Berliinin vuokrakatto kaatui – Saksan demarit ja vihreät ajavat nyt valtakunnallista vuokrakattoa

Saksan sosialidemokraattisen puolueen 31 -vuotias varapuheenjohtaja Kevin Kühnert vaatii Saksaan valtakunnallista vuokrakattoa ja sanoo puolueen nostavan sen vaaliteemakseen syksyn parlamenttivaaleissa. (Kuva: Werner Shüring / SPD:n julkinen mediakuvapankki)

Yli 1/2 saksalaisista asuu vuokralla. Saksan perustuslakituomioistuimen torstainen päätös kumota Berliinin kiistelty vuokrakatto on synnyttänyt maassa poliittisen keskustelun valtakunnallisesta vuokrasääntelystä ja vuokrakaton säätämisestä liittovaltion tasolla. Saksan pääkaupungin Berliinin vuokrat nousivat pelkästään vuosien 2013 ja 2019 välillä 27 %:a. Tämän vuoksi Berliiniä hallitseva punavihreä osavaltiohallitus ajoi kesäkuussa 2019  kaupunginvaltuustossa läpi vuokrakaton, jota valtuuston oikeistoryhmät CDU ja FDP vastustivat.

Berliinin hallinnossa tappiolle jääneiden konservatiivipuolue CDU:n ja liberaalipuolue FDP:n kansanedustajat valittivat pääkaupungin vuokrakattopäätöksestä perustuslakituomioistuimeen, joka siis kumosi vuokrakaton torstaina. Kanteessa oli mukana 284 kansanedustajaa.

Vuokra-asuntoja omistavien kiinteistösijoitusyhtiöiden osakekurssit lähtivät välittömästi nousuun Frankfurtin pörssissä.

Berliinin CDU:n puheenjohtaja ja kansanedustaja Kai Wegner kommentoi perustuslakituoimioistuimen päätöstä tuoreeltaan:

”(Kaatuneen vuokrakaton aiheuttama) vahinko on suuri. Ideologia ei ratkaise ongelmia, ei asuntomarkkinoilla. Pitkällä aikavälillä vain riittävä asuntotarjonta voi taata kohtuuhintaiset vuokrat.”

Wegner on CDU:n pormestariehdokas syyskuussa järjestettävissä Berliinin osavaltiovaaleissa.

CDU:n valtakunnallisen puolueen pääsihteeri Paul Ziemiak twiittasi:

”Vuokrakatto -tuomio on isku vastuuttomalle punavihreälle politiikalle. Kärsijöitä ovat vuokralaiset, joita uhkaavat korkeat takaisinmaksut. Yksi asia on selvä: emme tarvitse ideologisia näennäisratkaisuja. Vain rakentamisturbolla voimme saada lisää asuntoja ja kohtuuhintaista asumista”. 

CDU:ta edustava ja rakentamisesta vastaava Saksan liittohallituksen ministeri Horst Seehofer sanoi, että vuokrakaton kaatuminen oli hyvä asia, koska se oli väärä tapa edetä rakennuspolitiikassa.

”Se loi epävarmuutta asuntomarkkinoilla, hidasti investointeja eikä tuonut yhtään uutta asuntoa”, ministeri arvosteli. Hänen mukaansa asuntopulan torjumiseksi on vain kolme keinoa: ”Rakentakaa, rakentakaa, rakentakaa”. 

Äärivasemmistolaista Linke -puoluetta edustava Berliinin asuntoministeri Sebastian Scheel luonnehti korkeimman oikeuden päätöstä ”raskaaksi päiväksi berliiniläisille vuokra-asujille” ja jatkoi:

”Lähdimme tälle tielle perustelluista syystä. Tiesimme liikkuvamme uudella pohjalla ja halusimme selvittää tämän toimivaltakysymyksen.”

Tuomioistuimen mukaan osavaltioilla – jollainen Berliinin kaupunki on – ei ole oikeuttaa säännellä vuokria, koska Saksan liittovaltio on jo päättänyt niin sanotusta vuokrajarrusta  ja siten vuokrasääntely kuuluu jatkossakin vain liittovaltiolle.

Joka toinen saksalainen asuu vuokralla  – valtakunnallinen vuokrajarru ei hillinnyt suurkaupunkien vuokrien karkaamista

Saksan parlamentti hyväksyi valtakunnallisen vuokrajarrun maaliskuussa 2015 CDU:n ja demaripuolue SPD:n koalitiohallituksen esityksestä. Uusi laki antoi osavaltioille mahdollisuuden säätää, että nopeasti nousevien vuokrien kaupungeissa voidaan määrätä, etteivät uusien vuokrasopimusten vuokrat voi olla yli 10 %:a korkeampia kuin alueen keskimääräinen vuokrataso.

Vuokra-asumisen kalleus on Saksassa polttavampi ongelma kuin Suomessa. Yli 1/2 saksalaisista asuu vuokralla ja asumiskulut vievät keskimäärin 1/3 saksalaisten tuloista. Suomalaisista 1/3 asuu vuokralla ja asumiskulut vievät alle 1/5 suomalaisten tuloista.

Berliiniä hallitsevat sosialidemokraatit, äärivasemmistopuolue Linke ja Vihreät halusivat kaupunkiin tiukemman vuokrasääntelyn, koska liittovaltion lakiin perustuva 10 %:n prosentin jarru uusien vuokrasopimusten vuokratasolle ei ollut hillinnyt vuokrien nousua.

Berliinin vuokrakaton ensimmäisessä vaiheessa helmikuussa 2020 1,5 miljoonan asunnon vuokrat jäädytettiin kesäkuun 2019 tasolle 5 vuoden ajaksi. Jäädyttäminen koski 90  %:a Berliinin vuokra-asunnoista.

Toisessa vaiheessa marraskuussa 2020 kaikki vuokrat, jotka olivat yli 20 %:a korkeammat kuin alueen keskimääräinen vuokrataso, määrättiin laskettavaksi vuokran ylärajalle, joka määriteltiin talon rakennusvuoden, alueen tai viimeisimpien remonttien perusteella. Tällä perusteella vuokranantajat joutuivat laskemaan noin 500 000 asunnon vuokria. Tämä ei koskenut uusimpia, vuonna 2014 ja sen jälkeen käyttöön otettuja asuntoja.  Uusille vuokrasopimuksille asetettiin yläraja, joka vastasi vuoden 2013 keskivuokria.

Ihmisten vuokrat saattoivat laskea kertaheitolla 1/4:n verran viime vuoden lopussa. Näin oli etenkin halutuilla keskusta-alueilla, joilla vuokrat ovat nousseet pilviin. Berliinin kaupunginvaltuuston arvion mukaan noin 340 000 vuokralaisen vuokraa alennettiin.

Berliinin vuokrakattoa arvosteltiin monenlaisilla perusteilla. Sen sanottiin hyödyttävän eniten keskustan haluttujen ja kalliiden asuntoalueiden vuokralaisia. Se sai yksityiset vuokranantajat harkitsemaan asuntojen myyntiä. Se hyydytti uusien vuokratalojen rakennushankkeet, koska rakennuttajat jäivät odottamaan korkeimman oikeuden ratkaisua.

Mitä Berliinin vuokrille tapahtuu?

Vuokranantajat voivat nyt tuomion perusteella nostaa vuokria heti ja teoriassa vaatia vuokralaisia maksamaan jälkikäteen ”varjovuokrat” eli erotuksen, jonka he olisivat joutuneet maksamaan ellei kaupunki olisi asettanut vuokrakattoaan. Tämä voi tarkoittaa monelle asukkaalle satojen eurojen lisämenoa.

Saksan suurin vuokranantajayhtiö Vonovia sekä toinen kiinteistösijoitusyhtiö LEG ovat ilmoittaneet etteivät lähde perimään ”varjovuokria” jälkikäteen asukkailtaan.

Berliinissä 42 000 asuntoa omistavan Vovonian toimitusjohtajan Rolf Buchin mielestä vuokralaisten ”ei täydy kärsiä taloudellisesti poliittisten päätösten seurauksista”.  Kyse on noin 10 miljoonan euron menetyksestä yhtiölle. Sitä vastoin 114 000 asuntoa Berliinissä omistava kiinteistöyhtiö Deutsche Wohnen aikoo periä saamatta jääneet vuokrat, jotka ovat keskimäärin 430 euroa vuokralaista kohden.

