Hallituksen hystereesiteorioiden mukaan 5 + 5 on 7 tai jotain ihan muuta

Hystereesia vai huijaamista? En ymmärrä höpinää, jossa hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista yritetään tulkita ”hystereesi” -vipuvarrella, jonka ilmeisesti hallituksen vasemmistopuolueiden 36 -päisen avustaja-armeijan sotamiehet ovat keksineet STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainàn blogikirjoituksesta.

Minusta näyttää, että pyrkimyksenä on vaikuttaa poliittisesti ja spindoctoroida (spin doctor = someone whose job is to make ideas, events etc. seem better than they really are, especially in politics) julkisuutta siten, että ensin hämärretään, mitä tavoite 60 000 uudesta työpaikasta alun perin tarkoitti ja sitten monimutkaisia laskentamalleja vilauttaen tehdään hattutemppu, jolla jonkin väitetään toteuttaneen alkuperäistä tavoitetta, vaikkei se ole toteuttanut.  Varsin tyypillinen manipulointistrategia.

Mitä ekonomisti Lainà kirjoitti blogissaan?

Hän kirjoitti: ”Hystereesinäkemyksen mukaan työllisyysaste on vajaan prosenttiyksikön korkeammalla tasolla (korona)elvytyksen ansiosta. Työllisiksi muutettuna tämä tarkoittaa, että työllisiä on pysyvästi 22 – 30 000 enemmän elvytyksen ansiosta.”

Laina tarkoittaa, että Suomeen olisi tullut 22 – 30 000 työtöntä enemmän ilman nykyistä koronaelvytystä ja tämä vähennys työllisten määrään olisi jäänyt pysyväksi ilman koronaelvytystä.

Marinin hallituksen tavoitteena on 60 000 ”päätösperäistä” uutta työpaikkaa vuoteen 2023 mennessä – verrattuna työpaikkojen määrään vuonna 2019. Sanna Marinin hallituksen ohjelmassa sanotaan (s. 14): ”työllisten määrä VAHVISTUU vähintään 60 000 henkilöllä vuoden 2023 loppuun mennessä”.

Eikö hallitusohjelman tavoitetta voi yksinkertaisesti verrata siihen, että yhteiskunnallisesti valveutunut ja idealistinen ravintoloitsija Pekka on vuonna 2019 päättänyt, että haluaa vuoteen 2023 mennessä paitsi kasvattaa liikevaihtoaan ja tulojaan myös työllistää 5 uutta ihmistä niiden 5 työntekijän päälle, jotka hänellä oli vuonna 2019?

Hänen tavoitteensa on, että hänen työllistensä määrä ”vahvistuu” vähintään 5 henkilöllä vuoden 2023 loppuun mennessä.

Korona, ravintolarajoitukset ja ravintolasulku sotkivat Pekan suunnitelman, mutta hallituksen koronaelvytyksenä antaman 100 000 euron ravintolatuen avulla Pekka välttää, että hänen täytyisi ennen vuotta 2023 sanoa irti 2 vanhoista työntekijöistään.

Pekka halusi idealistisesti työllistää 10 ihmistä vuonna 2023. Hän ei onnistu siinä, vaan vuonna 2023 hän työllistää yhä vain 5 ihmistä. Mutta: hän on onnistunut välttämään 2 ihmisen irtisanomisen. Silti: onko Pekka onnistunut tavoitteessaan työllistää vuonna 2023 5 ihmistä enemmän kuin vuonna 2019? Minun mielestäni ei. Hallituksen hystereesiteoreetikkojen mielestä kyllä.

Suomen työttömyysaste juuri ennen korona-aikaa viime helmikuussa oli 6,9 %:a. Tämän vuoden helmikuussa se oli 8,1 %:a. Suomen työttömyysase on siis noussut 1,2 % -yksikköä vuodessa.

Annan hallituksen numeronikkareille vinkin: mitatkaa onnistumistanne uusien työpaikkojen luomisessa työttömyysasteella.

Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmassa sanotaan (s. 14), että kun työllisten määrää vahvistetaan vähintään 60 000 henkilöllä ja työllisyysaste nostetaan 75 %:iin, Suomen työttömyysaste on 4,8 %:a vuonna 2023.

Sanna Marinin hallituksen ohjelman työllisyystavoitteisiin sisältyy siis tavoite, että työttömyysaste on 4,8 %:a vuonna 2023.

Työttömyysaste on nyt 8,1 %:a. Puolet siitä on 4 %:a. Siinä on hallitukselle selkeä ja yksinkertainen tavoite: puolittakaa työttömyysaste. Tai ainakin edes lähes puolittakaa se.

+1
TimoKrkkinen
Sosialidemokraatit Helsinki

Viestintäammattilainen, ammattiyhdistysaktiivi ja valtiotieteiden maisteri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu