Ketä persuministeriä pitää uskoa nykyään?
Persuministerinä oleminen on kovaa työtä. Se on nuorallatanssia, jossa joutuu koko ajan kieli keskellä suuta miettimään, milloin on aika puhua viran edellyttämällä asiallisuudella, milloin puhua populistista puuta heinää ja milloin heittää alatyylistä läppää Hakaniemen ay-ruhtinaista. Uutinen SSAB:n 4,5 miljardin euron investoinnin suuntaamisesta Luulajaan Raahen sijaan oli tuskin julkaistu, kun valtiovarainministeri ja puoluejohtaja Riikka Purra (ps) kiirehti syyttämään asiasta SAK:ta viestipalvelu X:ssä: ”SAB myös yksi niistä, joihin lakot kovasti kohdistuvat. 40 % yrityksistä kertoo vähentävänsä investointeja Suomeen poliittisten lakkojen vuoksi (Tekno jäsenkysely).” Heti perään satojatuhansia kansalaisia edustavia ammattiliittoja aiemmin pilkannut elinkeinoministeri Wille Rydman (ps) loihti huulilleen näennäisen vakavan ilmeen ja virkansa puolesta kiisti puheenjohtajansa väitteen: ”Yrityksellä on ollut omat liiketaloudelliset intressinsä juuri siihen, että Luulajan laitoksen modernisointi on ollut heille kiireellisempi asia, koska Raahen laitos on Luulajan laitosta kannattavampi.”
Mihin populistiseen pilkkaan kansanedustaja Rydman olisi yltänytkään, jos sivu suun menneen jätti-investoinnin aikana elinkeinoministerinä olisi ollut esimerkiksi sosialidemokraattinen ministeri.
Pisteen pulinalle pisti SSAB Europe -divisioonan johtaja ja johtoryhmään kuuluva Olavi Huhtala kertoen, ettei Suomen poliittisilla lakoilla ollut vaikutusta päätökseen. ”Kyllä tämä (päätös)on tehty liiketoimintasyrjä edellä ja katsottu, mikä on parasta yhtiölle”, Huhtala vakuutti STT:lle. Hänen mukaansa poliittiset lakot ovat ikäviä, mutta niillä ei ole mitään vaikutusta päätökseen.
Kun persuministeri puhuu niin vastuu siirtyy kuulijalle.
”Kun persuministeri puhuu niin vastuu siirtyy kuulijalle.”
Kuulija ei kanna vastuuta mistään, ei edes siitä uskooko se sitä populistista propagandaa mitä populistisen pulueen ministereiltä on odotettavissa.
Niinhän se kyllä on että populistipuolueen ministerin vastuu rajoittuu siihen että populismi jatkuu ja pysyy puheissa ja teoissa myös silloin kun populistista tulee ministeri.
Mitään muuta vastuuta populistiministereillä ole mistään asiasta kuin siitä että puheet eivät muutu ja teot on puheiden mukaisia. Sen vastuunsa he ovat kantaneet.
Muista asioista ei sitten kukaan kannakaan mitään vastuuta niin pitkään kun ministerin pesti on populistin hallussa.
Ilmoita asiaton viesti
Rydman on ehkä jopa keskustellut asiasta SSAB:n kanssa.
Päätöstä on varmasti valmisteltu useita kuukausia. Teoriassa tietysti lakot olisivat voineet olla se korsi, joka katkaisee kamelin selän, mutta SSAB olisi varmaan viestinyt tästä, jos näin olisi.
Ilmoita asiaton viesti
Poliittiset lakothan ovat pian historiaa, joten ei yksikään rationaalinen toimija niiden vuoksi jätä investointiaan tekemättä.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentti kertoo vain että Riikosella ei ole hajuakaan talouselämän toiminnasta eikä historiasta yleensäkään.
Ilmoita asiaton viesti
Hallitus on tekemässä suuren määrän muutoksia, joiden toteutuessa ay-liike laitetaan kyykkyyn ja muutenkin palkansaajan edunvalvonnan voima monipuolisesti heikentyy. Vastaavasti työnantajan neuvotteluasema työsuhteen ehtojen laajassa kirjossa kasvaa merkittävästi. Myös nyt meneillään olevat poliittiset lakot ja tukilakot poistuvat ay-liikkeen keinovalikoimasta.
Edellä kerrotusta huolimatta SSAB päätyi tekemään investointinsa Ruotsiin.
Ilmoita asiaton viesti
Hallitus aikoo rajoittaa poliittiset lakot vuorokauden mittaisiksi. Mikäli tämä toteutuisi, voisi esimerkiksi iso paperitehdas olla poissa tuotannosta alas- ja ylösajoineen jopa kolmekin vuorokautta. Sama tilanne taitaa olla myös terästehtaan osalta. Laki näyttäisi olevan tältä osin ”sutta ja sekundaa” jo syntyessään.
SSAB:llä on tuskin mitään tilivelvollisuutta viestiä siitä, mikä on jo itsestään selvyys ilman viestiäkin. Ruotsissa poliittiset lakot on rajattu oikeuskäytännössä muutaman tunnin mittaisiksi. Meillä ei ole nyt mitään takarajaa ja uuden lain myötä se olisi vielä jopa 24 tuntia. Mitä Ruotsiin tulee, niin ei ole ihme, että siellä ymmärretään se ilman viestittelyjäkin, mitä täällä ei ymmärretä.
Ilmoita asiaton viesti
Mahtaako Saksan tai Ruotsin puolelta löytyä yhtään tuomioistuinkäsittelyyn johtanutta poliittista lakkoa, missä oltaisiin lakkoiltu hallituksen kaavailemia työelämän pelisääntöjen muutoksia vastaan.Ei ainakaan Saksassa 1996, kun lakon aihe oli Kohlin aikeet nipistää sairausajan palkasta.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvinhän tuo SSABn päätös on linjassa Suomen pitkäaikaisen kehityksen kanssa. Meillä ei ole ollut kasvua sitten vuoden 2008. Siihen ei ole vain yhtä tekijää, mutta investointien puute on keskeinen heikon kehityksen syy.
Suomessa vallitsee selkeästi näköalattomuus. Yhteen hiileen puhaltaminen ja yhdessä sopiminen ovat kadonnut voimavara. Poliittinen kenttä on riekaleina. Näyttää siltä, että vallassa oleville on tärkeintä oman oksan vahvistaminen. Monta kertaa se tapahtuu yhteisen edun kustannuksella.
Ilmoita asiaton viesti
No mikähän se todellisuudessa käänsi kelkan?
Laitos oli jo luvattu Raaheen.
Nyt ”luvataan” taas että Raaheenkin rakennetaan jotain uutta joskus.
SSAB, valtiojhtoinen yritys ei halua eikä voi ottaa kantaa ay-mafian lakkoiluun.
Jos se ottaisi kantaa lakkoilua vastaan niin siellä lyötäisiin perseet penkkiin. Eli mafia laajentaisi kiristystä.
Ilmoita asiaton viesti
SSAB kertoi tiedoitteessaan perustelut.
Ilmoita asiaton viesti
Oliko Rydmannin ministeriöllä valmiit suunnitelmat sähkön siirtoyhteyksien lisäämiseen?
Ilmoita asiaton viesti
Loistava kirjoitus ja hyvin valitut esimerkit.
Olen samaa mieltä että aina pitää suhtautua epäilevästi ja laittaa suodatus päälle kun politikko puhuu. Oli puhujan sitten mistä puolueesta tahansa.
kaikki he puhuvat pehmosia niin kuin politikn asemaan kuuluukin.
Toiset politikot vain ovat taitavampia ja kokeneempia puheissaan että joskus erehtyy ensiksi uskomaan kuulemaansa, mutta joka kerta myöhemmin pettyy ja huomaa erehtyneensä.
Ilmoita asiaton viesti
SSAB noudatti vain ”oma maa ensin” -ajattelua.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin valtio on isosti tukenut kehitystyötä, joten kyllä SSAB:llä on ollut suuri paine tehdä 1. remontti kotimaahan.
Ilmoita asiaton viesti
Toimintatavoissa hieman eroa.
Meidän politikot myy valtion omaisuuden etupäässä ulkomaalaisille sijoittajille.
Ja sitten kädet kyynärpäitä myöten ristissä odotellaan ulkomalaisia sijoituksia Suomeen.
Kemiran lannoitetehtaan myynnistä Häkämies totesi:”En usko kotimaisen lannoiteteollisuuden myynnistä syntyvän huoltovarmuusongelmaa koska ostaja on ystävällismielinen ja kehittyvä”.
Lannotteiden hinnoissa on kehitystä tullut ylöspäin.
Ilmoita asiaton viesti
Stora Enso ilmoitti muutosneuvotteluista, jotka koskevat yli tuhatta henkilöä ja voi johtaa satojen irtisanomiseen.
Ehdotan Pitkänsillan pohjoispuolelta kuuluvien viisauksien noudattamista kaikille Stora Enson työntekijöille. Lakkoilkaa pojat ja tytöt, lakkoilkaa poliittisista syistä, niin kyllä se taivaanrannan kirkastaa! (Ja Hakaniemessä voidaan hyvin)
Ilmoita asiaton viesti
Stora Enson viestintäjohtaja Ingrid Peura kertoo,että lakoilla ei ole muutosneuvotteluihin vaikutusta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin sanoi SSAB:nkin edustaja. Silti suomalainen työkulttuuri ei oikein yritysmaailmalle kelpaa. Sijoitukset tehdään muualle.
Ilmoita asiaton viesti
On ne Ruotsalaiset ikävää porukkaa kun investoivat kotimaahansa.
Meillä taas valtionyhtiöt myydään ulkomaalaisille sijoittajille ja sen jälkeen kädet kyynärpäitä myöten ristissä odotellaan ulkomaalaisia investointeja.
Ilmoita asiaton viesti
Ellen aivan väärin muista, niin EU:n tavoite on lisätä työehtosopimusten kattavuutta.Varmana muistan aivan oikein, kun Saksan CDU toteaa työehtosopimusten olevan valtion kokonaisedulle hyödyksi.Saksassa paikallinen sopiminen työehtosopimusten ulkopuolella olevissa yrityksissä on todella työlästä.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti puurot ja vellit mennyt sekaisin.Ei SAK ym jäsenliitot lakea tee vaan maanhallitus.Jos vähän palautetaan hieman taaksepäin.Suomessa käytiin vaalit jossa kansallinen kokomus ja perus-suomalaiset vaalien voittajat niinpä vaaliohjelma luotiin johon kuuluu työllisyyden parantaminen ja sopeutukset.Mites on käynyt demarit jäivät pirattipuolueen tasolle jonka vuoksi lyödään kapuloja rattaisiin SAK tuella.Eduskunnassa demareitten puheenjohtaja Antti Lindman luo keskusteluihin polarisaatioa joiden tarkoituksenna ajaa hallituksen kaatoa.Mitä tästä kaikesta seurannut polittiset lakot ajaneet elinkeinoelämän alas jätti-yritykset metsä,metalli, ja PK-yritykset joutuneet maksumieheksi demareitten ja SAK vehkeilylle ilman vastuuta pääsevät kuin koira veräjästä.Olen jokseen vakuttunut siitä Metsäteollisuus pitää tehtaat alhaalla syksyyn asti monilla paikkakunnilla lomautukset ja irtisanomiset jouko kasvaa.Tämä todellisen laskunmaksaja duunari itse lomarahat ym ponukset hupenee omantalouden ylläpitämiseen..”Sitä saa mitä tilaa”vanha sanonta”jos työt maistu niin mikä sitten tulon lähde arjen pyörittämiseen.Eikö’s Raahen terästehtaan Pääluottamusmies oli toiveikas investoineille Raaheen kuinkas kävi menii 4 mrd investointi Ruotsiin Luleå lisää tulossa Kemin jätti Metsärippe Sellu,kartonki,kemikaali tehtaat seisovat syksyyn toki Stora-Enso vähentää väkeä 2000 eripuolilta Suomea ja PK-yrityksiä kaatuu..Oliko hintansa värtti Venäjä apupuolueen kannatuksen nosto johon jäsenjärjestöt osallistuneet hallituksen kaatoon.Tätä ohjataan Kremlistä ikävä kyllä..
Ilmoita asiaton viesti
Kun SSAB:n johtaja puhuu, hän perustelee päätöstä mieluummin positiivisilla seikoilla kuin puhuisi reilusti niistä negatiivisista asioista, joita Raahen kohdalla on joutunut kohtaamaan.
Persuministereistä Purra puhuu vapautuneemmin puoluejohtajan ominaisuudessa, kun taas Rydmanin on sidottu ministeriönsä liturgioihin. Onhan täällä Puheenvuorossakin vassareitten toimesta esitetty jopa sellaista, että Suomen hallitus ja sen ilmastotoimet olisivat karkottaneet sijoituksen Suomesta.
Ilmoita asiaton viesti