Berliinin vuokralaisyhdistys tulkitsee, ettei ole perusteita vuokralaisten sopimuksien suoraan irtisanomiseen, koska nämä toimivat vuokranmaksussaan vallinneen asetuksen (vuokrakatto) mukaisesti.

Berliinin asuntoviranomaisten arvion mukaan 1/10 vuokranalennuksen saaneista 340 000 vuokralaiskotitaloudesta tarvitsee apua takautuvasti maksettavaksi tulevien vuokrien hoitamiseen. Tämä tarkoittaa noin 40 000 vuokralaisen auttamista.

Berliinin osavaltiohallitus käsittelee syntynyttä tilannetta huomenna. Asuntoasioista vastaavan ministerin Scheelin mukaan osavaltiohallitus katsoo velvollisuudekseen rakentaa vuokralaisille ”sosiaalisesti hyväksyttäviä ratkaisuja”. Erityistä apua tarvitseville suunnitellaan hätäapurahastoa.

Demarit nostavat kalliit vuokrat ja vuokrasääntelyn vaaliteemaksi

Berliinin vuokrakattoa vastustanut ja sen oikeuteen vienyt CDU kävi sunnuntaina hyökkäykseen pääkaupungin punavihreää hallitusta vastaan ja esiintyy nyt vuokralaisten puolustajana. Berliinin oppositiojohtaja eli CDU:n kaupunginvaltuustoryhmän puheenjohtaja Burkard Dregger vaatii demaripormestari Michael Mülleriltä selontekoa vuokrakaton kaatumisesta.

Sadat tuhannet vuokralaiset kaupungissamme haluavat nyt tietää, miten asiat jatkuvat sen jälkeen, kun punavihreä asuntopoliittinen riskiprojekti on päättynyt”, Dregger sanoi ja jatkoi vuokralaisten ystävänä esiintyen, että tarvitaan vastauksia moniin kysymyksiin.  Kuinka vuokralaiset, jotka eivät pysty maksamaan heiltä nyt jälkikäteen perittäviä vuokria, pelastetaan irtisanomiselta?  Laajennetaanko neuvontapalveluja (vuokrakattoprojektin vuoksi) kärsimään joutuville? Kuinka Berliinissä pistetään pystyyn uusia rakennusprojekteja? 

Pormestari Müller joutuu antamaan selonteon torstaina.

Saksan toiseksi suurimmaksi puolueeksi mielipidemittauksissa noussut Vihreä puolue vaatii, että on säädettävä Berliinin vuokrakaton kaltainen valtakunnallinen laki. Puolueen asuntopoliittinen asiantuntija ja kansanedustaja Christian Kühn sanoi torstaina, että ”liittohallituksen vastuulla on nyt parantaa nopeasti valtakunnallista vuokrajarrua ja rajoittaa vuokrankorotuksia tehokkaasti”. Hänen mukaansa Berliinin vuokrakatto oli viimeinen hätäkeino ja oikeuden tuomio näytti, että se keino on nyt käytetty. 

Myös SPD:n Berliinin valtuustoryhmän puheenjohtaja ja Berliinin demareiden johtaja Raed Saleh vaati heti tuomion tultua vuokrien jäädyttämistä koko Saksassa: ”Pallo  on nyt CDU:lla liittohallituksessa”. ”Berliinin CDU on jäävännyt itsensä jo ajat sitten ja ryhtynyt puhtaaksi (vuokranantajien) lobbariksi. He eivät välitä vuokralaisten turvasta”, pääkaupungin demarijohtaja syytti ja jatkoi, että emopuolueen on nyt osoitettava ettei koko CDU ole berliiniläisten linjalla.

”SPD vaatii vuokrien nousun pysäyttämistä. CDU:n on valittava, luopuuko se vastustamasta vuokrien nousun pysäyttämistä vai jatkaako vuokranantajien puolesta lobbaamista”, Saleh sanoo. Hänen mielestään yksi vaihtoehto on, että liittovaltio antaa asetuksella osavaltioille oikeuden säädellä vuokria siihen tapaan kuin Berliini yritti. 

Myös Berliinin demareiden toinen johtaja, Saksan liittohallituksen perheministeri Franziska Giffey kannattaa  valtakunnallista asetusta. ”Vuokralaisten tehokas suojeleminen liian korkeilta vuokrilta on ratkaistava liittovaltion tasolla”, hän sanoo.  Ministeri muistuttaa, etteivät ylikuumentuneet vuokra-asuntomarkkinat ole ainoastaan Berliinin ongelma, vaan suurkaupunkien ongelma kaikkialla maassa. 

SPD:n varapuheenjohtaja ja puolueen nuorisojärjestön johdosta juuri luopunut Kevin Kühnert vaatii valtakunnallista vuokrakattoa Berliinin vuokrakaton tilalle: ”Oikeuden ratkaisu teki selväksi, etteivät osavaltiot voi päättää vuokrien nousun pysäyttämisestä, mutta liittovaltio voi hyvin päättää.”

”SPD tekee parlamenttivaaleissa 26. syyskuuta vuokra-asujille selkeän tarjouksen: seuraavassa liittohallituksessa haluamme jäädyttää vuokrat kaikilla alueilla, joilla vuokra-markkinat ovat ylikuumentuneet”, Kühnert uhoaa.

SPD:n varapuheenjohtajan mukaan puolue haluaa myös, että vuosittain rakennetaan vähintään 100 000 vuokrasäänneltyä asuntoa tyydyttämään kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen kysyntä. Kühnertin mukaan Berliinin vuokrakatto on hävitty taistelu, mutta taistelu vuokratason räjähtämistä vastaan ei ole läheskään ohitse. Demarijohtaja hyökkää rajusti Berliinin vuokrakaton oikeuteen vieneitä oikeiston kansanedustajia vastaan:

“284 CDU:n , CSU:n ja FDP:n kansanedustajaa pudotti naamionsa. He menivät oikeuteen ajaakseen kiinteistösijoittajien lobbareitten asiaa samaan aikaan, kun heidän puolueensa vastustavat kaikilla tasoilla vuokra-asujien suojelua. Ei ole selkeämpää tapaa osoittaa, millä puolelle ylikuumentuneita asuntomarkkinoita  he ovat”.

Kühnert vihjaa, että oikeiston kansanedustajat lobbaavat kiinteistösijoitusyhtiöiden etua anteliaiden vaalitukien toivossa.

SPD:n puheenjohtajan Saskia Eskenin mielestä ”siellä missä vuokrat Berliinin tavoin todella räjähtävät on luotava mahdollisuus puuttua asiaan vuokrakatolla tai vuokrajarrulla”. 

Oikeistosta ei ole vielä löytynyt myötämieltä vihreiden ja vasemmiston vaatimuksille valtakunnallisen vuokrien säätelyn kiristämiseksi.

CDU:ta edustava Saksan talousministeri Peter Altmaier torjuu yritykset uusiksi vuokrakatoiksi. Hänen mielestään ne on hylättävä niin osavaltioiden kuin liittovaltion tasolla: ”Uusien huoneistojen rakentamisen täytyy olla päätavoite. Sitä ei voida tehdä asettamalla kattoja”. Talousministerin mielestä vuokrakatto ainoastaan karsi rakentamista ja synnytti epävarmuutta.

Myös liberaalien FDP tyrmää valtakunnallisen vuokrakaton. ”Berliinin senaatin kokeilu on epäonnistunut paitsi laillisesti, myös poliittisesti ja sosiaalisesti. Olisi nyt täysin järjetöntä soveltaa sitä koko Saksaan”, puolueen asuntopoliittinen asiantuntija ja kansanedustaja Daniel Föst sanoi perjantaina. ”Halu korjata asuntopula julkisen vallan vuokrahinnoittelulla oli punavihreiden naiivi idea”. 

 

 

 

 

 

0
TimoKrkkinen
Sosialidemokraatit Helsinki

Viestintäammattilainen, ammattiyhdistysaktiivi ja valtiotieteiden maisteri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu