Hallituksen koronaelvytys vaatii kymmeniä miljardeja

Kuka ei kuulu joukkoon? Saksa 550 miljardia euroa. Britannia 360 miljardia. Espanja 200 miljardia. Tanska 30 miljardia. Ruotsi 28 miljardia. Suomi 5 miljardia. Nämä ovat EU-maiden hallitusten viime päivinä tekemiä päätöksiä rahoituspaketeista, joilla pyritään estämään yritysten kaatuminen ja talouskasvun romahtaminen koronaepidemian seurauksena. Kun laskee, kunka suurta prosenttiosuutta tukipaketit edustavat kunkin maan bruttokansantuotteesta, lista näyttää tältä: Espanja 17 %, Britannia 15 %, Saksa 14 %, Tanska 8 %, Ruotsi 6 %, Suomi 2 %.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla julkisti tänä aamuna arvion,  että Suomen bruttokansantuote supistuu 5 %:a tänä vuonna koronavirusepidemian vuoksi.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni ilmoitti eilen, että hallitus tarjoaa 5 miljardin euron rahoitustuen, jotta yritykset eivät kaatuisi koronakriisissä. Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus sanoi tänään Ylellä, että paketti on riittämätön ja viittasi Ruotsin hallituksen moninkertaiseen rahoitukseen. Lehmuksen mukaan yritysten tukeen tarvitaan kriisissä vähintään 15 miljardia euroa.

Kun vertaa Marinin hallituksen tukipäätöstä muiden maiden hallitusten päätöksiin, näiden panostus koronaepidemian taloudellisten vaikutusten torjumiseen on moninkertainen. Saksassa yksin Baijerin osavaltio on ilmoittanut tukevansa yrityksiä 10 miljardilla eurolla eli euroina kaksi kertaa enemmän kuin Suomi.

Suurimman elvytyspaketin suhteessa bruttokansantuotteeseen on julkistanut Espanja. Maa panostaa koronaelvytykseen 9 -kertaisesti sen minkä Suomi. Paketti sisältää muun muassa luottotakauksia  yrityksille, mutta myös valtion tukea lomautuskorvauksiin ja asuntolainamaksujen keskeytyksiä heille, joiden työllisyyteen epidemia vaikuttaa.

Espanjan sosialistipääministeri Pedro Sànchez sanoi tiistaina,  että ”toimenpiteet ovat poikkeuksellisia eikä niillä ole vastinetta maamme demokraattisessa historiassa. ” ”Haluamme suojata työllisyyttä ja haluamme yritysten tietävän, että hallitus auttaa niitä. Ketään ei jätetä”. Sànchezin mukaan Espanjan hallitus tarvitsee lisäksi vielä ”jälleenrakennusbudjetin” sen jälkeen, kun epidemia on laantunut.

Sanna Marinin ansioksi pääministerinä on sanottava, että hän ei kiertele eikä kaartele hankalia kysymyksiä. Hän vastasi tänään hallituksen tiedotustilaisuudessa toimittajille, että 5 miljardia euroa on ”tietenkin” vain alku ja hallitus tekee vielä uusia päätöksiä. Todennäköisesti yrityksille tarjottava tuki nousee Suomessakin kymmeniin miljardeihin euroihin piankin.

Antti Rinteen hallitusohjelmaan sisällytettiin viime kesänä niin sanottu poikkeusolojen mekanismi. Siinä määriteltiin, että hallitus varautuu poikkeukselliseen suhdannetilanteeseen mekanismilla, joka mahdollistaa miljardin euron elvytyksen budjettikehyksen estämättä. Mekanismi on tarkoitettu vuosille 2020–2022, ja varoja voidaan käyttää kertaluontoisiin menoihin korkeintaan 500 miljoonaa euroa vuodessa.

Mekanismi voidaan ottaa käyttöön, jos maailmantalous tai etenkin euroalue joutuu vakavaan suhdannetaantumaan, joka ajaa Suomen talouden samaan tilaan.

Poikkeusolojen mekanismiksi kutsuttua elvytystä voitaisiin käyttää myös, jos Suomen talous ajautuisi suhdannetaantumaan hallituksen toimista riippumattomien häiriöiden vuoksi.

On selkeää, että nyt jos koskaan euroalue on ajautumassa vakavaan suhdannetaantumaan, joka ajaa Suomen talouden samaan tilaan ja että Suomen talous on ajautumassa suhdannetaantumaan hallituksen toimista riippumattomien häiriöiden vuoksi.

