Haloo, Suomesta puhutaan, kuuleeko kukaan EU:ssa

”Haloo, täältä puhutaan, kuuleeko kukaan” alkaa Lapinlahden Lintujen kappale Keski-ikä on syvältä. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan enemmistö päätti eilen, että EU:n elpymispaketin hyväksymisen täytyy saada 2/3 kansanedustajista taakseen. Määräenemmistön edellyttämistä perusteltiin sillä, että elpymispaketissa poiketaan Suomen perustuslain kannalta merkityksellisellä tavalla vakiintuneista Euroopan unionin  taloudenhoidon sopimuksista ja periaatteista.  Valiokunnan enemmistön mielestä järjestely ”rinnastuu merkittävään toimivallan siirtoon Euroopan unionille”.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) ilmoitti välittömästi, että elpymispaketin kaatuminen Suomessa ja sen myötä koko unionissa ”aiheuttaisi valtavan särön ja arvovaltatappion Suomelle, joka olisi koko EU-historiamme ylivoimaisesti suurin”. ”Valtavan iso juttu Suomen kannalta EU:ssa”, kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvanmaa kommentoi. Sirpa Pietikäinen, kollega samasta puolueesta, kauhisteli: ”Jos Suomi jää ulkopuolelle, olisi se nyt hirveä häpeä”.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) poliittisesta esikunnan eli valtioneuvoston kanslian ”lähteet”aloittivat Suomen häpeällä pelottelun ennen perustuslakivaliokunnan kokousta vuotamalla Ylelle EU:n neuvoston oikeuspalvelun lähettämän luottamuksellisen vastauksen pääministerin esikunnan sille luottamuksellisesti lähettämään tiedusteluun.

”Tyrmäävässä” vastauksessa sanottiin, että Suomen eduskunnan hylkäävä päätös

1) kaataisi kaiken ja pakottaisi unionin uudelleen lähtöpisteeseen koronaelvytyksessä,

2) aiheuttaisi Suomelle ”ennennäkemättömän mainehaitan ja poliittisen paineen” EU:ssa,

3) heikentäisi Suomen tulevia vaikutusmahdollisuuksia unionissa esimerkiksi  EU-johtajien toukokuun huippukokouksessa, jossa käsitellään ilmastopolitiikkaa ja Suomen metsäpolitiikkaan vaikuttavia asioita ja

4) kaataisi EU:n seitsemän vuoden budjettisovun , jossa Suomi saisi lisärahoitusta maatalouden kehittämisrahoihin 400 miljoonaa euroa sekä Pohjois- ja Itä-Suomen harvaan asutuille alueille 100 miljoonaa.

Tiedossa oli, että Keskustan edustajien kannat perustuslakivaliokunnassa ratkaisivat, vaatiiko valiokunta elpymispaketin hyväksymiseen 2/3:n määräenemmistön vai ei. Siksi luottamukselliset viestit vuodettiin Ylelle aivan valiokunnan kokouksen aattona.

Vuotamalla komission luottamuksellisen vastauksen Suomen pääministerin kanslian luottamukselliseen kysymykseen haluttiin tietysti painostaa Keskustan jäseniä perustuslakivaliokunnassa. Siksi tiedot Ylen toimittajalle vuotaneet ”lähteet” lienevät kehottaneet  korostamaan uutisessa kauheuksia, joita elpymispaketin kaatumisella olisi Keskustalle tärkeälle maa- ja metsätaloudelle.

Luottamuksellisten kirjeiden vuotaminen median uutisointiin vaikuttamiseksi ja muiden puolueiden painostamiseksi ei ole uutta Marinin hallituksen kaudella. Päinvastoin, niin on tehty usein.

Kun Keskustan mielen muuttaminen valiokunnassa ei onnistunut, sanan säilä suunnattiin kokoomukseen, jonka äänet ratkaisevat varsinaisen elpymispakettia koskevan eduskuntaäänestyksen tuloksen.

Etiäisenä emerituspääministeri Paavo Lipponen (sd) jo pari viikkoa sitten haukkui syntymäpäivähaastattelussaan kokoomuksen olevan EU-politiikassaan ”kuin joukko peräkammarin poikia”, joille SDP on antanut eduskunnassa ”liian isot raamit riehua ja ajaa halpaa populismia”, minkä takia ”talouspolitiikassa joudutaan puolustamaan elvytyspolitiikkaa leikkauslistoja vastaan”.

Kaikki politiikkaa seuraavat ymmärsivät perustuslakivaliokunnan päätöksen jälkeen, ettei kokoomus tule koskaan kaatamaan EU:n elpymispaketin kaltaista valtavaa koko EU:n ratkaisua.

Puolue päätyi erikoiseen ratkaisuun äänestää ryhmäpäätöksellä tyhjää eduskunnan elpymispakettiäänestyksessä. SDP:n kansanedustajaa Erkki Tuomiojaa tämä ei tyydyttänyt, vaan hänen mielestään ”tyhjää äänestävän kokoomuksen käyttäytymisestä ei tarvitse sanoa mitään”. Mutta sanoi kuitenkin, heti perään: ”Se on, paitsi entinen sivistyspuolue, nyt myös entinen Eurooppa-myönteinen puolue”.

Suomen perustuslakivaliokunnan päätöstä ei ole

uutisoitu edes naapurissa Ruotsissa.

 

Yhtä kaikki: kokoomuksen tyhjää äänestäminen estää EU:n elpymispaketin kaatumisen suomalaisten takia. Asioita seuranneet tietävät, ettei kokoomus ole missään vaiheessa vastustanut koronaelvytystä, vaikka on vaatinut muutoksia EU:n elpymispakettiin.

Tulevassa äänestyksessä siis 199 kansanedustajasta kokoomuksen 38 edustajaa hyppäävät sivuun. Elpymispaketin hyväksymiseen tarvitaan 2/3 jäljelle jäävistä edustajista eli 108 ääntä. Hallituspuolueilla on yhteensä 116 edustajaa. Hallituksen 2/3:n enemmistö äänestyksessä pitää, vaikka pari kokoomusedustajaa uhmaisi puolueensa ryhmäpäätöstä ja äänestäisi pakettia vastaa.

Vaatii valtavaa munausta hallituspuolueiden eduskuntaryhmiltä, jolleivat ne kykene turvaamaan EU:n elpymispaketille enemmistöä eduskunnassa. Toki sellainen on mahdollista, kun katsoo hallituksen sisäistä sähläystä tämän vuoden puolella.

Tilannetta asiallisesti kommentoivat poliitikot eivät pelkää paketin kaatumista Suomen takia eivätkä Suomelle langetettavaa sadan vuoden kirousta. ”Uskon, että enemmistö eduskunnasta löytyy”, europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd) sanoi twitterissä eilen.

Näyttää, ettei kotimaisesta kauhistelustamme huolimatta muissa EU -maissa ole edes huomattu Suomen perustuslakivaliokunnan kohtalokasta päätöstä. Helsingin Sanomien mukaan sitä on sivuttu kansainvälisten pankkien tämän aamun katsauksissa, mutta valiokunnan päätöksen aiheuttama riski arvioidaan marginaaliseksi.

Suomen perustuslakivaliokunnan päätöstä ei ole uutisoitu edes naapurissa Ruotsissa. Kansainvälisistä uutistoimistoista sijoittajille suunnattu Bloomberg julkaisi siitä ja kokoomuksen tyhjää äänestämisestä pienen uutisen eilen. Kansainvälinen Politico -verkkomedia kertoi valiokunnan päätöksestä ja elpymispaketin käsittelystä Suomessa 7 rivin uutisella.

Suomea tuskin katsellaan muualta EU:sta kauhistellen edes eduskunnan elpymispakettiäänestyksen koittaessa vapun jälkeen. Asiaa ei varmaan edes huomata. Äänestyksestä uutisoitaisiin ulkomailla todennäköisesti vain, jos paketti kaatuisi eduskunnassamme vastoin odotuksia.

Meidän Suomessa on turha sirotella tuhkaa päällemme elvytyspakettiäänestyksissämme. Oppositio tekee sellaista politiikkaa kuin sen kuuluu ja hallituksen kuuluu käyttää enemmistövaltaa, jonka se on saanut vaaleissa. Ei tämä sen kummempaa tai poikkeuksellisempaa ole, vaikka asia joidenkin partoja pärisyttää.

Antakaamme sillä välin ihmisten keskustella elvytyspaketin merkityksestä ja vaikutuksista, koskei siinä ole mitään pahaa. Samanlaista keskustelua käydään meitä tärkeämmissäkin maissa. Saksassakin kiistellään koko ajan, onko ”velkaunioni” tulossa vai ei.

Maan perustuslakituomioistuin tulkitsi äskettäin elpymispaketin kertaluonteiseksi poikkeusmenettelyksi. Siitä huolimatta Saksan valtiovarainministeri ja sosialidemokraattien liittokansleriehdokas Olaf Scholz ilmoitti toissa viikolla maan parlamentissa pitävänsä EU:n elpymispakettia ”tärkeänä askeleena kohti talousunionia”.

Sosialidemokraattien hallituskumppanin CDU/CSU:n piirissä elpymispaketti nähdään päinvastoin. ”Karlsruhe (perustuslakituomioistuin) antaa selkeän stop -merkin valtiovarainministeri Scholzin suunnitelmille vero- ja velkaunionista. Eurooppalaiset lainat ovat selkeästi kertaluonteisia ja ajallisesti rajoitettuja”, CDU/CSU:n parlamenttiryhmän talouspoliittinen asiantuntija ja kansanedustaja Eckhardt Rehberg sanoo. 

Miten Lapinlahden Lintujen kappale Keski-ikä on syvältä päättyy? ”Rahaa on, rahaa on, mistä saatais teille”.

 

+1
TimoKrkkinen
Sosialidemokraatit Helsinki

Viestintäammattilainen, ammattiyhdistysaktiivi ja valtiotieteiden maisteri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu