Hirvisaari jätti taas läksynsä lukematta

Aina en ymmärrä, mikseivät päättäjät tutustu asioiden taustoihin. Tänään Etelä-Suomen sanomat kirjoittaa, että persujen kansanedustaja James Hirvisaari tahtoisi lakkauttaa Yleisradion nykymuodossaan. Hirvisaari toteaa haastattelussa, että ”Niin kauan kuin Ylen säännöissä lukee, että yhtiön tehtävä on edistää monikulttuurisuutta (…) en haluaisi antaa yhtiölle minkäänlaista tukea valtion rahoista.” Lisäksi hän kertoo olevansa sitä mieltä, ”että Yle voi rahoittaa toimintansa niiden kansalaisten vapaaehtoisella tuella, jotka haluavat moisesta roskasta jotain maksaa.”

Jamekselta on ehkä jäänyt faktat selvittämättä. Yleisradion nettisivujen mukaan ”Ylen toiminta rahoitetaan yksinomaan tv-maksuilla. Yleä ei rahoiteta verovaroin.” TV-maksu taas on vapaaehtoinen maksu, ei vero. Toimittajien toiminnasta ja riippumattomuudesta voidaan toki keskustella, mutta se on toimituspäälliköiden direktiovaltaan kuuluva asia. Poliitikkojen ei pitäisi puuttua siihen. Varsinkin kun Suomessa vallitsee perustuslaillinen sananvapaus.

Monikulttuurisuuden rajaaminen Yleisradion, siis julkisen palvelun ulkopuolelle, tarkoittaisi käytännössä myös sitä, että kaikki ne, jotka eivät koe toteuttavansa ”länsimaisia ja kristillisen etiikan mukaisia arvoja” ”suomalaisessa Suomessa”, ovat vapautettuja Yleisradion rahoittamisesta. Ei se minusta kuulosta kovin reilulta. Kaikki ne, jotka Yleisradion olemassaolon mahdollistavat, ovat oikeutettuja nauttimaan sen tuotoksista yhtä lailla riippumatta maailmankuvastaan, seksuaalisuudestaan tai etnisestä taustastaan.

Monikulttuurisuuden ymmärtämistä tuetaan muuten myös peruskouluissa. Pitäisikö myös peruskoulun julkinen rahoitus ja tuki lakkauttaa Hirvisaaren mielestä?

Yleisradion säännöt on hyväksynyt yhtiön hallintoneuvosto, joka muodostuu kansan eduskuntaan valitsemista kansanedustajista. Täten siis säännöillä on demokratian tuki takanaan. Toki median olemassaolon tärkeä peruste on riippumattomuus, joten sinänsä yhteys valtiovaltaan on ongelmallinen. Luotan silti julkisen viestijän kohdalla parlamentaariseen riippumattomuuden takeeseen.

Ps. Hirvisaaren nettisivujen etusivulla mies mainitsee: ”Vastustan sananvapauden rajoittamista.” Yleisradion välittämä sana vaikuttaa kuitenkin olevan hänen mielestään väärä. Rivien välistä on jopa luettavissa, ettei mies edes seuraa Yleisradion tuotantoa.

timokontio
Sosialidemokraatit Helsinki

Helsingin kaupunginhallituksen varajäsen, kansalaisaktivisti ja valtiotieteilijä, lastensuojelutyön ammattilainen, http://timokontio.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu