Sammio
Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Bloggaaja, oletko ehdolla kuntavaaleissa? Voit nyt päivittää ehdokkuutesi näkyviin profiilisi tiedoista.

Häiriö

Profiilikuvan päivityksessä tilapäinen häiriö. Voit päivittää profiilikuvan lähettämällä sen suoraan ylläpidolle: us.yllapito@almamedia.fi

 

Kiuru osaa antaa Helsingille keppiä, osaako hän antaa porkkanaa?

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) alainen Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) suositteli eilen, että koronavirus­rokotteiden jakelussa huomioitaisiin väestön määrän lisäksi epidemian tilanne eri alueilla. Tämä esitys tuli viime hetkellä.

Suurten asutuserojen Suomessa esimerkiksi Itä-Suomessa on eletty aivan eri maailmassa  kuin Uudellamaalla koko koronapandemian ajan. Pääkaupunkiseutu on hehkunut punaisena, kun maassa on kuntia, joissa koronaa tuskin esiintyy. Suomessa jos jossain on perusteltua, että koronarokotuksia painotetaan alueille, jotka kärsivät pandemiasta moninkertaisesti ja kantavat moninkertaisen taakan.

Rokotusten lisääminen pääkaupunkiseudulla on myös koko maan etu, koska uudet muuntuneet virukset leviävät maahan pääkaupunkiseudun kautta. Se ei ole ihmisten vika. Niin vaan tapahtuu pisaratartuntana leviävissä taudeissa siellä, mihin on pakkautunut ihmisiä ja mihin tulee eniten kansainvälistä liikennettä. Painottamalla rokotuksia pääkaupunkiseudulle rakennetaan palomuuri ulkomailta tulevia koronaviruksen muunnoksia vastaan.

Alkaako taas samanlainen hallituksen ja STM:n saivartelu  ja säätäminen, joka on jumittanut koronapolitiikkaa tämän tästä?

Ministereiden ja virkamiesten sormi nousee pystyyn heti, kun pääkaupunkiseudulle pitäisi antaa porkkanaa eikä pelkkää keppiä.

Kansallinen rokotusasiantuntijarhmä itse ennakoi tätä byrokratiaa eilisessä tiedotteessaan: ”Jos sosiaali- ja terveysministeriö THL:n ja oman arvionsa perusteella esittäisi asiaa koskevaa asetusmuutosta, voisi alueellinen painotus rokotuksissa toteutua aikaisintaan 3-4 viikon kuluttua päätöksestä”.

Väärin.

Tarvitaan vain terveysministeri Krista Kiurun ja pääministeri Sanna Marinin nuijankopautus. Siihen menee korkeintaan runsas viikko.  Muu on hallinnollista rutiinia.

Sosiaali- ja trevysministeriön (STM) osastopäällikkö Tuija Kumpulainen kertoo, että STM ”tekee ehdotuksen pohjalta jatkovalmistelua”. Hänen mukaansa  STM tarvitsee THL:n lausunnon siitä, millaista rokottamisjärjestystä tulisi noudattaa nyt päätettyjen riskiryhmien rokottamisen jälkeen:

”Onko tulossa sellaisia riskiryhmiä, joiden rokottaminen koko maassa tulisi asettaa alueellisten ratkaisujen edelle? Esimerkiksi 50–70-vuotiaat, jotkin ammattiryhmät tai sellaiset terveysperusteiset ryhmät, joista ei ole aiemmin päätetty”, Kumpulainen kyselee.

Väärin.

THL:n lausunto on jo pöydällä. Se on, ettei ole Kumpulaisen kaipaamia ammattiryhmiä, jotka ”tulisi asettaa alueellisten ratkaisujen edelle”.

Eikö STM:n osastopäällikkö osaa lukea kansallisen rokoteryhmän eilistä tiedotetta?

Asiantuntijat toteavat siinä lääketieteellisenä ja epidemologisena kantanaan: ”Näillä alueilla myös yksittäisten ihmisten riski saada tartunta ja sitä mahdollisesti seuraava vakava koronavirustauti on niin merkittävä, että alueelliset erot riskin suuruudessa ovat tällä hetkellä suurempia kuin esimerkiksi erot eri ammattiryhmien riskin välillä”.

Miksi pitäisi kiirehtiä rokottamaan Pelkosenniemen ja Savukosken poliisit ja palomiehet, kun Itä-Helsingissä ihmisiä kuolee koronaan?

Koronan vuoksi riskiin joutuvien ammattien rokottaminen sitäpaitsi menettää merkitystään, kun yleinen rokotustahti kiihtyy. Suomessa tahti kiihtyy nyt rajusti. Samalla, kun rokotetaan paljon ihmisiä, rokotetaan yhä enemmän ihmisiä myös näistä ammattiryhmistä.

Kriisialueiden kuten pääkaupunkiseudun rokottaminen taas perustuu hätätilaan. Siellä on hätätila ja hätätilanteet hoidetaan aina ensimmäisinä.

STM:n osastopäällikkö Kumpulainen jatkaa säätämistä ja saivartelua kaivamalla esiin lisää kuviteltuja perusteita, joilla pääkaupunkiseudun ja koko Uudenmaan rokottamista etuajassa voitaisiin jarruttaa:

”Onko tulossa sellaisia riskiryhmiä, joiden rokottaminen koko maassa tulisi asettaa alueellisten ratkaisujen edelle? Esimerkiksi terveysperusteiset ryhmät, joista ei ole aiemmin päätetty”.

Väärin.

Ne ryhmät on päätetty ajat sitten, niitä rokotetaan ja ne on pian rokotettu. Olisi vastuutonta STM:ltä itseltään, jos joku lääketieteellisesti perusteltu ryhmä olisi unohdettu listalta tähän mennessä.

Nopeat, hätään perustuvat alueelliset rokotukset ovat perusteltuja niin lääketieteellisesti, epidemologisesti kuin eettisesti. Kävin nämä asiat läpi jo tiistaisessa blogissani rokotuksista.

Terveyministeri Krista Kiuru ja STM, toimikaa älkääkä selittäkö. Nyt ei tarvita turhaa säätämistä ja saivartelua.

0
TimoKrkkinen
Sosialidemokraatit Helsinki

Viestintäammattilainen, ammattiyhdistysaktiivi ja valtiotieteiden maisteri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (1)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.