Ukraina on ottanut ilmapallot aselaveteikseen

Kirjoitin 17.3.2024 artikkelin ”Ylätuulet dronien rautateinä”, jossa esitin näkemyksen ilmapallojen käytöstä dronien kuljetukseen. Ilmapalloilla on useitakin merkittäviä etuja. Ensinnäkin se on halvin tapa saada kantomatkaa pienille lasteille ja toisekseen se nostaa torjunnan kustannukset valtaviksi.

”Jos ei etsitä maksimaalista kantomatkaa ja tehtävän luonne edellyttää, palloon voidaan lastata kopteri. Jos etsitään edullisinta kykyä iskeä kauas, Corvon tyyppiset lennokit soveltuvat ehkä parhaimmin tähän käyttöön. Niillä on tärkeä liito-ominaisuus, ne ovat tutkassa vaikeasti havaittavia ja tuotantokustannukset ovat muutaman satasen luokkaa. Kolmen kilon taistelukärki kulkeutuisi edullisissa olosuhteissa yli 500 km päähän noin tuhannella eurolla. Se on kova hyötysuhde.

Hajautetun kuljetuksen droneilla voi kuitenkin olla yhteinen kohde. Hajautettu kuljetus suojelee lastia matkan aikana ja tekee siirtokuljetuksesta halpaa, mutta perillä dronet voidaan ohjelmoida lentämään samaan pisteeseen ja räjähtämään samalla kellonlyömällä. Kymmenen kolmen kilon latausta muuttuukin kolmenkymmenen kilon lataukseksi venäläisen ammustehtaan katolla kymppitonnin kustannuksella…

…Mitä pienempi ja halvempi kohde on, sitä heikompi on torjunnan taloudellinen hyötysuhde. Korkealla toimiva pallojen parvi on kaikkein kallein torjua. Pienet dronet ovat torjuttavissa vasta niiden lähestyessä maata. Silloinkin vain jollain osuudella. Mitä pienemmillä droneilla ja mitä korkeammalla toimitaan ja mitä näkymättömämpiä ne ovat tutkassa, sitä vaikeampaa niiden havaitseminen on ja sitä kalliimpaa niiden torjunta on. Kuten sanottua, suurvaltojenkin kapasiteettien rajat tulevat pian vastaan”

Artikkelissa esitin vertailua myös eri pallotyyppien ja ilmakehän kerrosten eduista. Tänään mm. Iltasanomat uutisoi että Ukraina on todellakin ottanut ilmapallot käyttöön. ”Venäjän viranomaisten mukaan ilmapalloja on alettu havaita rintamalla viime viikkojen aikana. Mediassa palloja on kuvailtu suhteellisen vaikeaksi havaita, ja niiden on kerrottu kykenevän kantamaan suurempia räjähdelasteja kuin pienemmät dronet.”

Forbesin uutisessa samasta asiasta nostetaan esille paljon samoja näkemyksiä kuin omassa artikkelissani muutama viikko sitten. Artikkelin lopuksi esitin tuolloin pyynnön: ”Toivonkin että jos jollain tätä lukevalla on yhteyksiä Ukrainaan ja mahdollisuuksia vaikuttaa sen valintoihin puolustuksessa, esittäisi tätä ideaa tutkittavaksi ja toteutettavaksi Ukrainassa.”

Palloja on kyllä käytetty Ukrainan sodassa ennenkin ja ajankohta voi olla sattumaa, mutta kaikki on mahdollista.

TimoKohvakka

Keskustelua näkymistä maailmalla ja Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Näkemyksiä suurvaltapolitiikan ja tiedustelun todellisuudesta.

Euroopan ja Lähi-Idän pronssi- ja rautakautisen mytologisen maailmankuvan ja symboliikan asiantuntija. Sukututkimukseni:
Kohvakan nimen ja suvun alkuperä

http://tkohvakka.blogspot.fi
timo.kohvakka@suomi24.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu