Ministeri Ohisalo, korona ja politiikan roskakoppa

Vihreä ministeri Maria Ohisalo (vasemmalla) ja sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä (vihr) 25.3. valtioneuvoston istunnossa tekemässä päätöstä, jolla he rajoittivat suomalaisten perusoikeuksia tavalla, jolle löytyy vertailukohta vain viime sodistamme. (Kuva: Valtioneuvoston julkinen uutiskuvapankki flickr.comissa)

Uudenmaan eristämistä johtava Helsingin poliisikomentaja Lasse Aapio kertoi pari tuntia sitten, että poliisi ja armeija asettavat sulut niin pienille kuin suurille maakunnan rajan ylittäville teille ja poliisi tarkastaa junissa matkustajilta, ovatko nämä sallitulla matkalla rajan yli. Poliisin toiminta perustuu sisäministeri Maria Ohisalon ja sisäministeriön kansliapäällikön Kirsi Pimiän eilisiltaisiin ilmoituksiin, että suomalaisten perusoikeutta liikkua maan sisällä rajoitetaan Uudellamaalla valtioneuvoston ja eduskunnan päätöksellä.

Kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin sanoi aamulla Yle Radion Ykkösaamussa, että Suomessa ollaan nyt veitsen terällä todella vakavien ihmisten perusoikeuksien rajoittamisten kanssa.

Kun  katsoin eilen myöhäisillalla Ylen erikoislähetystä, jossa poliisiministeri Ohisalo kertoi puolustuministerin rinnalla Uudenmaan historiallisesta eristämisestä, maakuntarajan poliisivalvonnasta ja kansalaisten perustuslaillisen liikkumisvapauden rajoittamisesta, en voinut olla ajattelematta, miten nopeasti asiat politiikassa voivat vanhentua ja joutua romukoppaan.

Suomen puolueista perus- ja ihmisoikeudet ovat olleet erityisen tärkeitä Vihreille.

Vain kuukausi sitten sisäministeri Ohisalo veti omaa, muita ministereitä tiukempaa linjaa sen suhteen, miten hyväksyttävää oli turvapaikan hakijoiden käännyttäminen Kreikan ja EU:n rajalta. Hän oli käytännössä napit vastakkain paitsi presidentti Sauli Niinistön myös omaa puoluettaan edustavan ulkoministeri Pekka Haaviston kanssa.

Ohisalo on ollut niin ehdoton, että kytki ihmisten perusoikeudet jopa ministeriönsä kansliapäällikön valintaan.

Tässä ministeri Ohisalon perustelut vain 2 kk sitten 23.1. 2020 sille, miksi kansliapäälliköksi valittiin juuri Vihreän liiton aktiivi Kirsi Pimiä:

”Tällä hallituskaudella sisäasiainhallinnossa korostuvat erityisesti perus- ja ihmisoikeuksiin liittyvät kysymykset sekä niiden kehittäminen sisäisen turvallisuuden ja maahanmuuton osalta.

Hakijoilta tiedusteltiin haastatteluissa heidän näkemyksiään siitä, miten perus- ja ihmisoikeudet näkyisivät heidän toiminnassaan sisäministeriön kansliapäällikkönä.

Vaikka Pimiän kokemus johtamistehtävistä on muita kärkihakijoita ajallisesti lyhyempää, on hänen erityisenä vahvuutenaan laaja-alainen kokemus perus- ja ihmisoikeuksiin liittyvistä vaativista johtamistehtävistä ja tätä kautta tuleva kyky johtaa näiden asioiden kehittämistä sisäisen turvallisuuden ja maahanmuuton osalta.”

Minulla ei tuolloin ollut erityistä kantaa siihen, kumpi viime vaiheen ehdokkaista oli parempi tehtävään, Pimiä vai Supon johtaja Antti Pelttari. Sen sijaan en pitänyt, että Ohisalo verhosi selkeän poliittisen virkanimityksensä hallitusohjelman ja epämääräisen ihmisoikeus- ja perusoikeusjargonin viittaan.

Kirjoitin tästä tuolloin blogin, jossa kuvasin, miten Vihreät ylipäätään ovat kriisissä poliittisen idealisminsa ja käytännön politiikkansa välisen ristiriidan takia.

Toivottavasti tämä on opetus niin Vihreille kuin muille puolueille, että mikä tahansa asia politiikassa saattaa muuttua hetkessä, kaiken voi joutua arvioimaan uudelleen viikoissa ja jopa päivissä eikä umpipoliittisia toimia pidä kaunistella perusteluilla, jotka eivät ole pitäviä.

Minkä tahansa  sanot politiikassa tänään, voit joutua heittämään roskakoppaan huomenna.

 

TimoKrkkinen

Viestintäammattilainen, ammattiyhdistysaktiivi ja valtiotieteiden maisteri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu