Eero Heinäluoma olisi Suomen paras ehdokas EU:n puolustuskomissaariksi

Eduskunnan silloinen puhemies Eero Heinäluoma otti Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin vastaan eduskunnassa vuonna 2015. (Kuva: Naton Flickr -kuvapankki)

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok) sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa pitävänsä varmana,  että EU:hun perustetaan uusi puolustuskomissaarin tehtävä ensi syksyn eurovaalien jälkeen. EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on toivonut salkun perustamista ja sanonut, että puolustuskomissaariksi olisi hyvä valita henkilö itäisestä EU-maasta.  Häkkänen kertoi samassa haastattelussa, ettei itse ole kiinnostunut tehtävästä. Myös Suomen nykyinen EU-komissaari Jutta Urpilainen (sd) sanoi presidentinvaalikampanjansa aikana haluavansa turvallisuuskomissaarin komissioon.

Pääoppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman (sd) kannatti lauantaina puolustuskomissaarin salkun perustamista ja sanoi, että Suomen kannattaisi tavoitella  salkkua itselleen.

Suomen komissaariehdokkaaksi on yleensä asetettu pääministeripuolueen edustaja. Siksi Urpilainen joutunee väistymään syksyllä ja tilalle tarjotaan kokoomuslaista. Europarlamentaarikon ja ex-ministerin Henna Virkkusen (kok) uumoillaan olevan vahvoilla.

Tuleva puolustuskomissaari tulee olemaan raskaan sarjan jäsen uudessa EU-komissiossa. Tehtävä on äärimmäisen tärkeä, koska Euroopassa riehuu sota ja Vladimir Putin on todellinen uhka koko unionille. Jos Suomi tavoittelee tehtävää, ehdokkaan on syytä olla hyvä ja jäsenmaissa kannatusta saava.

Kun nykyinen puolustusministeri Häkkänen ei ole käytettävissä ja hänen edeltäjäänsä Antti Kaikkosta (kesk) kiinnostaa enemmän Keskustan puheenjohtajuus, niin puolustusministerin kokemuksen omaavia ehdokkaita ei ole. Sitä paitsi Keskusta on oppositiossa ja vajonnut niin pieneksi, että keskustalaista EU-komissaaria tuskin nähdään tällä vuosikymmenellä.

Yllätysehdokas voisi olla nykyinen kokoomuksen kansanedustaja ja puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg (kok).  Kokemusta ja asiantuntemusta olisi vaikka muille jakaa. Uunituoreen kansanedustajan on kuitenkin varmaan vaikeaa nousta näin isolle pallille, joka kelpaa monelle muullekin.

Jos halutaan asettaa mahdollisimman vahva suomalainen ehdokas, sellainen löytyy, mutta pääministeripuolueen ulkopuolelta.

Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd) on tunnettu ja arvostettu EU:ssa, entinen ministeri sekä pitkän linjan puolustus- ja turvallisuuspoliitikko. Hänet listattiin viime kuussa 705 -jäsenisen Euroopan parlamentin 26. vaikutusvaltaisimmaksi parlamentaarikoksi. Aiemmin hänet on arvioitu oman vastuualueensa (EU-parlamentin talouspolitiikka) 8. vaikutusvaltaisimmaksi europarlmentaarikoksi.  Heinäluoma on europarlamentin toiseksi suurimman ryhmän, sosialidemokraattien S&D:n kärkihahmoja.

Heinäluoma on paitsi suomalainen huippupoliitikko myös arvostettu pitkän linjan turvallisuuspoliitikko pääoppositiopuolue SDP:n sisällä  Hänen turvallisuuspoliitikon uransa alkoi heti varusmiespalveluksen jälkeen, kun hän pestautui Varusmiesliiton pääsihteeriksi vuonna 1976. Heinäluoma on edustanut SDP:tä monissa puolustuspoliittisissa ja turvallisuuspoliittisissa keskusteluissa.

Eduskuntaurallaan hän istui ulko- ja puolustuspoliittisissa valiokunnissa molemmissa 5 vuotta. Tällä hetkellä hän työskentelee Euroopan parlamentin turvallisuus- ja puolustuspolitiikan valiokunnassa.

Heinäluoman turvallisuuspoliittista auktoriteettia puolueessaan kuvaa, että kansanedustaja-aikoinaan esimerkiksi vuonna 2009 hän piti SDP:n ryhmäpuheenvuoron, kun eduskunta käsitteli valtioneuvoston selontekoa Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta.

Heinäluoma tuntee myös Naton. Kansanedustajana hän oli liki 10 vuotta Pohjois-Atlantin liiton parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan jäsen ja osan ajasta sen varapuheenjohtaja. Naton parlamentaarinen yleiskokous ei ole osa Pohjois-Atlantin puolustusliittoa, mutta yleiskokous voi antaa Natolle suosituksia. Eduskunnasta on osallistunut valtuuskunta Nato parlamentaarisiin yleiskokouksiin vuodesta 1998 lähtien.

Jos Suomi haluaisi asettaa mahdollisimman pätevän sekä mahdollisimman paljon EU:ssa tunnetun ja arvostetun ehdokkaan puolustuskomissaarin tehtävään, valinta olisi selkeä: Eero Heinäluoma.

 

 

TimoKrkkinen
Sosialidemokraatit Helsinki

Viestintäammattilainen, ammattiyhdistysaktiivi ja valtiotieteiden maisteri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu