytköksissä lännen antamaan tukeen Ukrainalle. Näillä asetuksin ja asentein millä nyt tukea annetaan, pitkässä juoksussa Venäjä tulee mahdollisesti voittamaan sodan. Ja toteutuessaan se tarkoittaisi sitä että ratifointeja Turkilta ja Unkarilta ei tulla saamaan. Erdoganin ja Orbanin mieli kääntyilee sodan kulkua mukaillen. Nyt Venäjä näyttää olevan vahvoilla ja Turkki on lyönyt neukkarin ovet kiinni.
Samalla tavoin kuin Turkki ja Unkari, myös Saksa on laskelmoinut että Venäjän voittaessa ja Ukrainasta sovittaessa Venäjän rinnalla pysyminen toisi Saksalle muhkean taloudellisen potin. Tätä hakiessaan Saksa venyttää tukeaan ja toivoo Venäjän pääsevän voitolle tämän Saksan antaman lisä-ajan turvin. Samalla kun Saksa pelaa Turkin ja Unkarin rinnalla aikaa, se myös käyttää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä pelikorttinaan. Jos nykyinen kehityskulku ja taustalla olevat motiivit ennustavat tulevaisuutta, lopputulos on se että Venäjä lyö Ukrainan ja Suomi jää ilman Nato-jäsenyyttä. Samalla Venäjä tulee jatkamaan sotilaallista laajentumistaan suunnitelmansa mukaan.
Suomen tehtävä on koko ajan pitää katse pallossa. Muiden tekemisiin ei voi vaikuttaa. Vain omaansa voi vaikuttaa. Suomen on ensisijaisesti pyrittävä nostamaan puolustuskykyään ja varastojaan sen minkä rahkeet antavat myöten. Oma puolustuskyky tulee olemaan keskeinen tekijä Suomen tulevaisuudelle ja jokainen siihen laitettu euro tulee kasvamaan kovaa korkoa.
Risto E J Penttilä väläytteli Suomelle plan B:n kehittämistä. Se olisi Britanian ja Yhdysvaltojen kanssa jo olevien kahdenvälisten puolustussopimusten täsmentämistä koskemaan todellista turvatakuuta.
Täällä US-P:ssa on ollut esillä Natoa korvaavana puolustusliittona JEF eli Joint Expeditionary Force. Se on Alankomaiden, Islannin, Ison-Britannian, Latvian, Liettuan, Norjan, Ruotsin, Suomen, Tanskan ja Viron – muodostama monenvälinen puolustusyhteistyöelin. Jos siihen vielä liittyisi USA ja Puola, se voisi hyvin korvata Naton. Kun Saksa, Turkki ja Unkari ovat viimeaikoina osoittaneet, että päätöksenteko Natossa on näinkin vaikeaa niin millaista se olisikaan kriisin aikana.
JEF:lle korvaavana puolustusliittona voisi olla tilausta.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin kanssa käydyn teatterin tarkoitus on ainoastaan saada Ruotsi rikkomaan periaatteitaan. Samalla tavoin kuin lasiin piirretyllä viivalla voi taittaa koko lasin, Turkin tarkoitus on pintaa rikkomalla saada murennettua kurdien saamaa moraalista ja samalla konkreettista tukea maailmanlaajuisesti.
Mutta kuten blogissa esitettiin, tämä kuuluu niihin lukuisiin etuihin mitä Turkki Nato-kortillaan pyrkii hankkimaan. Ennen vaaleja Turkki ei ratifioi, mutta vaikka Erdogan voittaisi vaalit Erdogan tuskin näkee mitään syytä sen jälkeenkään luopua saamastaan edusta. Ratifiointiahan Turkki voi käyttää kauppatavarana vaalien mentyäkin. Tästä syystä näen vasta sodan ratkaisun olevan sellainen käännekohta, jossa Turkin on tehtävä todellisia päätöksiä.
Turkki tekee liikkeensä siinä vaiheessa kun se tulkitsee tietävänsä sodan lopputuloksen ja Turkin tiedustelupalvelu varmastikin kerää dataa ja yrittää hahmottaa sen jos mahdollista muita ennen maksimoidakseen hyödyn ja ollakseen parhaassa positiossa sitten kun voittaja ratkeaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoituksissa täällä Blogistaniassa pääsääntöisesti nähdään Suomi puhtaana ja luotettavana maana.
Mitä me olemme historiallisesti olleet?
Natsien aseveljiä – liittoutuneita vastaan sodimme tomerasti. Lopuksi käänsimme aseveljemme selkään puukon. Kuin kaukopartiossa ammuttaisiin edellä kulkijaa selkään.
– Ja valvontakomissiossa Britannia meidän sotatomeruutemme Natsien aseveljinä kyllä muisti hyvin.
Suometuimme, joka oli järkevää myötäilyä. Mutta sekä Idässä että Lännessä ymmärrettiin ”suomalaisen sanan painoarvo”.
Nyt sitten Natoon haettaessa! Ryhdymme parhaan tapamme mukaan moittimaan Nato -liittouman sääntöjä! Emme ole liiton jäsen ja haemme jo kostoa meitä arvosteleville liiton jäsenille.
Taidamme jo ulkopuolelta nakertaa Naton sisäistä yhtenäisyyttä! Säännöt ovat sääntöjä… mutta jos se ei suomalaiselle sovi, niin haukutaan sääntöjä ja aloitetaan juonittelut!
**** *****
Tämä kirjoitus on tarkoituksellisen provosoiva. Se liioittelee, mutta kyllä kaikki myös tuollaiselle tulkinnalle aukeaa.
Ja olisiko niin, että meillä itsekin olisi helpompaa olla suomalaisia, jos ajattelisimme että olemme ”juonikkaita kettuja” ja vaihdamme ulkopoliittista väriämmme ja aatettamme tilanteiden mukaan?
Ilmoita asiaton viesti
Natoon pyrittäessä kannattaisi Suomessa nyt vain ylvään rauhallisesti odottaa. Myös kansalaiskeskusteluissa olisi eduksi välttää ylilyöntejä.
Ja erityisesti sellaisten Nato -maiden parjaamista, jotka tällä hetkellä ainoastaan käyttävät Naton yksimielisyys -sääntöä harkintansa mukaan.
– tuo yksimielisyys -sääntö kun lienee olemassa sen vuoksi, että Nato olisi toimissaan todella yksimielinen!
Niinpä sen parjaaminen tai uusien sääntöjen ehdottelu luo mielikuvaa ”kieroilevasta Suomen maasta” – jota toki olemme historiassa aika ajoin olleet.
– ja silloinkin olisimme aina voineet valita. Päätimme taipua, ratkaisu jota itsekin kannatan. Mutta pyrin myös arvioimaan sen, miltä suomalaisten toiminta noin pitkässä linjassa ulospäin on näyttänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti toteaa: ”Suomen tehtävä on koko ajan pitää katse pallossa. Muiden tekemisiin ei voi vaikuttaa. Vain omaansa voi vaikuttaa. Suomen on ensisijaisesti pyrittävä nostamaan puolustuskykyään ja varastojaan sen minkä rahkeet antavat myöten. Oma puolustuskyky tulee olemaan keskeinen tekijä Suomen tulevaisuudelle ja jokainen siihen laitettu euro tulee kasvamaan kovaa korkoa.”
Tuon kun muistaisimme. Ja juuri tuota tavoitetta tukemaan kirjoitin omat kommenttini niin – sanoiksiko – poleemisiksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Natsien aseveljiä – liittoutuneita vastaan sodimme tomerasti. Lopuksi käänsimme aseveljemme selkään puukon. Kuin kaukopartiossa ammuttaisiin edellä kulkijaa selkään.
– Ja valvontakomissiossa Britannia meidän sotatomeruutemme Natsien aseveljinä kyllä muisti hyvin.”
Kaikella kunnioituksella, mutta mitä ihmettä olisi pitänyt tehdä? Ei ole oikein muuta selitystä kuin aikanaan saatu tukeva taistolaismarinaadi. Näitä väitteitä kyllä heitellään, mutta koskaan ei ole esittää mitään vaihtoehtoista suunnitelmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Pelkistettynä Saksan tilanne on tämä: Saksa on kaasuriippuvuutensa yms. kautta lyönyt vetoa Venäjän puolesta jo ennen kuin sota alkoi. Nyt se ei voi toimia vetoaan vastaan, sillä se menettäisi panoksensa. Saksa siis uskoo Venäjän voittoon ja toimii sen mukaan.
Jos Venäjä voittaa Saksan tukiessa sitä, Saksa saa taloudellista etua ja samalla Saksa siirtää Venäjän tuomia sotilaallisia riskejä muiden kontolle. Ja kun Saksa uskoo Venäjän voittoon, se ei halua luopua taloudellisista eduistaan ja joutua samalla Venäjän maalitauluksi.
Koska Saksa joutuu toimimaan lännen sitä painostaessa, se ei voi toimia vapain käsin eikä ilmaista sitä mihin todellisuudessa toiminnallaan pyrkii ja siksi on syntynyt tälläinen näytelmä.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi tästä Turkin ratifioinnista pääsystämme Naton jäseneksi pidetään tällaista melua?!?
Itse asiassa Suomi on jo mukana Natossa ”päälakeaan myöten” rähjätköön Erdogan vaikka kuinka pitkään. Voiko joku kuvitella, että emme pääse Natoon ilman Erdoganin puumerkkiä? Että Venäjän mahdollisesti hyökätessä maahamme emme saisi heti kaikkea apua Natolta hyökkäyksen torjumiseksi? 5.artiklasta viis! Täysin mahdoton ajatus jo Naton itsensä kannalta.
Naton ei ole syytä hirttäytyä yhteen pykälään ja yhteen allekirjoitukseen kun maailmassa kuohuu.
Vai onko Stoltenberg puhunut puuta heinää kun on monesti tähdentänyt, kuinka Suomi ja Ruotsi ovat puolustusjärjestölle ehdottoman tarpeellisia maita Euroopan pohjoisosan turvallisuuden kannalta, tässä ja nyt? En usko!
Olisihan se Naton uskottavuudelle melkoinen kolaus, ellei Suomi (ja Ruotsi) täyttäessään kaikki jäsenyyden kriteerit yli kaiken pääsisi joukkoihin mukaan. Kuinka hampaaton Nato on kun ei saa kaiken edellisen huomioiden yhtä jäsenmaataan kuriin?! Ollaanko samanlaisen pattitilanteen edessä, yhden jäsenmaan armoilla, kun tulee vakavampi kriisi?
Ilmoita asiaton viesti
Kysytte: ”Voiko joku kuvitella, että emme pääse Natoon ilman Erdoganin puumerkkiä? Että Venäjän mahdollisesti hyökätessä maahamme emme saisi heti kaikkea apua Natolta hyökkäyksen torjumiseksi? 5.artiklasta viis! Täysin mahdoton ajatus jo Naton itsensä kannalta.”
Emmehän me pääse! Ilman Turkin siunausta asiallemme.
Ilmoita asiaton viesti
Natossa ollaan jo ja vahvasti!
Ilmoita asiaton viesti
Asioissa on aina tuntemattomia muuttujia tai ne ilmaantuvat h-hetken koittaessa. Pidän melko varmana että etenkin Turkki ajoittaa päätöstään sodan ratkaisua mukaillen, mutta sen tapahduttua asiassa voi olla tai tulla joku muuttuja jonka tähden Turkki tekeekin päätöksen toiseen suuntaan kuin tällä hetkellä näen. Sota voi päättyä johonkin erikoiseen asentoon.
Unkarin tilanne on taas erilainen, koska se ei ole samalla tavalla arvokas Natolle kuin Turkki. Siksi Unkari voi taipua päätökseen lännen painostuksesta jo ennen sodan ratkaisua. Uskon kuitenkin että Unkarikin pitää tärkeänä ratifiointiaan varten tietää miten sota ratkeaa. Eli jos Venäjä näyttäytyy voitolla selvästi olevana Unkaria on vaikea painostaa ratifiointiin.
Ilmoita asiaton viesti
En näe että Turkki ja Unkari venyttää ratifiointeja sodan ratkaisuun saakka, ei siitä ole näille mitään hyötyä…🤔
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ne siitä hyötyy? Minä en näe että hyötyy mitään. Suomi ei uhkaa Unkaria ja Turkkia kuului se Natoon tai ei kuulunut, päinvastoin mm asekauppojen osalta Turkki hyötyisi. En näe mitään hyötyä että pitäisi odotella jotain. Jos pelikortit on avoimet…kuten meillä on.
Ilmoita asiaton viesti
Lyhyesti selitettynä jos Turkki ei tiedä ratifioidessaan mikä sodan lopputulos on, se ei tiedä mitä ja keneltä ratifioinnilla on kiristettävä että siitä olisi sodan jälkeen eniten hyötyä.
Mutta kuten pörssikaupassa, jos Turkki panttaisi päätöstään siihen hetkeen kun sodan päätöksen tietävät kaikki, se olisi myöhässä eikä pystyisi hyödyntämään samalla tavoin tilannetta ja epävarmuuden luomaa kerrointa.
Siksi Turkin tiedustelupalvelu pyrkii todennäköisesti määrittämään kahta asiaa. Sitä kumpi puoli voittaa sodan ja sitä rajapistettä milloin tämä voidaan tietää riittävällä varmuudella päätöksien tekemiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Basaari on siis auki…ok, ymmärrän idean. Tässä välissä en itse käy yhdessäkään turkkilaisessa ravintolassa ….🤔
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen ja muut suuret muinaiset lienevät oikein mielissään siitä että Suomen ulkopolitiikkaa johtaa Turkki yhteistoiminnassa Unkarin kanssa. Meitä muita asia ottaa päähän. Mutta kaipa me heinäkuun Vilnan kokoukseen asti jaksamme epätietoisuutta. Jaksaahan Ukrainakin paljon pahempia asioita.
Ilmoita asiaton viesti