Ex-pääministeri Rinne esitti viikonloppuna, että poikkeusolojen miljardi otetaan käyttöön. Sillä kenties oli vaikutusta siihen, että valtiovarainministeri ilmoitti maanantaina 5 miljardin tuesta yrityksille. Muutoin vielä viime kesänä hehkutetusta poikkeusolojen mekanismista ei ole puhuttu.

Poikkeusolojen mekanismista ei puhuta ehkä, koska siinä on valuvika.  Siitä ei puhuta, koska  koronaepidemia osoitti hallitusohjelman elvytysvaran auttamattoman pieneksi.

Miljardi euroa on toki suuri raha. Mutta kun muiden EU-maiden tekemien ratkaisujen perusteella  Suomen koronaelvytysvaran pitäisi oikeasti olla 15 miljardin euron (Ruotsin taso suhteutettuna Suomeen) ja 45 miljardin euron (Espanjan taso suhteutettuna Suomeen) välillä näyttää pahasti, että Suomen hallitusohjelman poikkeusolojen mekanismin elvytysvarassa ”vaikuttaisi nykytilanteen valossa olevan ainakin desimaalipilkkuvirhe” kuten Turun yliopiston taloustieteen emeritusprofessori Matti Wiren totesi tänään Uuden Suomen Puheenvuoro -blogissaan.

Tämäkin kuvastaa, miten hataralla pohjalla nykyisen hallituksen talouspolitiikka on valitettavasti.

Hallitusohjelmaan on ladattu 2 miljardin euron pysyvät uudet menot, jotka oli suunniteltu rahoitettavaksi työllisyysasteen nostolla. Tämä korttitalo romahti, kun pääministeri Marin sanoi, ettei työllisyysasteen nostosta enää edes unelmoida, koska täytyy kaivaa miljardeja euroja pelkästään nykyisen työllisyysasteen säilyttämiseen.

EU-maiden hallitukset ovat tehneet koronapäätöksiään aika lailla sen mukaan, mitä muissa maissa on päätetty aiemmin. Kovimmat päätökset ovat tehneet myrskyn silmässä oleva Italia, Espanja sekä eilen Ranska. Ranskassa julistettiin Italian ja Espanjan kaltainen koko kansaa koskeva ulkonaliikkumiskielto 2 viikoksi.

Perusteluna oli, etteivät kansalaiset olleet noudattaneet pelkkiä suosituksia pysyä kotona. Sitä myös valvotaan ja ulkona liikkuvan on osoitettava olevansa välttämättömällä asialla esimerkiksi ruokakaupassa tai iskee sakko. Presidentti Emmanuel Macronin mukaan 100 000 poliisia valjastetaan valvomaan ulkonaliikkumiskieltoa.

Ranskassa on todennäköisesti jo kymmeniätuhansia virustartunnan saaneita. Myös Saksassa lienee todellisuudessa jo kymmeniätuhansia tartunnan saaneita. Saksassa virukseen kuolleita kuitenkin on paljon vähemmän kuin Ranskassa. Molemmissa maissa tartunnat lisääntyvät huimaavaa vauhtia.

Liittokansleri Angela Merkel ilmoitti eilen epidemiatoimien tiukentamisesta Saksassa, mutta ne ovat yhä paljon lievempiä kuin naapurimaassa Ranskassa. Ne ovat myös lievempiä kuin Suomessa. Toisin kuin meillä, Saksassa ei esimerkiksi yli 70 -vuotiaita ole velvoitettu pysymään kotona kuten Suomessa ja Britanniassa.

Saksassa saattaa ote kuitenkin tiukentua, sillä siellä osavaltiot voivat itse päättää toimistaan. Esimerkiksi Baijerin osavaltio oli jo tehnyt päätökset, jotka Merkel julisti maanantaina. Baijerissa on julistettu poikkeustila kuten Suomessa.

Marinin ryhdikkyys olla kiertelemättä vaikeita kysymyksiä kävi ilmi tänään tiedotustilaisuudessa myös, kun hän vastasi toimittajien kysymyksiin suositusten valvonnasta. Pääministerin mukaan muun muassa poliisi ohjeistetaan seuraamaan tilannetta eikä ole poissuljettua, että Suomessakin siirrytään vielä kovempiin rajoituksiin liikkumiselle, mikäli ihmiset eivät näytä välittävän suosituksista.

 

 

TimoKrkkinen

Viestintäammattilainen, ammattiyhdistysaktiivi ja valtiotieteiden maisteri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu